Alarmnummer 112 Europees geregeld: snelle hulp voor iedereen

Alarmnummer 112 Europees geregeld: snelle hulp voor iedereen Zie je een gevaarlijke potentieel levensbedreigende situatie of ben je getuige van crimineel gedrag, dan kun je 112 bellen. Voor ons in Nederland is het evident, dat dit nummer moet worden gedraaid om de juiste instanties te krijgen. Alhoewel het nummer reeds jarenlang bereikbaar is voor noodgevallen is het slechts voor circa 30% van de Europeanen bekend. Men gebruikt meestal het lokale nummer. Wat houdt het alarmnummer 112 in en hoe wordt de bekendheid ervan binnen Europa gepromoot?

Alarmnummer 112


Geschiedenis

Ook in ons land kenden we in eerste instantie een ander nummer. Het nummer 06-11 ingevoerd in 1990 kon worden gebeld, indien er een bedreigende omstandigheid van toepassing was. Om iedereen binnen Europa dezelfde hulp via een enkel nummer aan te kunnen bieden is vanaf 1997 het nieuwe nummer 112 ingevoerd. Iedereen binnen Europa kan het gratis nummer bellen om assistentie aan te vragen zodat hulpdiensten snel ter plaatse zijn.

Wanneer alarmnummer 112 bellen?

Het nummer is specifiek bedoeld voor levensbedreigende of gevaarlijke omstandigheden bij de persoon zelf of bij anderen. Het kan zijn dat men een ongeluk heeft gezien, getuige is van crimineel gedrag, er sprake is van een brand, enzovoorts. Het gaat dus om ernstig gevaarlijke noodsituatie, waarbij potentieel gewonden of doden kunnen vallen. In dat geval heeft iedereen het recht om het nummer te draaien, zodat de juiste instanties ingelicht worden en snel ter plaatse komen.

Hoe word je geholpen?

Is er sprake van een noodsituatie kun je het nummer bellen. Je komt dan in contact met de centrale meldkamer, waarmee in 170 verschillende talen kan worden gecommuniceerd. Je kunt je dus altijd in je eigen taal verstaanbaar maken. Mocht je niet weten waar je bent kan de meldkamer via de vaste aansluiting of mobiel vrij snel bepalen waar je bent, zodat de hulpdiensten altijd op de juiste plaats terechtkomen.

Aanvullende promotie

Ondanks dat het nummer binnen ons land goed is ingeburgerd zijn er nog velen binnen de Europese grenzen die er niet van op de hoogte zijn. Daarom tracht de EU uitgebreid de bevolking te informeren, omtrent de nut en noodzaak van het nummer. Veiligheid is voor iedereen van groot belang en dus dient iedereen hierover op een handige manier te worden geïnformeerd. Ondanks dat 112 in Denemarken, Finland, Nederland, Portugal, Zweden, Malta en Roemenië als het alarmnummer is ingevoerd, wordt in andere landen vaak nog het lokale alarmnummer gebruikt. Denk aan het 999 in Engeland. In dat geval worden beide nummers naast elkaar toegepast en kan men op beide manieren altijd de hulpdiensten inschakelen. Uiteraard is het van belang om meer bekendheid te realiseren door het Europese nummer aanvullend te promoten.

Kidscorner

Ondanks het feit dat we veronderstellen, dat slechts volwassenen het nummer mogen bellen is dat uiteraard onjuist. Ook kinderen kunnen gevaar zien en moeten de mogelijkheid hebben om het nummer te bellen. Iedere seconde telt ook als het kind de enige is met de mogelijkheid om te bellen. Het is dus noodzaak om het kind erop te wijzen, wanneer men wel of niet het nummer mag bellen. Daartoe zijn voor op school en bij je thuis speciale voorlichtingsmethoden ontwikkeld om het kind op een handige manier te informeren. Er zijn meerdere online spelletjes en instructiemateriaal, zodat het kind spelenderwijs wordt aangeleerd wanneer het nummer mag worden gebruikt. Zie bijvoorbeeld de informerende kidscorner opgericht door de EU: kids-corner EU

Wereldwijd

Ondanks dat het nummer binnen Europa een centraal punt is om gevaar te melden is het niet wereldwijd zo geregeld. Toch kan het in sommige landen wel worden gebruik zoals in Zwitserland en Zuid-Afrika. Daarnaast is het wereldwijd via het mobiele GSM netwerk eveneens bereikbaar. Let wel dat het in niet Europese landen vaak handiger is om rechtstreeks het lokale alarmnummer te bellen. Denk bijvoorbeeld aan 911 in de Verenigde Staten. Ga je voor een korte periode op reis in een niet Europees land dan doe je er goed aan om jezelf te inlichten omtrent het lokale alarmnummer.

Hulp sms-en

Ook mensen die afhankelijk zijn van anderen, invalide zijn of niet kunnen spreken kunnen hulp krijgen. Daartoe kan men een voorregistratie doen bij de hulpdiensten. Men kan met een kort sms-je een bericht versturen om een noodsituatie kenbaar te maken. Dit kan eveneens een knop inhouden, zodat de meldkamer snel en handig over de omstandigheid wordt geïnformeerd.
© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alarmnummer 112Alarmnummer 112Het alarmnummer 112 moet u bellen bij spoedeisende hulp in het geval van levensbedreigende situaties. Ook indien u getui…
Alarmnummer 112Alarmnummer 112Binnen de EU-landen kunt u in geval van levensbedreigende situaties of spoedeisende hulp het alarmnummer 112 bellen. Op…
112 bellen, wanneer?Het alarmnummer 1-1-2 is bedoeld voor spoedeisende hulp. Dit nummer bel je dus wanneer iemands leven in gevaar is of wan…
Internationale alarmnummersWanneer je de hulpdiensten nodig hebt, dan bel je 112. Dit is in Nederland, en in andere Europese landen, vanzelfspreken…

Post fotograferen, moderne opsporing van terrorismePost fotograferen, moderne opsporing van terrorismeTerwijl iedereen zich druk maakte over de onthullingen van Edward Snowden in 2013 over de NSA, bleek de Verenigde Staten…
GrafbedekkingenNa het overlijden van een dierbare komt er veel op u af. Eén van de dingen waarover een beslissing genomen moet worden i…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Onbekend, Wikimedia Commons (CC0.0)
  • http://www.goeievraag.nl/vraag/maatschappij/politiek-overheid/112.28643
  • https://ec.europa.eu/digital-agenda/en/about-112
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-05-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.