Het mooiste vermaak is leedvermaak

Het mooiste vermaak is leedvermaak In Nederland rust er nog steeds een taboe op leedvermaak. Eigenlijk mag je niet lachen om de ellende van een ander en toch doen we het allemaal wel eens. Dit is één van de redenen dat programma's als Funniest homevideo's en de voorrondes van Idols zo populair zijn. Waarom vinden we dit grappig en is leedvermaak goed voor ons.

Grenzen aan leedvermaak

Natuurlijk zitten er voor ons allemaal grenzen aan leedvermaak. Wat deze grenzen zijn, is deels gebaseerd op cultuur, maar ook op de persoonlijke leefomstandigheden. In Japan is leedvermaak doodgewoon en dit zie je ook terug in hun televisieprogramma's, die hier in Nederland als vergaand worden ervaren. Maar ook binnen de Nederlandse cultuur zijn er grote verschillen. Hoe moeilijker iemands leefomstandigheden zijn, hoe harder de grappen en hoe gruwelijker het leedvermaak. Dit beïnvloedt dus sterk waar de grenzen liggen. Voor de één gaan echt letsel te ver om nog leedvermaak te voelen en voor de ander maakt dit weinig uit. Veel mensen voelen geen leedvermaak wanneer iemand die hun sympathie heeft onterecht bekritiseerd wordt, maar wanneer ze een hekel aan het slachtoffer hebben voelen ze wel degelijk leedvermaak. Leedvermaak doet zich vooral voor wanneer we het gevoel hebben dat de afgang terecht is. Blijkbaar speelt ons gevoel voor rechtvaardigheid hierbij een grote rol.

Leedvermaak is gezond

Veel mensen schamen zich voor leedvermaak, want leedvermaak betekend nu eenmaal plezier hebben om de ellende van iemand anders. Mensen vergelijken zichzelf voortdurend met anderen. Van veel mensen zie je alleen hun successen, hun falen delen ze liever niet. Hierdoor krijgen veel mensen onterecht het idee dat ze het vaak slecht doen in vergelijking met andere mensen. Geconfronteerd worden met het falen van een ander is daarom een boost voor je ego. Een makkelijke opkikker van je zelfbeeld en daar is niets mis mee. Leedvermaak biedt troost. Je beseft dat een ander er slechter aan toe is dan jij en hierdoor relativeer je je eigen situatie. Lachen is gezond en maakt gelukkig, dus waarom niet lachen om de blunders en domme opmerkingen van anderen?

Onderzoek naar leedvermaak

Hidehiko Takahashi is neurologisch onderzoeker verbonden aan het Nationaal Instituut voor Radiologie in Japan. Hij is tevens leider van het project “Moleculaire mechanisme van emotionele besluitvorming”. Deze meneer heeft onderzoek gedaan naar het mechanisme van leedvermaak en hij ontdekte dat bij leedvermaak dezelfde delen in het brein oplichten dit actief zijn bij seks, drugs en eten. Wanneer we leedvermaak hebben, maken we blijkbaar dopamine aan en ervaren we een soort genot. Verder bleek uit zijn onderzoek dat mannen meer en sneller leedvermaak ervaren dan vrouwen. Hieruit trokken de onderzoekers de conclusie dat mannen wraakzuchtiger zijn dan vrouwen.

Leedvermaak van alle tijden

In de oudste film vorm wordt al gebruik gemaakt van het besef dat mensen moeten lachen om de fouten van een ander. Hieruit werd slapstick geboren en nog steeds speelt leedvermaak bij televisieprogramma's een grote rol. Dit is één van de redenen dat mensen blijven kijken naar reality programma's. In de beslotenheid van de eigen woonkamer durven mensen zich te laten gaan en hebben ze ongegeneerd lol om de blunders die ze zien op de televisie.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Passie voor leedvermaakPassie voor leedvermaakPassie is een veelgebruikt begrip dat in het algemeen een positieve klank heeft. Passie voor iets of iemand maakt het le…
Humor uitgelichtWel of geen humor. Hoe groot is het verschil in gevoel voor humor tussen Nederlanders en buitenlanders, mannen en vrouwe…
Wat is de aantrekkingskracht van Temptation Island?Wat is de aantrekkingskracht van Temptation Island?Jong, oud, arts of nagelstyliste, het maakt niet uit, Temptation Island spreekt bij alle lagen in onze samenleving tot d…
Iedereen is bezig met “gezond leven”Iedereen is bezig met “gezond leven”We lopen inmiddels over als het gaat om “gezond leven”. Iedereen moet gezond leven en het lijkt een opgedrongen leefstij…

Manipuleren: bij wijze van uitzondering of uit gewoonte?Manipuleren: bij wijze van uitzondering of uit gewoonte?Manipulatie is een techniek die iemand kan gebruiken als manier om zijn zin te krijgen als hij of zij vermoedt dat dit v…
Bedankbrief of bedankmail die niet snel vergeten wordtBedankbrief of bedankmail die niet snel vergeten wordtWaardering is een eerste levensbehoefte voor ieder mens. Ontelbare malen per week zeggen we daarom "dank je wel" tegen i…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Johnhain, Pixabay
  • www.wetenschap24.nl
  • http://neuro.imm.dtu.dk
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.