De gezamenlijke rekening voor zekerheid en vertrouwen

De gezamenlijke rekening voor zekerheid en vertrouwen Partners die samenwonen of trouwen gaan een duurzame relatie aan. Alle aspecten van het leven worden dan gedeeld, waarbij het stel elkaar overal in betrekt. Een belangrijk aspect vormt uiteraard de betaalbaarheid van alle opgetelde kosten per maand. Om daar helderheid in te verschaffen wordt meestal een samenlevingscontract opgesteld, zodat de verdeling van kosten is vastgelegd. Een manier om de lasten met zekerheid te betalen is door een gezamenlijke rekening te openen. Wat houdt dit voor jullie als stel in en welke voordelen heeft het?

Gezamenlijke rekening


Samenwonen, trouwen en gezamenlijke rekening

Gefeliciteerd, jullie gaan samenwonen of zijn pas getrouwd. Daarbij trekken jullie bij elkaar in en dat houdt eveneens in dat de kosten samen worden gedeeld. Gemaakte afspraken moeten uiteraard door beide worden nagekomen. Sommige stellen spreken simpelweg af, welke onkosten door welke persoon worden gedragen. Anderzijds kan een gezamenlijke rekening uitkomst bieden, omdat dan alle inkomsten en betalingen centraal op een eerlijke manier worden geregeld. Hoe zorgt het voor zekerheid aangaande de betaling van maandelijkse lasten?

Financiële zaken verdelen via samenlevingscontract

Een veel beproefde manier om de onderlinge afspraken goed te regelen is via het samenlevingscontract. Het legt concreet vast dat jullie samen de huishouding moeten financieren en dat naar gelijke verhouding de kosten moeten worden gedragen. Het geeft duidelijkheid in wie wat moet betalen, zodat naar alle redelijkheid de lastenverdeling reëel is. Ondanks dat de onkosten worden betaald blijft er enige onzekerheid, waar de partner het inkomen verder aan uitgeeft. Hoe kan een samen geopende betaalrekening daarin helderheid verschaffen?

Storten van afgesproken bedrag werkt gunstig

Samen afspreken wat er door welke persoon moet worden betaald schept helderheid bij het kunnen betalen van de huishoudelijke onkosten. Normaal wordt het loon gestort op de eigen betaalrekening, waarna een deel op de gezamenlijke rekening wordt gestort. Verdient de ene persoon netto 30% meer dan de partner dan zal de meest verdienende ook meer moeten betalen. Naar verhouding zal die persoon dan 130/(100+130)*1000 = 565 euro over iedere 1000 euro aan lasten moeten dragen. Door die verhouding toe te passen betaalt ieder een eerlijk deel. Zorg ervoor dat de totaalkosten van de vaste lasten altijd zijn gedekt met het totaal van twee gestorte bedragen per maand. Meest handige is dat beide partners een automatische overboeking doen.

Alle vaste lasten zeker betaald

Iedere maand moeten lasten worden betaald. Door centraal alle vaste lasten met zekerheid te betalen hoeven beide partners geen zorgen daarover te maken. Het inkomen komt binnen en daarvan komt een deel automatisch op de samen gedeelde rekening terecht. Omdat het opgetelde bedrag gelijk of meer is dan de totale maandelijkse lasten zorg je er als stel voor dat je altijd voldoende geld hebt om de lasten te kunnen betalen. Zorg ervoor dat de automatische overboeking altijd tijdig is gedaan, voordat andere automatische betalingen worden gedaan. Daarmee heb je een zekere basis gevormd, waarbij lasten zonder twijfel worden betaald.

Hoe bevordert het de relatie onderling?

Door naar verhouding van het netto inkomen van beide partners de onkosten te verdelen weet het stel dat de lasten zijn gedekt. Het bevordert daarnaast het vertrouwen tussen beide, omdat er duidelijkheid is waaraan geld wordt uitgegeven. De voor beide partners toegankelijke rekening geeft inzicht in hoe het vermogen wordt aangewend voor het gezin. Indien alle inkomsten en uitgaven worden geregeld via één rekening is er compleet vertrouwen bereikt aangaande waar men het inkomen aan uitgeeft. Het versterkt de band juist omdat er geen twijfels over de uitgaven bestaan.

Een partner geeft sneller uit

Het is zondermeer aan te bevelen indien de ene partner sneller iets uitgeeft dan de ander. Door zekerheid te hebben dat het gereserveerde deel van het inkomen zeker wordt aangewend om lasten te bekostigen, hoeft de andere partner daarover geen zorgen te maken. Wat er met de rest wordt gedaan is dan in principe voor vrije invulling van die partner. Samen een rekening openen hoeft niet te betekenen dat de eigen betaalrekening wordt opgedoekt. Ook vermogen op de eigen rekening kan naar persoonlijk inzicht worden uitgegeven. Zo behouden beide partners vrijheid om geld uit te geven waarnaast vaste lasten altijd zijn gedekt.

Je kunt ook gaan sparen

Sparen is een goede vorm voor het opbouwen van een eigen vermogen. Uiteraard gaat samen sparen via een gezamenlijke spaarrekening ook handig. Jullie storten iedere maand een afgesproken deel van het netto inkomen in, zodat jullie samen een kapitaal kunnen realiseren. Het sparen kunnen jullie op twee manieren doen. Enerzijds kan het online worden geregeld, waarbij ieder afzonderlijk er ook weer geld kan afhalen. Anderzijds kun je een spaarrekening openen, waarbij het gespaarde slechts kan worden opgenomen met toestemming van beide. Een snel uitgevende partner wordt daarmee niet in de verleiding gebracht om zelfstandig geld op te nemen. Wees ook verstandig door jullie geldzaken via concrete afspraken samen te regelen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld en samenwonenGeld en samenwonenOnder samenwonenden komt nogal eens ruzie voor over geld. Uit onderzoek blijkt dat geld en samenwonen bij ongeveer 60 pr…
Samenwonen, hoe moeten de kosten verdeeld worden?Partners die geen geregistreerde partnerschap of huwelijk zijn aangegaan maar toch samenwonen, moeten nauwkeurig kijken…
Geld en relatieGeld en relatieVeel relaties lopen stuk op geld en over de manier hoe met geld om te gaan. De partners blijken vaak sterk verschillende…
Gezamenlijk een huishouding, maar geldzaken gescheidenGezamenlijk een huishouding, maar geldzaken gescheidenNiet iedereen die samen in een huis woont, voegt het inkomen ook samen. Studenten en samenwonenden houden de financiën g…

Hoe oud word ik? Blijft de AOW betaalbaar?Hoe oud word ik? Blijft de AOW betaalbaar?Gemiddeld worden wij steeds ouder. Dit is ook één van de belangrijkste reden dat de AOW niet meer in stand is te houden…
Kopen en verkopen van oude Britse muntenKopen en verkopen van oude Britse muntenEr zijn veel mensen die oude Britse munten kopen. Sommigen doen dat als vorm van belegging, de meeste omdat ze de munt v…
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.