Voedingssupplementen voor iedereen?

Voedingssupplementen voor iedereen? Volgens velen levert ons dagelijks voedsel voldoende voedingsstoffen op om gezond te kunnen leven en is het gebruik van supplementen niet noodzakelijk. Voedseldeskundigen zijn van mening dat ze slechts voor een beperkt aantal mensen nodig zijn. Ouderen bijvoorbeeld kunnen een tekort aan vitamine D hebben en dan is aanvulling gewenst. Ook voor sommige andere groepen is het goed als voedingssupplementen een aanvulling zijn op de dagelijkse maaltijden.

Mening van veel deskundigen

Globaal bestaan er drie redenen waarom mensen voedingssupplementen gebruiken. De eerste is omdat mensen denken dat dit gunstig is voor hun algemene gezondheid, de tweede is de mening dat de supplementen bijdragen aan een goede conditie en de derde reden is dat gedacht wordt door het gebruik van voedingssupplementen beter te kunnen presteren. Veel deskundigen zijn echter van mening dat een uitgebalanceerd voedselpatroon voldoende stoffen bevat die een mens nodig heeft. Slechts bepaalde groepen mensen hebben soms extra voedingsstoffen nodig.

Voedingssupplementen voor bepaalde groepen

Tot de groepen die voedingssupplementen nodig hebben kunnen gerekend worden:
  • Alcoholisten.
  • Anorexia patiënten.
  • Jonge kinderen.
  • Medicijngebruikers met onvoldoende opname van bepaalde stoffen.
  • Mensen die eenzijdig eten.
  • Mensen die geen dierlijk voedsel en melkproducten eten.
  • Mensen die weinig buiten komen.
  • Ouderen met darminfecties.
  • Ouderen met maaginfecties.
  • Ouderen die veel binnen zitten.
  • Rokers die daardoor vooral vitamine C tekort komen.
  • Sporters.
  • Vrouwen die veel bloed verliezen in de menstruatieperiode.
  • Zwangere vrouwen.

Verschillende vormen van voedingssupplementen

Voedingssupplementen bevatten meestal industrieel of synthetisch gereproduceerde stoffen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. De meest voorkomende vormen zijn capsules en pillen maar ook komen vormen voor als drankjes, druppels en poeders. Al die producten bevatten mineralen, vitamines en bioactieve stoffen of een combinatie van die stoffen.

Nagenoeg dezelfde werking als andere stoffen

In principe hebben die stoffen nagenoeg dezelfde werking als de voedingsstoffen die van nature in eten en drinken zitten. Een verschil is wel dat het lichaam minder makkelijk de stoffen in eten opneemt dan de stoffen in pillen en drankjes enz. Een voorbeeld hiervan is dat vitamine B11 (foliumzuur) dertig tot vijftig procent minder snel wordt opgenomen uit eten dan uit een synthetisch geproduceerd product.

Ouderen en vitamine D

Veelvoorkomend is het tekort aan bepaalde vitaminen bij ouderen. Het gaat daarbij meestal om vitamine D. Deze vitamine kan worden aangemaakt door ultraviolet licht van de zon op de huid. De oorzaak van het tekort zit in het feit dat op hogere leeftijd de huid minder in staat is om vitamine D aan te maken. Ook leven veel ouderen voornamelijk in huis en wordt bij verblijf buitenshuis de huid vaak bedekt. Om die redenen wordt dikwijls aangeraden aan vrouwen om vanaf ongeveer het vijftigste levensjaar en mannen vanaf zeventig als supplement vitamine D te gebruiken. Ook voor jongeren die in vergelijkbare omstandigheden als ouderen leven geldt dit advies.

Sporters en hun geloof in supplementen

Naast de doelgroep ouderen worden ook door sporters veel voedingssupplementen gebruikt om in conditie te blijven of om beter te presteren. De reden dat juist sporters hierin geloven is wellicht dat sporters sowieso meer met hun lichaam bezig zijn en er veel voor doen om dit optimaal te houden om hun sport uit te kunnen blijven beoefenen of om meer geloof te hebben om bepaalde doelen te kunnen halen.

Aanbevolen dagelijks hoeveelheid

Juist bij degenen die veel met hun lichaam en gezondheid bezig zijn, zoals sporters, leeft wel het idee: baat het niet dan schaadt het niet. Toch kan bij het langdurig teveel gebruiken van supplementen dit ook schadelijk zijn. Vooral geldt dit voor vitamine A, D en B6 maar ook voor stoffen als calcium, jodium, koper, magnesium, selenium en zink. Belangrijk is daarom om de op het etiket aangegeven ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) aan te houden. Overigens zijn supplementen die verkocht worden bij de apotheek, drogist of supermarkt allemaal gecontroleerd en bij normaal gebruik zijn ze veilig.

Lees verder

© 2013 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Senioren: welke vitamines en voedingssupplementen slikken?Iedereen weet dat vitamines en mineralen noodzakelijk zijn om gezond te kunnen leven. Vitamines en mineralen krijg je bi…
Voor- en tegenstanders over voedingssupplementenVoor- en tegenstanders over voedingssupplementenVitamines en mineralen zijn van levensbelang. Vitaminen en mineralen zitten in onze voeding, maar de meningen verschille…

De geneeskracht van zwarte peperDe geneeskracht van zwarte peperZwarte peper is het zaadje van de gedroogde vrucht van een bloeiende, tropische klimplant. Van oorsprong komt de peperpl…
De geneeskracht van avocadoDe geneeskracht van avocadoDe avocadoboom groeit van oorsprong in Mexico en Midden-Amerika. De boom is familie van de laurier-, kamfer- en kaneelbo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Moakets, Pixabay
  • Voedingscentrum.nl
  • Consumentenbond.nl
  • Plantina.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 04-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.