Hormonen, waar komen ze vandaan?

Hormonen, waar komen ze vandaan? Hormonen zijn kleine boodschappers in ons lichaam. Ze zijn verantwoordelijk voor processen die levensnoodzakelijk zijn. En dus zijn hormonen heel belangrijk voor ons gevoel van welzijn en voor onze gezondheid. Hormonen bepalen voor een groot deel hoe we ons voelen, hoe het met onze geestelijke gesteldheid staat. Maar hormonen zijn ook van invloed op ons uiterlijk en ons seksleven. Het is bekend hoe belangrijk de invloed van de hormoonhuishouding op ons geestelijke en lichamelijke gesteldheid is. Hormonen sturen de cellen aan, zodat deze hun specifieke taken op goede manier vervullen. Hormonen geven informatie door en worden niet verbruikt in de stofwisseling, zoals vitaminen en mineralen. Waar komen de hormonen vandaan.

Hormonen worden geproduceerd in de:

De hypothalamus
de hypothalamus is in de hersenen zo groot als een erwt en geeft leiding over alle hormonen van het organisme. Dag en nacht wordt aan de hypothalamus doorgegeven waar er in het lichaam sprake is van een hormoonoverschot of waar er uitscheiding beperkt moet worden. De hypothalamus is een hormoongeleider, die nauw samenwerkt met de hersenschors. De hersenschors verwerkt prikkels van buitenaf. Maar ook werkt de hypothalamus nauw samen met het limbische systeem. In het limbische systeem worden emoties en gedachten verzameld. De hypothalamus regelt nog de temperatuur, bloeddruk, ademhaling, vochthuishouding, slaap- en waakritme en regelt alles op het gebied van seks.

De hypofyse

De hypofyse is de rechterhand van de hypothalamus. De hypofyse is een klier, zo groot als een kers en bestaat uit een voorkwab en achterkwab. Hij is verbonden aan de tussenhersenen via een speciaal vatensysteem. De hypofyse wordt door de boodschapperstoffen van de hypothalamus aangesproken.
De hypofyse voorkwab produceert twee onmiddellijk werkzame hormonen: somatotropine, prolactine, LH, FSH, TSH, ACTH.
De tussenkwab produceert MSH.
De hypofyse achterkwab produceert oxytocine en vasopressine.

De pijnappelklier
De pijnappelklier ligt diep verborgen in de hersenen. De taak van de pijnappelklier is het produceren van melatonine. Melotonine regelt ons slaap- en waakritme.

De schildklier
De schildklier is een klein orgaan dat aan de onderkant van het strottenhoofd de luchtpijp omsluit. Zonder de hormonen die in de schildklier worden geproduceerd, zouden we weinig kracht en energie hebben. als onze schildklier te weinig hormonen produceert, zijn we lusteloos en in een slecht humeur. Het kan leiden tot depressieve stemmingen. Maar ook kan een tekort aan productie van hormonen in de schildklier leiden tot menstruatiestoornissen.
De bijschildklier
De bijschildklieren zitten aan de achterkant van de schildklier en scheiden bijschildklierhormonen uit.

De alvleesklier
De alvleesklier bevindt zich grotendeels achter de maag. Tussen de cellen die in de alvleesklier spijsverteringsenzymen produceren, bevinden zich kleine eilandjes van cellen die hormonen produceren. Ze produceren het bekende hormoon: insuline. Maar ook een ander hormoon, glucagon.
Wanneer je trek in zoetigheid hebt kan je het beste de trek stillen met tussendoortjes als volkoren muesli. Want met chocola en suiker jaag je je bloedsuikerspiegel voor korte tijd omhoog en kun je tijdelijk beter presteren. Maar de alvleesklier reageert meteen door grote hoeveelheden insuline uit te scheiden om de bloedsuikerspiegel weer in balans te brengen. Het gevolg is dat het bloedsuiker behoorlijk zakt en dat je moe wordt en wellicht begint te gapen.

De bijnieren
De bijnieren zijn klieren die twee aan twee voorkomen. Ze zitten als kapjes op de nieren en geven hun hormonen rechtstreeks af aan het bloed. De bijnieren worden verdeeld in bijnierschors en bijniermerg.

De eierstokken
Deze geslachtsklieren zijn zo groot als een pruim en bevinden zich aan beide kanten van de baarmoeder. Elke eierstok bestaat uit kliercellen en eiblaasjes (follikels). In de follikels worden de eicellen gevormd. Na de eisprong verandert het eiblaasje in een geel lichaampje. De eierstokken maken de hormonen oestrogeen en progesteron, maar ook in kleine mate mannelijke geslachtshormonen.

De testikels
In de testikels worden sperma en het mannelijke hormoon testosteron gevormd. De mannelijke geslachtsorganen binden zich in een buikvliesuitstulping, dus niet diep verborgen in het lichaam zoals bij vrouwen. Deze plek voor mannelijke geslachtshormonen is nodig omdat de spermatozoïden lagere temperaturen nodig hebben om goed te kunnen presteren.
Oestrogenen voor de man: ook in het mannelijke lichaam bevinden zich oestrogenen. Met behulp van het enzym aromatase worden de oestrogenen uit testosteron gewonnen. Als het enzym overactief is, voelt de man zich niet zo vitaal als anders. Mannen die last hebben van overgewicht hebben vaak last van een testosterontekort, want in vetweefsel bevinden zich bijzonder veel van deze enzymen. Ze grijpen naar het testosteron en maken er in korte tijd oestrogeen van. Het gevolg is: minder zin in seks en minder presteren op het werk.
© 2008 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overgewicht, stofwisseling, bloedsuikerspiegelOvergewicht, stofwisseling, bloedsuikerspiegelBij overgewicht spelen spelen vet, stofwisseling, beweging, hormonen, psyche, schildklier en erfelijkheid een rol. Bij o…
Hormoon, hormonen en hun functieHormoon, hormonen en hun functieEen hormoon is een stof die een regulerende werking in het lichaam heeft. Hormonen worden geproduceerd door klieren. We…
Stofwisseling en verbrandingStofwisseling en verbrandingStofwisseling (metabolisme) en spijsvertering worden vaak door elkaar gehaald. Men denkt dat stofwisseling en spijsverte…
Hormonen: hun functiesHormonen: hun functiesHormonen zijn belangrijk voor ons lichamelijk en geestelijk welzijn. Hormonen beïnvloeden ons seksleven en ons humeur. N…

Hormonen: oestrogeen, progesteron, testosteronHormonen: oestrogeen, progesteron, testosteronDe geslachtshormonen oestrogeen, progesteron en testosteron zijn belangrijk voor hoe we ons voelen. Deze hormonen spelen…
Reactie

Paula Tabak, 23-03-2014
Geachte,

Vlgs de internist ben ik al bijna door de overgang, op mijn vraag of ik dan in aanmerking kom voor hormonen de opvliegers haaruitval etc krijg ik geen antwoord. Weten jullie hier een antwoord op. Reactie infoteur, 17-04-2014
Beste mevrouw Tabak,
Kunt u een afspraak maken met een andere internist? Want u heeft wel recht op antwoord!

Hier kunt u eea lezen over haaruitval en oplossingen:
http://goedgezond.wordpress.com/2014/01/04/haarverlies-deze-natuurlijke-middelen-stoppen-haarverlies-en-doen-haren-hergroeien/

Maar ik zou zeker een afspraak vragen met een andere arts, die u wel antwoord wil geven!

Veel succes!

Groeten
Sandra (infoteur)

Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.