Het verschil tussen biologisch en biologisch-dynamisch

Het verschil tussen biologisch en biologisch-dynamisch Er is een verschil tussen biologische landbouw en biologisch-dynamische landbouw. Biologisch-dynamisch is veel gezonder. De regels voor biologische landbouw zijn vooral opgesteld om de bedrijfsvoering zo makkelijk mogelijk te maken. Biologisch-dynamische landbouw kenmerkt zich door het telen van vele soorten gewassen en boerderijen met zowel dieren als akkerbouw; dat wordt een gemengde boerderij genoemd. Je zou kunnen zeggen dat biologisch-dynamische landbouw lijkt op hoe men vroeger landbouw bedreef. Biologische landbouw kan plaatsvinden door middel van megastallen en eenzijdige kweek van één soort gewas. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Demeter-keurmerk voor biologisch dynamische voedingDemeter-keurmerk voor biologisch dynamische voeding

Inhoud:


Nazi´s verboden biologisch dynamische landbouw

In Nazi-Duitsland was biologisch-dynamische landbouw verboden. Deze vorm van landbouw was in de jaren 20 populair geworden door antroposoof Rudolf Steiner. Antroposofie was door de Nazi´s verboden, samen met enkele andere spirituele groeperingen waaronder de Theosofie en Rozenkruisers. Vooral in Duitsland is tijdens de Tweede Wereldoorlog de biologisch-dynamische landbouw grondig vernietigt. De Nazi´s omarmden het idee van kunstmatige landbouwgrondbemesting. Topnazi Himmler bestelde in 1941 pesticiden om proeven uit te voeren. De geneeskruidentuin van het concentratiekamp Dachau was één van de plaatsen waar met synthetische meststoffen werden geëxperimenteerd.

Biologische landbouw

Biologische landbouw is iets anders dan biologisch-dynamische landbouw. In de biologische landbouw mogen gewoon pesticiden worden gebruikt; ze worden aleen iets minder aangewend want het gebruik valt onder restricties. Dit houdt in dat liefhebbers van biologisch voedsel bedrogen uitkomen als ze ervan uitgaan dat ze 100% natuurproducten eten. In de biologische landbouw wordt als het goed is gebruik gemaakt van biologische mest en niet genetisch gemanipuleerde planten.

Biologisch voedsel is gezonder

Waarom is het belangrijk om biologisch-dynamisch te eten? Uit een 10 jaar durend wetenschappelijk onderzoek van de universiteit van Californië blijkt dat biologisch gekweekte voeding meer flavonoïden bevat dan niet-biologisch geteelde voeding. Er zitten 79 tot 97% meer quercetine en kaemferol in biologische tomaten. Dat is een goede reden om op biologisch over te schakelen. Er is reden om aan te nemen dat biologisch-dynamisch voedsel nog meer nutriënten bevat dan biologisch voedsel. Helemaal zeker weten we dat niet. Dit verschil in voedingswaarde tussen biologisch en biologisch-dynamisch wordt helaas te weinig onderzocht.

Eko-keurmerk voor biologische voedingEko-keurmerk voor biologische voeding

Eko-keurmerk strooit zand in de ogen

Biologisch-dynamische landbouw was ooit verboden maar wordt nu met andere middelen aangevallen, namelijk door het eko-keurmerk. Dit keurmerk wekt de schijn op dat producten 100% biologisch worden gekweekt. Pesticiden mogen gewoon gebruikt worden, zij het dat ze in mindere mate worden gebruikt. Voor kippen houdt biologisch kweken in dat de kip minstens 6 centimeter zitstok moet bezitten. Dat zijn geen spectaculaire verbeteringen ten opzichte van de reguliere kippenindustrie. Daarnaast is er geen maximum voor het aantal kippen dat in een stal mag zitten. Biologische kippen kunnen gewoon in een megastal zitten. Verder is het gebruik van synthetische vitaminen toegestaan in de biologische werkwijze. Voor de biologisch-dynamische landbouw geldt dat deze handelswijzen niet zijn toegestaan. Het Demeter keurmerk, het keurmerk voor biologisch-dynamische voeding, is een stuk strenger dan het bekendere eko-keurmerk.

Ontheffingen voor biologische boeren

Om het predikaat biologisch te verkrijgen en daarmee het eko-keurmerk te mogen dragen is het een vereiste dat een bedrijf aan de skal-normeringen voldoet. Nu wil het geval dat je voor vele zaken een ontheffing bij het ministerie kan aanvragen. Zo mag je niet-biologische dieren inkopen als er geen biologische dieren voor handen blijken te zijn. Verder mag je niet biologisch verkregen zaaigoed gebruiken. Dat houdt in dat je ´tijdelijk´ genetisch gemanipuleerd zaad mag gebruiken of veredeld zaad. Daarnaast hoeven de dieren zich niet aan de vastgestelde bewegingsruimten te houden als een boer beschikt over een ontheffing. Deze ontheffingen mogen de bedrijfsvoering vergemakkelijken maar in feite worden er in de biologische winkel producten verkocht die niet-biologisch zijn volgens het eko-keurmerk; ze kunnen in de winkel liggen door de ontheffingen op de skal-normeringen.

Veilig winkelen

Met deze gedachten in het achterhoofd is het moeilijk ´veilig biologisch´ te winkelen in een ekologische winkel. Je zult op de etiketten moeten blijven kijken. Soms zitten er gewoon kunstmatige vitaminen en glucose-fructosestroop in zogenaamd biologische producten. Het blijft altijd beter om hele groenten en fruit te kopen en zelf eten te maken, in plaats van gebruik te maken van voorbewerkte en verpakte voeding. Ook voor groenten en fruit geldt dat producten zowel een Eko-keurmerk als een Demeter keurmerk kunnen dragen.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eko keurmerk: welke keurmerken zijn er allemaal?Eko keurmerk: welke keurmerken zijn er allemaal?Op biologische producten in een biologische winkel of supermarkt staat vaak een eko keurmerk. Soms staan er zelfs meerde…
Gezonde melk, Biologisch melkGezonde melk, Biologisch melkDat biologische voeding gezonder is dan gewone voeding is vooralsnog niet wetenschappelijk bewezen. Een uitzondering gel…
Biologisch honden- en kattenvoerBiologisch honden- en kattenvoerEr wordt steeds meer biologisch gegeten en in de grotere supermarkten is er voor vrijwel alle producten wel biologisch a…
Albert Heijn BiologischAlbert Heijn BiologischBiologisch en verantwoord eten is een hedendaagse trend. Steeds meer supermarkten komen dan ook met een biologisch assor…

Picanha, onbekend, maar het beste stuk van het rundPicanha, is het meest populaire stuk rundvlees van Brazilië, in Nederland nog vrij onbekend en schaars te verkrijgen. Di…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Evan-Amos, Wikimedia Commons (CC0.0)
  • Meer flavonoïden quercetine en kaempferol in biologische tomaten http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf070344%2B
  • Skalnormen, PDF´s
  • http://de.wikipedia.org/wiki/Biologisch-dynamische_Landwirtschaft
  • Foto: wikimedia commons
Reactie

Sita Schilt, 12-12-2013
Van mn broer hoorde ik dat hij een programma zag, waarin verteld werd door een BIO boer dat druiven meer gif in zich hebben wanneer ze BIOLOGISCH zijn door een bepaald soort iets dat gebruikt wordt wat erger is dan het reguliere gif. Klopt dat? Is dat ook zo bij biologisch dynamische druiven en/of bessen etc?
Vast hartelijk dank,
Sita. Reactie infoteur, 12-12-2013
Nog meer gif dan op reguliere, goedkope supermarkdruiven, dat kan bijna niet waar zijn.

Biologisch-dynamisch betekent dat er 100% niet geknoeid is met gif; dus dat zou altijd goed moeten zijn. Mijn ervaring is dat er alleen op tv meningen worden uitgezonden om de gevoelens van mensen te bespelen. Wat één iemand zegt is niet per definitie de waarheid. Biologisch is een woord wat helemaal niets zegt.

Een ´biologische boer´ zegt dat hij biologisch kweekt om meer producten te verkopen. Een eko-keurmerk zegt dat er minder gif is gebruikt dan producten zonder keurmerk en een demeter-keurmerk zegt dat er biologisch-dynamisch is gekweekt; er is helemaal geen gif gebruikt.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 17-07-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Producten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.