Antibiotica en sporten

Antibiotica en sporten Als je een infectie hebt, krijg je van de huisarts vaak een antibioticakuur voorgeschreven. Antibiotica kunnen je afweersysteem verstoren en dit heeft invloed op je sportprestaties. Het is beter om tijdens de kuur niet intensief te sporten. Als je geen koorts hebt en je niet echt ziek voelt, dan kun je de behoefte houden om te sporten. Maar is dit wel zo verstandig? Wat is de invloed van een infectie op sporten en hoe kun je nadelige gevolgen voorkomen?

Een verkoudheid

Door regelmatig te sporten wordt het afweersysteem versterkt en meestal genees je dan sneller als je een verkoudheid hebt. Door matig tot intensief te sporten is het lichaam in staat beter zuurstof op te nemen. Maar als je eenmaal verkouden bent, kun je intensief sporten beter even vermijden. Als je hoofdpijn of zelfs koorts hebt dan is het waarschijnlijk niet goed om je lichaam zo te vermoeien. Het lichaam besteedt zijn energie aan het herstel en intensief sporten belemmert dit.

Antibiotica

Als je een infectie hebt en je krijgt door je huisarts antibiotica voorgeschreven, moet je het (intensief) sporten even laten. Antibiotica kunnen je afweersysteem verstoren. Normaal gesproken is er in je darmen een balans tussen zowel de goede als slechte bacteriën. Door antibiotica kan dit verstoord raken, waardoor vervelende gezondheidsklachten kunnen ontstaan zoals diarree, verstopping, winderigheid of krampen. Dit verstoort het afweersysteem en daarom wordt sporten afgeraden zolang je aan een kuur zit.

Evenwichtige darmflora

Darmflora bevat allerlei micro-organismen zoals bacteriën, gisten en schimmels die zich in je darmen bevinden. De darmflora bestaat voor het grootste deel uit bacteriën. Het zijn er zo ontzettend veel dat ze samen een gewicht hebben van wel 1,5 tot 2 kilo. Bacteriën spelen daarom een belangrijke rol bij de gezondheid en dragen voor een groot deel bij aan het immuunsysteem. Als de goede en slechte bacteriën uit balans raken door bijvoorbeeld antibiotica, kan dit tot allerlei klachten leiden.

Wanneer weer gaan sporten?

Het is beter om te wachten met weer te gaan sporten totdat je antibioticakuur is afgelopen. Het advies is om pas na vier dagen na de laatste inname, weer te beginnen met een lichte training. Als je geen koorts hebt en je niet ziek voelt tijdens de kuur, kun je je beperken tot een lichte training. Neem niet deel aan wedstrijden en verwacht geen topprestaties. Je lichaam is in strijd met de infectie en zal daar de energie voor gebruiken.

Wanneer niet sporten?

Als je een infectie hebt die gepaard gaat met koorts of een echt ziektegevoel, sport dan helemaal niet. Het is dan zelfs gevaarlijk voor je gezondheid als je dan toch gaat sporten. Bovendien zul je ver onder de maat presteren. Pas als de koorts al enkele dagen voorbij is, kun je geleidelijk de training met een lagere intensiteit en van kortere duur hervatten. Het kan soms wel weken duren tot het vroegere niveau weer gehaald wordt.

Eet gezond

Tijdens de periode van de infectie is het belangrijk om naast een trainingsstop, een aantal maatregelen te nemen om zo goed mogelijk te herstellen. Zo moet je zorgen voor een gezonde voeding zodat je lichaam alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Groente en fruit dragen bij om het immuunsysteem te herstellen.

Luister naar je lijf

Wil je gezond blijven, luister dan altijd goed naar vroege signalen in je lichaam. Als je iets aan je lichaam merkt, pas je het trainingsschema daarop aan. Zo kun je bijvoorbeeld de intensiteit aanpassen of de duur van de training verkorten. Voor intensieve sporters is het raadzaam om in een trainingsdagboek je gegevens zoals polsslag, gewicht en dergelijke bij te houden. Daarbij is je algehele gesteldheid, zoals moeheid en fitheid ook van belang. Het is niet verstandig om intensief te trainen als je erg slecht geslapen hebt en je daardoor erg moe voelt.

Moeheid

Als je merkt dat de vermoeidheid toeneemt naarmate je traint, zul je wat moeten doen aan de structuur van je trainingsschema. Misschien wordt het wel tijd om een rustigere periode in te lassen. Afhankelijk van de sport die je uitvoert, zul je om de zoveel tijd even wat rustiger aan moeten doen. Ook moet je rekening houden met stress van andere zaken (bijvoorbeeld werk) en je schema daarop aanpassen.

Probiotica

De meningen over de werking van probiotica zijn verdeeld. Priobiotica bevatten goede bacteriën en deze zullen in je darmen komen waar ze de plaatsen zullen bezeten waar de slechte bacteriën zich dan niet kunnen vestigen. Probiotica stimuleren je afweersysteem op natuurlijke wijze. De bacteriestammen die verwerkt zijn in probiotica zijn onder andere Lactobacillen en Bifidobacteriën. Deze zorgen voor de remming van de groei van slechte bacteriën. Door intensief sporten kan de darmflora uit balans raken. Zeker als er een infectie is geweest waarbij antibiotica is gebruikt. Probiotica vullen de goede bacteriën weer aan.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Probiotica als voedingssupplementDe term probiotica, meervoud van probioticum, is vrij recent, hoewel zijn werking reeds lang gekend is. Een kennismaking…
Probiotica en de darmfloraDarmflora? Geen bloemen in je buik maar wel het geheel van micro-organismen in de darm, die er voor zorgen dat ons voeds…
Probiotica in voedingsmiddelen, nodig of niet?Probiotica in voedingsmiddelen, nodig of niet?Probiotica zijn bacteriën waarvan wordt beweerd dat ze de gezondheid ten goede komen. Bekend zijn de producten met probi…
Astma en sportenAstma en sportenSporten is voor mensen met astma heel goed mogelijk. Wanneer de astma met medicijnen goed onder controle is te houden ho…

Artrose, gewrichtsslijtage: oorzaken, symptomen, behandelingArtrose, gewrichtsslijtage: oorzaken, symptomen, behandelingGewrichtsaandoeningen zorgen er vaak voor dat mensen hulpbehoevend worden. Gelukkig is er de afgelopen jaren grote vooru…
Timmers-Huigens theorieDe theorie van Dr. D. Timmers-Huigens wordt ook wel de ervaringsordening genoemd. Verstandelijk gehandicapten kunnen wor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • - www.phital.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 04-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.