Invloed reumatische sclerodermie op huid, spieren en organen

Invloed reumatische sclerodermie op huid, spieren en organen Het lichaam bestaat uit een skelet, spieren, organen, bloed maar ook bindweefsel. Het is het basismateriaal dat tussen de verschillende lichaamsonderdelen zit om optimaal te kunnen functioneren. Het is daarnaast een belangrijke communicatie route voor bloedbanen, zenuwen, enzovoorts. Komt er een aandoening voor aan dit weefsel dan kan het grote gevolgen hebben voor de gezondheid van de mens. Wat voor invloed heeft reumatische sclerodermie op de verschillende onderdelen van het lichaam?

Reumatische sclerodermie


Wat is bindweefsel?

Dit is het materiaal in het lichaam, dat organen beschermt en de oorspronkelijke vorm in tact houdt. Het is zodanig gevormd dat het orgaan meest optimaal kan functioneren en vrij kan bewegen. Daarnaast verzorgt het weefsel de verbindingsweg met de rest van het lichaam. Het is als het ware de snelweg, waarlangs zenuwen en bloedvaten langs gaan. Ook inwendig in organen kan het materiaal voorkomen. Bindweefsel vormt dus een basisbeginsel van ons bestaan en een goede werking van het lichaam. Maar wat gebeurt er als er reumatische sclerodermie aan het bindweefsel optreedt?

Wat houdt de conditie in?

Omdat bindweefsel overal in het lichaam voorkomt, kunnen klachten daaraan ook ingrijpende problemen geven. De ziekte houdt in dat het bindweefsel verhardt, stugger wordt en verdikt. Oftewel de beweeglijkheid van het inwendige van de mens neemt af, waardoor weefsels en organen minder effectief gaan functioneren. Het gaat om een progressieve verslechtering, waarbij steeds meer bindweefsel wordt aangetast. In eerste instantie kan de persoon nog goed met de aandoening leven, echter geleidelijk aan neemt de mobiliteit af. Afhankelijk van het type sclerodermie kunnen de gevolgen beperkt tot zeer ingrijpend zijn.

Mate van voorkomen reumatische sclerodermie

De aandoening komt ruwweg voor bij 1 op de 5.000 personen, oftewel circa 3.000 Nederlanders hebben last van stug wordend bindweefsel. Daarbij kan het in verschillende gradaties voorkomen. Het ontstaat normaal na het 30-ste levensjaar, waarbij het voornamelijk voorkomt bij vrouwen (3/4 van het aantal patiënten). Het kan slechts oppervlakkig voorkomen waardoor de huid is aangetast, maar kan ook de werking van bepaalde organen ernstig aantasten.

Lokale aandoening

Dit zijn vaak aan de huid gerelateerde verdikkingen. Het houdt in dat de persoon inwendig verder gezond is en dus normaal kan blijven functioneren. Enerzijds kan de aandoening zeer lokaal voorkomen, maar kan ook verspreid over het lichaam zitten. Anderzijds kan het in een lang gerekte strook over het lichaam voorkomen. Van een ledemaat of het hoofd komt het voor als stugger aanvoelende huid tot op het torso.

Compleet aangetast

In het geval van reumatische systematische sclerodermie kan het complete lichaam worden aangetast. Het treft de huid maar ook inwendig de spieren en organen. Specifiek wordt het volgende onderscheid aangegeven:
  • darmen: voeding wordt minder goed doorgegeven en opgenomen, waardoor de persoon versneld qua gewicht afneemt. De peristaltische beweging werkt slechter, waardoor opstoppingen vaker kunnen voordoen;
  • slokdarm: voedsel wordt slecht doorgeslikt, waarna het lastig in de maag terechtkomt;
  • nieren: afvalstoffen worden minder effectief uit het lichaam gezuiverd, waardoor zuren en gifstoffen opbouwen;
  • hart: hartkloppingen en –stoornissen;
  • longen: het longweefsel reageert stug, waardoor de in- en uitademing aanzienlijk wordt verminderd. Ook de uitwisseling van zuurstof en kooldioxide neemt met de tijd af.

De enkele aantasting van een orgaan kan reeds vergaande gevolgen hebben. Het betreft een continu verslechterende aandoening, waardoor de situatie voor de patiënt in toenemende mate verslechtert. Het resulteert in invaliditeit tot het moment, dat organen vervangen kunnen worden. Indien er geen passende donor wordt gevonden kan de aandoening onverhoopt tot het overlijden leiden.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sclerodermie: symptomen, oorzaken, diagnose en behandelingSclerodermie: symptomen, oorzaken, diagnose en behandelingSclerodermie is een ernstige zeldzame reumatische ziekte, die zich kenmerkt door een toename van bindweefsel in de huid…
Sclerodermie: oorzaken, symptomen, behandeling en prognoseSclerodermie: oorzaken, symptomen, behandeling en prognoseSclerodermie komt niet vaak voor, het is een aandoening waarbij het bindweefsel betrokken is. Het weefsel raakt ontstoke…
Morfea: een vlekkerige huidaandoeningMorfea: een vlekkerige huidaandoeningMorfea is een huidaandoening die zich kenmerkt door een hard aanvoelde en vlekkerig huid. Er treedt een afbraak op van h…
Sclerodactylie: Dikke, harde en strakke huid aan vingersSclerodactylie: Dikke, harde en strakke huid aan vingersSclerodactylie is een aandoening waarbij een dikke, harde en strakke huid van de vingers (of tenen) tot stand komt. Deze…

Zomerquiz: brainjoggen voor dementerendenZomerquiz: brainjoggen voor dementerendenEen zomerquiz is een manier om de zomer als het ware het zorgcentrum en het verpleeghuis in te halen. Ouderen met dement…
Brucellose (maltakoorts)Brucellose (maltakoorts)Brucellose is een infectieziekte welke verspreid over de hele wereld voorkomt. Andere namen voor deze ziekte zijn: Midde…
Bronnen en referenties
  • http://www.reumafonds.nl/informatie-voor-doelgroepen/patienten/vormen-van-reuma/sclerodermie/over-de-ziekte
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bindweefsel
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.