Sinterklaas: Spelletjes voor jonge kinderen

Sinterklaas: Spelletjes voor jonge kinderen De dagen rondom het sinterklaasfeest zijn spannend en het wachten duurt vaak lang voor jonge kinderen. Tijd om gezellig een paar spelletjes te doen. In dit artikel een aantal eenvoudige spelletjes om te spelen met kleuters en zes- of zevenjarigen: een binnenspeurtocht bijvoorbeeld, schoenenmemory of een opdrachtenspel met dobbelstenen. Je kunt de spelletjes ook op Sinterklaasavond doen; dan wordt het een echt verjaardagsfeestje voor de Sint.

Schoenenmemory

Dit spel wordt gespeeld als het bekende 'Memory' geheugenspel met kaartjes, maar in plaats van kaartjes gebruik je echte schoenen. Verzamel véél paren schoenen, gooi ze flink door elkaar en zet ze dan in rijen onder en naast elkaar op de vloer. Leg samen over iedere schoen een theedoek, of een lapje stof. (Een stuk pakpapier of krantenpapier kan ook, maar dan moet het om de schoen heen worden gewikkeld omdat het anders steeds 'wegwaait'). Schuif de schoenen met de lap erover nog wat door elkaar om het extra moeilijk te maken en misschien moet je zelfs eerst nog even een paar liedjes zingen, zodat iedereen weer vergeten is waar de schoenen nou precies stonden! (Dit hangt van de leeftijd van de kinderen af.)

Nu mag iedereen om de beurt twee lapjes optillen om te kijken wat eronder ligt. Goed onthouden welke schoenen je ziet en proberen twee gelijke schoenen te vinden. Als ze verschillend zijn mag de volgende het proberen. Als je twee dezelfde hebt mag je ze pakken en nóg een keer twee doeken optillen. Wie uiteindelijk de meeste schoenen heeft verzameld heeft gewonnen.

Je zou op Sinterklaasavond ook iets in de schoenen kunnen doen: mandarijntjes, zakjes popcorn, pepernoten of mini cadeautjes zoals pennen, gummetjes enzovoorts. Dan gaat iedereen proberen om bepaalde schoenen te pakken te krijgen; lekker spannend!

Sinterklaasspel; opdrachten-gedichtjes

Nodig: twaalf opdrachten op genummerde kaartjes, twee dobbelstenen, pakpapier, plakband, schaar, tekenpapier, stiften en eventueel pepernoten

Gezellig opdrachtenspel voor jonge kinderen. Je kunt het spelen met een paar kinderen thuis, maar ook met een grotere groep. Om het tellen extra te oefenen kun je een schaal pepernoten in het midden zetten en mag het kind steeds het aantal pepernoten pakken dat het heeft gegooid, nadat de opdracht is uitgevoerd.

Schrijf of plak deze opdrachtrijmpjes op kaartjes. Eventueel versieren met tekeningetjes of stickers. Schrijf de cijfers één tot en met twaalf op de achterkant en/of zet het aantal stippen erop. De kaarten met het cijfer naar boven op de tafel leggen. Je kunt ze ook in genummerde enveloppen stoppen om het spannender te maken. Nu kan het opdrachtenspel gespeeld worden met twee dobbelstenen. Om de beurt met de dobbelstenen gooien en de goede opdrachtkaart erbij pakken. Een volwassene mag het gedichtje natuurlijk voorlezen als de kinderen dat zelf nog niet kunnen. Als de opdracht is uitgevoerd de kaart er weer bij leggen, omdat iemand anders hetzelfde nummer kan gooien. Je kunt ook afspreken net zo lang te gooien tot alle opdrachten geweest zijn. Dan leg je de kaartjes niet terug en mag je om de beurt gooien tot iemand een kaart kan pakken.

  1. Jij bent nu even liedjes-Piet en je zingt, op één been, het stoombootlied
  2. Loop drie keer om de stoel mijn kind... klim erop, roep je naam en maak een buiging voor de Sint
  3. Jij moet iemand kiezen die zijn of haar schoen... uittrekt en een úúr niet meer aan mag doen
  4. Pak stiften en papier en teken Sinterklaas.... Maar het moet met een blinddoek, of met ogen dicht, helaas!
  5. Je mag het iemand vragen, je mag ook iemand bellen.... maar je moet hardop 'tien scheve gescheurde schoorstenen' gaan tellen! Een scheve gescheurde schoorsteen, twee scheve gescheurde schoorstenen, ...
  6. Iedereen buigt voorover en jij tekent vlug... een mijter of een pietenmuts op iedere rug... Het mag met je vinger, maar raden ze niet goed? ... Dat betekent dat het hélemaal over moet.
  7. Wat rijmt er op 'Dak' en op 'Piet'? Zeg het maar...Nu nog rijmen op 'Sint' en dan ben je klaar
  8. Maak een prop van pakpapier... gooi tien keer over, veel plezier... Maar valt de prop, helaas pindakaas..:'Begin weer bij één', zegt Sinterklaas.
  9. Jij gaat even uit de kamer iemand anders verstopt snel... dit gedichtje. Jij moet zoeken: warm en koud roepen mag wel!
  10. Maak een prop van pakpapier en leg die op je rug... Loop nu gebogen naar de deur en naar je stoel terug.... Valt `ie niet? ...Ben je een knappe Piet... valt `ie wel?... moet het over en snel!
  11. Er liggen vijf proppen pakpapier die moeten in een doos...Je mag je handen niet gebruiken al duurt het een hele poos!
  12. Pak je voeten maar eens in; doe er papier omheen... maak het vast met plakband van je hak tot aan je teen... Zo loop je op cadeautjes die steeds ritselen en kraken... pas als het spel voorbij is mag je de pakjes weer openmaken

Sinterklaas speurtocht thuis

Nodig: plaatjes en/of tekeningetjes van een plek in huis, enveloppen, lege doosjes, pakpapier en iets lekkers of een cadeautje als beloning

Print plaatjes en knip ze uit. (Als de kinderen al kunnen lezen kun je de aanwijzingen erbij schrijven.) Doe ieder plaatje in een aparte envelop. Om het spannender te maken doe je enkele plaatjes in een leeg doosje dat je inpakt, zodat de kinderen fopcadeautjes vinden. De plaatjes zijn steeds een aanwijzing naar de verstopplaats van de volgende envelop. In de keuken verstop je bijvoorbeeld de envelop met het plaatje van de televisie en achter de televisie verstop je het plaatje van de kapstok. De eerste envelop geef je de kinderen in handen, de rest verstop je door het huis. Het cadeautje verstop je tenslotte na de aanwijzing in de laatste envelop. Zo heb je een eenvoudige maar leuke binnenshuis speurtocht!

Cadeautjes estafette

Behendigheidsspelletje waar een goede samenwerking voor nodig is. Van te voren lege dozen en doosjes verzamelen en inpakken. Leg twee stapels cadeautjes aan één kant van de ruimte op de grond. Verdeel de 'Pieten' in twee groepjes. Aan de andere kant zet je twee stoelen waar de cadeautjes op moeten komen te liggen. De kinderen moeten, na het startsignaal, de cadeautjes steeds met z`n tweeën zo snel mogelijk naar de stoel brengen, maar met de handen op de rug! Moeilijk hoor, ze mogen zelf weten hóe ze het doen als ze er maar niet met de handen aankomen! Op de voeten dragen bijvoorbeeld, of op de knieën voor de dozen gaan zitten en het pakje tussen twee voorhoofden klemmen? Als het pakje aan de overkant op de stoel ligt, mogen de volgende twee kinderen beginnen, of de kinderen rennen zelf terug en beginnen met het volgende pakje. Het groepje dat als eerste alle pakjes aan de overkant heeft gebracht, is winnaar.

Pepernoten gooien

Dit spelletje lijkt op het puntenspel met de knikkerpoortjes, maar de poortjes zijn hier schoorstenen van doosjes en in plaats van rollen met knikkers wordt het gooien met pepernoten. Je hebt een stuk of vijf schoorstenen nodig van verschillend formaat. Een schoenendoos op de zijkant bijvoorbeeld, kan de grote schoorsteen worden. Als je daar een pepernoot in gooit, verdien je maar één punt, omdat het gemakkelijk is. Maar een doosje van een tube tandpasta, of een keukenrol is zó smal, daar kun je wel vijf punten mee verdienen!
  • Verzamel ongeveer vijf doosjes
  • Knip één van de smalle kanten eruit; dat is de opening van de schoorsteen waar je de pepernoten in moet gooien
  • Plak een stuk gekleurd papier, of pakpapier om de doosjes heen, zodat ze op schoorstenen lijken en het een echt spel wordt
  • Bedenk hoeveel punten je kunt krijgen per schoorsteen: Als je vijf schoorstenen hebt gemaakt kun je de gemakkelijkste één punt geven en de moeilijkste vijf, of als het héél moeilijk is zelfs tien
  • Teken met een zwarte stift de punten als stippen op de voorkant van de schoorstenen, je kunt er ook een cijfer bijschrijven
  • Lijm alle doosjes met de andere smalle kant naast elkaar op een stuk karton, de grootste in het midden
  • Je pepernotenspel is klaar

Nu kun je beginnen. Spreek goed af waar je moet staan, leg iets neer waar je achter moet blijven en pak papier en pen om de punten op te schrijven of de stippen te tekenen. Iedereen krijgt de eerste keer bijvoorbeeld tien pepernoten in een bakje. Je moet om de beurt ál je pepernoten gooien anders komen ze door elkaar: wie heeft de meeste punten gegooid?

Extra: Je kunt afspreken dat degene die wint van iedereen twee pepernoten krijgt. Je kunt ook afspreken dat als je tien punten hebt verzameld je iets anders kunt verdienen; een chocolademunt bijvoorbeeld.

Lees verder

© 2012 - 2024 Elas, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geschiedenis van SinterklaasDe geschiedenis van SinterklaasRond half november komt sinterklaas weer in Nederland. Maar wie is die sinterklaas en waarom vieren we sinterklaas?
Sinterklaas bij kleutersSinterklaas bij kleutersSinterklaas komt ook op scholen op bezoek. Voor de kleuters kan dit best wel spannend zijn. Sommige kinderen geloven ech…
Kinderboekrecensie: Sinterklaas - Charlotte DematonsrecensieKinderboekrecensie: Sinterklaas - Charlotte DematonsHoe ziet het huis van Sinterklaas eruit? Waar slapen zijn Pieten? Hoe zie de stoomboot er precies uit? Op al deze vragen…
SinterklaasfeestWat zijn de typische kenmerken van het sinterklaas feest en hoe is het ontstaan? waarom word er nu pakjesavond gevierd?

Sinterklaasgedichten voor huisdieren - voorbeeldenSinterklaasgedichten voor huisdieren - voorbeeldenNatuurlijk krijgt je hond of kat ook een cadeautje van Sinterklaas. En je cavia, het konijn of je andere huisdieren miss…
Leuke, originele kerstwensenHet is weer bijna kerst, en met kerst versturen en ontvangen we allemaal graag kerstkaarten. Het is een teken van wederz…
Elas (56 artikelen)
Gepubliceerd: 26-11-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.