De netwerkcoach voor een groter sociaal netwerk

De netwerkcoach voor een groter sociaal netwerk Een netwerkcoach coacht je bij het vergroten van je sociale netwerk, zij neemt je als het ware bij de hand. Op deze manier kom je er achter hoe je je netwerk kan vergroten en welke onbenutte mogelijkheden er aanwezig zijn in je netwerk. De netwerkcoach stimuleert en begeleidt je in het onderzoeken en benutten van deze mogelijkheden en het vergroten van je sociaal netwerk. Meestal willen mensen hun netwerk vergroten omdat ze zich eenzaam voelen en vinden dat ze te weinig sociale contacten hebben. Toch is dat niet altijd zo, sommige mensen maken gewoon te weinig gebruik van de sociale contacten die ze hebben. Vaak spelen onzekerheid en bescheidenheid hierbij een rol.

Waarom een netwerkcoach?

Een groter sociaal netwerk draagt bij aan het plezier in je leven, maar dat is niet de enige reden. Het kabinet wil langzaam toewerken naar een participatiemaatschappij, zoals is uitgelegd in de troonrede op Prinsjesdag 2013. In een participatiemaatschappij komen veel eerste lijn zorgtaken te vervallen. Dit betekent dat mensen steeds vaker een beroep zullen moeten doen op hun sociale netwerk. Het wordt dus ook steeds belangrijker om een sociaal netwerk te hebben waarop je kan terugvallen. Niet iedereen heeft een groot sociaal netwerk en hier komt de netwerkcoach in beeld. Deze gaat met jou in gesprek over je wensen en je huidig sociaal netwerk. Daarna coach de netwerkcoach je door het proces van sociaal netwerk vergroten heen.

Wat doet een netwerkcoach?

Allereerst komt de netwerkcoach bij je thuis en gaat hij of zij in kaart brengen wat jij wil. Hoe ziet jouw droomnetwerk eruit. Wat verwacht jij van je sociale contacten? Daarna wordt gekeken hoe je sociaal netwerk er nu uitziet. Dit gebeurt met behulp van een sociogram. Verder wordt er ook nog een buurtkaart gemaakt. Zo kan de netwerkcoach zien waar je komt, waar je interesses liggen en wie eventueel benadert kan worden om mee te denken. Hierna wordt gekeken wat je nu precies wil en wat haalbaar is. Met dit laatste ga je samen met de netwerkcoach aan de slag. Er wordt samen met de netwerkcoach een stappenplan gemaakt. In kleine stapjes word je begeleid door het proces. Wat ga je doen, met wie ga je dat doen? Waar en wanneer ga je dat doen? Hoe ga je dat aanpakken? Waar kan je tegenaan lopen? Hoe los je dat dan op? De taak van de netwerkcoach is om je zodanig te begeleiden dat de kans op mislukken minimaal is. Iedere stap die je zet in het proces wordt besproken, zodat je ook leert van je ervaringen. De netwerkcoach coacht dus. Er wordt van jouw inzet, tijd en energie verwacht om het proces tot een goed einde te brengen. Je zal het uiteindelijk zelf moeten doen.

Kost de netwerkcoach geld?

De netwerkcoach is een vrijwilliger. Hij of zij is verbonden aan een vrijwilligersorganisatie en kan hier dan ook terecht voor advies en ondersteuning. Iedereen is uniek, dus voor iedereen zal er weer een oplossing op maat moeten worden bedacht. De netwerkcoach staat hier niet alleen in en kan met anderen van gedachten wisselen. Zo kan hij of zij tot de best passende oplossing in jouw situatie komen. Hulp van een netwerkcoach is gratis.

Hoe meld je je aan bij een netwerkcoach?

Hiervoor neem je contact op met de sociale vrijwilligersorganisatie in je gemeente. Deze organisatie draagt meestal een naam als steunpunt, welzijn of meldpunt. Soms vind je ze ook bij organisaties ter ondersteuning van mantelzorgers. Dit omdat de mantelzorger dankzij zijn vele zorgtaken, vaak weinig tijd heeft voor het onderhouden van een sociaal netwerk. Hierdoor kennen ze vaak weinig mensen om op terug te vallen. Wanneer je deze vrijwilligersorganisaties in jouw gemeente niet kan vinden, kan je je aanmelden via het WMO-loket in je gemeente. Ook de huisarts weet meestal wel met wie hij of zij contact moet opnemen om je aan te melden.
© 2013 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De kenmerken en het belang van een sociaal netwerkDe kenmerken en het belang van een sociaal netwerkHet hebben van een sociaal netwerk is belangrijk om je sociale identiteit te ontwikkelen. Een sociaal netwerk kan omschr…
Hoe maak je een sociogram?Hoe maak je een sociogram?Een sociogram geeft inzicht in de contacten die je hebt en de mogelijkheden tot sociale contacten. Zo kan je je sociale…
Hoe moet ik netwerken?Werknemers met een goed netwerk, zijn over het algemeen ook succesvoller in hun carrière. Ze weten net iets gemakkelijke…
Sociale netwerken en jeugdcriminaliteit: netwerk jongerenSociale netwerken en jeugdcriminaliteit: netwerk jongerenSociale netwerken en jeugdcriminaliteit. Uit de literatuur blijkt dat het sociale netwerk van jongeren een belangrijke r…

Participatiemaatschappij: kwaliteit leven vs. dure medicatieParticipatiemaatschappij: kwaliteit leven vs. dure medicatieVanaf het moment dat de staat onze verzorging in handen heeft genomen, hebben wij als burger er overmatig gebruik van ge…
De basis van een goed leven: De vier fundamentenBoekenkasten vol zijn er gewichtige filosofische werken geschreven over levenskunst, over wat je moet doen om een goed l…
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 29-07-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.