Homoseksualiteit – acceptatie in Nederland en Europa

Homoseksualiteit – acceptatie in Nederland en Europa In veel landen is homoseksualiteit gewoon en allang geen taboe meer, al zijn de verschillen in acceptatie in de verschillende landen groot. Het Sociaal Plan Bureau maakt om het jaar een rapportage over de sociale acceptatie in Nederland in vergelijking tot de andere landen van Europa. In Nederland vinden steeds meer mensen homoseksualeit gewoon. Het was dan ook schrikken toen Nederlandse predikanten in 2019 de Nashville-verklaring, die tegen de levensstijl van LHBT'ers is, ondertekenden.

Sociaal Plan Bureau rapporteert over acceptatie


Acceptatie van homoseksualiteit

Om het jaar krijgt het Sociaal Plan Bureau een opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Directie Emancipatie, om een rapportage te maken over de acceptatie van homoseksuelen in Nederland. Jaarlijks verschijnt er een rapportage over de sociale acceptatie in Nederland van het afgelopen jaar. Nederland wordt vergeleken met andere Europese landen. Trends in acceptatie worden beschreven en de houding van specifieke bevolkingsgroepen, zoals jongeren en migranten, wordt onder de loep genomen. In editie 2013 is voor het eerst ook aandacht voor de sociale acceptatie van biseksuelen en transgenders.

Homoseksualiteit in Nederland

In Nederland vinden steeds meer mensen homoseksualiteit gewoon. In 2006 had 15% van de Nederlanders een probleem met homoseksualiteit. In 2012 heeft nog 4% van alle Nederlanders moeite met homoseksuelen. In 2017 is dat 6%. Nederland is daarmee een land waar homoseksualiteit meer geaccepteerd is dan in veel andere Europese landen. Nederlanders hebben bijvoorbeeld in 2012 geen moeite met het homohuwelijk, op enkele probleemgevallen na die gruwen van twee mannen in één bed. Kinderen die uit de kast komen, zijn in Nederland geen probleem voor de ouders en leerkrachten, homo of niet, mogen best voor de klas staan. Waar Nederland voor 22% nog aan moet wennen is het hand in hand lopen van twee mannen of het zoenen in het openbaar van mannen. Daar moet bij gezegd worden dat ook veel landgenoten het ongepast vinden wanneer een heterostel zich in het openbaar staat af te likken.

Problemen met LHBT



LHBT-acceptatie

Drie jaar later is de LHBT-acceptatie gedaald en staat Nederland niet meer aan de top als tolerant land. In Zweden, Spanje en IJsland is de acceptatie inmiddels groter. Het blijkt dat in 2015 een derde van de Nederlanders er moeite mee heeft wanneer twee mannen hand in hand lopen. In 2017 is dat 29%.

Rechten

Er is nog wel het een en ander te bevechten voor de homoseksuelen in Nederland. Twintig procent van de Nederlanders meent dat homoseksuelen niet dezelfde rechten als heteroseksuelen mogen hebben. Dat twee mannen kinderen kunnen adopteren en liefdevol kunnen opvoeden, wordt door lang niet iedereen goedgekeurd. Papa Paul de Leeuw doet in dit verband emancipatorisch werk.

Paul-de-Leeuwroute

Nederland maakte op 1 april 2001 adoptie door mensen van hetzelfde geslacht wettelijk mogelijk. In Nederland zijn niet zoveel kinderen te vinden die voor adoptie beschikbaar zijn. Adopteren door twee mannen of twee vrouwen van een buitenlands kind was niet mogelijk. De eenouderadoptie was daarom de enige manier. Die route wordt ook wel de Paul-de-Leeuwroute genoemd, naar de zanger/presentator die openlijk vertelde over zijn adoptiemethode. De ouder kon pas na een verzorgingstermijn van drie jaar een eenouderadoptieverzoek indienen. Daarna kon de andere ouder een partneradoptieprocedure starten. Per 1 januari 2009 zijn de adoptieregels verruimd. Al zijn de regels in Nederland verruimd, in landen waar het adoptiekindje vandaan komt is adopteren door twee vaders of twee moeders vaak onacceptabel.

Uitschieters

In Nederland heeft 6% van de bevolking een probleempje met homoseksualiteit. Over de verschillende bevolkingsgroepen zijn grote verschillen in dat cijfer te zien. Bevolkingsgroepen die negatief staan tegenover homo's zijn:
  • Turken;
  • Marokkanen;
  • kerkelijken;
  • PVV-stemmers.

Driekwart van de Turkse en Marokkaanse Nederlanders vindt het onverteerbaar wanneer hun zoon met een jongen thuis zou komen. Ook bij de medelanders die elke week in de kerk zitten is de verdraagzaamheid niet geweldig groot. Meer dan een kwart spreekt hel en verdoemenis uit over hun zoon wanneer die een jongen als partner zou kiezen. Een op de tien PVV-stemmers pruimt het niet dat hun dochter het met een vriendin doet.

Europa

In heel Europa is de acceptatie van homoseksualiteit sinds 1981 toegenomen. De laatste jaren is er echter een vervlakking in acceptatie te zien. Landen die weinig problemen met homo’s hebben zijn:
  • IJsland;
  • Nederland;
  • Zweden;
  • Noorwegen;
  • België;
  • Groot-Brittannië;
  • Duitsland;
  • Frankrijk.

Landen die relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht afkeuren zijn:
  • Hongarije;
  • Estland
  • Slovenië;
  • Albanië;
  • Kosovo;
  • Rusland;
  • Polen.

Het verschil in acceptatie is in de verschillende landen schrikbarend groot. De acceptatie van homoseksuelen is in 2017 in:
  • Nederland 95%;
  • Polen 60%
  • Estland 56%
  • Slovenië 52%;
  • Rusland 16%.

Scholieren

In Nederland is er nog wel wat terrein te winnen. Middelbare scholieren bedenken zich nog te vaak te veel voor ze uit de kast komen. Open zijn over hun seksualiteit geeft lang niet altijd bevrijding. Pesten en discriminatie liggen op de loer, zodat de jongeren zich stil houden over hun geaardheid.

Transgenders

Mensen die in het verkeerde lichaam zijn geboren en een geslachtsverandering ondergaan, de transgenders, hebben het ook in Nederland niet makkelijk. Een op de vijf Nederlanders kan daar geen acceptatie voor opbrengen. Aan de andere kant vindt 57% van de bevolking dat het prima is wanneer zij een geslachtsverandering ondergaan. Ook hier zijn de verschillen tussen de bevolkingsgroepen in Nederland groot.

Strafbaar

In 85 landen is homoseksualiteit nog steeds strafbaar. In sommige landen kan het zelfs leiden tot de doodstraf. In 2008 riepen 66 landen in een VN-verklaring op om strafbaarheid van homoseksualiteit af te schaffen. In 2011 werd een resolutie ingediend om de discriminatie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) in kaart te brengen. Er wordt een resolutie voorbereid die de internationale rechten en veiligheid van LHBT’s regelt. Het moet leiden tot een bindend verdrag.

Nashville-Verklaring

De Nashville Statement werd in 2017 in Amerika opgesteld. Begin 2019 werd de Nederlands vertaling bekend als de Nashville-verklaring. In document staat omschreven hoe christenen moeten omgaan met het geloof, huwelijk en seks. De schrijvers vinden onder meer dat er een strenge moraal moet gelden ten opzichte van homoseksualiteit, genderneutraliteit en transgenderisme. Homoseksuele relaties worden afgewezen. Daarom noemen critici de verklaring ook wel een 'homohaatmanifest'. De Nashville-verklaring krijgt steun en kritiek, maar juist de steun (het manifest wordt door 250 Nederlandse predikanten en politici ondertekend) doet de LHBT'ers in Nederland opschrikken. De LHBT'ers worden op hun beurt gesteund door vele kerken, gemeentehuizen en particulieren die half januari 2019 met de regenboogvlag vlaggen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieCd-recensie “Honderd uit een” van Paul de LeeuwWe kennen Paul de Leeuw in vele “vormen”, is het de presentator, de zanger, de acteur, de cabaretier of hoe je het hebbe…
Uit de kast gekomen: weetjes en feiten over homoseksualiteitUit de kast gekomen: weetjes en feiten over homoseksualiteitJe bent homo, lesbisch of biseksueel. Voor de een is het op zijn of haar dertiende levensjaar al duidelijk, voor de ande…
Hits jaren 90: 1994In 1994 werden er hits gescoord door Nederlandse artiesten zoals Marco Borsato, De Dijk, Paul de Leeuw en 2 Unlimited. M…
Als moslim(a) uit de kast!Als moslim(a) uit de kast!Ieder jaar wordt er op 11 oktober de Coming-Outdag (Engels: Coming Out Day) gevierd. Hierbij wordt aandacht geschonken a…

Signalen dat je vriend nog een andere intieme relatie heeftSignalen dat je vriend nog een andere intieme relatie heeftDe belofte van eeuwige trouw is geen garantie dat je vriend nooit een relatie met een andere vrouw kan krijgen. Omdat je…
Na een gebroken relatie is het moeilijk opnieuw te beginnenNa een gebroken relatie is het moeilijk opnieuw te beginnenEen gebroken relatie heeft directe gevolgen voor de betrokkenen. Vooral voor degene die door de ander verlaten wordt. De…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • Persbureau Ameland
  • www.nrc.nl
  • www.rijksoverheid.nl
  • www.scp.nl
  • www.europa-nu.nl
  • https://cip.nl/71337-lees-hier-de-volledige-nashville-verklaringgeraadpleegd op 13 januari 2019
  • https://www.scp.nl/Nieuws/Nederlanders_steeds_positiever_over_homoseksualiteit_en_genderdiversiteit geraadpleegd op 13 januari 2019
  • https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4542486/zes-vragen-over-de-omstreden-nashville-verklaring geraadpleegd op 13 januari 2019
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 15-01-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.