Veranderen van werk, tips om een andere baan te vinden

Veranderen van werk, tips om een andere baan te vinden Als het economisch minder gaat met een land dan komen veel mensen op straat te staan. Men komt in de WW en moet werk vinden door wekelijks de solliciatieplicht uit te voeren. Daarbij selecteert men normaal geschikte functies binnen het segment, waarbinnen men ervaring heeft opgedaan. Vaak wordt daarbij niet naar raakvlakgebieden of andere vakgebieden gekeken. Op wat voor manier kan men toch versneld aan het werk komen door te veranderen van werk?

Veranderen van werk


Problemen op arbeidsmarkt

Met economische terugval nemen de kansen voor bepaalde arbeidsgroepen aanzienlijk af, omdat vaak concrete groepen worden getroffen. Denk aan de bouw. Bezuinigingen treffen vaak bouwprojecten, waardoor deze niet doorgaan. Woningen, kantoorgebouwen en wegen worden niet meer gebouwd, waardoor bouwvakkers in veel mindere mate nodig zijn met als risico dat sommige bouwbedrijven failliet raken. Aanverwante vakgebieden zoals architecten, engineers en constructeurs zullen veel minder werk hebben, waardoor ook daar ontslagen zullen vallen. Door de slechte vooruitzichten zal het lastig zijn om snel een nieuwe baan binnen dergelijke richtingen te verkrijgen. Hoe kan veranderen van werk uitkomst bieden?

Gevoel van uitzichtloosheid

Het hebben van een uitkering in combinatie met werkloosheid werkt demotiverend. Dag in dag uit geen werk en afwijzingen vormen geen bron van enthousiasme, integendeel! Het zorgt ervoor dat men in de put zit. Het niet hebben van werk is een bron van ergernis voor velen en geeft sociale druk. De hypotheek kan niet meer worden betaald danwel de middelen binnen het inkomen worden fors minder. En dat kan voor een relatief lange periode het geval zijn.

Beperkte WW mogelijkheden

Het ontslagrecht is verslechterd voor de werknemer, waarnaast de rechten binnen een WW zeer beperkt zijn. Men krijgt slechts een beperkte periode de tijd, waarbinnen nieuw werk moet zijn gevonden. Uiteraard is het doel om nieuw werk binnen die termijn te verkrijgen, voordat de uitkering is verstreken. Bij een verslechterende economie is dat eerder gezegd dan gedaan. Omdat de omstandigheden binnen vakgebieden zeer ongunstig zijn nemen de kansen dramatisch af om werk te vinden.

Wat zijn je eigen capaciteiten?

We kunnen meer dan we zelf denken. Het werk wat we altijd hebben gedaan vormt tijdens werkloosheid een beperkende factor binnen ons bestaan. Men is namelijk geneigd om werk te zoeken binnen de eigen competenties. Dit vormt eigenlijk een blok aan het been, omdat er vele kansen op de arbeidsmarkt zijn. Door verder te kijken dan de eigen capaciteiten kunnen aanvullende mogelijkheden worden gevonden. Zijn deze kansen eenmaal herkend en aangegrepen dan heeft men betere mogelijkheden om versneld weer aan het werk te gaan.

Wat had je altijd al eens willen worden?

Het klinkt vreemd maar soms is het goed om terug te kijken naar je verleden. Iedereen heeft altijd wel eens die vraag gesteld. Als ik die keus had gemaakt hoe was ik dan terechtgekomen? Dat geldt ook voor de beroepskeuze. Eenmaal hebben we voor een bepaalde richting gekozen, omdat het op dat moment ons het beste paste. Toch verandert een mens met de tijd. Word je werkloos dan is het de vraag hoe je nu verder gaat. Kansen zijn er om aangegrepen te worden. Kijk om je heen en stel je zelf de vraag. Kan ik snel werk vinden binnen mijn ervaringsgebied of kan ik andere arbeidsbronnen vinden?

Omscholing en cursussen, wat doe jij?

Een belangrijke manier om jezelf te verbreden is door het volgen van cursussen en opleidingen. Met een aanvullende omscholing kun je de mogelijkheden voor jezelf aanzienlijk verbeteren. Binnen je eigen vakgebied zijn er praktisch geen kansen echter binnen aanverwante of andere vakgebieden kun je mogelijk heel goed werk vinden. Wat doe jij? Ga jij op dezelfde tour verder of ga je om je heen kijken. Ook jij kunt door het doen van omscholing of het vinden van andere interesses een leuke baan vinden. Daardoor is het niet noodzakelijk dat je werkloos thuis zit.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
DetacheringscontractAls je via een uitzendbureau al geruime tijd bij dezelfde opdrachtgever werkt, kun je een detacheringscontract van het u…
WW-uitkering - wat is een passende baan?WW-uitkering - wat is een passende baan?Een WW-uitkering is een opgebouwd recht. Tijdens uw werkzame periode is er premie betaald om in geval van ontslag een va…
Tips om uw ontslag te verwerkenTips om uw ontslag te verwerkenIn slechte economische tijden vallen er veel ontslagen. Een ontslag beïnvloedt een werknemer meer dan alleen de teruggan…

Lijst met interim- of uitzendkantoren in België (Vlaanderen)Lijst met interim- of uitzendkantoren in België (Vlaanderen)Ontdek de lijst met interim- of uitzendkantoren in België. Werk zoeken is vandaag de dag niet meer zo evident. Interimka…
Uitzendbureau: werken als intercedentUitzendbureau: werken als intercedentHet beroep van intercedent is zeer toegankelijk omdat er doorgaans geen aparte opleiding vereist is. Een intercedent wer…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Julos, Rgbstock
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 26-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.