Carnegiella Strigata Strigata - Gemarmerde Bijlzalm

Carnegiella Strigata Strigata - Gemarmerde Bijlzalm De Carnegiella Strigata Strigata of gemarmerde bijlzalm is een vriendelijk en grappig gevormd aquariumvisje dat zeer geschikt is voor een gezelschapsaquarium.
  • Wetenschappelijke Naam: Carnegiella Strigata Strigata
  • Nederlandse Naam: Gemarmerde Bijlzalm
  • Familie: Gasteropelecidae (Karperzalmen)
  • Herkomst: Guyana, Zuid-Amerika

Lengte

De vis wordt 4cm.

Geslachtsonderscheid

Het verschil tussen de geslachten is heel moeilijk te zien bij deze vis. Als ze volwassen zijn, is het vrouwtje van de bovenkant gezien iets dikker dan het mannetje.

Aquarium voor Carnegiella strigata strigata

De gemarmerde bijlzalm kan prima gehouden worden in een wat kleiner aquarium (vanaf 50cm) Het aquarium moet beplant zijn, vooral drijfplanten worden op prijs gesteld, maar zorg wel dat er genoeg zwemruimte is in de bovenste waterlaag. Ze houden ook van wat stroming in het water. Gemarmerde bijlzalmen kunnen zeer goed springen, in het wild wel tot 2 à 3 meter ver! Zorg daarom voor een dekruit op het aquarium en kijk niet raar op als je af en toe een "bonk" hoort als de bijlzalm tegen de dekplaat springt!

Karakter

Carnegiella Strigata Strigata is een zeer vreedzame aquariumvis die in een school gehouden moet worden. Houd minimaal 5 exemplaren, maar liever meer. In het wild leven ze in scholen van zo'n 20 stuks. De gemarmerde bijlzalm is een zeer rustig visje dat heel schuw kan zijn, houd ze daarom niet met erg drukke of agressieve vissen. De manier van zwemmen is bij deze vis zeer apart, het lijkt net of hij vleugeltjes heeft.

Omdat deze vissen zich voornamelijk in de bovenste waterlaag bevinden, is het slim om ze samen te houden met vissen die een voorkeur hebben voor de middelste en onderste waterlagen. Denk bijvoorbeeld aan een school kardinaaltetra's.

Waterkwaliteit

  • Temperatuur: 24-28°C
  • Ph: 5,5-7
  • GH: 0-4

Voeding

Carnegiella Strigata Strigata eet zowel droogvoer, diepvriesvoer als levend voer.

Bijlzalmen kweken

Over de kweek van Carnegiella Strigata Strigata is nog niet veel bekend. Aan te raden is om deze scholenvissen levend voer te geven en te zorgen voor troebel water. De eieren worden afgezet en zakken dan naar de bodem. Als dit is gebeurt moeten de ouders verwijderd worden. De eieren komen na ongeveer 30 uur uit, voer de kleintjes met stofvoer.
© 2006 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Apistogramma Ramirezi - Antennebaarsje | DwergcichlideApistogramma Ramirezi - Antennebaarsje | DwergcichlideDe Apistogramma Ramirezi, ook wel Antennebaarsje genoemd, is een geliefde aquariumvis. Geen wonder: de vis is vrij klein…
De waterlagen in het aquarium - welke vis zwemt waar?De waterlagen in het aquarium - welke vis zwemt waar?Bij het samenstellen van een gezelschapsaquarium is het belangrijk om vissen te kiezen die in verschillende waterlagen l…
Opstarten van Zuid-Amerikaans biotoop aquariumOpstarten van Zuid-Amerikaans biotoop aquariumEen biotoop aquarium probeert de natuur in een bepaald gebied zo goed mogelijk na te bootsen. Een van de populairste bio…
Wat voor aquariumvissen kennen we?Er bestaan enorm veel soorten vissen en allemaal leven ze op hun eigen manier. Het is dan ook belangrijk vissen bij elka…

Brachydanio rerio - ZebrabarbeelBrachydanio rerio - ZebrabarbeelDe Brachydanio rerio is een sterke aquariumvis, die ook zeer geschikt is voor beginnende aquarianen. De Zebrabarbeel is…
Colisa lalia - Dwerggoerami | Vreedzame aquariumvisColisa lalia - Dwerggoerami | Vreedzame aquariumvisDe Colisa lalia is een zeer populaire aquariumvis, onder andere door de interessante kweek waarbij het mannetje een mooi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cwsbln, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Esther J.J. Verhoef-Verhallen - Tropische aquariumvissen encyclopedie
  • Wikipedia
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 16-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.