Olympische Spelen 2012 – Dorian van Rijsselberghe

Olympische Spelen 2012 – Dorian van Rijsselberghe Tesselaar Dorian van Rijsselberghe is Olympisch kampioen windsurfen. Tijdens de Spelen die in 2012 door Londen worden georganiseerd, surft van Rijsselberghe op het water bij Weymouth de sterren van de hemel. De surfer heeft het surfen geleerd op het Waddenzeewater en Noordzeewater rond Texel, zijn thuiseiland en het plekje waar hij steeds weer naar terugkeert. Na de Spelen in Londen trouwt de surfer, verhuist hij naar Amerika en wordt hij vader een dochter. In 2016 surft hij op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Dorian van Rijsselberghe van Texel

Dorian van Rijsselberghe reist vanwege zijn surfsport de hele wereld over en altijd komt hij thuis op Texel. Hij gaat dan meteen naar het strand. Van Rijsselberghe (1989) leerde op het eiland windsurfen. In 2012 verovert hij goud in de RS:X-klasse. In 2011 won hij in Australië al de wereldtitel.

RS:X plank

De RS:X is een zeilplank die geselecteerd is om deel te nemen aan de Olympische Spelen in 2008 en ook in 2012 in Londen. Van Rijsselberghe surft op dit type plank met steekzwaard van Olympische klasse.
De plank is
  • 2,86 m lang
  • 0,93 m breed
  • 15,5 kg zwaar
  • zeil 9,5 m²

Den Burgh

Dorian van Rijsselberghe woont tot zijn verhuizing naar Amerika in Den Burgh op Texel. Hij leerde als klein jongetje windsurfen aan de wadkant van het eiland.
Als 7-jarige surfte hij op een lange strook van ondiep water. Zijn vader en zijn 4 jaar oudere broer Adriaan waren zijn eerste leermeesters. Het was een relatief veilige plek om het surfen te leren, omdat er bijna altijd zuidwestenwind staat die je weer naar het eiland blaast, mocht je in het water belanden. Bij Dijkmanshuizen op het surfstrand van Texel liet hij al zien dat hij het in zich had een groot surfer te worden. Zijn ouders reisden jarenlang vele surfwedstrijden overal in de wereld af om Dorian en zijn broer Adriaan aan wedstrijden te laten deelnemen.

Noordzee

De vervolgstap na surfen op het lage water bij Dijkmanshuizen was het water van de Noordzee aan de andere kant van het eiland. Van Rijsselberghe surfte op het woelige water bij strandpaviljoen Paal 17. Daar ontwikkelde hij zich tot een grootmeester van de golven, tot de snelste en slimste surfer van de wereld. Van Rijsselberghe leest als geen andere de golven en de wind en kan razendsnel schakelen en zijn surf aanpassen aan de omstandigheden.

Vlagdrager in Londen

De Texelse windsurfer was vlagdrager tijdens de openingsceremonie op 27 juli 2012 van de Olympische Spelen in Londen. Hij liep voorop de nationale olympische selectie en zwaaide met de nationale driekleur.

Enclave

Sandsfoot Gardens, aan de Old Castle Road is tijdens de Olympische Spelen van 2012 een Texelse enclave. Supporters, familie en een verslaggever van de Texelse Courant volgen de verrichtingen op het water. Vanaf een heuvel kijken ze uit over de race, met grote kijkers voor hun ogen. De Texelse vlag zwiert trots in de wind.

Kitesurfen

Van Rijssenberghe stapt na de Spelen in Londen eerst over op kitesurfen. Dat lijkt de nieuwe olympische klasse te worden. Het surfen lijkt van het olympische programma te verdwijnen maar dat tij wordt op tijd gekeerd. Van Rijsselberghe zou dan de laatste olympische surfkampioen zijn geweest. In Rio de Janeiro in 2016 heeft hij weer een kans.

Programma RS:X

  • 31 juli race 1 en 2
  • 1 augustus 2012 race 3 en 4
  • 2 augustus 2012 race 5 en 6
  • 4 augustus 2012 race 7 en 8
  • 5 augustus 2012 race 9 en 10
  • 7 augustus 2012 Medal race

Dorian van Rijsselberghe wint bijna alle races; hij wordt van de tien races twee keer tweede en een keer derde.
Dinsdag 7 augustus 2012 was zijn gouden race, die hij ook wint.
Van Rijsselberghe is voor zijn gouden-plak-prestatie Koninklijk onderscheiden. Hij is Ridder in de orde van Oranje Nassau.
De surfer is ambassadeur van de Plastic Soup Foundation.
Hij traint sindsdien voor de Olympische Spelen in 2016 in Rio de Janeiro.

Vader

Op vrijdag 20 maart 2015 werd Dorian vader van Lise An van Rijsselberghe. Zijn Canadese vrouw Sasha Plavsic is de trotse moeder. Het gezin woont in Amerika, in Laguna Beach, California.

Olympische Spelen 2016 in Rio de Janeiro

Bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro verdedigt Dorian van Rijsselberge zijn titel.

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Texel – ontstaan van het westelijkste WaddeneilandTexel – ontstaan van het westelijkste WaddeneilandTexel is het meest westelijke eiland van de Nederlandse Waddeneilanden. Het is tegelijk het westelijkste eiland van alle…
Waddeneiland Texel – Beroemde en bekende eilandersWaddeneiland Texel – Beroemde en bekende eilandersWie ‘Texel’ zegt denkt meteen aan Dorian van Rijsselberghe, Jac. P. Thijse en natuurlijk aan Jan Wolkers. De een is op h…
Plastic Soup Surfer: Noordzee-oversteek voor statiegeldPlastic Soup Surfer: Noordzee-oversteek voor statiegeldMerijn Tinga, de Plastic Soup Surfer, steekt als eerste de Noordzee over met een draagvleugel kitesurfboard. De Plastic…

Zwemmen is gezondZwemmen is gezondZwemmen stimuleert de staat van het lichaam op een gezonde manier. Zwemmen is goed voor alle spieren en de ideale work-o…
Trainingsopbouw voor de WaterpoloërWaterpolo staat bekend als een intensieve sport. Hoge inspanning is vereist van de spelers en velen houden dat geen hele…
Bronnen en referenties
  • www.dorsports.tumblr.com
  • Texelse Courant
  • http://www.lifeofdorian.com/paginas/mijn-schoolcariere geraadpleegd op 14 november 2015
  • http://www.zeilen.nl/nieuws/dorian-van-rijsselberghe-is-vader-geworden/ geraadpleegd op 14 november 2015
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 13-08-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.