Verhoogde verbranding na training

Verhoogde verbranding na training Lichamelijk actieve mensen verbruiken niet alleen tijdens hun activiteiten meer energie. Ze worden ook ná de training beloond met een verhoogde stofwisseling. Afhankelijk van de soort training kan die naverbranding tot 48 uur duren.

Afterburning of naverbranding

Afterburning is de benaming voor de naverbranding in het lichaam na een training. De reden hiervoor is dat de bloedcirculatie en stofwisseling niet direct weer in de ruststand terugkeren. Het bereiken van die ruststand en het herstel van de spieren vergt meer energie dan in rust.

Verhoogde vetverbranding na een training

Omdat in de rustfase na een lichamelijke inspanning, het procentuele aandeel van de vetverbranding ten opzichte van het koolhydraatgebruik zeer hoog is, moet aan het naverbrandeffect een zeer grote betekenis worden toegekend bij de vet- en gewichtsvermindering. Bepaalde trainingsmethoden, zoals intervaltraining kunnen het afterburneffect versterken.

Verhoogde stofwisseling kan je stimuleren

De term Afterburn Training valt steeds vaker in sport- en fitnesskringen. Het gaat daarbij het om het continu verbranden van calorieën na een training, de zogenaamde "naverbranding". Het effect van die verhoogde stofwisseling kan tot uren na de training aanhouden.

Het lichaam verbrandt voor het herstel en de opbouw van de spieren lichaamseigen vetten en koolhydratenreserves. Om dit afterburneffect gericht te stimuleren, bestaan er veel trainingsschema´s, die helaas ook vaak met kosten gepaard gaan. In principe kan echter iedereen zijn trainingsschema aanpassen om de nabrandtijd effectief te verhogen.

Hoe kan je de stofwisseling gericht verhogen?

Wie gewicht wil verliezen, moet uiteraard meer calorieën verbranden dan hij binnenkrijgt. Door zijn training te richten op het Afterburn Effect, zal hij ook na de training nog steeds calorieën verbranden. Daarvoor kan men de volgende regels/richtlijnen in acht nemen:
  • vóór de training langer afzien van eten;
  • tijdens training geen frisdrank nuttigen, beter is water;
  • na een training alleen maar lichte kost gebruiken;
  • pas de volgende ochtend genieten van een heerlijk en stevig ontbijt.

Intervaltraining bij uitstek geschikt voor stimuleren naverbranding

Bij een trainingsduur van 60 tot 90 minuten (bijvoorbeeld fietsen of joggen) moet de snelheid en daarmee de hartslag 5 tot 15 keer gedurende 20 tot 30 seconden worden verhoogd. Daarna dan weer rustig uitlopen/uitbollen. Hoe vaak men die sprintfasen maakt, hangt van de eigen conditie af. Men spreekt ook wel van intervaltraining.

Het is de bedoeling om de spieren daarbij even korte tijd maximaal te belasten. Alleen dan zal de spieropbouw worden gestimuleerd en wordt het lichaam na een training gedwongen tot regeneratie.

Krachttraining beter dan duurtraining

Al in de jaren ´80 van de vorige eeuw hebben onderzoeken aangetoond dat intensieve krachttraining een sterkere en langer durende naverbranding veroorzaakt dan een uitgebreide duurtraining.

Bovendien leidt regelmatige krachttraining tot spiergroei. En dat gaat gepaard met permanente verhoging van de basisstofwisseling: spieren hebben ook in rusttoestand een duidelijk hogere energiebehoefte dan vetweefsel. Deze al decennia geleden opgedane ervaringen, tonen aan dat krachttraining een goede bijdrage kan leveren aan de vermindering van lichaamsvet.

Negatieve energiebalans is bepalend voor gewichtsverlies

Natuurlijk moet ook de voeding kloppen. Afbouw van vetreserves is alleen te realiseren met een negatieve energiebalans. Alleen degene die meer energie verbruikt dan hij binnenkrijgt via de voeding, kan vet en gewicht verliezen. Daarbij maakt het niet uit of de energie voor de training van vetten of koolhydraten afkomstig is. Zelfs met uitsluitend hoogintensieve training en overwegend koolhydratengebruik, wordt vet verbrand en duurzaam afgebouwd. Zolang de calorietoevoer maar niet hoger is dan het verbruik.

Voor vetverbranding is dus niet bepalend of iemand langdurig traint tegen een lagere intensiteit of het lichaam korte tijd intensief belast.
© 2013 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vetverbranding, hoe verbrand je sneller vetten en calorieën?Vetverbranding, hoe verbrand je sneller vetten en calorieën?Getrainde spieren zorgen voor een snellere en effectievere vetverbranding. Wie calorieën wil verbranden zorgt voor getra…
Voeding voor een plattere buik en vetverbrandingVoeding voor een plattere buik en vetverbrandingEr schijnt voeding te zijn, die bijdraagt tot het krijgen van een platte buik. Vet uit voeding wordt al na een paar uur…
Alles over vetten en vet verbrandenDe lichaamsvetten zijn samengesteld uit vetzuren en glycerol. De vetten zijn voor ons lichaam van groot belang, ze worde…
Afvallen door cardio-intervaltrainingAfvallen door cardio-intervaltrainingEr zijn genoeg boeken, websites en methoden om af te vallen door anders te eten. Dieetboeken en dieetmethoden zijn er in…

Op een gezonde manier naar een gezond gewichtOp een gezonde manier naar een gezond gewichtWeer een crash dieet, weer overmatig veel sporten, weer aan de shakes, weer .. Diëten en afvallen is voor de meeste mens…
Afvallen met SlimviaAfvallen met SlimviaVeel mensen volgen diverse dieet programma's of gebruiken afslankproducten om overtollige kilo's kwijt te kunnen raken.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 04-02-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.