Werken in de huishouding, wat houdt dat in?

Werken in de huishouding, wat houdt dat in? Misschien overweeg je wel om een baantje in het huishouden te nemen. Gewoon om je vakantie op te vullen, om jezelf nuttig te maken of gewoon om lekker wat bij te verdienen. Je vraagt je dan waarschijnlijk af hoe dat in zijn werk gaat, hoeveel je gaat verdienen en of het leuk werk. Bovendien is het belangrijk om te weten wat je als huishoudelijke hulp allemaal te wachten staat en of je dat denkt aan te kunnen.

Wie kunnen er in het huishouden gaan werken

In principe kan iedereen, vanaf een bepaalde leeftijd natuurlijk, solliciteren naar een baantje in het huishouden. Vooral in vakantieperiodes is er extra vraag naar krachten omdat er veel vaste krachten op vakantie zijn, terwijl de cliënten wel hun hulp nodig hebben. Vaak hoef je niet aan strikte eisen te voldoen om aangenomen te worden, maar het is wel een voordeel als je al wat ervaring hebt in het werk in de huishouding (of ander werk dat daaraan gerelateerd is).

Wat voor cliënten kun je verwachten?

Veel mensen denken dat alleen ouderen moeten worden geholpen bij het huishouden. Dit is deels waar. Het zijn voornamelijk oudere mensen die geholpen moeten worden, maar daarnaast zijn er ook nog andere hulpbehoevenden. Denk maar eens aan jongeren mensen die op zichzelf wonen, maar niet in staat zijn om het huishouden te doen als gevolg van een operatie, een ongeluk of een ziekte. Het is dus altijd maar afwachten waar je terecht komt en waar je precies bij moet helpen.

Wat moet je als hulp bij het huishouden allemaal doen?

Wat je als huishoudelijke hulp allemaal moet doen, is heel verschillend. Je taken hangen onder andere af van de leeftijd van de persoon waar je bij werkt. Het is niet zo dat alle taken moeten worden gedaan door de huishoudelijke hulp; een hoop mensen kunnen nog best wat zelf. Als huishoudelijke hulp ben je voornamelijk verantwoordelijk voor de zwaardere huishoudelijke taken, dus werk waarbij veel moet worden gebukt of waar veel kracht voor nodig is. De belangrijkste taken als huishoudelijke hulp zijn:
  • Strijken
  • Zemen
  • Dweilen
  • Badkamer en toilet schoonmaken
  • Wassen draaien en ophangen
  • Stofzuigen
  • Stoffen

Vaak willen de cliënten zelf ook wat doen en natuurlijk is dat mogelijk. Je vraagt je af waarom ze dat dan niet doen als jij er niet bent. Wel, vaak kunnen ze maar een deel van een taak zelf uitvoeren. Ze kunnen bijvoorbeeld geen was meer ophangen en binnen halen, maar de was opvouwen gaat nog wel. Deze taken kun je ze dan ook gerust laten doen!

Hoe gaan cliënten met huishoudelijke hulpen om?

Natuurlijk is de omgang tussen hulp en cliënt bij iedere hulp en bij iedere cliënt anders, maar in het algemeen kunnen we stellen dat dit werk erg dankbaar werk is. Je neemt een deel van de taken van de cliënten over en daar zijn ze blij mee. Bij veel cliënten is het niet alleen maar werk, werk en werk. Als hulp fungeer je ook als aanspreekpunt. Veel ouderen vinden het gezellig dat er eens iemand langskomt en zij doen dan ook niets anders dan vertellen en vragen stellen. Het werk is dus niet alleen dankbaar, maar vaak ook erg gezellig!

Hoe zien de financiën eruit?

Werken in de schoonmaakbranche, want dat is het in wezen, verdient over het algemeen erg goed. Natuurlijk zal dit per werkgever verschillen, maar in bijna alle gevallen verdien je boven het minimumloon.
© 2014 - 2024 Trude, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hulp in de huishouding - fiscale gevolgenHulp in de huishouding - fiscale gevolgenVeel gezinnen hebben een hulp in de huishouding. Beide partners werken en thuis moet de boel ook op orde zijn. Maar niet…
Een hulp in het huishoudenEen hulp in het huishouden kan ideaal zijn en hoeft echt niet altijd een overbodige luxe te zijn. U houdt zo meer tijd o…
Werken in de huishoudelijke zorg bij ouderenEen baan in de huishoudelijke zorg is vooral onder vrouwen populair. Misschien denkt u er zelf over om als huishoudelijk…

Wat verdient een wethouder?Wat verdient een wethouder?Het inkomen van een wethouder bestaat uit een salaris en een kostenvergoeding. De hoogte van het inkomen is mede afhanke…
Hoe maak je een goed curriculum vitae?Hoe maak je een goed curriculum vitae?Je cv is een belangrijk onderdeel van je sollicitatie. Als dit er onprofessioneel uitziet of geen relevante informatie g…
Trude (38 artikelen)
Gepubliceerd: 17-02-2014
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.