Maaltijden met normale hoeveelheden en calorieën

Maaltijden met normale hoeveelheden en calorieën Wat voor de een normale hoeveelheden voor een maaltijd zijn, wordt door een ander te veel of misschien nog vaker te weinig gevonden. Toch bestaan er algemene normen voor de hoeveelheden die afgeleid kunnen worden van het aantal calorieën dat een mens per dag nodig heeft. Met een beetje rekenwerk is goed uit te rekenen wat de juiste proporties met normale calorieën zijn. Na dat rekenwerk zal misschien geconcludeerd worden dat het eetpatroon toch echt moet veranderen om voor normaal door te kunnen gaan.

Benodigde calorieën mannen en vrouwen

Algemeen uitgangspunt is dat een man 2500 calorieën per dag nodig heeft en een vrouw 2000. Die getallen zijn gemiddelden voor mannen en vrouwen tussen 31 en 50 jaar. Het aantal benodigde calorieën wijkt van die getallen af naargelang er sprake is van een, al dan niet, actieve levensstijl en is mede afhankelijk van de leeftijd jonger of ouder dan die leeftijdsgrenzen.

Kcal van koffie, thee en tussendoortjes

Welnu, aan de slag met het rekenwerk. Begin het liefst met koffie, thee en de tussendoortjes om die zeker niet te vergeten, want daar zit vaak het probleem van teveel calorieën. Een kop koffie of thee heeft geen calorieën maar die scheut melk en een schep suiker er in lopen al gauw op tot 25kcal per kop. En een simpel koekje heeft tussen 40 en 60 kcal. Tel dat maal enkele keren per dag en voor een echte koffieleut wel een keer of acht. En dan zijn de extra’s bijvoorbeeld als er iemand jarig is niet meegeteld die al snel oplopen naar 200 tot 300 voor één feestelijke lekkernij bij de koffie of thee.

Gezelligheid in de avond

En ojee die avonden met een drankje en een zak chips. Natuurlijk hoort dat voor velen bij een gezellige avond maar elke dag die verwennerij zal op den duur toch op de weegschaal te merken zijn. Een glas drank met alcohol komt gemiddeld neer op 80 kcal. Frisdrank als cola en 7up doen daar weinig voor onder tenzij light wordt gekozen. Tel daar een portie chips van 100 gram bij van 550 kcal en hup daar gaat hij al een eind in de richting van het totaal benodigde aantal.

Ontbijt en lunch

Wie geschrokken is van het totaal van deze niet maaltijdgebonden calorieën doet er goed aan toch verder te rekenen. Te beginnen bij het ontbijt met bijvoorbeeld muesli wat per portie ongeveer 150 kcal bevat. Banaantje erbij van 125 en tel maar op. Een glas thee zonder suiker of een beker melk mag dan vergeten worden. Wie de lunch niet overslaat moet rekenen op minstens het aantal calorieën van het ontbijt en in veel gevallen het dubbele of driedubbele. Overigens wordt door sommigen juist het ontbijt overgeslagen.

Normale hoeveelheden bij belangrijkste maaltijd

En dan het avondeten waar het eigenlijk bij ons voedingspatroon om gaat omdat die maaltijd als belangrijkste wordt beschouwd. Eerst even alle andere calorieën optellen. Wie eerlijk rekent zal wellicht tot de conclusie komen dat er van het totaal van 2500 voor mannen en 2000 voor vrouwen dikwijls niets terecht komt. Maar vooruit, even doorbijten met dat telmachientje.

Maaltijden met soep, hoofdgerecht en toetje

Een kop soep vooraf telt niet zo aan tenzij er per persoon al een half ons vlees in zit of bouillon wordt getrokken van vet vlees en het vet er na het afkoelen niet wordt afgeschept. Voor het hoofdgerecht wordt meestal 100 gram vlees of vis per persoon geteld. (Gehaktbal 370, kotelet 200, biefstuk 130, vis tussen 80 en 150). Groenten zijn gezond en hebben naar verhouding tot vlees weinig calorieën. Maar is, gezien het totaal wat nu al is bereikt, die 100 gram rijst of pasta of aardappelen wel zo logisch? Komt toch neer op ongeveer 340kcal (ongekookt). Het sausje of de jus bij het vlees zijn dan nog niet meegeteld. Toetje? Keuze te over maar het telmachientje slaat op hol. Veel tabellen, die tegenwoordig op die producten staan, geven tussen 40 en ruim 250 kcal aan.

Conclusie

Bij het bewust worden van al die getallen zal ieder voor zich een conclusie trekken en zullen velen gewoon doorgaan met wat zij toch normale hoeveelheden vinden. Anderen zullen wellicht hun eetpatroon willen wijzigen. Weer anderen zeggen dat er zoveel dagelijkse beweging tegenover staat dat er niets aan de hand is. Ach, concludeert u zelf maar. Er even bij stil staan kan echter geen kwaad.

Lees verder

© 2013 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Makkelijk calorieen verbrandenCalorieën verbranden moeilijk? Helemaal niet! Wist je dat je met gewone dagelijkse activiteiten al heel veel calorieën v…
Tips voor afvallen en gezond eten!Tips voor afvallen en gezond eten!Volgt u al een dieet, maar kunt u dit moeilijk volhouden? Hier enkele tips om toch zo nu en dan een extraatje te eten, z…
Meest versus minst calorierijke tussendoortjesMeest versus minst calorierijke tussendoortjesIedereen neemt wel eens een tussendoortje om de honger te stillen of om de behoefte aan "lekkere trek" te bevredigen. Wi…
Lekkere tussendoortjes met weinig calorieënLekkere tussendoortjes met weinig calorieënHet wordt saai om elke dag maar weer dezelfde tussendoortjes te eten. Veel tussendoortjes die in de supermarkt staan als…

Is zout nou echt zo ongezond?De algemene opvatting is dat zout ongezond is. Nederlanders eten te veel en dan vooral de volwassen man met maar liefst…
Superfood, dé aanvulling op een gezond eetpatroon + receptSuperfood, het lijkt steeds populairder te worden. Sinds de trend is overgewaaid vanuit Amerika, lijken steeds meer Nede…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cattalin, Pixabay
  • Voedingscentrum.nl
  • Calorielijst.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 04-04-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Producten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.