Vetverbranding kan je beïnvloeden

Vetverbranding kan je beïnvloeden Hardgainer of softgainer? Een heikel thema. Daarbij gaat het om de vraag hoe snel het lichaam energie verbrandt. Maar het onderscheid is een te simpele voorstelling, want vetverbranding kan je trainen. De stofwisseling is een motor in ons lichaam, die zich zeer goed laat tunen. Onze spieren bepalen in belangrijke mate hoeveel iemand eten kan, zonder in gewicht toe te nemen.

Is onderscheid tussen hardgainers en softgainers terecht?

Wat de stofwisseling betreft, worden mensen wel eens onderverdeeld in zogenaamde hardgainers en softgainers. Terwijl softgainers sneller in gewicht toenemen en ook gemakkelijker spiermassa opbouwen, hebben hardgainers het voordeel dat ze weliswaar alles kunnen eten zonder aan te komen, maar daarentegen moeilijk spiermassa op kunnen bouwen.

Fitnesstrainers en voedingsdeskundigen maken graag een duidelijk onderscheid tussen de twee typen en wijzen tegelijkertijd op de noodzaak van bepaalde voedingssupplementen. Op internetfora en sportscholen wordt het onderwerp uitvoering besproken.

Onze stofwisseling is nauwelijks genetisch bepaald

Anderen daarentegen houden de verdeling in twee duidelijk te onderscheiden stofwisselingstypen veel meer voor een marketingtruc van voedingsfabrikanten. Er bestaat volgens hen geen wetenschappelijk bewijs voor dit onderscheid en het nemen van voedingssupplementen is dan ook niet evident.

Een zwart/wit-voorstelling als deze is volstrekt niet aan de orde. Onze stofwisseling kent geen drempels. Iedereen kan zich in een van beide richtingen ontwikkelen. Voor slechts 30% is er sprake van genetische aanleg. Wat overigens niet betekent dat de stofwisseling (het metabolisme) voor de lichamelijke conditie niets uitmaakt. Het bepaalt hoe de stoffen uit de voeding omgezet en verwerkt worden in het lichaam.

Basaal en prestatief metabolisme

Er bestaan verschillende stofwisselingsbereiken. Centraal daarbij staat de energiestofwisseling die voornamelijk koolhydraten en vetten verwerkt en de lichaamscellen van energie voorziet.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen basaal metabolisme, waaraan het grootste deel van de opgenomen energie toevalt, en prestatief metabolisme, bijvoorbeeld voor het sporten. En daar komt de energie voor de warmteproductie van het lichaam nog eens bij.

Wat bepaalt de kwaliteit van onze stofwisseling?

De kwaliteit van onze energiestofwisseling wordt aan twee dingen afgemeten:

  • hoe snel wordt de voeding verwerkt?
  • hoe wordt die voeding kwalitatief benut?

Stel, een ongetraind persoon consumeert vet en zijn vetverbranding is niet optimaal. Het vet zal de bloed- en vetcellen dan als het ware overstelpen. Bij een getrainde vetstofwisseling daarentegen, wordt het vet direct verwerkt.

Om het principe nóg beter te verduidelijken, kan men de vergelijking met een automotor maken. Het is net als twee auto's met verschillende motoren bij een rood stoplicht. De ene auto verbrandt bij stationair lopen al meer dan de andere. Op vergelijkbare wijze lukt het de betere stofwisseling om meer energie in rust te verbranden.

Hoe kan je de stofwisseling beïnvloeden?

Waar prestaties van een automotor worden bepaald door cilinderinhoud en aantallen PK’s, tellen voor het energiemetabolisme van de mens de spieren en het uithoudingsvermogen. Meer spiermassa betekent meer cilinderinhoud voor het organisme. Hoe meer spiermassa, hoe hoger het basisverbruik (de basale stofwisseling) van het lichaam en hoe meer je kunt eten.

Duurtraining zorgt voor meer pk's. Duursporters hebben namelijk meer mitochondriën in een cel. Ze functioneren als mini-energiecentrales in het lichaam. Hoe meer van die centrales een cel heeft, des te meer meer en des te sneller verbranden ze de energie.

Mensen zijn verleerd om vet te verbranden

Terwijl de spieren dus bepalen hoeveel een mens kan eten zonder in gewicht toe te nemen, bevordert duurtraining de constante verbranding van vet, óók in rust.

Veel mensen hebben echter verleerd om vetten te verbranden, omdat ze dat in hun vrij bewegingsloze leven van alledag niet meer nodig hebben. Het opgenomen vet wordt niet meer door het lichaam verbrand, maar direct opgeslagen.

Wie veel sport, kan veel meer eten

Regelmatige sporters hoeven zich daarentegen veel minder zorgen te maken bij het eten van vette of zoete spijzen: de magere sportieveling voedt zich meestal veel onbezorgder dan de supervoorzichtige niet-sporter. Mensen met gewichtsproblemen wordt daarom regelmatige spier- en conditietraining aangeraden. Het motto luidt: eten én trimmen want alleen met gezonde voeding lukt het niet om een gezonde stofwisseling te bereiken.

Wie regelmatig aan duursport doet, traint ook zijn stofwisseling. Het lichaam schakelt veel sneller over op vetverbranding. Mensen met veel uithoudingsvermogen, zullen hun vetreserves dus beter aanspreken.
© 2013 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verhoogde verbranding na trainingVerhoogde verbranding na trainingLichamelijk actieve mensen verbruiken niet alleen tijdens hun activiteiten meer energie. Ze worden ook ná de training be…
Versnel je metabolisme en zet je vetverbranding op gang!Versnel je metabolisme en zet je vetverbranding op gang!Wil je graag enkele centimeters kwijt? Dit kan eenvoudig en goedkoop! Versnel dan je metabolisme en zet je vetverbrandin…
Blijvend afvallen en bewegingBlijvend afvallen en bewegingBlijvend afvallen, om op een blijvende manier af te vallen is enige vorm van beweging onmisbaar. Hoe vaak je moet bewege…
Extra vet verbranden met deze natuurlijke vetverbrandersExtra vet verbranden met deze natuurlijke vetverbrandersWie overgewicht wil kwijtspelen moet in de eerste plaats minder eten, extra bewegen en meer vet en calorieën verbanden.…
Bierbuik, oorzaak en wegtrainenBierbuik, oorzaak en wegtrainenEen bierbuik ontstaat door bier drinken. Soms. Een bierbuik kan ook ontstaan door overmatig eten en te weinig bewegen, m…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 19-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.