recensie

Filmrecensie: La Vache et le Prisonnier met Fernandel

Filmrecensie: La Vache et le Prisonnier met Fernandel Een man en een koe, op weg van Duitsland naar Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met in de hoofdrol de Franse acteur Fernandel, die met zijn charmante en o zo bekende glimlach iedereen om de tuin leidt. Maar zullen de Franse krijgsgevangene Charles Bailly (Fernandel) en zijn koe Marguerite ooit in Frankrijk aankomen? Kan hij de vijand misleiden en raakt hij overal door zonder kleerscheuren? Dat kom je te weten wanneer je kijkt naar de Franse film La Vache et le Prisonnier van regisseur Henri Verneuil.


Het verhaal

Franse krijgsgevangene in Duitsland

1943. Charles Bailly is samen met drie andere Franse krijgsgevangenen tewerkgesteld op een Duitse boerderij. Ze hebben het daar niet slecht: lekker eten, een warme slaapplaats en een mooie en vriendelijke boerin als baas die zelfs het liefje is van één van de mannen. Toch besluit Charles Bailly dat het na twee jaar welletjes is geweest.

Koe als paspoort

Hij besluit terug naar Frankrijk te gaan, in zijn plunje van krijgsgevangene, met een koe aan een touw in de ene hand en een melkemmer in zijn andere hand. Hij wil Duitsland doorkruisen tot in Stuttgart om daar de trein naar Parijs nemen. De koe Marguerite is zijn paspoort om overal door te raken. Een goede zet, zo blijkt. Hij vertelt gewoon dat hij de koe naar de wei moet brengen, of naar een stier om haar te laten dekken. Niemand die er graten in ziet, aangezien hij zijn krijgsgevangenejas aan heeft. Een ander voordeel is dat hij niet alleen is, iemand heeft om mee te praten en dat hij steeds wanneer hij het wenst verse melk kan drinken.

Een slecht begin, een goed einde?

Toch begint zijn reis slecht. Een buurman ziet hem vertrekken met zijn koe en pikt hem even later op om hem met de beste bedoelingen terug naar de boerderij te brengen. Terug naar af, maar Charles Bailly geeft niet op. Hij vertrekt terug en na vele omzwervingen en avonturen komt hij uiteindelijk in Stuttgart aan. Maar of hij ooit in Frankrijk zal geraken?

Weetjes over de film "La Vache et le Prisonnier"

  • De oorspronkelijke film dateert uit 1959. De maker, Henri Verneuil, ging uit van een boek van Jacques Antoine "Une histoire vraie".
  • Jacques Antoine is geen onbekende in Frankrijk. Hij was de maker van populaire televisieprogramma's als onder andere Fort Boyard en La Chasse aux Trésors.
  • De film duurt op enkele minuten na twee uur.
  • Henri Verneuil werkte al vaker samen met Fernandel. Zij hadden al een stuk of zes films op hun actief voor La Vache et le Prisonnier uitkwam.
  • Bron: OpenClipart Vectors, PixabayBron: OpenClipart Vectors, Pixabay
    La Vache et le Prisonnier stond nummer één in de Box Office in 1959.
  • In het Engels heet de film "The Cow and I". Deze versie kwam ook in 1959 uit.
  • La Vache et le Prisonnier is de eerste Franse langspeelfilm die werd ingekleurd. Dit gebeurde in mei 1990.
  • Het traject van Fernandel en zijn koe liep van Beieren (vermelding van de Tegernsee, Würmsee of Ammersee in de film) naar de Donau (daar waar de bruggen werden opgeblazen). Daarna ging het verder naar Esslingen (de enige stad die hij doorkruiste) om te eindigen in Stuttgart.
  • Fernandel liep de 200 kilometer echt met een koe en dit tussen 8 juni 1959 en 15 augustus 1959.
  • De filmmuziek is van Paul Durand. De muziek is niet verkrijgbaar op CD maar kan beluisterd worden op You Tube.
  • Jean-Jacques Bailly schreef het 186 pagina's tellende boek "Où est passée la vache Marguerite?". Hij vertelt er het leven van zijn vader Charles Bailly, inspiratiebron voor het hoofdpersonage uit "La Vache et le Prisonnier". Het boek kan besteld worden, op papier of digitaal, bij www.thebookedition.com.

Kritiek op de film

Al wie deze film heeft gezien in de jaren zestig, is fan voor het leven. Het ontroerende en soms grappige verhaal van Charles Bailly en zijn koe waren in die tijd vernieuwend. De ingekleurde versie is meer aangepast aan deze tijd, maar neemt dan weer de charme van de oude film weg. Voor kinderen en volwassenen van nu is de film nogal traag. Er gebeurt wel iets in, maar alles verloopt gesapig, op het rythme van een man die stapt met zijn koe... . Toch is en blijft het een klassieker, die je zeker eenmaal in je leven moet gezien hebben.
© 2013 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Franse film: La Vache van Mohamed HamidiFranse film: La Vache van Mohamed HamidiVoor wie niet houdt van die typische Franse humor is La Vache, een schattige road movie van Mohamed Hamidi, misschien we…
Franse film: La cuisine au beurre met Bourvil en FernandelFranse film: La cuisine au beurre met Bourvil en FernandelLa cuisine au beurre is een oude Franse komedie met Fernandel in de rol van Fernand Jouvin en Bourvil als André Colombey…
EK voetbal 1984In 1984 was het de beurt aan Frankrijk om het toernooi te organiseren. Wederom werd er gespeeld met een voorronde en een…
EK voetbal 1996In 1996 is het een feestje voor de UEFA, het EK wordt dit jaar voor de 10e keer gehouden, Engeland is gastland. Er zijn…

Moviemeter: beoordelingsplatform voor filmliefhebbersMoviemeter: beoordelingsplatform voor filmliefhebbersMoviemeter is de ideale site om bij te houden welke films jij allemaal al hebt gezien. Je kunt je stem geven, je mening…
Zambezia, een film voor kids en volwassenZambezia, een film voor kids en volwassenDe laatste jaren is de animatiefilm niet meer weg te denken uit het aanbod in de bioscoop. De ene goeie prent volgt de a…
Bronnen en referenties
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 09-10-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.