Klimaatverandering verandert de smaak van ons voedsel

Over de effecten van klimaatverandering op de smaak en textuur van ons voedsel was tot nu weinig geweten. Japanse wetenschappers publiceerden in augustus 2013 de resultaten van hun studie. Meer dan 35 jaar gegevens verwerkten de wetenschappers, die nu beweren met het bewijs te komen dat appels van smaak en textuur veranderen door de opwarming van de aarde.

Inhoudsopgave


Japans onderzoek

Appels zijn wereldwijd het derde meest geproduceerde fruit, met 60 miljoen ton per jaar. Eerdere studies toonden al aan dat de klimaatverandering een invloed heeft op fruitteelt. De bloei begint eerder in het jaar, door het veranderende klimaat. Ook de regenval in de winter en de lente spelen een grote rol bij de bloei van fruitbomen, zoals appelbomen. Japanse wetenschappers kozen het belangrijke en populaire fruit appel, dat wereldwijd wordt gegeten. Meestal worden appels vers en onverwerkt gegeten, de invloed van smaak en textuur is dus belangrijker dan bij ander fruit dat vooral (industrieel) verwerkt wordt.

De studie

De Japanse wetenschappers teelden 'Fuji' appels in Aomori tussen 1975 en 2010 en in Nagano tussen 1970 en 2010. In Nagano teelden ze ook de 'Tsugaru' appel. De Fuji is een van de meest voorkomende in de wereld. De Tsugaru appel rijpt twee maanden eerder dan de Fuji appel. Aomori en Nagano staan bekend om hun appelteelt, en leveren meer dan 70% van alle appels in Japan. Tijdens de veertig jaar steeg de gemiddelde jaartemperatuur met 0,31°C (Nagano) en 0,34°C (Aomori).

De veranderingen

De oogst van Fuji appelen start op 1 november in beide testgebieden. Er werden bij elke oogst tijdens de studie (40 jaar) drie dingen gemeten: zuurconcentratie, stevigheid en watergehalte. Alle drie de variabelen daalden in beide testgebieden. Het suikerniveau van de appelen steeg tijdens dezelfde periode. De appels bevatten een lagere concentratie aan zuren, het fruit is minder stevig en de vruchten waren minder waterig. De appels zouden op lange termijn aan het veranderen zijn.

De Tsugaru appelen oogsten vroeger, op 1 september. Bij deze appelen werden dezelfde evoluties waargenomen. De grootte van de veranderingen is heel klein, maar in de meeste gevallen wel significant (P > 0.05). De verandering in de samenstelling van de appelen suggereert dat beiden appelsoorten veranderd zijn tijdens de studieperiode, op lange termijn. Het lijkt er dus naar dat appelen uit de Japanse studie met hun lager zuur- maar hoger zoetgehalte zoeter en lekkerder worden, maar de textuur minder stevig. Dit onder andere door de invloed van klimaatverandering.

Ideaal oogstmoment voorspellen

Deze studie lijkt nogmaals de gevolgen van klimaatverandering te bevestigen. Appelproducenten hebben baat bij studies zoals deze, die hen kan helpen om preciezer in te schatten wanneer men het fruit best oogst zodat het zo lekker mogelijk in de winkel te koop is.

Bij laatbloeiende appelbomen, zoals 'Fuji', kan men met dergelijke studies beter voorspellen wanneer de oogst binnen moet zijn. Wanneer ze te lang blijven hangen vriezen de vruchten kapot, wanneer ze te vroeg geoogst worden is de appel onvoldoende gerijpt. Temperatuur heeft een invloed op de samenstelling van de appel, maar ook veel andere factoren spelen mee. Via het samenbrengen met andere factoren zoals de bloeidatum van de bomen kan beter voorspeld worden wanneer de appels geoogst moeten worden.

klimaatverandering verandert smaak

Ook andere fruitsoorten veranderen waarschijnlijk door de klimaatverandering en de gevolgen daarvan. Er wordt echter niet zo veel lange termijn onderzoek gedaan, het meeste onderzoek is toegepast en probeert voor producenten op korte termijn te achterhalen hoe ze de teelt van fruit kan optimaliseren aan de weersomstandigheden. Bij gegevensbanken van ander fruit- of groenteteelt kan waarschijnlijk voldoende data verzameld worden om vergelijkbare studies uit te voeren.

Lees verder

© 2013 - 2024 Swah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welk fruit is in welke maand fris?Welk fruit is in welke maand fris?Deze fruitkalender geeft aan welk fruit in welke maand fris in de supermarkt of bij de groenteboer te vinden zijn. Het i…
Dressing maken: de basis en variatiesHet geheim van een goede salade is een goede dressing. En weet je wat een goede basis voor een lekkere en gezonde dressi…
Smaakpapillen van de tong: geen specifieke plaatsenSmaakpapillen van de tong: geen specifieke plaatsenNog altijd wordt geloofd dat de vier smaken (zoet, zuur, zout en bitter) die we met de tong kunnen waarnemen vast zitten…
Appelrassen: welke soorten appel zijn er allemaal?Appelrassen: welke soorten appel zijn er allemaal?Het aantal appelsoorten is groot. Zo door de jaren heen zijn er duizenden rassen gekweekt. En nog steeds is men bezig ni…

Het onbegrijpelijk mooie noorderlicht (poollicht)Het onbegrijpelijk mooie noorderlicht (poollicht)Het noorderlicht... zodra je het ziet, krijg je er geen genoeg meer van. Een soort gretigheid overmeestert je als het po…
De Bermuda Driehoek: Feiten en mythesDe Bermuda Driehoek: Feiten en mythesOok al zal je het niet vinden op de kaart, bestaat de Bermuda Driehoek wel degelijk. In het verleden zijn er veel verhal…
Bronnen en referenties
  • “Changes in the taste and textural attributes of apples in response to climate change” - Toshihiko Sugiura, Hidekazu Ogawa, Noriaki Fukuda, Takaya Moriguchi in Nature op 15/08/2013 via http://www.nature.com/srep/2013/130815/srep02418/full/srep02418.html
  • Afbeelding: Enzafruit New Zealand via http://www.enzafruit.be/nl/appelvarieteiten/fuji/
Swah (82 artikelen)
Gepubliceerd: 22-08-2013
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.