Bell-verlamming

Bell-verlamming De ziekte van Bell is een aandoening waarbij iemand aan één kant van het gezicht verlamd is. Het is geen ernstige aandoening, maar wel erg vervelend. Ook is het wel even schrikken. De gezichtsverlamming komt zomaar ineens op aan één kant de spieren van het gezicht en kan wel 3 tot 6 maanden duren voor het over gaat.

Inhoud


Bell-verlamming

Mensen die lijden aan de ziekte van Bell hebben een verlamming aan één kant van het gezicht. Dit komt door een kapotte zenuw van de spieren die in het gezicht zitten. Doordat de zenuw is opgezwollen is deze klem komen te zitten, en is er een verlamming opgetreden. Wat vaak (maar niet voor iedereen) de oorzaak is van een Bell-verlamming is een middenoorontsteking. Sir Charles Bell was de eerste man die deze aandoening kon omschrijven. De ziekte is daarom ook afgeleid van zijn naam.

Symptomen

  • Verzakte mondhoek
  • Spierverzwakking in het gezicht
  • Verzakt oog
  • Verandering van smaak
  • Minder tranen
  • Verandering van het gehoor
  • Elke beweging in het gezicht misvormd
  • Gevoelsvermindering tong/keel
  • Gevoelloosheid op het achterhoofd
  • Oorpijn

Klacht Hoe vaak komt het voor?
Verandering van het gevoel aan tong/keel80%
Pijn aan het oor60%
Smaakverandering57%
Verandering in het gehoor30%
Gevoel wat afneemt achter het hoofd20%
Verzwakte spieren23%
Minder tranen17%

Komt deze aandoening vaak voor?

Er zijn honderden mensen per jaar die de ziekte van Bell krijgen. Dit is ongeveer zo'n 1 op de 5000 mensen per jaar. De meeste mensen die het krijgen zijn zo rond de leeftijd van 15 t/m 45 jaar. Het is gelukkig geen aandoening die gevaarlijk is. Het ergste wat er zou kunnen gebeuren is dat het oog geïrriteerd raakt doordat het niet goed kan sluiten door de verlamming. De irritatie komt doordat er bijvoorbeeld stof in het oog komt of vuiltjes vanuit de lucht.

Behandeling

Als je al zo'n 3 dagen de klachten hebt, ga dan naar je huisarts. Deze kan heel gemakkelijk onderzoeken of het de ziekte van Bell is. Je huisarts geeft je dan waarschijnlijk een korte kuur met steroïde tabletjes. Tijdens het herstel zou je een lapje om het oog kunnen dragen zodat er geen vuil in het oog kan komen. Hierbij is het belangrijk om het oog een paar keer per dag te druppelen met oogdruppels. Gelukkig herstellen de meeste mensen die aan de ziekte hebben geleden snel en volledig. Zelfs als men er niet vroeg was bij geweest. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat het herstel niet helemaal volledig is verlopen. Hierbij kan er een operatie worden uitgevoerd waarbij het gezicht weer bijna volledig wordt hersteld.

Bell verlamming voor de tweede keer

Het kan voorkomen dat als je al eens de ziekte van Bell hebt gehad, je het nog een keer kan krijgen. Deze keer zal het niet ernstiger zijn, en het hoeft ook niet aan de zelfde kant van het gezicht op te treden. Wel zal het opnieuw door je huisarts bekeken moeten worden.
© 2012 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verlamming: verschijnselen, van bell, middenrifVerlamming: verschijnselen, van bell, middenrifVerlamming of verlammingsverschijnsel: het is de benaming voor uitval van kracht aan de spieren. Verlamming kan optreden…
De ziekte van Bell: komt als een dief in de nachtHet kan iedereen overkomen. Je wordt wakker en je voelt al dat er iets niet helemaal klopt. Dan kijk je in de spiegel en…
Kloofjestong: Tongafwijking met groeven of kloven in de tongKloofjestong: Tongafwijking met groeven of kloven in de tongEen kloofjestong is een goedaardige tongafwijking waarbij een patiënt diepe groeven (kloven) in het dorsale oppervlak va…

Hoofdpijn verminderenVele mensen onder ons hebben last van hoofdpijn die vaak terugkeert. Wat kan men doen om dit te bestrijden?
Transpireren en overmatig zweten: wat kun je er aan doen?Transpireren en overmatig zweten: wat kun je er aan doen?Het lichaam bestaat voor het grootste gedeelte uit water. Je drinkt water en het komt via het eten binnen. Het water gaa…
Bronnen en referenties
  • http://hbo-kennisbank.uvt.nl/cgi/hu/show.cgi?fid=5807
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 05-08-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.