Vind je droombaan: zoek je inspiratie en motivatie

Vind je droombaan: zoek je inspiratie en motivatie Moet je baan ook je droombaan zijn? En kan dat wel? Is een droombaan een utopie, of niet? Steeds meer mensen doen wat ze leuk vinden en blijven niet hangen in een baan waar ze geen motivatie uit halen. Hoe kom je erachter wat je leuk vindt, wat je inspireert en motiveert? Wat zijn de signalen dat je baan echt niet goed voor je is, wanneer is er reële kans op een burn out?

Inhoud:


Vaak geen zin, burn out: de signalen

Natuurlijk heeft iedereen weleens geen zin in zijn werk. Of betrap je jezelf op regelmatige basis mopperen over je saaie baan, geen uitdaging, geen zin, en op zondagavond al balen dat de werkweek weer gaat beginnen? Dan kan er iets anders aan de hand zijn. Overwerkt zijn of een burn out hebben is natuurlijk een nog duidelijker signaal dat er iets niet lekker gaat op werkgebied. Het is echter zaak om het niet zover te laten komen. Signaleer je dus een regelmatige moppermodus, stop dat dan niet weg maar probeer er iets mee te doen. Waar mopper je over? Neem jezelf serieus. Als mensen je kennen als een redelijk opgewekt persoon dan is je gemopper niet iets wat bij jou hoort, maar een signaal. In 2011 had 1 op de 8 werknemers last van burn out klachten (bron: CBS).

Wel succes maar geen voldoening

Je baas is blij met je werk, je verdient leuk, je behaalt goede resultaten op je werk. Toch knaagt er iets. Je bent niet blij op het werk. De resultaten voelen niet fijn en geven je geen voldoening. De meeste mensen zijn zo eerlijk dat hun verstand zegt 'succes behaald' maar hun gevoel aangeeft 'geen juichstemming'. En de meeste mensen houden dat niet lang vol, althans niet oneindig. Je kunt je gevoel negeren, maar als het blijft oppoppen, dan is dat niet jouw manier.

Doe wat je leuk vindt: waarom?

Ja, denk je, dat zal wel. Doen wat je leuk vindt, makkelijker gezegd dan gedaan. Maar bekijk het als in je vrije tijd: je gaat niet op voetballen als je daar niets aan vindt. Je vrije tijd deel je zoveel mogelijk in op de manier die je zelf het prettigste vindt. Waarom zou dat niet kunnen in je werk? Een groot voordeel van in je werk doen waar je hart ligt is tweeledig:
  • je doet je werk beter als je het leuk vindt
  • het kost je minder energie om werk te doen wat je leuk vindt

Je werk hoeft ook niet elke minuut leuk te zijn. Natuurlijk zijn er ook aspecten die je minder leuk vindt. Ook al je geeft je werk je veel voldoening, maar je moet wel je tijd verantwoorden/schrijven, dan is dat laatste minder leuk. Maar de hoofdmoot: het werk zelf, vind je dan nog steeds fijn.

Hoe kom je erachter wat je leuk vindt als je een baan hebt

In de drukte van werk, privé-leven, huishouden en sporten kun je het gevoel hebben dat je niet eens rustig zou kunnen nadenken over wat je nou eigenlijk echt leuk vindt. Hoe kun je dat dan toch voor elkaar krijgen? Doe dan eens:
  • een dag(deel) afstand nemen en ontspannen: naar het strand, sauna, fietstocht, alleen of met een goede vriend(in)
  • een creatief uitje om je creatieve hersenhelft aan te spreken: museumbezoek of creatieve workshop

Maar ook tijdens het werk kun je erachter komen wat je nu wel en niet voldoening geeft. Noteer tijdens het werk welke werkzaamheden of resultaten je een kick gaven. Wees dus wat alerter tijdens het werk. Of luister naar jezelf als je 's avonds tegen je partner zegt wat positief was aan je werkdag.

Hoe kom je erachter wat je leuk vindt als je geen baan hebt

Velen van ons verliezen hun baan of krijgen hun contract niet verlengd. Dan sta je 'op straat', niet letterlijk gelukkig, maar toch. Zie die periode na je baan ook eens als positief. Geef jezelf wat rust en tijd om erachter te komen wat je motiveert en wat niet. Misschien vond je sommige taken in je baan eigenlijk heel leuk, maar gaf het werken onder je leidinggevende dat een grote domper. Krampachtig verder solliciteren om maar zo gauw mogelijk een nieuwe baan te hebben is niet handig. Een nieuwe baan proberen te krijgen waar weer niet je hart ligt heeft grote kans op mislukken. Natuurlijk heb je geld nodig. Maar waarschijnlijk kun je met wat aanpassingen in je bestedingspatroon op korte termijn zonder grote geldproblemen doorleven. Als dat zo is, dan geeft dat je ruimte om na te denken. Niet iedereen in je naaste omgeving zal dat kunnen begrijpen. Accepteer dat maar.

Afstand nemen verheldert

Zo'n periode die je jezelf gunt om na te denken moet geen piekeren worden. Want juist afstand nemen van je probleem 'Wat vind ik leuk werk' kan je hoofd helder maken en ruimte geven voor nieuwe ideeën of wensen. Het lijkt tegenstrijdig: je moet toch juist bezig zijn met je probleem om het op te lossen? Ja, dat zou je denken. Het tegendeel is echter waar. Zie het als een schilderij dat je bekijkt. Sta je met je neus dichtbij een schilderij, dan zie je maar een deel goed. Zet je een paar stappen achteruit dan overzie je het hele schilderij als geheel. Zo gaat het ook met een probleem. Daarnaast geef je je hoofd ruimte voor nieuwe invalshoeken te bekijken. Het probleem is toch wel duidelijk genoeg.

Trots, voldoening, energiebron

Herinner je je nog een moment in je leven wat je veel voldoening gaf? En de energie die je voelde? Hoe fijn zou het zijn om dat ook elke dag in je werk te beleven. Ik herinner me zelf een mooi voorbeeld. Ik had een dressuurwedstrijd gereden. Zo'n wedstrijd is een enorme energieslurper. Van alle voorbereidingen zoals manen vlechten, tuig poetsen, trailer aankoppelen, naar de wedstrijd, wedstrijd rijden, zenuwen de baas blijven, tot aan de spanning om de uitslag, weer naar huis en spullen en paard weer uitladen. Maar een keer behaalde ik de eerste prijs van een stuk of 20 deelnemers. Ik realiseerde me: op deze wedstrijd was niemand in mijn categorie beter dan ik! Dat gaf me zo'n enorme energieboost dat ik direct na de wedstrijd nog 60 kilometer reed naar een verjaardag en 's avonds laat weer terug. Mijn energie kon niet op en mijn hoofd bleef helder. Na een wedstrijd waar ik slecht scoorde was ik qua energie gesloopt en had ik een avond en nacht nodig om bij te komen. Toch had ik in beide situaties qua werkzaamheden exact hetzelfde gedaan.

Voor mij was dit een duidelijk voorbeeld van hoe je van voldoening en trots energie krijgt. Maar het is wel de kunst om trots te zijn op wie je bent, ongeacht wat je doet. Op jezelf als persoon zodat je geen prestaties nodig hebt om je fijn te voelen. Want je prestaties worden soms beïnvloed door de situatie en de buitenwereld. En die heb je vaak niet in de hand.

Als geld geen rol speelt: de banktest

Vind je het nog steeds lastig om te bedenken wat je boeit in het werk? Doe dan eens de 'banktest'. Ga lekker op je bank zitten zonder stoorzenders als andere mensen, tv of computer. Beeld je in dat geld geen issue is. Je hebt genoeg geld op de bank en je werkt niet voor geld maar voor je plezier. Enkel vrije tijd gaat de meeste mensen immers ook vervelen. Wat zou je dan voor werk willen doen? Probeer dat beeld zo helder mogelijk te krijgen. In wat voor film zie je jezelf acteren? Geef jezelf de tijd want het is best lastig om te doen alsof geld geen rol speelt. Je werkt waarschijnlijk je leven lang al voor je geld, voor brood op de plank. Gun jezelf ook hier wat tijd en herhaal de test regelmatig, totdat het beeld echt gaat leven.

Wat zeg je tegen anderen over je werk

Nog een manier om achter je motivatie te komen. Ongetwijfeld praat je er met anderen over. Luister dan goed naar je eigen woorden. Vaak krijg je een beeld veel helderder als je 'gedwongen' wordt om je gedachten en gevoelens uit te drukken in je antwoorden aan anderen.

Succes met het vinden van jouw motivatie en je droombaan!

Lees verder

© 2013 - 2024 Drie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je droombaan vindenOm je droombaan te vinden, moet je je ervan bewust zijn wat je echt leuk vindt om te doen en waar je talenten liggen. Da…
Val op met deze tips om je droombaan te vindenVal op met deze tips om je droombaan te vindenJe kunt ervoor kiezen om een brief te schrijven als je je droombaan hebt gevonden. Je wilt die baan zo graag en dat stop…
Een carriereplan makenEen carriereplan makenOm iets te bereiken heb je vaak een plan nodig. Een plan helpt je om systeem aan te brengen in verschillende benodigde s…
Werken aan jezelf om je droombaan te bemachtigenOm je droombaan te bereiken is het, naast een duidelijk doel voor ogen hebben en een goed carriereplan opstellen, ook no…

Carrière maken door een positieve werkhoudingCarrière maken door een positieve werkhoudingVeel werkgevers verwachten een positieve werkhouding van hun medewerkers. Mensen met de goede houding zullen ook vlugger…
Verschil tussen concurrentiebeding en relatiebeding?Verschil tussen concurrentiebeding en relatiebeding?In een arbeidsovereenkomst kunnen partijen een concurrentiebeding of een relatiebeding afspreken. Dergelijke bedingen be…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: FotografieLink, Pixabay
  • Geïnspireerd door:
  • Boek: Marijn is klaar met werken, inspiratieroman over een droombaanreis, Huub van Zwieten
  • Cursus Droombaanreis, TalentFirst
Drie (120 artikelen)
Laatste update: 23-06-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.