Hoe kan atriumfibrilleren (hartkloppingen) worden behandeld?

Hoe kan atriumfibrilleren (hartkloppingen) worden behandeld? Je wordt wakker met een zeer ongemakkelijk malaise gevoel alsof er iets op je longen of hart drukt. Dat zorgt ervoor dat je hartkloppingen hebt, dit wordt ook wel atriumfibrilleren genoemd. Omdat het hart ongewoon klopt is het verstandig om er tijdig iets aan te doen. De klachten kunnen namelijk met de tijd verergeren, indien het niet wordt behandeld. Hoe komt het dat je hart uit het standaard ritme is en waarom is het van belang om snel de juiste medicijnen toegediend te krijgen?

Behandeling atriumfibrilleren, hartkloppingen


Opbouw van het hart

Het hart is een grote spier en zit bijna altijd aan de linkerzijde van het lichaam onder de borstkas. Het verzorgt een belangrijke functie in het lichaam, omdat het de levenssappen oftewel zuurstofrijk bloed vervoert door het lichaam. Het bestaat uit een viertal ruimtes geheten:
  • de boezems: twee ruimtes aan de bovenzijde;
  • de ventrikels: twee ruimtes aan de onderzijde.

Deze ruimtes worden gescheiden door hartkleppen. De boezem wordt daarbij gevuld met bloed, waarna de spier samentrekt. Daardoor wordt de inhoud verder gestuwd naar de ventrikels. De hartkleppen zorgen ervoor dat het bloed niet terugstroomt. Op die manier is de rondpomping van bloed in het lichaam gerealiseerd.

Normale omstandigheid

In standaard condities waarbij het lichaam in balans en gezond is zal het hart tussen de 60 tot 80 maal per minuut slaan. Span je je in dan neemt dit toe. Indien je een intensieve training of sport doet, zoals wielrennen dan kan het zelfs oplopen tot 150 maal per minuut. Maar dat zijn omstandigheden, waarbij aanvullende hartactiviteit valt te verwachten. Dit is anders indien er iets mis is met het lichaam.

Hoe wijkt het af?

Het kan namelijk voorkomen dat het hart in onbalans is geraakt, waardoor de boezem is gaan trillen. Dit is een onregelmatige afwijking van de hartslag waardoor het sneller en/ of afwijkend slaat. Veelal zal het 100 tot 120 keer per minuut de pompbeweging maken, terwijl er geen sprake is van fysieke inspanningen. Oftewel er kan weleens iets aan de hand zijn. Maar hoe herken je de conditie als je op een ongemakkelijke manier wakker bent geworden?

Hoe herkent men atriumfibrilleren?

Als je oplet kun je voelen hoe snel het hart klopt. Maar soms kun je ook merken dat het apart slaat, snel en met een enkele trage tussenslag. Oftewel het hart klopt op een afwijkende manier. Daarnaast kan men:
  • snel moe worden van een beetje inspanning;
  • kortademig zijn doordat men tot op zekere hoogte kan gaan hyperventileren. De balans zuurstof opname via de longen in het bloed raakt verstoord;
  • het hebben van een licht gevoel tot duizeligheid maar ook alsof men het bewustzijn dreigt te verliezen;
  • algehele malaise.

Let wel dat er mensen zijn die geen klachten hebben echter wel aan de conditie lijden.

Waardoor worden hartkloppingen veroorzaakt?

Meerdere oorzaken kunnen de conditie veroorzaken. Belangrijk is dat de hersenen het hart met elektrische informatie via de zenuwen aanstuurt om op een bepaalde manier te gaan kloppen. Die balans is dus verstoord. Veelal komt het door:
  • een probleem aan de schildklier waardoor hormonale aansturing van het lichaam tijdelijk in onbalans is;
  • een longontsteking. Het lichaam krijgt daardoor minder zuurstof binnen, waardoor de hersenen aangeven om harder te gaan kloppen (lees ook adrenaline toename). Op die manier wordt getracht meer zuurstof te verkrijgen. Dat kan leiden tot hyperventilatie;
  • problemen aan het hart zoals een hartinfarct, maar ook bij bloedarmoede en hoge bloeddruk;
  • stress, veel koffie drinken, veel eten, drugs.

Normaal zal de conditie binnen twee dagen verdwijnen, echter omdat er sprake kan zijn van een hartfalen dient men de juiste medicijnen te verkrijgen om erger te voorkomen.

Risico’s

Pompt het hart snel dan giert het bloed dus door het lichaam. Indien er sprake is van diepe veneuze trombose dan kunnen mogelijk bloedpropjes losschieten. Die kunnen dan weer leiden tot aandoeningen zoals een longembolie, beroerte of hartinfarct. Omdat het hart onregelmatig klopt kan het bloed ook traag stromen. Dat heeft tot gevolg dat er de neiging tot stolling bestaat. De combinatie van beide omstandigheden zorgt ervoor dat het hebben van geregelde hartkloppingen en je niet goed voelen meer ernstige aandoeningen kan veroorzaken. Word je wakker met een beklemmend, beangstigend gevoel - waarbij het lijkt alsof je hart op hol is geslagen - schakel dan medische hulp in door je huisarts of lokale hulppost te benaderen.

Behandeling

Vaak gaan de hartkloppingen vanzelf met een paar dagen over. Houdt het aan dan kunnen medicijnen worden ingenomen om het hart iets minder actief te laten zijn, waardoor men zich weer kan ontspannen. Om de invloed van trombosevorming te voorkomen kunnen bloedverdunners uitkomst bieden. Op die manier ontspant het lichaam en worden hart- en vaatziekten vermeden. Het lichaam kan daardoor herstellen. Let wel dat diegene met een tromboseverleden mogelijk langdurig bloedverdunners moeten innemen. Is de conditie veroorzaakt door een longontsteking dan moet dat worden behandeld. Herstelt de long dan krijgt het lichaam weer voldoende zuurstof, waardoor het hart niet wordt aangestuurd om extra snel te kloppen. Ondanks de medicijnen kan het een blijvende conditie zijn waartoe blijvend medicijnen moeten worden ingenomen.

Levensstijl adviezen

Wordt atriumfibrilleren veroorzaakt door een longontsteking dan kan het zijn dat men langdurig zware inspanningen moet ontzien en roken moet vermijden. Is er sprake van een DVT verleden dan zal men een aangepaste levensstijl moeten aanwenden door af te vallen en meer te bewegen. Is de conditie echter getriggerd door overmatige koffie, alcohol, voedsel of drugs inname dan dient dat gedrag aangepast te worden. Laat je adviseren door de behandelend arts.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
AtriumfibrillerenAtriumfibrilleren is een van de meest voorkomende hartritmestoornissen, maar wat is dit nou eigenlijk? Wat zijn de oorza…
Aortaklepinsufficiëntie: Oorzaken, symptomen en behandelingAortaklepinsufficiëntie: Oorzaken, symptomen en behandelingEen lekkende hartklep, in dit geval een lekkende aortaklep, het is een veel voorkomende uitspraak, maar wat is het nou p…
Gebreken aan de hartklep: symptomen, diagnose en behandelingGebreken aan de hartklep: symptomen, diagnose en behandelingEen hart heeft vier kleppen. Die waken ervoor dat het bloed in de juiste richting vloeit. Aan de hartkleppen kunnen twee…
Mitralisklepprolaps: symptomen, diagnose en behandelingMitralisklepprolaps: symptomen, diagnose en behandelingTwee tot zes procent van de bevolking heeft een mitralisklepprolaps: een afwijking aan de mitralisklep van het hart. De…

Pijnlijke knieën en kniepijn: behandeling & tipsPijnlijke knieën en kniepijn: behandeling & tipsPijnlijke, zere knieën kunnen erg veel ongemak met zich meebrengen, vooral 's winters bij kou en vochtigheid. Ook na een…
Een ontstoken oogEen ontstoken oogEen ontstoken oog komt behoorlijk vaak voor en is erg vervelend. Het kan jeuk, pijn, nare irritatie en tranen opleveren…
Bronnen en referenties
  • http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/PBK6a.htm
Reactie

M. Fehrmann, 15-10-2013
Ik ben longpatientCOPD en doe fysio. nu heb ik een paar maal gemerkt dat mijn hartslag op mijn zuurstofmeter een hele lage stand aan gaf het trok snel weer bij maar ik vond dit toch raar. moet ik me zorgen maken? Reactie infoteur, 16-10-2013
Beste M,

Omdat u longpatient bent en het functioneren van het hart met longen direct aan elkaar zijn gerelateerd, is het verstandig om hier verder naar te vragen. Neem contact op met uw behandelend arts om zekerheid te hebben.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.