Marianne Vaatstra – De straf van Jasper S

Marianne Vaatstra – De straf van Jasper S Het is het proces van het jaar 2013: de boer uit Oudwoude hoort in het gerechtsgebouw in Leeuwarden welke straf hij krijgt. Jasper S. wordt veroordeeld voor de verkrachting van en moord op Marianne Vaatstra. Hij krijgt een straf van 18 jaar cel opgelegd voor moord, na een eis van het Openbaar Ministerie van 20 jaar. De rechter beoordeelt S. als volledig toerekeningsvatbaar. Ook moet de moordenaar een schadevergoeding aan vader Bauke Vaatstra betalen. Na het uitzitten van deze straf kan de moordenaar in 2024 weer vrij man zijn.

De straf voor een moordenaar


Achttien jaar celstraf voor Jasper S

Rechter Bert Dölle spreekt op 19 april 2013 het vonnis uit. Jasper S. had daarna twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan, net als het Openbaar Ministerie, maar zowel het OM als Jasper S. ziet daar van af. Beide partijen willen na de uitspraak vooral rust. S. hoorde achttien jaar gevangenisstraf tegen zich eisen. Zijn advocaat Jan Vlug was daarover teleurgesteld. De achttien jaar celstraf zijn gebaseerd op het feit dat de rechter uit is gegaan van toerekeningsvatbaarheid en moord. S. heeft tijd gehad om zich te bedenken alvorens hij het meisje van het leven beroofde.

Moord en geen doodslag

Hij overdacht de verkrachting en dacht aan zijn familie. Hij realiseerde zich de verschrikkelijke impact van zijn daad op zijn gezin. Op dat moment leefde Marianne Vaatstra nog en had de boer uit Oudwoude schuldbewust weg kunnen lopen. Zijn straf zou hij dan niet ontlopen, zijn familie zou tot op het bot geschokt zijn en Marianne zou moeten leven met een wrede verkrachting die haar was overkomen, maar dan had ze nog geleefd. S. heeft er op dat moment voor gekozen om de enige getuige van de verkrachting, het slachtoffer zelf, van het leven te beroven. De rechter spreekt daarom van moord en niet van doodslag, zoals de advocaat van S. bepleitte. Vlug benadrukte dat de boer in een opwelling had gehandeld en dat er daarom sprake was van doodslag. De rechtbank oordeelde dat Jasper S. genoeg bedenktijd had.

Marianne Vaatstra gruwelijk vermoord

De gruwelijke feiten passeren op de dag van de uitspraak in de rechtbank nogmaals de revue. S. dreef Marianne onder bedreiging van een mes het weiland in. Hij verkrachtte haar meermalen. Toen heeft hij haar omgedraaid, zodat ze op haar buik lag. Vervolgens heeft hij haar proberen te wurgen met haar eigen bh. Hij hoorde haar daarna nog ademen en heeft haar daarop bij haar hoofd aan het haar opgetrokken en met zijn zakmes drie keer een snee in de hals gestoken. Rechter Dölle meent dat hier niet van een opwelling sprake kan zijn geweest. Dit was een berekenende moord. Uit angst voor ontdekking heeft hij het meisje omgebracht. Uit de woorden van de rechter is te beluisteren dat S. meer heeft gedaan dan hij heeft verteld. De rechter meent dat alles er op wijst dat Marianne zich fel heeft verzet en dat S. haar heeft vastgebonden.

Geen hoger beroep

Zowel de schuldige als de kant van de familie van het slachtoffer willen niet nogmaals de belasting van een rechtszaak in hoger beroep. Hoewel de straf twee jaar korter is uitgevallen dan het OM had geëist, is het OM “niet ontevreden.” Ook de vader van Marianne Vaatstra denkt niet over hoger beroep. Bauke Vaatstra zag liever een levenslange gevangenisstraf voor de moordenaar op zijn dochter. De familie leeft nu met het vooruitzicht dat Jasper S. misschien over 11,5 jaar weer vrijkomt.

Gesprek met de "rat"

Vaatstra wil nog steeds een gesprek met de moordenaar van zijn dochter. Hij beschouwt hem als een “rat”. De vader wil details die nog niet zijn opgehelderd, zoals over het verzet van Marianne en het vastbinden van de handen, uit mond van de dader horen. Vergeving acht hij uitgesloten.

Strafblad

Jasper S. had een blanco strafblad. De rechter heeft dat meegewogen in de strafmaat. Alleen iemand met een geestesstoornis is in staat te doen wat Jasper heeft gedaan, meent de rechter. Toch komt uit psychologisch en psychiatrisch onderzoek naar voren dat S. toerekeningsvatbaar is. Gedragsdeskundigen menen dat Jasper S. zich door zijn geslachtsdrift heeft laten overmannen. De brute wijze waarop de man te werk is gegaan is strafverzwarend, net als het feit dat Marianne haar familieleden haar naakt en verminkt moesten aantreffen.

Meervoudige kamer

De zaak tegen Jasper S. werd door de meervoudige kamer behandeld. Drie rechters hielden zich er mee bezig. Naast Bert Dölle zaten Kees Post en Christine Koelman. Gedrieën kwamen ze tot een oordeel, dat door Bert Dölle werd uitgesproken. Hij had er meer dan een uur tijd voor nodig.

Wanneer komt Jasper S. weer vrij

Het kan zijn dat Jasper S. na 11,5 jaar alweer vrij man is. Dan moet hij zich in de gevangenis wel netjes gedragen. Zijn invrijheidstelling zal dan voorwaarden kennen. Een van die voorwaarden kan zijn dat hij zich moet laten behandelen. In Nederland zitten gestraften zelden de gehele straf uit. Na tweederde van de straf volgt vaak invrijheidstelling. In het geval van Jasper S. wordt zijn straf gerekend vanaf het moment dat hij is vastgezet, na zijn arrestatie op 18 november 2012. Ten tijde van de uitspraak van het vonnis zit hij vijf maanden vast. Tweederde van 18 jaar is 12 jaar, zodat vrijlating in november 2024 is te verwachten.

Schadevergoeding voor vader Vaatstra

Naast de gevangenisstraf eist de vader van Marianne via de rechter 250.000 euro schadevergoeding. Op 7 juni 2014 komt in het nieuws dat Jasper S. dat niet aan Bauke Vaatstra wil betalen. De advocaat van S., Ernst Muller, noemt het bedrag extreem hoog.
De advocaat van Vaatstra, John Beer, motiveert de eis met het gegeven dat S. jarenlang heeft gezwegen en daarmee het verwerkingsproces van Bauke Vaatstra zwaar gefrustreerd. Beer liet eerder namens zijn cliënt beslag laten leggen op de boerderij van S. in Oudwoude. Die boerderij werd in oktober 2013 verkocht.

43494,47 euro

In februari 2015 wordt duidelijk dat Jasper S. bijna 43.500 euro schadevergoeding aan Bauke Vaatstra moet betalen, geen 250.000. Rechtbank Noord-Nederland bepaalde het bedrag, dat bestaat uit shockschade van 40.000 euro en een vergoeding voor gemaakte kosten voor een psychiater van 3494,47 euro. De rechter meent dat S. verantwoordelijk is voor het geestelijk letsel van Bauke Vaatstra.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Marianne Vaatstra – Excuusbrief van moordenaar Jasper SMarianne Vaatstra – Excuusbrief van moordenaar Jasper SJasper S, de moordenaar van Marianne Vaatstra in 1999 - voor de verkrachting en moord wordt hij in april 2013 aangeklaag…
Marianne Vaatstra – Het vonnis over Jasper SMarianne Vaatstra – Het vonnis over Jasper SHet was het proces van het jaar 2013. Op 28 en 29 maart diende de rechtszaak tegen de Jasper S. die in 1999 Marianne Vaa…
Marianne Vaatstra - Bauke Vaatstra eist smartengeld van SMarianne Vaatstra - Bauke Vaatstra eist smartengeld van SBauke Vaatstra, de vader van Marianne Vaatstra eiste 2,5 ton persoonlijke genoegdoening van Jasper S., de moordenaar van…
Marianne Vaatstra – het boek over het misdrijfMarianne Vaatstra – het boek over het misdrijfEr is al veel gezegd en geschreven over de zaak Marianne Vaatstra en over het meisje dat in 1999 vermoord in een weiland…

Beschaving IargaSoms kan iemand tegen wil en dank in een avontuur terechtkomen dat vrijwel niemand gelooft als hij het vertelt. Het over…
Kinderopvang; Horizontale en verticale groepenKinderopvang; Horizontale en verticale groepenIn de kinderopvang wordt gewerkt met horizontale en/of verticale groepen. Met deze termen maak je als ouder kennis als j…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ytzen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Leeuwarder Courant
  • Friesch Dagblad
  • Omrop Fryslân
  • Persbureau Ameland
  • http://www.lc.nl/archief/Schadevergoeding-voor-Bauke-Vaatstra-20899639.html geraadpleegd op 5 januari 2016
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 15-01-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.