Hoe word je gelukkig? Geluksgevoel positief beïnvloeden

Hoe word je gelukkig? Geluksgevoel positief beïnvloeden Gelukkig zijn en gelukkig worden willen we allemaal. Dat is toch één van de dingen die we allemaal nastreven in ons leven. Ook al zijn we gezond, lijden we geen honger en leven we als koningen, gelukkig voelen we ons daardoor niet, maar waarvan worden we nu wel gelukkig en hoe kunnen we zelf ons geluksgevoel beïnvloeden? Er is bij dit alles één voordeel te benoemen. Vanaf middelbare leeftijd worden we gemiddeld allemaal iets gelukkiger. De reden ligt in verandering van focus. Positieve zaken worden vanaf die leeftijd beter onthouden dan negatieve zaken, terwijl dat bij jongeren net andersom is.

Aangeboren geluksgevoel

Geluksgevoel is voor een groot deel (zo'n veertig tot vijftig procent) aangeboren. Er zijn mensen die vrijwel altijd goed in hun vel zitten. Ze zijn niet snel van slag en zien meestal nog wel de zonzijde. Zij hebben een hoog aangeboren geluksgevoel. Dit is geconstateerd door onderzoeker David Lykken (gedrag-geneticus en emeritus hoogleraar psychologie en psychiatrie aan den Universiteit van Minnesota). Vaak blijkt ook dat mensen die uitgaan van het idee dat ze zelf sturing kunnen geven aan hun leven en hun leven dus ook positief kunnen beïnvloeden gelukkiger zijn dan mensen die denken dat alles is voorbestemd. De niet aangeboren overige vijftig tot zestig procent van ons geluksgevoel kunnen we deels zelf beïnvloeden. En het goede nieuws is, dat wij dit ook massaal doen. Negen van de tien Nederlanders is gelukkig of in ieder geval tevreden met zijn of haar leven.

Omgevingsfactoren

Tien procent van ons geluksgevoel wordt beïnvloed door onze omgeving. Waar zijn we geboren? Leven we in een arm of een rijk land. Is het oorlog of vrede. Zijn we rijk of arm? Geld heeft dus wel degelijk invloed op ons geluksgevoel, maar die invloed is niet zo groot. Geld maak maar tot een bepaald bedrag gelukkig. Wanneer we niet wakker hoeven te liggen van rekeningen en niet moeten sparen om noodzakelijke reparaties te laten uitvoeren, hebben we geld genoeg om gelukkig te zijn. Genoeg geld dus voor een gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid. Meer geld dan dat, maakt niet echt gelukkiger.

Welk gedeelte van ons geluksgevoel kunnen we dan beïnvloeden?

Ongeveer dertig tot veertig procent van ons geluksgevoel wordt bepaald door wat we doen en onze gedachten erbij. Dit gedeelte kunnen we dus wel degelijk zelf beïnvloeden.

Geluk zit hem vaak in kleine dingetjes, zoals het gevoel gewaardeerd te worden, zowel op je werk als privé. Ook worden we gelukkig wanneer we ons nodig voelen. Dit geeft zin aan ons bestaan. Om gelukkig te worden van het gevoel gewaardeerd te worden, is het persoonlijke aspect wel erg belangrijk, vandaar dat we dit in de privésfeer vaak sneller zo voelen dan in de werksfeer.Iets voor een ander doen en het gevoel hebben dat je iets voor een ander hebt kunnen betekenen stemt dus tevreden en gelukkig.

Mensen met een goed geheugen zijn over het algemeen iets gelukkiger en iets optimistischer van aard als mensen met een slecht geheugen. Positieve gevoelens blijven ons langer bij dan negatieve gevoelens. Een goed geheugen zorgt ook voor meer zelfvertrouwen en ook dat maakt gelukkiger. Dit blijkt uit onderzoek gedaan door de universiteit van Stirling. Het goede nieuws hierbij is dat je je geheugen kan verbeteren. Lees hiervoor het artikel: Tips om je geheugen te verbeteren.

Ambitie zet je aan tot actie en zinvol bezig zijn. Daarom maakt ook ambitie je gelukkig. Mensen hebben zinvolle activiteiten nodig om tot ontplooiing te komen en ten volle te genieten van het leven. Teveel is nooit goed, wanneer je doorschiet in je ambitie en daardoor geen oog meer hebt voor de dingen om je heen, maar alleen voor je einddoel zal dit een negatief effect hebben op je geluksgevoel. Zinloze dagelijks terugkomende bezigheden zoals bijvoorbeeld een hele lange reistijd tussen werk en privé heeft op den duur ook een negatieve invloed op geluksgevoel.

Spiritualiteit helpt om je ten volle bewust te worden van je omgeving en hierdoor volop te genieten. Verder helpt dit om stress te voorkomen. Cursussen zoals mindfulness en yoga worden vanwege deze redenen ook vaak geadviseerd aan mensen die last hebben van depressieve gevoelens. Wanneer je meer wil weten hierover kan je het volgende artikel lezen: Spiritualiteit, new age en zingeving.

Sociale relaties en vooral het hebben van een partner dragen ook bij aan het geluksgevoel. De mens is een sociaal dier. We hebben andere mensen en bevestiging van andere mensen nodig om ons gelukkig te kunnen voelen. Ook mensen zonder partner kunnen gelukkig zijn, mits ze maar voldoende waardevolle relaties om zich heen hebben.

Lichamelijke beweging draagt ook bij aan geluksgevoel. We zitten met zijn allen te veel en bewegen te weinig. Iedere dag even lichamelijk bezig zijn helpt tegen depressies en kan ook het geluksgevoel positief beïnvloeden. Zelfs de 'zeven minuten workouts' schijnen hierbij al een positieve bijdrage te kunnen leveren.

Verder kan je je geluksgevoel beïnvloeden door positief denken. Je denken beïnvloedt in hoge mate je gevoel. Probeer het positief denken te stimuleren door iedere dag drie positieve dingen op te schrijven. Maar gebruik van je sterke kanten en benut je talenten. Je voelt je gelukkig wanneer je je hebt ingezet voor iets waarin je gelooft en wat je belangrijk vindt. Er zijn weinig mensen die zich zo vreselijk gelukkig voelen omdat ze op de bank voor de tv zitten.

Probeer eigenschappen die je belemmeren in het gelukkig zijn een halt toe te roepen

  • Niet piekeren en fantaseren over narigheid. Probeer negatieve gedachten tijdig een halt toe te roepen.
  • Wees niet te perfectionistisch, je mag fouten maken.
  • Hang niet de moraalridder uit, maar wees een beetje tolerant.
  • Probeer tevreden te zijn met wat je hebt.
  • Sta open voor anderen en sluit jezelf niet af.
  • Wees ook naar anderen toe positief. Natuurlijk moet je niet alles opkroppen, maar voortdurend praten over je problemen maakt niet gelukkig.
  • Onderneem iets en zorg voor actie in je leven. Van niets doen word je chagrijnig.
  • Accepteer jezelf zoals je bent en lever géén onnodige kritiek op jezelf.

Correlatie genen en omgeving

Een opmerkzame lezer heeft waarschijnlijk al ontdekt dat de opgetelde procenten samen nog geen honderd procent maken. Een groot deel van het geluksgevoel heeft namelijk ook te maken met de correlatie tussen genen en de omgeving. Het karakter van een kind kan zodanig belemmerend werken dat dit negatieve reacties oproept. Deze reacties krijgt het kind zowel op school als thuis en vaak ook in sociale omgang met vriendjes. Dit heeft een negatieve invloed op het geluksgevoel van het kind, zeker wanneer het aangeboren geluksgevoel toch al gering was. In dat geval is de kans namelijk groot dat het kind door de negatieve reacties chagrijnig wordt en niet alleen door de directe omgeving, maar zelfs door vreemden die hij of zij op straat tegenkomt als vervelend wordt gezien. Bij de één zal deze correlatie sterker zijn dan bij de ander en dus een grotere invloed hebben op het geluksgevoel.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tevredenheids- en geluksgevoel, nader bekeken en bereikbaar?Tevredenheids- en geluksgevoel, nader bekeken en bereikbaar?Tevredenheids- en geluksgevoel zijn twee aspecten van subjectief welzijn. Hoewel ze met elkaar verband houden, kunnen ze…
Geld en geluk gaan niet altijd samenGeld en geluk gaan niet altijd samenGeld maakt niet gelukkig, maar zonder geld bent u wel ongelukkig. In onze samenleving kunt u niet zonder geld. Wij moete…
Gelukkig worden van geurenGelukkig worden van geurenGeluk zit in de kleine dingen des levens. Niet enkel de liefde, een lekker etentje of een fantastische droomreis kunnen…
Lof tijdschrift voor werkende moeders met ambitieEen tijdschrift voor werkende moeders met ambitie gemaakt door werkende moeders. Moeders die graag succesvol zijn op zow…

Eetbuistoornis en overetenAnorexia nervosa en bulimia nervosa zijn inmiddels veel gehoorde termen, geassocieerd met ernstige risico's en negatieve…
Obsessieve-compulsieve stoornisObsessieve-compulsieve stoornisEen obsessief-compulsieve stoornis valt, zoals de enkelvoudige fobie, de paniekstoornis, PTSS en de gegeneraliseerde ang…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Meineresterampe, Pixabay
  • http://en.wikipedia.org/wiki/David_T._Lykken
  • http://nl.odemagazine.com/blogs/readers_blog/22585/goed_geheugen_maakt_gelukkig
  • https://www.youtube.com/watch?v=pZGDckmjqb8&list=PLZ0df6wQ5oO_C1PDRucgVlipk_-MildN5&index=5
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 17-11-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.