Moeizaam zitten door spataders anus: aambeien

Moeizaam zitten door spataders anus: aambeien Lekker op de bilspieren zitten is voor velen een aangename ontspannende houding. Dit kan veranderen, indien de persoon last krijgt van aambeien. Het zorgt ervoor dat je ongemakkelijk zit, langdurig een gematigd tot pijnlijk achterwerk en lastige ontlasting hebt. Als het lang aanhoudt kan het tot een heftige ontsteking leiden. Waardoor worden aambeien veroorzaakt en wat kan aan deze spatader worden gedaan?

Aambeien, spataders anus


De symptomen

Door het hebben van inwendige of uitwendige spataders bij het rectum kun je aanzienlijk veel pijn hebben. Het zitten is lastig, omdat de rectale uitgang is aangetast. Het kan dermate veel invloed hebben dat je altijd ongemakkelijk zit en mogelijk een speciaal kussentje nodig hebt. Alleen op die manier kan de plek worden ontzien, zodat je beter kunt zitten. De vergrote ader kan inwendig voorkomen, maar zich ook rondom de opening van het rectum voordoen. Het kan zich uiten middels bloedafscheiding in de ontlasting (de rode streep) of bloedsporen op het toiletpapier.

Waardoor worden aambeien veroorzaakt?

Iedere dag moeten we de ontlasting doen, waarbij we afhankelijk van de hardheid meer of minder inspanning moeten verrichten. Soms kan het voorkomen dat het tijdens het toiletbezoek moeizaam op gang wil komen, waardoor we meer gaan persen. Dit vertaalt zich in een opzwelling van de darm-aderen, waarmee de uitstotende beweging van de endeldarm extra wordt benadrukt. Een combinatie van geregeld harde keutels met veel kracht zetten, kan aanleiding zijn voor blijvend uitgezette aderen. Het kan ook voorkomen doordat de aderen minder sterkte hebben (vaak gerelateerd aan het ouder worden) of de bloedsomloop minder goed is.

Pijnlijke ontsteking

Indien de ader langdurig veel bloed vasthoudt, kan het een stolsel vormen. Hierdoor wordt een ontsteking veroorzaakt, waardoor je veel pijn kunt hebben. De aandoening kan weken voortduren, waardoor je veel zitpijn en ontlastingsproblemen kunt hebben. Laat je dan door de huisarts adviseren, wat je het beste aan medicatie kunt innemen. Verlicht de pijn door aspirine te gebruiken. Als het lang aanhoudt en niet lijkt over te gaan kan worden overwogen om de bloedprop op die plek te verwijderen, zodat de invloed van de ontsteking wegtrekt. Let wel de meeste aambeien verdwijnen na enkele weken. Mocht dit niet zo zijn laat je dan verder informeren door de huisarts.

Jeuk

Omdat er sprake is van een pijnlijke aandoening kan het voorkomen dat er minder goed wordt schoongemaakt. Het zorgt ervoor dat er ontlastingsresten achterblijven, welke in de huid rondom de anus gaan inwerken. Dit zorgt ervoor dat er ernstige jeuk kan voordoen. De anus is geïrriteerd en kan daarbij groter worden. Om aanraking te voorkomen moet je het met water schoonspuiten (spuitslang naast toilet aanbrengen). Is het gedroogd dan kun je verkoelende zalf aanbrengen. Denk bijvoorbeeld aan zinkzalf, waarmee ontstekingswarmte wordt afgevoerd en wondjes dichttrekken.

Voorkomen spataders anus

Naarmate de leeftijd toeneemt, neemt de kans op verzwakte aderen toe. Spataderen op de benen en diepe veneuze trombose kunnen het gevolg zijn. Ook de hemorroïd valt hieronder. Aambeien kunnen bij iedereen voorkomen, zeker bij diegene met weinig vochtinname en veel zout in het voedsel. Daarnaast neemt de kans wegens erfelijke factoren toe, door zwangerschap en verminderde weerstand.

Wat kun je eraan doen?

Wil je voorkomen dat je de aandoening krijgt, is het belangrijk om de juiste voeding in te nemen. De ontlasting moet de juiste dikte hebben, waarbij de keutel als het ware er zo uit kan glijden. Om dat te bereiken is vezelrijke voeding nodig in combinatie met voldoende vloeistoffen (minimaal twee liter of meer per dag). Het vormt de basis van goede ontlasting welke zonder persen het lichaam kan verlaten.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aambeien: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakAambeien: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakEen aambei komt voor aan de binnenkant van de anus. De aambei kan het beste worden omschreven als een uitstulping. Aambe…
Bloedende aambei, noodzaak voor hygiëne, spoelen en droogteDoor hard te persen kan het voorkomen, dat men een aambei oftewel een rectale spatader krijgt. Het kan veel pijn en over…
Aambeien zijn vervelendEr zijn veel mensen die last hebben van aambeien. Hieronder wordt beschreven wat aambeien zijn, waar ze zitten en hoe u…

Obsessieve gedachte geuit in dwangmatig gedragObsessieve gedachte geuit in dwangmatig gedragOm de zoveel minuten een repeterende actie doen om fouten te voorkomen, kan door een obsessieve gedachte worden veroorza…
Buikgriep: symptomen, preventie en behandelingBuikgriep: symptomen, preventie en behandelingBuikgriep (gastro-enteritis) is een verzamelnaam voor maag-darmontstekingen. Een bekende veroorzaker van buikgriep is he…
Bronnen en referenties
  • http://www.medicijnen-op-maat.nl/Bloedsomloop/spataders-aambeien.htm
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Aambei
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 07-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.