Tandvleesontsteking: Oorzaak en behandeling

Tandvleesontsteking: Oorzaak en behandeling Een ontsteking die in de rand van het tandvlees zit, heet gingivitis en wordt veroorzaakt door bacteriën. Deze bacteriën (het zijn veel verschillende soorten) zitten in ophopingen van tandplaque en tandsteen rondom tanden en kiezen. Een slechte mondhygiëne is vaak de oorzaak van dit probleem, maar is goed te genezen door extra aandacht aan de persoonlijke mondhygiëne. Dan kan genezing meestal binnen 2 weken optreden.

Ontsteking tandvlees


Tandvleesontsteking symptomen

Tandvleesontsteking is een van de meest voorkomende problemen in de mond. Hoe kunt u zelf bij u tandvleesontsteking waarnemen? Waar moet u op letten en waardoor wordt het veroorzaakt? Dit zijn de klinische symptomen:
  • Het tandvlees kan rood worden en snel gaan bloeden, bij het tandenpoetsen of al bij een lichte aanraking.
  • Het tandvlees wordt slap waardoor het niet stevig om de tanden ligt.
  • Het tandvlees kan gezwollen zijn.

Roodheid

De roodheid ontstaat door vaatverwijding. Dit heet hyperaemie en staat voor verhoogde doorbloeding. Deze verhoogde doorbloeding is het gevolgd van afgifte van bepaalde vaatverwijdende stoffen, die het lichaam afgeeft in reactie op de aanwezigheid van tandplaque en tandsteen met daarin bacteriën.

Bloeding bij ontstoken tandvlees

Het bloedend tandvlees ontstaat doordat aanhechtings-epitheel (dit zit ter hoogte van waar het glazuur overgaat in de wortel) van het tandvlees aan de tanden en kiezen voor een deel is omgevormd tot pocket epitheel. Dit pocket epitheel vertoont onderbrekingen in de epitheel bekleding. Hierdoor staat op verschillende plaatsen het (ontstoken ondergelegen) bindweefsel in direct contact met de pocket (de pocket is de ruimte tussen de tand of kies en het tandvlees). Als er dan wordt gepoetst of gesondeerd door de tandarts/mondhygiënist(e) worden verwijde haarvaatjes (capillairen) geraakt die een verhoogde permeabele vaatwand hebben. Hierdoor ontstaat er een bloeding in de pocket. Het bloed kan door de pocketingang naar buiten komen.

Zwelling

De zwelling bij gingivitis is meestal een positieve. Er is ook sprake van een negatieve zwelling, maar dan trekt het tandvlees zich juist terug (recessie). Zojuist is verteld dat de wanden van haarvaatjes een verhoogde permeabiliteit hebben. De zwelling heeft hier mee te maken, want door de verhoogde doorlaatbaarheid van de vaatwanden kunnen er vocht en bepaalde stoffen uit de bloedbaan treden. De concentratieverdeling van de stoffen in en buiten de bloedvaatjes verandert hierdoor. Een belangrijk gevolg van deze concentratieverandering is dat er aan het einde van de bloedvaatjes geen terug resorptie (opname) plaatsvindt (naar het bloed toe) van vocht dat is uitgetreden. Dit vocht blijft achter in het ontstoken weefsel. Dit achtergebleven weefselvloeistof zorgt voor de zwelling.

Gevoelige tanden

Bij mechanische ontsteking van het tandvlees is er niet direct sprake van besmetting. Dit ontstaat door te hard poetsen. Oefen daarom lichte druk uit. Ook trauma door piercings kan veel schade aan het tandvlees veroorzaken.

Door te hard te poetsen kan ook de tandvleesrand zich terugtrekken, waardoor de tandhalzen bloot komen te liggen (recessie). Dit kan gevoelige tanden opleveren voor bijvoorbeeld warmte en koude. Ook zijn die plekken gevoeliger voor verkleuringen en cariës (het tandglazuur is het hardste materiaal in het lichaam, het tandbeen daaronder is minder hard).

Behandeling tandvleesontsteking

Een goede mondhygiëne is de oplossing voor het verdwijnen en genezen van de tandvleesontsteking. Een tandvleesontsteking die niet goed behandeld wordt, kan overgaan in parodontitis.
© 2007 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tandvleesontsteking: Oorzaken, symptomen en gevolgenTandvleesontsteking: Oorzaken, symptomen en gevolgenTandvleesontsteking is een aandoening die ontstaat ten gevolge van tandplak in de overgangslijn tussen de tand en het ta…
Parodontitis: ontsteking van tandvlees rondom de tandenParodontitis: ontsteking van tandvlees rondom de tandenParodontitis is een ernstige ontsteking van het tandvlees in de mond. Als ontsteking van het tandvlees lang blijft besta…
Tandvleesontsteking verhelpen, behandeling en pijnTandvleesontsteking verhelpen, behandeling en pijnTandvleesontsteking verhelpen, behandelen, gingivitis, bloedend tandvlees en pijn. Meer dan de helft van de bevolking he…
Ontstoken tandvlees: Oorzaken, symptomen en behandelingenOntstoken tandvlees: Oorzaken, symptomen en behandelingenGezond tandvlees heeft een roze kleur en ligt strak om de tanden. Ontstoken tandvlees is daarentegen roder van kleur en…

Mijten (allergie): symptomen, oorzaak en behandelingMijten (allergie): symptomen, oorzaak en behandelingMijten zijn kleine spinachtige insecten die op gras, kruiden, planten en in struikgewas voorkomen. Ze hechten zich meest…
Seksueel overdraagbare aandoeningenVaak weten mensen de gevolgen van onveilige seks niet. Ik vind het belangrijk dat je de gevolgen hiervan weet. Waarom zo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kjerstin Michaela, Pixabay
  • Clinical Periodontology and Implant Dentistry, Jan Lindhe et al. Vierde editie.
  • Eigen ervaringen in de tandartsenpraktijk.
Reacties

Sandra Vedder, 09-09-2016
Beste,
Ik ben nu twee keer bij de mondhygiënist geweest en beide keren ben ik 's avond heel ziek geweest. Superkoud en daarna hoge koorts dit afwisselend de gehele nacht. De volgende dag geen last meer maar wel zo slap als een vaatdoek.
Dit is natuurlijk een lichamelijke reactie op de behandeling maar mijn mondhygiënist had hier nog nooit van gehoord.
Kunt u mij zeggen of dit meer voorkomt?
Met vriendelijke groet,
Sandra Reactie infoteur, 10-09-2016
Beste Sandra,
Dank voor uw bericht. Ik heb zelf van patiënten dergelijke lichamelijke reacties (nog) niet vernomen, maar het is niet onmogelijk. Afhankelijk van de gezondheid van het tandvlees en de behandeling, komen er mondbacteriën in de bloedbaan terecht. Dit zorgt voor lichamelijke (afweer) reacties.
Er zijn daarom ook speciale richtlijnen en protocollen voor bijvoorbeeld mensen met kunst-hartkleppen, knie- en heupprothesen. Deze dienen in bepaald gevallen preventief antibiotica in te nemen, zodat de bacteriën na een bloedige ingreep in de mond zich niet aanhechten.

Scherm, 21-01-2014
Geachte mensen, paar jaar geleden wortelkanaalbehandeling gehad in een kies, waarna de ontsteking onder deze kies nooit meer is weg gegaan. het doet geen pijn, maar de zwelling zit er nog steeds. op foto bij tandarts bleek dat het niet vanzelf weg zal gaan. tandarts zegt: of die kies moet eruit of de kaakchirurg moet de ontsteking eronder weg halen. ik wil de kies liever niet kwijt. hoe kansrijk is zo'n behandeling bij de kaakchirurg en hoe pijnlijk is het? met dank voor de te nemen moeite, groeten Scherm Reactie infoteur, 22-01-2014
Beste,
Op de volgende pagina vindt u meer informatie over wortelpuntoperaties: http://www.allesoverhetgebit.nl/mondgezondheid/wortelpuntoperatie-apexresectie
Succes.

G., 08-01-2014
Vlak voor de kerst ben ik bij de mondhygiënist geweest. Ik heb haar toen verteld dat ik soms last had van een vervelende geur en smaak in mijn mond. Zij heeft alles grondig gereinigd en kon in eerste instantie niets vinden. Maar toen ze bij een inlay (halve kroon) kwam viel die er af en de geur en smaak bleken daar vandaan te komen. Er is een noodvulling op gezet en de volgende dag is de inlay weer geplaatst. De eerste week was ik van de geur en smaak af. Maar sinds vorige week smaakt het weer vies als ik bij die kies 'zuig'. Wederom afspraak gemaakt. Kroon blijkt prima te zitten, niet te hoog, goed vast, schoon enz. Tandarts denkt aan kleine irritatie en heeft een soort gel aangebracht op tandvlees rond inlay. Pijn heb ik niet, maar ik vind die smaak echt vies. Wat kan ik er meer aan doen om hier van af te komen. Ik poets 3x elektrisch, ook tandvlees. Stoker en spoel met sensodyne en zout water. Tandarts zei dat ik beter niet teveel met mondwatertjes moest spoelen, dat kan soms meer irriteren. Reactie infoteur, 22-01-2014
Mijn beste,
Ik zou vertrouwend op het advies van uw tandarts, of bij een andere tandarts om een second opinion vragen.
Succes.

Gv, 20-12-2013
Hallo
Eergisteren liet ik twee kiezen trekken naast mekaar (onderkaak) waar vullingen uit gevallen waren en die weer ontstoken waren, heb er vorig jaar een vrij hardnekkig abces onder gehad. Na het trekken had ik veel pijn, toch wel 3x per dag iboprufen600 moeten nemen eerste twee dagen tegen pijn. Nu is het nog licht gezwollen maar het tandvlees is al aan het dichtgroeien (tandarts heeft niet gehecht, er steekt nog wel een stukje bot uit). Het bloeden zelf stopte een uur na de operatie volledig en ik heb ook niet gespoeld eerste dag. Het tandvlees is wel erg rood en ontstoken en er is een wit plekje aan een stukje tandvlees dat een beetje losgeraakt is door het wrikken van de tandarts. Ik heb een vieze smaak in mijn mond nu. Wat kan ik best doen? Teruggaan; spoelen met iets van de apotheek? Of geneest het vanzelf. (Twee jaar geleden ook kiezen late trekken on bovenkaak en toen had ik er helemaal zoveel napijn niet van). Reactie infoteur, 21-12-2013
Mijn beste,
In de meeste gevallen geneest een wond na het trekken van een kies vanzelf. Soms moeten er extra hulpmiddelen worden gebruikt, mocht dit niet volgens het normale proces verlopen. U beschrijft een normaal genezingsproces, maar dat kan eigenlijk alleen klinisch beoordeeld worden. Bij twijfel raadpleeg uw tandarts.

Me, 21-11-2013
Hoi,
Ten eerste wou ik zeggen dat ik ontzettend bang ben voor de tandarts dus hoop via deze weg een antwoord te krijgen, zo niet dan zal ik er toch maar aan moeten geloven :(
Ik heb sinds afgelopen zondag een ontzettende pijn in mijn tandvlees en keel.
Nou ben ik afgelopen maandag 18-11 bij de huisarts geweest en die constateerde dat ik een forse keelontsteking heb. Mijn vraag is kan mijn tandvlees ontstoken raken door de keelonsteking? Reactie infoteur, 21-11-2013
Beste Me,
Dank voor je vraag. Op zich is het maar een relatief klein gebied, tussen de mondholte en de keelholte. Het is dus goed mogelijk dat er een interactie is. Bekend uit de literatuur is dat vaak ook dezelfde typen bacteriën bij deze ontstekingen betrokken zijn. Ook lopen de zenuwen daar dicht op elkaar en kan er sprake zijn van uitstralende pijn (van keel naar mond en vica versa). Om het toch zeker te weten zou ik je toch willen adviseren om langs je tandarts te gaan. Het kan een geruststellend gevoel zijn om te weten dat er niks aan de hand is, of dat er een kleine behandeling nodig is op het gezond maken van je tandvlees, met enige instructies voor thuis.
Succes en groet.

Mij Mij, 12-11-2013
Een dag of 2 geleden had ik he gevoel of mijn kiest niet meer in het geheel paste. Alsof deze verdoofd was. Nu werd ik vanochtend wakker en zat er aan de zijkant van deze kies een beurse plek tot aan zijkant van mijn gehemelte. Ik ben gaan spoelen hextril en heb wat voor de pijn genomen. De beurse plek/bult is geslonken maar zit er nog wel en dan vooral aan de zijkant van de kies. De zwelling is in te drukken en ik heb niet de indruk dat er vocht inzit ofzo. De kies is dof gevoelig (nog steeds of deze beetje verdoofd is) en het voelt een beetje alsof er zojuist flink tandsteen is verwijdert…

Zit het probleem in de zenuwen van mijn kies of in he tandvlees?Blijven spoelen of toch naar tandarts? Reactie infoteur, 13-11-2013
Beste,
Zonder klinisch onderzoek, is het heel moeilijk om zo een diagnose te stellen. Ik zou u adviseren uw tandarts te bezoeken, zodat u zeker weet wat er aan de hand is. Uw mondgezondheid is belangrijk!
Groet, Victor

Angie, 07-11-2013
Ik heb al een hele lange tijd last van tandvleesontsteking( ongeveer 2 jaar nou) de ene x gaat t weg en dan komt het weer terug.de reden waarom ik er niet naar heb laten kijken is omdat ik serieus heel erg bang ben voor de tandarts.
Nou is mijn bovenste (rechter) verstandskies echt ontstoken(ook een stukje gebroken) waardoor ik een nare geur in mijn mond heb.ook mijn andere tanden beginnen weer te bloeden!. en sinds een paar dagen doet mijn kaak pijn.

Ik ga er maandag mee naar de tandarts. Maar mijn vraag is hoe ernstig is dit? Ik ben zo bang voor wat ik zal horen.heb weleens op t internet gelezen dat je een hartaandoening kan krijgen hierdoor? Reactie infoteur, 08-11-2013
Beste Angie,
Dank voor je bericht. Gelukkig kan ik je geruststellen dat niet alle berichten op internet waar zijn. Ga inderdaad gerust naar je tandarts, leg hem of haar rustig uit wat je klachten zijn en dat je de verschillende behandelvoorstellen eerst goed wilt bespreken. Zo weet je waar je aan toe bent. Dag in dag uit komen mensen met dergelijke klachten bij de tandarts of de MKA-chirurg (voorheen: kaakchirurg). Een adequate behandeling of instructie volgt hier vrijwel altijd uit, dus je hoeft je echt niet druk te maken.
Sterkte ermee.

Petra, 31-10-2013
Sinds 2 dagen veel pijn aan onderkaak. Verstandskies moet nog getrokken worden, er zit nu een soort flap overheen. Deze is ontstoken. Ik rag, gebruik chloorhexidine, bijt op een gaasje met waterstofperoxide en pots nu 3 x per dag. Ik moet het uitzingen tot ik over 2 maanden terecht kan bij een kaakchirurg, maar hoelang kan ik nog last hebben van de pijn/ontsteking? Duurt dit wel een aantal dagen of moet ik me zorgen maken Reactie infoteur, 01-11-2013
Beste Petra,
Tandvleesontsteking geneest in ongeveer 2 weken, in de meeste gevallen sneller. De door u gebruikte therapie is uitstekend om het gebied rustig te krijgen. Indien het gebied rustig is ten tijde van het trekken van de verstandskies, is het risico op nabezwaren ook afgenomen.
Sterkte ermee.

Do, 15-10-2013
Hallo, ik heb sinds een paar weken een klein bultje op mijn tandvlees rechtsonder bij een kies. Heb hier verder geen last van, geen pijn met kauwen of als ik er aan kom, geen last van koud of warm. Ik heb bij deze kies een jaar geleden een vulling laten zetten nadat er een stukje afgebroken was. Momenteel heb ik ontstoken tandvlees, niet bloedend maar iets rood en opgezwollen. Ben bij de mondhygiënische geweest en naast poetsen altijd aan het stoken.

Is dit iets om mij zorgen om te maken? Ben behoorlijk angstig voor de tandarts en ben na 6 jaar eindelijk geweest voor de gaatjes en bang dat er nu misschien iets ergers aan de hand is.

Alvast bedankt voor de evt. reactie. Reactie infoteur, 16-10-2013
Mijn beste,
Dank voor je vraag. Zonder klinisch onderzoek en beeld eventueel in combinatie met een kleine röntgenfoto van de tand(en) achter het bultje, kan haast nooit een diagnose worden gesteld. Ik raad je toch aan om je tandarts te bezoeken. Maar ik vind het enorm knap dat je na 6 jaar die stap hebt durven zetten! Als dat met goede ervaringen gepaard ging, waarom zou dat nu anders zijn? Houd dat vast!
Veel succes.

Henriette, 25-09-2013
Dag,
Twee weken geleden kreeg ik pijn tussen twee kiezen. De ene kies heeft vele jaren geleden al een wortelkanaalbehandeling ondergaan. In het begin deed het heel erg pijn en heb ik chloorhexidine mondgel en spoeling gehaald. Na een dag of drie zakte de pijn en kon ik ook weer op de kies kauwen. Ondertussen rag ik tussen mijn tanden drie maal per dag, waarbij het steeds bloedt. Toch voel ik nu aan het begin van mijn tandvlees nog steeds een drukkend gevoel wat uitstraalt naar mijn wang. Is dit gewoon bij tandvleesontsteking?

mvg Henriette Reactie infoteur, 26-09-2013
Beste Henriette,
De klachten dienen bij een normale tandvleesontsteking, toch zeker bij de door u genoemde therapie, na circa 2 weken weg te zijn. Ik zou u adviseren om dit door uw tandarts te laten beoordelen, voor een betere diagnose.
Sterkte ermee.

Patrick, 25-05-2013
Sinds donderdag heb ik last van mijn onderste midden snijtand,
Ik dacht eerst dat het tandvlees ontstoken was en daardoor deze tand gevoelig is.
Nu werd ik vannacht wakker met een kloppende pijn voorin mijn onderkaak en een stijf gevoel op deze plaats, dit is dus drie dagen later
En vraag ik mij dus af of er niets ergers aan de hand is, bijv onstoken tand zenuw of zo iets.
Overigens heb ik de laatste jaren te maken met terug trekkend tandvlees aan mijn onderste tanden, ondanks goed poetsen en regelmatige controlle tandarts.
Nu is mijn vraag wordt er bij een tandzenuwontsteking aan de onderste middensnijtand ook een wortelkanaal behandeling uitgevoerd of is dit bij deze tand niet mogelijk omdat deze tand zo klein is?
of zijn er nog andere mogelijkheden om hier iets aan te doen. Reactie infoteur, 25-05-2013
Mijn beste,
Dank voor uw vraag. U omschrijft een probleem dat meerdere oorzaken kent. Het is daarom raadzaam om eens met een tandfoto de tand röntgenologisch te bekijken voor een juiste diagnose. Het is overigens zeer goed mogelijk om een wortelkanaalbehandeling in een snijtand in de onderkaak uit te voeren, als dit noodzakelijk is.
Groet,
Victor

Nicolas, 20-05-2013
Hallo,
Het begon allemaal een paar maanden geleden, ik had een klein stukje ontstoken tandvlees, maar mits flossen en goed poetsen ging het over. Een week daarna weer een stukje tandvlees ontstoken, ik besloot om eens naar de tandarts te gaan, die schreef me hextril voor, zowel voor te spoelen als poetsen. De ontsteking ging over maar op andere plaatsen in mijn gebit kwamen er steeds weer nieuwe bij, nu is bijna gans mijn onderste tandvlees ontstoken, ik poets 3-5 keer per dag en spoel ook, ik heb al 2 bussen hextril opgemaakt :( maar het lijkt niet voorbij Alte gaan, ik weet echt niet hoe dit komt?
Kan iemand me helpen? Ik ben bang voor mijn gebit, ik heb nooit problemen gehad in het verleden en nooit een gaatje. Ook mijn voedingsgewoonten zijn al jaren hetzelfde dus daar kan het ook niet aan liggen.
iemand?
alvast bedankt voor de hulp

Nicolas Reactie infoteur, 20-05-2013
Beste Nicolas,
Dank voor je bericht. Ik begrijp het helemaal dat je je zorgen maakt over je gebit! Toch is het verwonderlijk dat je juist nu sinds enige tijd last hebt van ontstoken tandvlees. Wat hier precies aan ten gronde ligt kan ik niet zo snel uit je verhaal opmaken. Wellicht kan je tandarts hier nader onderzoek naar doen. Eventueel kan je terecht bij een andere specialist op het gebied van tandvlees: de mondhygiënist en zijn of haar mening vragen over de oorzaak van jouw probleem.
Succes en groet,
Victor

Lucas, 04-04-2013
Beste lezer,
Een week of 3 geleden had ik een tandvlees ontsteking, na dat het was schoongemaakt en 2 antibiotica injecties leek het goed te komen. De tandarts zij dat het een week zou duren om te genezen. Nu is er echter een puntje (c.a. 5mm) tandvlees tussen de tanden waar van het lijkt dat er geen huid meer op zit. Dit is natuurlijk super gevoelig als ik iets warms of kouds eet of drink. Kort nadat ik iets gegeten of gedronken heb vooral zoete dingen gaat het zowieso irriteren. Spoelen met water na het eten vermindert de irritatie een betje. Hoe lang kan het duren voor zo iets geneest?
Groeten,
Lucas Reactie infoteur, 04-04-2013
Beste Lucas,
Tandvlees geneest over het algemeen zeer snel. Tandvlees-ontstekingen genezen na een goede reiniging en dagelijks een goede mondhygiëne binnen 2 weken.
Het kan voorkomen dat tandvlees zich terugtrekt na behandeling, dit wijst op genezing. Echter, dit kan tandhals-gevoeligheid geven zoals u beschrijft. Het is dan aan te bevelen een tandpasta tegen gevoelige tanden te gebruiken (bijvoorbeeld Zendium of Sensodyne).
Sterkte ermee.
Victor

Jaap, 21-02-2013
Hallo,
Ik heb nu bijna een jaar een beugel, waardoor flossen erg moeilijk is. Ik heb heel erg last van gevoelige kiezen, maar de tandarts zegt dat het komt door de beugel i.c.m. teruggetrokken tandvlees: ik heb daarvoor nu Sensodyne Rapid. Maar, steeds als ik zeg maar aan de twee kiezen 'zuig' proef ik een hele vieze smaak. Het tandvlees is overigen niet ontstoken. Heb ik nu mogelijk een wordtelpuntontsteking of komt het doordat ik niet goed kan flossen?

Bedankt!

Groeten,
Jaap Reactie infoteur, 24-02-2013
Best Jaap,
Een tandwortelpuntontsteking lijkt me haast onmogelijk, maar het is inderdaad niet mogelijk om te flossen met een beugel. Wat wel mogelijk is, en eigenlijk ook aangeraden had moeten worden door je tandarts of orthodontist, is het gebruik van een zacht en klein ragertje. Hiermee kun je tussen de tanden en ook tussen de slotjes reinigen.
Als je de Rapid niet lekker vindt, neem dan een andere. Zo veel verschillen zit er niet tussen tandpasta's. Zorg er wel voor dat er fluoride in zit (voorkomt gaatjes).
Succes,
Victor

Mandy, 25-01-2013
Hallo
ik loop al bijna een week met tandvlees onstekking en ik poets 2 x daags en spoel met mondwater ma als ik tandenpoets heb ik er wel elke x veel bloed bij zitte is dat goed ik hoor graag van jullie
m.v.g mandy van dartel Reactie infoteur, 27-01-2013
Beste,
Vraag eens aan je tandarts of mondhygienist of je wel op de correcte wijze poetst. Normaal gesproken geneest tandvleesontsteking binnen 2 weken bij een goede mondhygiene.
Succes,
Victor

Lili, 09-01-2013
Reactie aub!

Hoi, sinds vrijdagavond heb ik last van erge tandpijn, ben de maandag naar de tandarts geweest en die heeft me een antibiotica kuur voorgeschreven en moet binnen 2 weken terug om de tand te laten ontzenuwen.
Nu sinds gisteren had ik een raar gevoel, precies of mijn tandvlees was naar achter aan het trekken. (heb ook sinds een paar dagen een opgezwollen bovenlip, kan niet kauwen, moeilijk praten enz.)
Deze ochtend stond ik op met een bobbeltje boven een van mijn voorste tanden, heb mijn tandarts gezegd en hij zei dat dit idd kan gebeuren omdat ik een nogal serieuze ontsteking had en dat dit bobbeltje gevuld is met bloed, daarom dat het zo 'zwart' lijkt. Moest het niet betere dan mocht ik vrijdag al terug komen.

Maar nu is dit bobbeltje 'gesprongen'. Ik heb het niet voelen springen maar proefde al een hele tijd bloed en toen ik in de spiegel keek waren mijn bovenste tanden bedekt met bloed en als ik met mijn lip tegen mijn tandvlees duw kwam er bloed en wit spul uit.
Is dit ernstig, moet ik hier nu onmiddellijk mee naar de tandarts? Aub, kan iemand mij helpen, heb dit nog nooit gehad en maak me een beetje zorgen. Reactie infoteur, 10-01-2013
Beste Lili,
Bacteriën in het wortelkanaal van je tand zorgen voor een flinke wortelpuntontsteking. Deze ontsteking kan zo heftig worden, dat door de druk de pus zich een weg zoekt naar buiten. Bij jou is dat via het tandvlees gegaan. Dit is op zich geen acuut probleem, aangezien je nu van de pijn verlost bent (de druk is er af). Wel is dit natuurlijk erg oncomfortabel. Essentieel is dat er een wortelkanaalbehandeling wordt gestart en spoedig wordt afgemaakt. Anders blijven de bacteriën zich in de kanalen gedijen.
Veel sterkte!
Groet,
Victor

Frankena Freekjebvd, 07-01-2013
Ik heb zeurende pijn in kies, ben drie keer bij de tandarts geweest, er mankeert niets aan. Advies trekt het er naar uit ben daar niet blij mee misschien weet u de reden. Reactie infoteur, 07-01-2013
Geachte heer/mevrouw,
Een kies er uit trekken is wel een hele definitieve oplossing. Zeker voor een kies waar (ogenschijnlijk) niks aan mankeert. Wellicht kan een second opinion door een andere tandarts of op een poli mondziekten-, kaak- en aangezichtschirurgie (voorheen: kaakchirurgie) u mogelijk wel een diagnose opleveren.
Het beste,
Victor

Harriet07 (infoteur), 16-09-2012 #50
Kan ik wel gewoon de 3 implantaten, er woe as direct na het trekken van die ontstoken tanden, gewoon door laten gaan? Ik heb weinig kaakbot maar volgens de tandarts kunnen er toch 3 implantaten in. Ik ben ook bang dat hij de zenuw raakt die vlak onder het geslonken kaakbot ligt, Of moet ik er op vertrouwen dat de tandarts weet wat hij doet?! harriet Reactie infoteur, 17-09-2012
Beste Harriet,
Implantaten plaatsen is een zeer precieze en techniekgevoelige tandheelkundige (be)handeling. Dit wordt dan ook (nog) door een relatief weinig aantal tandartsen zelf uitgevoerd. Uw tandarts acht zich blijkbaar bekwaam in het plaatsen van implantaten. De vragen die u stelt, kunt u zeker aan uw tandarts voorleggen. En ik ga er dan ook vanuit dat hij deze met u zorgvuldig doorneemt, evenals de eventuele complicaties die kunnen optreden bij een dergelijke behandeling.
Met groet,
Victor

Leonie, 07-05-2012
Ik heb deze week een afspraak staan om twee verstandskiezen te laten verwijderen. Nu heb ik sinds gisteravond (weer) last van het tandvlees om deze kiezen heen. Lijkt te gaan ontsteken. Kan ik de afspraak voor het verwijderen van deze kiezen gewoon door laten gaan? Of moet ik wachten tot de ontsteking weer voorbij is? Reactie infoteur, 07-05-2012
Beste Leonie,
Als het lijkt te gaan ontsteken is het nu van belang dat je je mondhygiëne op pijl brengt! Op zich is het verwijderen van verstandskiezen met lichte tandvleesontsteking geen probleem voor de kaakchirurg, alleen is het voor jou vervelend i.v.m. naklachten.
Groet,
Victor

Anna, 02-05-2012
Hoi,

Ik heb een vraag hierover en zou het zeer op prijs stellen een beetje advies te krijgen;

Ik heb nu minimaal twee weken een lichte zwelling in het bovenste (iets hoger gelegen) deel van tandvlees (aan één kant). Het bloed niet, maar het voelt dus dikker aan en is gevoelig en een beetje pijnlijk.

Laatst ben ik bij de tandarts geweest, maar die had het alleen over een gaatje rond die plek en heeft dit verder niet genoemd. Is dit ook ontstoken tandvlees, zou ik hem erop moeten wijzen de volgende keer of kan ik het zelf behandelen? Ik maak me toch een beetje zorgen. Reactie infoteur, 05-05-2012
Beste,
Als het een bultje is met een gaatje er in, is het waarschijnlijk een fistel. Dit is een uitgang van een abces onder het tandvlees/slijmvlies. Een rontgenfoto bij de tandarts zou moeten kunnen aantonen wat er aan de hand kan zijn. Anders zou een verwijzing naar een MKA chirurg aan te bevelen zijn voor een diagnose.
Met groet,
Victor

Deborah, 26-04-2012
Ik heb sinds eergisteren (vooral 's nachts) last van mijn onderste verstandskies. Deze is bijna helemaal door en ik heb er nooit echt last van gehad. Nu heb ik nu ineens last van pijn aan één kans van het tandvlees (en een gedeelte van mijn wang) en ziet het er een klein beetje dik en ietwat rood uit. De kies zelf doet geen pijn. Wat kan ik hier zelf tegen doen, ik wil hem niet laten trekken! Kan ik de ontsteking zelf behandelen? Reactie infoteur, 26-04-2012
Beste Deborah,
De kans is groot dat je met dergelijke klachten last hebt van pericoronitis. Ga naar je tandarts en laat hem het gebied goed schoonmaken (omdat de kies nog niet volledig is doorgebroken, is er nog veel ruimte tussen tand en tandvlees waar de ontsteking zich bevindt. Dit kun je zelf niet schoonmaken door te poetsen.) en vraag om een recept voor een desinfectans (chloorhexidine of een waterstofperoxide tamponkuur).
Je klachten zullen dan snel verdwijnen.
Mochten de klachten terugkomen en/of breekt je verstandskies niet verder door, dan is verwijdering van de kies aan te bevelen.
Groet,
Victor

Nadia, 16-04-2012
Mijn neef heeft probleem gekregen met zijn tandvlees nadat hij bij mondhygiënist geweest. Nu heeft hij een grote afstand tussen tanden en tandvlees, je denkt dat de tanden gaan vallen. Paar keer naar de tandarts geweest, maar geen effect. Kan iemand mij adviseren wat hij moet doen? Reactie infoteur, 16-04-2012
Beste Nadia,
Als er een grotere afstand ontstaat tussen tand en tandvlees - de tanden worden "langer" - betekent dat er een recessie heeft plaatsgevonden (het tandvlees trekt zich terug). Dit is een goed verschijnsel als uw neef bij de mondhygiënist is geweest voor tandvleesproblemen (parodontitis). Recessie geeft dan aan dat het tandvlees gezonder aan het worden is.
Groet,
Victor

Romeo, 28-02-2012
Hallo mensen
ik heb een onsteking in me kies.is het noodzakelijk om nu een wordtelkanaalbehandeling te nemen omdat er naast deze kies een andere tand ook is behandeld, ik heb hier erg veel twijfels overs omdat de pijn met de dag minder wordt
ik heb zeer ernstig me twijfels of het ECHT MOET
misschien wel goed voor de toekomst Reactie infoteur, 29-02-2012
Beste Romeo,
Als je al lange tijd last hebt van de kies en de pijn nu minder wordt, lijkt het er op dat de zenuw in de kies aan het doodgaan is. Dit is geen goede zaak, want de ontsteking zal zich voortzetten aan de wortelpunt. Dan krijg je pijnklachten bij druk, kauwen en tikken op de tand.
Dat de buurkies ook al is behandeld betekent niet dat andere kiezen niet behandeld hoeven te worden. Ik zou je adviseren om naar je tandarts te gaan voor diagnose en eventueel een wortelkanaalbehandeling.
Groet,
Victor

Lucia, 01-02-2012
Victor, dank voor je snelle reactie. Het ziet er dus somber voor me uit. Wat ik nog vergat te melden is, dat de twee buitenste tanden, waar ik dus veel last van heb, behoorlijk los zitten. De tandtechniker had dan ook geen andere optie dan dat kunstgebit. Is het slim om nog ergens een second opinion te laten doen? Alweer alvast dank! Reactie infoteur, 01-02-2012
Beste Lucia,
Je zou eventueel inderdaad een andere tandarts kunnen bezoeken en vragen of hij er iets in ziet zitten om het frame op de resterende ondertanden te maken.
Tanden die heel erg bewegen (mobiel zijn), ernstige parodontitis hebben (botafbraak meer dan de helft van de wortellengte) en zwaar worden belast (zoals met een frame) hebben een zeer slechte prognose. Dus waarschijnlijk moeten ze er wel uit.
Groet,
Victor

Lucia, 31-01-2012
Ik heb sinds een jaar of 10 onderin een frame dat rust op de ondertanden. De kiezen zijn er allemaal uit. Het frame drukt nogal op de buitenste tanden en dat is niet alleen nogal pijnlijk bij het eten, maar eigenlijk door de hele dag heen. De tandarts stuurde me naar de tandtechniker. Deze zei me dat ik flinke paradontites heb en dat al m'n (resterende) ondertanden getrokken zullen moeten worden. Ik zal dus aan een kunstgebit onder moeten. Weet iemand een alternatief?O ja, ik ben 64 jaar.
Alvast dank. Reactie infoteur, 31-01-2012
Beste Lucia,
Als het terminaal botverlies betreft bij parodontitis, dan is trekken inderdaad de enige optie.
Opties naast een kunstgebit gaan al snel richting een implantaat gedragen constructie. Dit kan ook een kunstgebit zijn, maar ook een brug of een wrap-around. Voordeel is dat ze alleen vast kunnen worden gemaakt aan de implantaten, zodat je niks 'los' in je mond hebt.
Succes.
Groet,
Victor

Renske, 04-01-2012
Ik heb sinds zo'n 3 dagen last van ontstoken tandvlees. Ik ben 16 en heb nog een beugel. Het tandvlees (onderaan, rechts achterin) is opgezwollen, maar het bloedt niet. Het doet alleen echt ontzettende pijn, en die pijn lijkt wel doorgeschoten te zijn naar de hele rechterkant van mijn hoofd. Mijn kaak doet pijn, de bovenkant van mijn nek is opgezwollen en ik heb hevige hoofdpijn. Ik kan er 's nachts gewoon niet van slapen, vooral van de pijn van het tandvlees zelf. Ik poets nu 3 keer per dag en spoel 2 keer per dag met Corsodyl. Zijn mijn reacties normaal, en zou het over 2 weken over moeten gaan? Alvast bedankt. Reactie infoteur, 31-01-2012
Dit zijn heftige symptomen, ik zou even naar je tandarts of orthodontist gaan of de tandvleesontsteking de enige oorzaak is.
Groet,
Victor

Mar, 21-12-2011
Sinds een hele lange tijd heb ik altijd last van mijn tandvlees, precies onder 11 + 12. Omdat ik dit al zo lang heb en er steeds pijn aan heb, ben ik uit mezelf naar een mondhygienist gegaan, de tandarts zei er nooit wat van en die leek er niet eens op te letten.
De mondhygienist zei dat ik al parodontitis heb bij die tanden en dat hij dat best zorgelijk vindt voor iemand van 25. Hij heeft mijn hele mond een uitgebreide schoonmaak gegeven met verdovingen. Hij deed net alsof ik mijn tanden niet goed verzorg, maar integendeel. Ik poets elektrisch en gebruik stokers en floss, op de goede manier.
De mondhygienist zei: je hoeft niet meer terug te komen, maar je kan het wel laten bijhouden door een preventieassistent.
Toen ik weer voor controle ging naar de tandarts, vertelde ik deze tip en ik zei tegen de tandarts: "wanneer het steeds maar ontstoken blijft, ben ik bang dat over jaren mijn tanden eruit vallen, want het blijft ontstoken". Dus de tandarts verwees me voor een afspraak naar de preventieassistent en zei: "ja, maar maar een afspraak voor haar, ze is bang dat haar tanden eruit vallen".
Dit vond ik wel een rare, onprofessionele opmerking. Maar ik ben dus, 10 maanden na de mondhygienist naar deze assistent gegaan, maar ze heeft helemaal niets gedaan, want ze kon nergens tandsteen vinden, zo goed hou ik het dus bij!
Maar over dat stukje ontsteking zei ze: "ja, ik denk dat je daar gewoon een goede doorbloeding hebt". Maar ik vind dat onzin, een goede doorbloeding doet toch geen pijn en een goede doorbloeding zorgt er toch niet voor dat je tandvlees steeds meer afbreekt op dat stukje. Het is nu namelijk zelfs nóg minder tandvlees op dat stukje dan 10 maanden geleden.
Nog steeds heb ik er dus pijn aan en ik zie het tandvlees steeds meer weggaan. En gisterenavond bloedde het zelfs. Ik gebruik dus ook floss en tandenstokers en ik haal elke dag al het vuil uit mijn hele mond weg.
Ik baal er echt heel erg van, want ik zie het maar niet verbeteren en het is nu al heel lang nooit niet ontstoken en pijnlijk geweest. Nu al een paar jaar. Ik weet gewoon niet meer wat ik moet doen. Kan er niets iets anders aan de hand zijn?
Ze kunnen me dan wel zo raar behandelen, ja ze is bang dat haar tande er uit vallen, maar het gaat toch wel om mijn mond. Chronische gingivitis leidt tot parodontitis. En dat mag dan misschien wel jaren duren, maar ik vind dat ik (ook met mijn goede mondhygiene), het niet verdien dat ik over jaren, door nalatigheid van zorgverleners een groot probleem krijg met 11+12.
Wie kan mij helpen? Reactie infoteur, 25-12-2011
Beste Mar,

Parodontitis kenmerkt zich door botafbraak tussen de tanden. Dit moet eerst vastgelegd en gemeten worden door de tandarts of mondhygiëniste. Dit kan klinisch én röntgenologisch vastgesteld worden. Aangezien je al bij diverse hulpverleners bent geweest, die vast en zeker het gebied tussen de 41 en 31 gemeten hebben, is er klinisch geen probleem. Maar je kan nog voor jezelf afwegen of je het waard vindt om van dat gebied een kleine röntgenfoto te laten maken (solo-opname). Hiermee kan de tandarts het botniveau controleren op die specifieke locatie én vergelijken met de buur tanden.
Groet,
Victor

Arie, 13-12-2011
Ik heb nu sinds 3, 4 dagen een beste tandvlees ontsteking. Met het poetsen doet het echt heel erg veel pijn op die plaats. Tevens spreidt de ontsteking zich nu uit verder in mijn mond. Sinds ik er last van heb poets ik 3 maal daags ipv 2 en tandstoker ik na het avondeten. Heb een beetje stickende adem en het tandvlees prikt wanneer ik niet poets. Kan iemand mij vertellen hoelang zoiets ongeveer zou moeten duren? Reactie infoteur, 13-12-2011
Beste Arie,
Genezing treedt normaliter op in maximaal 2 weken.
Zo te lezen ben je goed op weg met het plaque-vrij houden van je mond, dat de oorzaak is van de ontsteking.
Succes!
Victor

Lieve, 29-11-2011
Onlangs is bij mij parodontitis vastgesteld, na bezoek aan een parodontoloog heeft die het tandvlees open gesneden om alle tandsteen te verwijderen en loop ik dus met draadjes in mijn tandvlees rond. hoe pijnlijk is het om die draadjes te laten verwijderen. na het eerste bezoek en de vele pijn heb ik best wat schrik gekregen van een parodontoloog :( Reactie infoteur, 30-11-2011
Beste Lieve,
Die draadjes zijn hechtingen. Aangezien je parodontoloog er niks over heeft gezegd, zullen deze er waarschijnlijk vanzelf uitvallen. Deze lossen namelijk op. Echter, als je op de korte termijn een vervolgbehandeling hebt, kan het ook zo zijn dat de parodontoloog ze er zelf gaat uithalen. Neem anders contact op om dit zeker te weten.
Parodontitis is een ernstige ontsteking in de mond. Reiniging onder het tandvlees is hierbij zeer noodzakelijk.
Groet,
Victor

Oscar, 03-11-2011
Ik heb sinds een jaar een kroon en nu kan ik daar dagelijks bloed uit "zuigen".Tandast geeft aan dat het een kwetsbaar ding blijft maar dit lijkt me toch overdreven. Moet ik bij een andere tandarts advies vragen?
Mvg Oscar Reactie infoteur, 30-11-2011
Beste Oscar,
Bloed uit een kroon zuigen is eigenlijk niet mogelijk. Mogelijk bedoel je het tandvlees?
Dit stopt door dagelijks 2x 2 minuten goed te poetsen. Plaque is namelijk een belangrijke veroorzaker van tandvleesontsteking.
Groet,
Victor

Renske, 09-06-2011
Ik heb sinds een paar dagen veel pijn aan mijn tandvlees. het ziet er rood en gezwollen uit wat kan beteken dat het ontstoken is. Hoe lang duurt gemiddeld het voordat zo'n ontsteking weer weg is? Reactie infoteur, 09-06-2011
Beste Renske,
Onderzoek toont aan dat tandvleesontsteking met een goede mondhygiëne binnen 2 weken genezen is. Mocht je het niet vertrouwen of duurt de genezing langer, raadpleeg dan je tandarts.
Groet,
Victor

Rens, 09-03-2011
Ik heb sinds enige tijd last van spontane bloedingen tussen twee kiezen in. De laatste keer zo erg dat ik een mond vol bloed had en er erg veel bloed uit kwam. Een van deze kiezen is volledig gevuld na een wortelkanaal behanding de ander is aan de zijkant gevuld. Hierdoor is het onmogelijk om er tussen te komen met tandenstokers, flossen lukt wel. Wanneer ik flos bloed het een klein beetje, de spotane bloedingen ( zonder enige pijn ) bloeden veel meer. Een paar weken geleden heb ik het tijdens de controle gemeld, en heb ik een spoelmiddel voorgeschreven gekregen. Dit werkt niet echt. Wat kan dit zijn wat is het slimste hiermee te doen? Reactie infoteur, 10-03-2011
Beste Rens,
De tandarts zou eens de ruimte tussen de tanden en het tandvlees kunnen meten. Als u last heeft van een simpele tandvleesontsteking, dan volstaat dagelijks 2 maal goed reinigen met een borstel plus floss draad. als het maar plaque vrij komt! Bij gecompliceerde ontsteking, is er sprake van parodontitis en dient er door de tandarts onder het tandvlees gereinigd te worden. Een andere optie is dat de vulling het tandvlees irriteert. Als het flosdraad rafelt bij het flossen tussen die 2 tanden, is dat de eerste verdenking.
Met groet,
Victor

Jaap, 03-02-2011
Ongeveer 6 weken geleden kreeg ik een vieze smaak in mn mond en een aantal dagen later leek het het alsof mijn tandvlees heel erg gespannen stond. Het tanvlees bloede alleen tijdens het poetsen.naar een bezoek aan de tandarts werd mij gezegd een week twee maal daags te spoelen met corsodil en tandenstokers te gebruiken na het poetsen. Na een week was alles rustiger maar al kort daarna kwam de onsteking terug wel in mindere vorm. Nogmaals bij de tandarts geweest en de procedure voortzetten. Het vreemde is dat er momenten zijn dat het heel erg afzwakt en dan weer oplaait. Hoe lang gaat dit duren? Reactie infoteur, 07-02-2011
Beste Jaap,
Hoe lang dit gaat duren durf ik je niet te zeggen. Het een en het ander hangt af van de afweer van je lichaam om de "boosdoener" te verwijderen. Door perioden van stress en te weinig slaap kunnen ontstekingen even oplaaien. Dat zie ik ook regelmatig bij seizoens wisselingen.
Probeer niet alleen die plek extra aandacht te geven tijdens het poetsen, maar ook je hele mond. Zo help je het aantal bacterien in je mond goed terug te dringen.
Succes.
Met groet,
Victor

Agnes, 05-01-2011
Drie jaar geleden heb ik een kroon op een kies gekregen. Af en toe heb ik hier nog last van, ontsteking(verdikking in mijn mond, niet de kaak maar hoger, zeg maar mondholte. Nu heb ik binnen vier weken tijd voor de tweede keer griep met koorts en duizelingen. Kan deze ontsteking er de boosdoener van zijn? Reactie infoteur, 07-02-2011
Beste Agnes,
Een huisarts of tandarts zou dit beter kunnen beoordelen, ik kan vanuit hier niet in uw mond kijken.
Groet,
Victor

Oktay, 19-12-2010
Ik heb een tijdje geleden wortelkanaalbehandeling gehad waardoor ze een tijdelijke vulling hebben gegeven. Ik had vannacht zo'n last van mijn tandvlees waardoor ik nu een opgezwollen wang heb.Het doet nog steeds pijn mar iets minnder. wat moet ik doen. Kan de tandarts me wel helpen wanneer er een opzwelling is. Reactie infoteur, 20-12-2010
Beste Oktay,
Met deze plotseling ontstane symptomen is het zelfs raadzaam om z.s.m. naar de tandarts te gaan! Deze kan dan een diagnose stellen en bepalen wat er aan gedaan kan worden.
Groet,
Victor

Sim, 07-12-2010
Twee weken geleden is er een tand bij mij verwijderd omdat die onstoken was. Na het verwijderen heb ik pijn aan mijn tandvlees. Ik ben na een week teruggegaan naar de tandarts en die zij dat het een drukplek was. Hoe lang duurd het voor dat ik weer zonder pijn kan eten. Reactie infoteur, 07-12-2010
Beste Sim,
Een drukplek ontstaat zoals de naam al doet vermoeden door druk. Ik weet niet de situatie in uw mond, maar probeer zo min mogelijk druk op welke manier dan ook op deze plek uit te oefenen. Een tandkas is volledig genezen na ongeveer 3 maanden. Indien de plaats van de tand wordt vervangen door een plaatje of frame, moet dan ook een nieuwe voering worden gemaakt voor een betere pasvorm.
Groet,
Victor

Maarten, 05-12-2010
Beste, Sinds enige tijd heb ik een ontsteking tussen 2 kiezen, dat wil maar niet genezen, als ik iets kauw dan doet het soms zeer op dat stuk tandvlees, ook is het wel eens weg. In sommige gevallen als ik dan met een raggertje daar kom is het toch nog ontstoken, ik snap het niet meer. Ik poets mijn tanden 2 keer per dag en gebruik ook die raggertjes. Reactie infoteur, 07-12-2010
Beste Maarten,
Ik zou bij uw tandartsbezoek dit plekje is laten zien aan uw tandarts. Dan kan hij door klinisch onderzoek een diagnose vaststellen, of uw vermoeden van tandvleesontsteking bevestigen. Hij kan u dan ook advies geven over de juiste reiniging van deze plaats.
Met groet,
Victor

Jamal, 30-10-2010
Beste,

Ik ben maar 14 en ik heb echt opeens een ongeluks week net wanneer de krokusvakantie begint krijg ik koorts, keelontsteking en tandvlees ontsteking, ook heb ik van die kleine sneedjes bovenaan me geheemelte die echt veel pijn doen. Het weerhoud me ervan iets hard te eten ( zelfs een biscuit doet enorm veel pijn ) en mijn tandvlees begint zo wat paars te worden vanboven en aan de rand is het heelemaal rood, ook heb ik tussen 1 paar van mijn tanden een groot bolletje, ik denk dat het gevuld is met bloed. Ik hoop in ieder geval van niet.
Alstublieft help me. Reactie infoteur, 01-11-2010
Beste Jamal,
De symptomen wijzen inderdaad op een lichamelijke reactie tegen een pathogeen (virus, bacterie, etc.).
Ik raad je aan om langs uw tandarts of huisarts te gaan voor een diagnose.
Met groet,
Victor

John, 25-10-2010
Beste,

Heb sinds enige tijd last van knagende pijn tussen twee kiezen.E zijn reeds fotos genomen maar daar is niets op te zien.
1 van de kiezen is reeds ontzenuwd en meerdere malen nagekeken.Al een tijdje Hextril, lestine en flosdraad etc., antibiotica ook. Niets wil werken. Heeft er iemand nog advies? Reactie infoteur, 25-10-2010
Beste John,
De pijn kan meerdere oorzaken hebben, en is het best te diagnosticeren via klinisch onderzoek. Vanuit deze positie kan ik dat niet echt, dus ik raad je aan om toch duidelijk je klacht voor te leggen aan je tandarts, deze kan dan preciezer zoeken naar het probleem.
Met groet,
Victor

Rene, 22-10-2010
Ik heb maandag een operatie gehad om mijn verstandskiezen aan één kant te laten verwijderen. Nu is het vrijdag en de zwelling is wel aanzienlijk afgenomen, maar er is een hechtdraadje losgegaan en nu ligt er een 'lapje' tandvlees los achterin mijn mond. Hierdoor kan ik moeilijk eten omdat ik mijn kaken niet volledig op elkaar kan doen. verder is het denk een lapje van ong. 2cm en het puntje begint nu donker te kleuren. achterin mijn mond bij de hechting begint het ook donker te kleuren. als ik het aanraak met mijn tong smaakt het vies en het is best gevoelig. de dokter zei dat ik het even aan moet kijken!? Reactie infoteur, 23-10-2010
Beste Rene,
Je zou even naar je eigen tandarts kunnen gaan, deze kan de wond even goed schoonspoelen en weer dichthechten, voor een betere genezing.
Met groet,
Victor

Roelof, 13-10-2010
Halloo,

Ik heb nu een aantal dagen last van mijn linker kleine snijtand en de hoektand ernaast, het is een soort zeurende pijn tussen de twee tanden, waar ik maar niet vanaf kom. Als ik mijn tanden poets bloed het niet en mijn tandarts heeft het niet opgemerkt tijdens de controle een week terug. het is een soort pijn rond en tussen de twee tanden. Erg irritant! Nu ben ik echt doodsbang voor de tandarts en was het een week terug voor mij al een overwinning om te gaan, moet ik nu weer gaan? Reactie infoteur, 15-10-2010
Beste Roelof,

Dank voor je reactie. Allereerst: hartstikke goed dat je de angst hebt overwonnen!
Probeer eens met een floss-draadje tussen de 2 tanden te flossen. Mocht het floss rafelen, dan kan het zijn dat er en gaatje tussen zit. Rafelt het niet, dan kan er mogelijk een gaatje aan het ontstaan zijn, dat wat pijn geeft. Geef deze plek dan extra aandacht! (Met diezelfde floss bijvoorbeeld).
Als je tandarts foto's heeft gemaakt, zou hij daar iets hebben kunnen zien, maar in dit geval dus niks ernstigs. Dan is het gewoon even afwachten, kijk het eens een week of 2 aan.
Met groet,
Victor

Stephanie, 05-07-2010
Hoi hoi, ik ben 5 maanden zwanger en heb al geruime tijd van bloedend tandvlees. voor mijn zwangerschap had ik daar echt geen last van. nu, tot gisterenavond was het niet echt meer te houden. Ik moest s'nachts opstaan om dafalgan te nemen. het deed echt pijn. Vandaag dan maar vlug naar de tandarts geweest en die zegt heel duidelijk: beter poetsen! heb nu een speciale tandpasta gekregen en mondspoeling en moet zeggen; mijn tanden voelen veel gladder aan hoor! hopelijk blijft de pijn nu ook weg! en blijft de tandvleesonsteking ook weg! Reactie infoteur, 06-07-2010
Hallo Stephanie,
Tandvleesontsteking dat ontstaat tijdens de zwangerschap is een bekend verschijnsel. In de literatuur wordt dit 'zwangerschapsgingivitis' genoemd. Als je alles goed plaque vrij kunt houden (door te poetsen en rakers en tandenstokers te gebruiken) kan het inderdaad snel genezen.
Veel succes met je zwangerschap!
Groet,
Victor

Martijn, 09-05-2010
Me tand tussen me voor en hoektand lijkt los te zitten me tandvlees daar boven is zeer gevoelig, is dit ook een ontsteking. Als ik me op me tanden bijt is het wat gevoelig. Reactie infoteur, 10-05-2010
Beste Martijn,
De tand tussen je voor en hoektand, ook wel de kleine snijtand, zou inderdaad onstoken kunnen zijn. Tanden zijn normaal altijd wat beweeglijk. Maar indien het extra wordt, zou het kunnen wijzen op parodontitis of een onsteking aan de wortelpunt. Ik zou dit na laten kijken door een tandarts, deze kan door klinisch en rontgenologisch onderzoek een diagnose stellen.

Succes en geeft wat extra aandacht aan dat plekje met de tandenborstel en flossdraad/stokers.
Victor (auteur artikel).

Jaap, 22-04-2010
Ik heb recent griep gehad. Tijdens de griep is mijn tandvlees ontstoken. Ook het tandvlees wat op mijn verstandskies ligt. Door goed te poetsen is mijn tandvlees niet meer ontstoken, echter het tandvlees op mijn verstandskies blijft zeer doen (en blijft m.i. ontstoken). Ik gebruik al waterperoxide na het poetsen. Mijn vraag is hoe lang het normaal ongeveer duurt voordat de ontsteking van mijn tandvlees op verstandskies minder wordt? Reactie infoteur, 10-05-2010
Beste Jaap,
Onderzoek toont aan (het beroemde gingivitis-experiment) dat tandvleesonsteking in de regel na 2 weken met intensieve gebitsreiniging moet genezen.

Wat ook natuurlijk aan de hand kan zijn is dat de verstandskies probeert door te breken!
Groet,
Victor

Saar, 25-02-2010
Ik heb sinds vandaag een Meridol tandenborstel aangeschaft omdat ik had gelezen dat de borstel heel zacht is, aangezien ik op sommige plekken last blijf houden van ontsteking bij het tandvlees wilde ik dit proberen, nu heb ik 'm net getest en gaan de borsteltjes onder het randje van m'n tandvlees dit deed best pijn, ik vraag me dus af of het goed is dat de haartjes eronder kunnen komen? m'n tandvlees zit verder niet los ofzo. Alvast bedankt. Reactie infoteur, 07-03-2010
Beste Saar,
Tussen tand en tandvlees zit normaal (dus in een gezonde situatie) 3 mm ruimte. Hier kunnen dus de haartjes in komen. Dit is geen probleem, zelfs goed, omdat u zo echt het gehele tandoppervlak reinigt.
En super dat u een zachte borstel hebt gekozen, dit wordt namelijk aanbevolen.
Succes met uw gebit!
Groet,
Victor

R. Frank, 25-01-2010
Ik heb vrijdag (3 dagen geleden) 2 kiezen laten trekken ivm een beugel die ik morgen zou krijgen. Nu ondervind ik behoorlijk pijn op de plekken waar de kiezen getrokken zijn, met name aan de linkerkant. Ik smaakt het een beetje viezig. Ik denk zelf dat deze ontstoken is. Ik heb de afspraak van morgen met de ortho al een week verplaatst, maar wat doe ik aan die ontsteking? Ik slik pijnstillers (wordt er snachts ook wakker van) en spoel met zout water, maar dat helpft niet afdoende. Graag advies. Reactie infoteur, 25-01-2010
Beste R. Frank,
Dank voor uw reactie. In uw geval zou ik uw eigen tandarts even bellen en uw klacht voorleggen. Deze kan u aanraden wat te doen (bijvoorbeeld een chloorhexidine spoelmiddel gebruiken) of u even langs laten komen om te controleren hoe het genezingsproces zich vordert.
Groet,
Victor

Jan-Willem, 27-08-2009
Gedurende enkele maanden heb ik last van een pijn tussen 2 tanden. Als ik het zo zie is de afstand tussen de betreffende tanden vrij groot in verhouding tot de rest. Hierdoor komen er veel etensresten etc tussen te zitten. Ik vlos dagelijks om het vuil eruit te halen maar het doet nog altijd zeer. Met vlossen lijkt het af en toe of ik bijna onder de tand zit of in elk geval door het tandvlees heen ga. SOms heb ik dagen dan voel ik er niets van, maar na het eten doet het uren pijn, mede omdat er altijd wel zooi tussen komt.

In verband met een *fobie* voor tandarsten heb ik het uitgesteld, maar neem nu zeker maandag ( kan niet eerder) contact op.

Vraag is echter of iemand enig idee heeft of het hier een ontsteking betreft of wellicht iets anders? Reactie infoteur, 27-08-2009
Beste Jan-Willem,
Het is inderdaad aan te bevelen om langs de tandarts te gaan met uw klachten. Die angst moet u inderdaad overwinnen. U heeft nu pijn, de tandarts kan dit alleen maar wegnemen voor u!

Met flossen kunt u inderdaad onder het tandvlees komen, dit is niet erg. Voor grote ruimtes tussen tanden, is ook de rager geschikt als reinigingsmiddel.

Succes!
Victor

Hlima, 13-07-2009
Ik heb ook last van tandvleesontsteking. Het doet ontzettend pijn en ik gebruik nu ook al een poosje pijnstillers. Ik ben al diverse keren naar de tandarts geweest en deze heeft het goed schoon gemaakt. Het is nu wel iets minder, maar blijft toch nog pijnlijk. Ik gebruik nu ook corsodyl tandgel om mee te poeten en tandenstokers. Mijn tandvlees bloed ook niet als ik poets. Mijn vraag is, wat kan ik nog meer doen behalve dit en hoe lang duurt een tandvleesontsteking? Ik heb hier namelijk al zo'n 6 weken last van. Reactie infoteur, 14-07-2009
Beste Hlima,
Normaal gesproken is het nooit noodzakelijk om pijnstillers te slikken tegen tandvleesontsteking. Dat je nu minder pijn al hebt na professionele gebitsreiniging en er ook geen bloeding meer is, wijst erop dat de tandvleesontsteking al aan het genezen is. De ontsteking is meestal bij goede mondhygiene na 2 tot 3 weken over.
Succes!

Ron, 10-07-2009
Hallo,

Ik heb een paar jaar geleden een stukje van mijn voortand afgebroken en daar is een nep stuk aan gemaakt. Een paar jaar later deed diezelfde tand weer pijn en de tandarts vertelde me dat er een zenuwbehandeling moest plaatsvinden. 2 maanden later nog steeds pijn en kreeg ik te horen van diezelfde tandarts dat er misschien een scheurtje zat in de wortel van de tand en is er een stift van glasvezel geplaats, nu zijn we weer een maand verder en nog steeds pijn, pijnstillen werken niet. Ik kan niet bijten op eten met me voortand ( brood gaat net ) wat denken jullie wat het verstandigste is om nu te doen, want zit serieus te denken aan implantaten. Ik ben nu 19 jaar.

Alvast bedankt voor de reactie. Reactie infoteur, 10-07-2009
Beste Ron,
Indien er een zenuwbehandeling is uitgevoerd (de wortelkanaalbehandeling) dan kan de tand in principe geen pijn meer doen, want de zenuwen zijn eruit gehaald. Dat betekent dus dat de pijn van buiten de tand moet komen. Dit moet eerst opgespoord worden voordat een implantaat geplaatst kan en mag worden! Wellicht komt uit de diagnose dat er helemaal geen implantaat nodig is. Vraag eventueel aan een andere tandarts een second opinion.
Succes!
Victor

Timo, 30-06-2009
Hey, ik ben zeventien jaar. En heb al een aantal dagen last van een tandvleesontsteking, ik heb een afspraak met de tandarts tegen donderdag. Nu vraag ik me af, gaat de tandarts op snelle termijn die ontsteking kunnen verhelpen? En kan ik ondertussen iets doen om de pijn te verzachten? Pijnstillers zijn niet echt een help. Reactie infoteur, 01-07-2009
Beste Timo,
De tandarts kan je gebit eens helemaal goed schoonmaken. Als je na die behandeling ook goed poetst (probeer minimaal 2x2 minuten, liefst 3x), dan geneest het zeer vlot.
Middeltjes om de pijn te verzachten bij tandvleesontsteking, zijn mij niet bekend. Je kunt wel spoelen met Chloorhexidine (0,2%), dit remt de plaque-groei in de mond en daarmee irritatie van het tandvlees.
Veel succes!
Groet, Victor

Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 13-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.