Gezondheid: Schrale huid

Gezondheid: Schrale huid Zoals de zomermaanden wat “bijwerkingen” hebben, geldt dit ook voor de wintermaanden. Een daarvan is een schrale droge huid en veel mensen hebben er tijdens de wintermaanden (maar kan ook in de warme maanden door uitdroging van de zon) in meer of mindere mate last van. Dit kan variëren van wat kleine droge plekjes, tot hele delen van het lichaam welke ruw aanvoelen en wat zelfs kloven kan geven en waar de huid kan “barsten”.

Wat is het en hoe ontstaat het?

Strikt genomen kan een ruw stukje huid al als “schrale huid” betiteld worden, maar vaak tijdens de koude wintermaanden (meer nog dan de zomermaanden), steekt de schrale huid zoals we dat bedoelen, te kop op. Als je het direct behandeld, is het vaak binnen de perken te houden en kan een kleine schilfering en verkleuring (rood) het gevolg zijn. Maar het kan ook leiden tot diepe kloven en zeer pijnlijke plekken (de huid kan gaan trekken en scheuren). Daarnaast, en dat is een neveneffect, ziet het er ook vaak niet prettig uit en in erge gevallen zelfs erg onfris.

Het ontstaat in de winter vaak door de dalende temperatuur en dit niet zelden in combinatie met wind, afgezet tegen de verdamping van het vocht in onze huid. Tijdens de zomermaanden kan het juist door de zon in combinatie met een tekort aan vocht ontstaan. Normaal gesproken zou de huid dit op moeten kunnen vangen. Echter, als de huidvetten verminderen, kan het vocht gemakkelijker door onze huid en dat wil dan weer zeggen dat onze vochthuishouding verstoord kan raken. Gevolg … de huid droogt uit. Combineer het in de koude maanden met de centrale verwarming in huis, welke een droge huid stimuleert en de kans op een erg droge tot schrale huid is groot.

Bron: Johnhain, PixabayBron: Johnhain, Pixabay

Wat te doen?

Voorkomen is beter dan genezen, maar soms gaat het heel snel en/of heb je er niet bij stil gestaan. Belangrijk is dat de huid soepel gehouden wordt, waarbij de crèmes op oliebasis en niet op waterbasis (staat op de verpakking) moeten zijn. Probeer crèmes altijd eerst uit, want sommige crèmes voelen ook vet aan en daar is niet iedereen van gecharmeerd. Toch hoeft het niet, er zijn genoeg crèmes die wel de juiste ingrediënten tegen een schrale huid hebben, maar niet vet aanvoelen.

Blijven smeren

Je huid insmeren beperkt zich niet tot handen en gezicht. Je hele huidoppervlak kan uitdrogen, dus een goede bodylotion of misschien zelfs bodycrème na het douchten is geen overbodige luxe. Waarbij extra gevoelige onderdelen als de lippen, in verband met de dunne huid, wat extra vette crème toebedeeld mogen krijgen. Er zijn ook beschermende lippencrèmes met UV-filter en dat is weer handig als het zonnetje schijnt ... ook in de winter.

Extra boost voor het gezicht

Je kunt je huid een extra boost en meer bescherming geven door een dag- en eventueel nachtcrème te gebruiken die is aangepast op het weertype. Daarnaast kan éénmaal per week een masker welke je huid extra bescherming biedt ook soelaas bieden. Laat je goed adviseren, want er zijn talloze maskers en dag- en nachtcrèmes te koop. De gespecialiseerde winkel of schoonheidsspecialist kan een juist advies toegespitst op je huid geven.
Overigens lijkt een scrub not done, maar is niet verkeerd om eerst toe te passen en daarna pas de crème of het masker. De huid is dan helemaal “schoon” en kan meer opnemen.

Beschadiging huid

Als je huid al zover is dat deze kapot is, de kloven kunnen zo diep zijn dat de huid min of meer scheurt, dan is het goed om naar de huisarts te gaan of minimaal naar de apotheker. Speciale crème voorkomt infecties en zorgt er voor dat de huid kan genezen, de huis-tuin-en-keuken crèmes zijn meestal niet meer toereikend. Denk bijvoorbeeld aan koelzalf die je dagelijks (één of twee per dag) aanbrengt.

Wat niet te doen?

Zoals je een aantal zaken moet toepassen, moet je ook wat nalaten om (erger) te voorkomen. Denk samenvattend aan het volgende:
  • Beperk de hoeveel zeep
  • Drink voldoende, dat wil zeggen 1,5 tot 2 liter
  • Beperk de zonnebank (wat voor meer zaken aan te raden is) tot een minimum ... of gebruik hem niet
  • Douche of badder niet te lang en probeer eens een douch- of badolie i.p.v. schuim
  • Als je veel met je handen in het water zit is alleen afdrogen niet voldoende. Smeren dus
  • Vermijd het gebruik van “beschermende” crèmes op waterbasis

Tot slot

Je goed aankleden in de winter is belangrijk om je warm te houden, maar voorkomt niet dat je huid uit kan drogen. In de zomer ga je je ook niet inpakken als bescherming tegen de zon. Wat extra bescherming om een schrale / droge huid te voorkomen of op te lossen, is dus belangrijk. Let goed op wat je koopt en gebruik het regelmatig. Lekker soepel houden is geen vettige massa, maar een gezond uitziende huid die prettig en vooral soepel aanvoelt. Vraag desgewenst de schoonheidsspecialst om advies.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eerste hulp voor de huid: irritatie, kloven, jeuk, droogteEerste hulp voor de huid: irritatie, kloven, jeuk, droogteEen huid met droge, schrale plekken, kloven, irritatie en jeuk: het komt algemeen voor. In de zomer bij warm weer, in de…
Droge huid in de winter: huidverzorgingDroge huid in de winter: huidverzorgingWat zijn de oorzaken van een te droge huid tijdens de winter? Wat zijn de oorzaken waarom een droge huid nog droger word…
Ureum: Wat doet het voor je huid?Voor veel mensen vormt een zeer droge huid een groot ongemak. Ichthyosis, eczeem of een extreem droge huid kan een grote…
Een kloof in de voet: symptomen en behandelingEen kloof in de voet: symptomen en behandelingVeel mensen hebben last van kloven. Deze ontstaan meestal aan de hiel. Toch kunnen ze ook op andere plaatsen voorkomen z…

Hoofdluis - niet zo erg als het lijktHoofdluis - niet zo erg als het lijktJe zoon of dochter komt thuis van school en heeft een briefje bij zich waarop staat dat zij/hij hoofdluis heeft. Je gaat…
Pijn aan de tong? Oorzaken en tips bij tongklachtenPijn aan de tong? Oorzaken en tips bij tongklachtenAls je problemen hebt aan de tong dan kan het moeilijker worden om eten te proeven, te slikken en zelfs te spreken. Dit…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.