Bloemetjesmarkt op Hemelvaartsdag in Leeuwarden

Bloemetjesmarkt op Hemelvaartsdag in Leeuwarden Op Hemelvaartsdag staat Leeuwarden in de bloemen. In de stad vindt dan de jaarlijkse bloemetjesmarkt plaats, met een kilometers lange markt met alle kleuren, soorten en maten bloemen en planten. Het is de langste markt van Nederland. De hele stad is een bloemenzee: een lust voor het oog. Duizenden mensen trekken naar de Friese hoofdstad om de kleuren te aanschouwen en bepakt en bezakt met planten naar huis te keren.

Bloemetjesmarkt in de binnenstad

De bloemetjesmarkt werd voorheen gehouden in de binnenstad en verplaatste zich in de loop van de jaren naar de Langemarktstraat en de Tesselschadestraat. Ruim twintig jaar stonden de verkopers even buiten het centrum. In 2013 keerde de bloemetjesmarkt terug naar de binnenstad, naar:
  • Prins Hendrikstraat;
  • Wilhelminaplein;
  • Ruiterskwartier;
  • Westerplantage;
  • Nieuweweg;
  • Nieuwestad;
  • Waagplein;
  • Wirdumerdijk.

Grootste bloemenmarkt

De Leeuwarder Bloemetjesmarkt op Hemelvaartsdag is de grootste bloemenmarkt van het noorden van Nederland. In de verschillende straten van de stad staan meer dan 120 marktkramen met een groot assortiment aan planten en bloemen. Ze vormen een lint van marktkramen van wel twee kilometer lang. De markt is een lust voor het oog vanwege de kleurenpracht van de bloemen en is open van 08.00 tot 18.00 uur.

Blommenmerke

In Leeuwarden en omstreken wordt de Hemelvaartmarkt Blommenmerke genoemd. Hij wordt sinds de tweede helft van de twintigste eeuw gehouden, maar wanneer de eerste Bloemenmarkt werd gehouden is niet precies bekend.

Traditie

De Bloemenmarkt is een traditie van de stad geworden. In die traditie zijn weer kleine traditionele gebruiken ontstaan, zoals het hangen van je gekochte bloemen en planten aan een stok. De gekochte planten worden in een plastic zak aan een stok gehangen, waarmee vervoeren gemakkelijk wordt. Anderen dragen de planten in grote tassen, kisten en zelfs bolderkarren.

Tienduizenden

Tienduizenden plantjeskopers trekken naar de stad. Ze komen uit de stad zelf, uit de provincie en van ver buiten Friesland reizen liefhebbers naar de Friese hoofdstad. De schatting is dat er 30.000 mensen rondlopen in Leeuwarden vanwege Bloemetjesmarkt.

Winkels

De dag van de Bloemenmarkt op Hemelvaartsdag zijn de meeste winkels en terrassen in de stad open. Naast de Bloemetjesmarkt is er ook jaarmarkt in de binnenstad.

Hemelvaartsdag in Leeuwarden

De Bloemenmarkt is in 2017 op 25 mei.

5 mei 2016

De Bloemetjesmarkt was in 2016 op een andere dag dan Hemelvaartsdag, namelijk op Bevrijdingsdag. Op die dag vond ook het Bevrijdingsfestival in Leeuwarden plaats. Daarom werd de Bloemetjesmarkt voor dat jaar verplaatst het terrein van het WTC-Expo in Leeuwarden. Andere locatie, net zo mooi en evenzogoed een zee van bloemen.

Princessedag en Hemelsfestival

Jaarlijks in Leeuwarden

Ook in Leeuwarden is het:
  • Nationaal Midgetgolf toernooi
  • Groene Princessedag, een jaarlijks terugkerend feest voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar in de Prinsentuin
  • Hemelsfestival op het Oldehoofsterkerkhof

De Bloemetjesmarkt is jaarlijks op Hemelvaartsdag. Van 08.00 tot 18.00 uur staat de stad vol in de bloemen.

Gele verf
De gemeente gebruikt gele krijtverf voor het markeren van de plekken voor de bloemetjesmarkt. Het geeft een klein probleempje.
De krijtverf blijkt nauwelijks te vervagen, zelfs niet na verschillende regenbuien. Er wordt een speciaal bedrijf ingeschakeld die de straten schoonmaakt. In de gemeenteraad worden er zelfs vragen over gesteld. Waarom blijft de gemeente die gele krijt gebruiken?

De gemeente blijft de verf gebruiken omdat het niet zo belastend is voor het milieu. Wel gaat Leeuwarden de verf eerder schoonmaken.


Blommenmerke

Legenda
A. Ruiterskwartier
B. Prins Hendrikstraat
C. Westerplantage
E. Nieuwestad
F. Wilhelminaplein
G. Wirdumerdijk
H. Waagplein
I. WTC Expo

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prinsentuin Leeuwarden, een mooi stukje geschiedenisPrinsentuin Leeuwarden, een mooi stukje geschiedenisAls je door het centrum van Leeuwarden wandelt, kom je hem al snel tegen: de Prinsentuin. Het park, dat aan de noordzijd…
Elfstedentocht – Finish in de Leeuwarder binnenstadElfstedentocht – Finish in de Leeuwarder binnenstadAls de Elfstedentocht wordt gereden, dan is de finish op de Bonkevaart (Bonkefeart) bij Leeuwarden. Het einde van de toc…
Wat vieren we met Hemelvaart?Hemelvaartsdag wordt veertig dagen na Pasen gevierd. Het is een christelijk feest en het is een onderdeel van de paascyc…
Eurohotel aan het Europaplein in LeeuwardenEurohotel aan het Europaplein in LeeuwardenHet Eurohotel aan het Europlein in Leeuwarden is een hotel met naam in de regio. Het ligt heel handig aan de uitvalsweg…

Eenhoorn – Mythisch wezen in heraldiekEenhoorn – Mythisch wezen in heraldiekBovenop de koepel van de Amelander vuurtoren staat een eenhoorn, een mythisch figuur in de vorm van een paard met een ge…
De brug met liefdesslotjes in ParijsDe brug met liefdesslotjes in ParijsVoor verliefde stelletjes die hun liefde voor eeuwig willen bezegelen, rest er maar één ding: pak je koffers en boek met…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Arch, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Halloleeuwarden.nl
  • Gemeente Leeuwarden
  • Leeuwarder Courant
  • Persbureau Ameland
  • http://www.halloleeuwarden.nl/nieuws/Uitgaan/2014/5/29/Bloemetjesmarkt_2014_Leeuwarden geraadpleegd op 29-5-2014
  • http://www.leeuwarden.nl/artikel/2015/vvd-vragen-over-gebruik-gele-krijtverf-beantwoord geraadpleegd op 3 december 2015
  • http://leeuwarden2018.nl/event/bloemenmarkt-leeuwarden-hemelvaartdag-5-mei-2016/ geraadpleegd op 3 mei 2016
Reacties

Heleen Dasberg, 09-05-2013
Er staat dat de bloemenmarkt op 17 mei gehouden wordt in 2013 hemelvaart dag is echter op 9 mei donderdag welke dag is het nou
Met vriendelijke Gr. H dasberg Reactie infoteur, 09-05-2013
Het is vandaag en niet 17.

Met vriendelijke groet,
Sjaan

Heleen Dasberg, 05-05-2013
Er staat dat de bloemenmarkt op 17 mei gehouden wordt in 2013 hemelvaart dag is echter op 9 mei donderdag welke dag is het nou?
Met vriendelijke Gr. H dasberg Reactie infoteur, 06-05-2013
De bloemetjesmarkt is op Hemelvaartsdag, dus dit jaar op 9 mei. Ik ga het even aanpassen. Dank voor uw opmerking.

Met groet,
Sjaan fan Ameland

Jozefien, 05-05-2013
Hierboven staat dat de bloemetjesmarkt op 17 mei is, maar het is toch 9 mei hemelvaartsdag? Reactie infoteur, 06-05-2013
De bloemetjesmarkt is op Hemelvaartsdag, dus dit jaar op 9 mei. Ik ga het even aanpassen. Dank voor uw opmerking.

Sjaan fan Ameland

Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 10-05-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.