Koffie in allerlei smaken

Koffie in allerlei smaken Koffie is best lekker, maar soms wil je jezelf wel eens verwennen met iets extra's zoals een luxe bakje koffie. Hier vind je wat lekkere koffierecepten voor luxe koffie verwennerij. Veel van deze koffievarianten vallen ook in smaak bij mensen die normaal niet van die koffieliefhebbers zijn. Een aantal koffierecepten waarmee je jezelf of een ander eens extra kan verwennen.

Geschiedenis koffie

Koffie werd waarschijnlijk voor het eerst gedronken in Afrika. In Ethiopië dronk een herder het aftreksel van de bessen, nadat hij merkte dat de struik bij zijn geiten erg in trek was. Het aftreksel viel in de smaak en hij deelde dit recept met andere herders. Arabische handelaren merkten dit gebruik op en zette de teelt van koffieplanten in gang. Zij verhandelde het product en binnen korte tijd werd koffie populair in alle Islamitische landen. Pas vanaf het einde van de zeventiende eeuw kwam de koffie naar Nederland. Begin achttiende eeuw werden er koffiehuizen gebouwd en werd de koffie steeds goedkoper. Zo werd koffie vanaf 1750 de Nederlandse volksdrank. Rond het begin van deze eeuw begon de populariteit van koffie wat in te zakken. Koffie kreeg een wat oubollig imago.

Luxe koffie

Bron: Skeeze, PixabayBron: Skeeze, Pixabay
Koffie heeft vanaf 2010 weer aan populariteit gewonnen dankzij de luxe koffievarianten die je op steeds meer plaatsen in Nederland kan drinken. Er zijn verschillende koffiesiropen op de markt om je koffie of cappuccino op smaak te brengen. Van deze siropen doe je één a twee eetlepels in je mok, voordat je de koffie erin giet. Extra suiker heb je hierbij meestal niet nodig, de siropen zijn van zichzelf al zoet genoeg. De siropen zijn er in diverse smaken zoals: Amandel, Amaretto, Anijs, Chocolade, Hazelnoot, Jamaica rum, Kaneel, Karamel, Kokos, Toffee-Caramel en Vanille. Voor degene die nog wat meer koffievariatie wil, volgen hieronder nog een aantal koffierecepten.

Koffierecepten

Irish coffee

  • kopje espressokoffie
  • één eetlepel bruine basterdsuiker
  • een half borrelglaasje Whiskey
  • (ongezoete) halfgeklopte slagroom

Gebruik een groot wijnglas of Irish coffee glas en schep hier de bruine basterdsuiker in. Voeg de Whiskey toe en daarna de koffie. Vul het glas verder met de halfgeklopte nog schenkbare slagroom.

Winterkoffie

  • kopje espressokoffie
  • één theelepel Nutella
  • één theelepel honing
  • klein beetje gember
  • warme opgeklopte melk

Meng in een mok de Nutella, honing en gember door elkaar. Giet hierover de koffie. Even roeren en daarna de warme opgeklopte melk toevoegen.

IJscappuccino

  • kopje espressokoffie
  • ijsblokjes
  • Amaretto
  • slagroom
  • melk
  • suikerklontje

Laat de koffie koud worden en giet deze dan met een scheutje melk, suikerklontje en een aantal ijsblokjes in de blender. Voeg hierna een scheutje Amaretto toe. Schenk het geheel in een hoog glas en maak het af met gezoete slagroom. Vooral op zomerse dagen is dit erg lekker. Je kan de melk, suikerklontjes en ijsblokjes ook vervangen door een flinke hoeveelheid vanille-ijs, verhouding van een derde koffie en twee derde vanille-ijs, met hierop een toef slagroom.

Chocokoffie

  • kopje espressokoffie
  • gelijke hoeveelheid warme chocolademelk
  • toefje slagroom

Vul een mok met de espressokoffie en de warme chocolademelk. Spuit hierop een klein toefje slagroom. Deze koffie is ook prima geschikt om oudere kinderen te laten wennen aan de koffiesmaak.

Koffie Calvados

  • kopje espressokoffie
  • scheut Calvados
  • suikerklontje
  • halfgeklopte slagroom

Vul de mok met de suiker, Calvados en koffie. Goed roeren. Giet de halfgeklopte, schenkbare slagroom voorzichtig op de koffie. Deze koffievariant wordt gedronken in Normandië en Bretagne.

Koffie versieren

Bron: Unsplash, PixabayBron: Unsplash, Pixabay
Natuurlijk kan je de slagroom of opgeklopte melk altijd nog versieren met een beetje cacao, kaneel en/of poedersuiker. Wanneer je de koffie helemaal af wil maken leg je een sjabloon over het koffiekopje en strooi je hierdoor de cacao of kaneel op de opgeklopte melk of slagroom. Soms wordt er geen gebruik gemaakt van een sjabloon, maar wordt er met behulp van een satéprikker of een vork een figuurtje van de cacao of kaneel in de melk gemaakt. Zo is je koffie niet alleen lekker, maar ook nog een lust voor het oog.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De perfecte Irish coffeeIrish coffee is uitgevonden in 1942, het werd voor het eerst geschonken op het vliegveld Toynes. Op het vliegveld kwamen…
Koffiesoorten: welke koffie kies jij?Koffiesoorten: welke koffie kies jij?Naast de gewone koffie zijn er natuurlijk nog heel veel andere soorten. Als je op het terras zit zie je ze wel eens de r…
Vier lekkere koffiereceptenVier lekkere koffiereceptenWe kunnen geen restaurant of lunchroom meer binnenlopen zonder bijzondere koffiesmaken op de kaart te zien staan. Je kun…
Cappuccino: de koffie met een heerlijke schuimlaagCappuccino: de koffie met een heerlijke schuimlaagDe koffievariant cappuccino is één van de bekendste koffiesoorten die op de wereld wordt gedronken. We drinken het in de…

Fladderak, een eigenzinnig Gronings drankjeFladderak, een eigenzinnig Gronings drankjeGroningers zijn eigenwijs en dat geldt ook voor dit typisch Groningse drankje: Fladderak. Een eigenzinnig destillaat dat…
Camelia sinensis, thee voor de gezondheidHet lijkt er steeds meer op dat genotsmiddelen zoals koffie, chocolade, bier, wijn en thee niet alleen lekker maar ook g…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Uroburos, Pixabay
  • http://www.koffiediscounter.nl/pagina/recepten_main.html
  • Allerhande 4, jaargang 2009
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Koffie
  • Afbeelding bron 1: Skeeze, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Unsplash, Pixabay
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.