Gekneusde rib: behandeling en herstel

Gekneusde rib: behandeling en herstel Gekneusde ribben doen erg veel pijn. Vaak ontstaan ze als gevolg van hoesten of door sport. De behandeling door een arts bestaat veelal uit het voorschrijven van pijnstillers. De klachten bestaan uit pijn bij het ademhalen, bukken, zitten of hoesten.

Wat is een gekneusde rib?

Bij een kneuzing is er zoveel druk op weefsels ontstaan, dat er een beschadiging optreedt. Een kneuzing kan de organen, spieren maar ook botten betreffen. Bij een gekneusde rib is er druk op de rib ontstaan waardoor deze ingedrukt werd. De rib raakt beschadigd zonder gebroken te zijn.

Gekneusde rib herkennen

Een gekneusde rib is veelal herkenbaar aan pijn na een klap op stoot tegen de rib. Ook kan een kneuzing ontstaan als het gevolg van hoesten tijdens infectie van de luchtwegen. Ademhalen gaat soms moeizaam en is pijnlijk, afhankelijk van welke rib gekneusd is. Soms zijn meerdere ribben gekneusd. Hoesten en niezen is pijnlijk, bukken gaat moeilijk. De handen omhoog brengen is ook pijnlijk. Soms zijn er zwellingen in de borst zichtbaar.

Er kunnen bloeduitstortingen ontstaan aan de huid: roodblauwe plekken die later van kleur veranderen. De ergste pijn komt voor tijdens het slapen of vlak na het ontwaken. Zitten kan ook pijnlijk zijn. Bij röntgenfoto's zijn er geen beschadigingen aan de rib(ben) te zien.

Ontstaan van een kneuzing

Eén of meerdere gekneusde ribben ontstaat altijd door grote druk op de ribben, waarbij weefsel tegen de ribben aangeduwd worden. Bij een luchtweginfectie ontstaat door middel van hoesten grote druk op de ribben. Deze kunnen daardoor gekneusd raken. Sporten is een andere veel voorkomende oorzaak voor gekneusde ribben. Een val of een klap tegen de ribben kan ook een kneuzing veroorzaken.

Behandeling en herstel

Koelen vlak na een slag of stoot tegen de ribben vermindert de zwelling en pijn. Echter, een vermindering van de zwelling veroorzaakt ook een vermindering van witte bloedcellen, die nodig zijn voor de opruiming van het kapotte weefsel. Door te koelen zal het herstel uiteindelijk iets langer duren. Koelen vermindert wel bloedinkjes doordat de bloedvaten samentrekken. Vitamine C in de voeding bevordert de aanmaak van witte bloedcellen. Wanneer de kneuzing meer pijn gaat doen door het koelen, mag er gedacht worden aan een gebroken rib. Een kneuzing is niet zomaar te behandelen door de arts: de rib kan niet in het gips gezet worden. Vaak worden pijnstiller/ontstekingsremmers voorgeschreven.

Voor het herstel is rust belangrijk, in combinatie met beweging. Rust geeft het lichaam de kans om te herstellen, beweging zorgt ervoor dat de spieren niet verzwakken en er geen stijfheid optreedt. Bij stijve spieren zal het uiteindelijke herstelproces langer duren. Goed rechtop zitten zorgt ervoor dat de ribben niet teveel samen worden gedrukt. Omdat ademhalen pijnlijk is, bestaat er een kans dat men oppervlakkig gaat ademhalen waardoor luchtweginfecties kunnen ontstaan. Pijnstillers verzachten de pijn. Neem pijnstillers niet langer in dan noodzakelijk is. Neem niet meer pijnstillers dan nodig is.

Een warm bad ontspant de spieren, die door een kneuzing vaak gespannen raken omdat de lichaamshouding anders wordt. Het totale herstel duurt 5 tot 10 weken, soms zelfs langer. Beweeg tot aan de pijngrens: doet het pijn, stop dan en neem even rust.

Het aanbrengen van een drukverband houdt de boel wat steviger op zijn plaats en kan de pijn verlichten. Een te strak drukverband kan juist meer pijn gaan doen. De arts kan het beste een drukverband aan leggen. Een drukverband bestaat uit een laag zachte synthetische watten met een ideaalzwachtel. Dit is een niet-steriele elastische zwachtel van katoen. Een drukverband verdeelt de druk gelijkmatig en moet altijd tot ruim buiten de kneuzing gezwachteld worden. Ook de watten moeten op en om de kneuzing heen liggen.

Bij grote pijn waardoor ademhalen maar ook hoesten pijnlijk is, moet een arts bezocht worden. De kans op een longontsteking is velen malen groter wanneer er niet gehoest wordt of wanneer men oppervlakkig gaat ademhalen. De arts zal dan meestal zwaardere pijnstillers voorschrijven. Deze moet men in blijven nemen zolang als nodig is en op voorschrift van de arts.

Lees verder

© 2012 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gekneusde ribben: symptomen, behandeling, pijn verlichtenGekneusde ribben: symptomen, behandeling, pijn verlichtenGekneusde ribben worden veroorzaakt door een op het lichaam inwerkende externe kracht, bijvoorbeeld als gevolg van een b…
Kneuzing en eerste hulpKneuzing en eerste hulpEen kneuzing kan overal voorkomen: hand, voet, been, enkel, heup, ribben, arm etc. Het meest bekende zijn de gekneusde r…
Gekneusde rib door hoestenGekneusde rib door hoestenEen gekneusde rib door het hoesten. Het kan helaas voorkomen, vooral bij grote hoestbuien of langdurige hoestaanvallen.…
Wat te doen bij gekneusde ribben en borstbeenWat te doen bij gekneusde ribben en borstbeenGekneusde ribben of een gekneusd borstbeen kan men oplopen door een ongeluk, een val of klap maar ook door bijvoorbeeld…

Neuspoliepen: oorzaak en verwijderenNeuspoliepen: oorzaak en verwijderenNeuspoliepen komen meestal voor tussen de 30 en 40 jaar oud. De oorzaak kan bijvoorbeeld een bacterie of schimmel zijn.…
Pijn vooraan de knie, wat kan het zijn?Pijn vooraan de knie, wat kan het zijn?Veel mensen krijgen vroeg of laat een keer klachten van de knie, zeker mensen die intensief aan sport doen. Omdat je het…
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 19-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.