Belegde hartige broodjes, koud of warm

Belegde hartige broodjes, koud of warm Zin in een snelle gezonde hap, of geen zin of tijd om te koken en toch zin in iets gezonds? Maak dan eens een hartig broodje klaar. Wanneer je snel iets op tafel wil zetten wat net iets gezonder is dan een boterham met pasta of pindakaas, lees dan verder over diverse hartige broodjes en de vele soorten beleg en verschillende combinaties die daarop passen. Voor een hartig broodje kan je alles gebruiken, een wit of bruin puntje, een hard broodje, maar ook gewoon twee boterhammen. Zelfs een stokbroodje, Turks brood of pitabroodje zijn geschikt. Hieronder volgen 25 belegcombinaties voor een broodje gezond. Op deze manier kan je vrijwel altijd een broodje gezond maken zonder dat je eerst nog om boodschappen moet.

Bron: Stevepb, PixabayBron: Stevepb, Pixabay

Hoe gezond is een zelfgemaakt hartig broodje?

Hoe gezond een gezond broodje is ligt aan jezelf. Hoe meer sausjes je op een broodje doet, hoe meer calorieën en hoe meer rauwkost, hoe gezonder je broodje zal zijn. Ook is bruin brood natuurlijk gezonder dan wit brood. Kaas en ei maken een broodje ook calorierijker.

Broodbeleg voor een hartig broodje

  1. Een broodje met kaas, ham, gekookt ei in plakjes, en dunne plakjes tomaat en komkommer. Evt. met een klein likje slasaus of mosterd en peper en zout.
  2. Een broodje met fijn gesneden ringetjes ui, dunne plakjes tomaat, kaas en ham. Ook hierbij eventueel een likje slasaus en wat peper en zout.
  3. Een broodje met gerookte zalm, ringetjes ui, wat rucola sla. Eventueel besmeert met een beetje kruidenboter.
  4. Een broodje met prei (fijn gesneden), ham, tomaat en komkommer. Voor de smaak kan je er ook nog wat geraspte kaas aan toevoegen.
  5. Een broodje met een plakje kaas, peterselie, bieslook, basilicum. Evt. met een klein likje slasaus.
  6. Een broodje met kaas, wortelreepjes, sla en tomaat. Evt. met een klein likje slasaus.
  7. Een broodje gerookte zalm, sla en kruidenroomkaas.
  8. Een broodje met tonijn, gekookt ei in plakjes, ijsbergsla, gegrilde paprika (potje, uitgelekt en in stukjes). Evt. met een klein likje slasaus.
  9. Een broodje met salami, ketchup, augurk en kaas.
  10. Een broodje met ham, mosterd en ijsbergsla.
  11. Een broodje met eiersalade, kaas en ijsbergsla.
  12. Een broodje met augurk, gerookte kipfilet en wat slasaus.
  13. Een broodje met brie, salami en rucola.
  14. Een broodje met brie, mosterd, ijsbergsla en augurken.
  15. Een broodje met asperges (pot, uitgelekt), ei en ham. Naar smaak zout, peper en slasaus toegevoegd.
  16. Een broodje rosbief, sla en mosterd.
  17. Een broodje met filet American, ui, augurk en ketchup.
  18. Een broodje rosbief met ui, rucola en pijnboompitjes.
  19. Een broodje rosbief met ei, tomaat, bieslook en wat slasaus.
  20. Een broodje, salami, tomaat, kaas en kruidenboter.
  21. Een broodje salami, ananas, tomaat en brie.
  22. Een broodje met ham, ui, ijsbergsalade en wat slasaus.
  23. Een broodje met tomatentapenade, tomaat, sla en mozzarella.
  24. Een broodje met parmaham, mozzarella en tomaat.
  25. Een broodje American Koolsalade (bakje AH), plakje kaas en een plakje ham.

Hopelijk heb je zo wat ideetjes opgedaan voor een luxe lunch of snel en smaakvol avondmaal. Natuurlijk kan je ook met ingrediënten variëren, totdat je jouw ideaal broodje gezond hebt gevonden.

Een gevuld stokbroodje uit de oven

Wanneer je wel zin hebt in een broodje gezond maar toch liever wat warms hebt, kies dan eens voor een stokbroodje uit de oven. Dit maak je met afbak stokbrood uit de supermarkt. Je snijdt hier v-vormig een stukje brood uit aan de bovenkant en dan beleg je het stokbrood met de heerlijkste dingen. Vergeet vooral de kaas niet, want die smelt in de oven zo heerlijk over de overige ingrediënten. Even in de oven in met het belegde afbakstokbrood en smullen maar.

Ideeën voor beleg van een stokbroodje uit de oven:

  • Stokbrood met ham, ui, paprika, ananas en kaas.
  • Stokbrood met salami, tomaat, ui, paprika, champignons en kaas.

Eventueel kan je de stukjes brood die je eruit gesneden hebt op de vulling leggen voordat je de (geraspte) kaas erover heen doet.

Pitabrood

Wanneer je zin hebt in een belegd pitabroodje, kan je het pitabrood ook zelf maken. Dit is helemaal niet zo moeilijk en vrij snel klaar.
Je hebt hiervoor nodig:
  • 250 gram bloem
  • 250 gram volle yoghurt
  • snufje zout

Meng deze ingrediënten door elkaar en verdeel dit in 16 of 17 gelijke delen. Maak hier bolletjes van. Rol deze bolletjes één voor één uit tot een platte pannenkoek van enkele millimeters. Verhit deze broodjes in de koekenpan zonder boter. Draai halverwege de bereidingstijd om. Zo kleuren de broodjes aan beide kanten lichtbruin.

Eet smakelijk!
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelfgemaakt broodbeleg met yoghurtMisschien zijn dit geen voor de hand liggende pasta’s voor de boterham, maar toch laat de aangename smaak van het beleg…
Gewone broodjes gezondGewone broodjes gezondHet bekende “broodje gezond” is zo alledaags dat we er eigenlijk aan voorbij gaan dat een goed broodje gezond naast lekk…
Echte broodjes gezondEchte broodjes gezondNatuurlijk kennen we allemaal de broodjes gezond zoals we ze kant-en-klaar in snackbar, de speciaalzaak en supermarkt ku…
Simpele gezonde broodjesLekkere gezonde broodjes die gemakkelijk te bereiden zijn. Altijd lekker bijvoorbeeld als lunch of tussendoor. Zeer gema…
Pan de Pascua met Cola de Mono, Chileense kerstcakePan de Pascua met Cola de Mono, Chileense kerstcakePan de Pascua is een cake, die ieder jaar tijdens de kerstperiode opnieuw zijn intrede doet bij de Chileense gezinnen. D…
Bronnen en referenties
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 18-08-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.