Genealogie: wie zijn jouw voorouders?

Genealogie: wie zijn jouw voorouders? Veel mensen zijn nieuwsgierig naar hun achtergrond. Ze willen wat meer weten over hun familie en hun voorouders. De droge feiten zijn niet zo interessant, maar wat velen zich wel afvragen is wat al deze mensen deden en hoe ze leefden. Misschien zit er wel een edelman tussen je voorouders of een bandiet. Hier kom je alleen maar achter wanneer je dit uit gaat zoeken. Veel mensen beginnen daarom aan stamboomonderzoek.

De eerste stap in stamboomonderzoek

Praat eens met wat oudere familieleden en ga eens op zoek in oude geboortekaartjes, trouwkaarten en overlijdensberichten. Wat is de volledige naam van je ouders, waar en wanneer zijn ze geboren. Hoe zit het met je grootouders, kan je daar alles van achterhalen? De ouders daarvan? Wanneer je op zoek gaat en rond gaat vragen in de familie, kom je al snel tot de ontdekking dat er heel wat informatie te achterhalen valt door er gewoon over te praten.

De nabije familie is bekend, hoe nu verder?

Op internet zijn heel veel online stamboomprogramma's te vinden waarin je de gegevens kan opslaan. Sommige programma's geven je dan ook nog de mogelijkheid om je gegevens te vergelijken met de gegevens van andere stamboomonderzoekers. Zo kan je met behulp van anderen je stamboom steeds verder uitbreiden. Veel van deze programma's hebben een gratis versie en proberen je lekker te maken voor de dure uitgebreide versie door je mogelijke voorvaders en overlappingen met andere stambomen voor te schotelen zonder de benodigde informatie prijs te geven. Deze zijn pas beschikbaar nadat je een x bedrag hebt neergeteld.

Burgerlijke stand

Veel familiegegevens zijn beschikbaar bij de burgerlijke stand. Nu kan je alle archieven gaan napluizen, maar het is makkelijker om vanuit je luie stoel te gaan zoeken via het internet. Op www.voorouders.net je een Internet Gids vinden met genealogische links. Nog andere sites met verzamelde archieven zijn:
  • http://genealogie.kadaza.nl/
  • http://www.cbg.nl/ en
  • http://www.stamboomgids.nl/
Op deze sites vind je naast gemeentearchieven ook kerkarchieven, krantenarchieven, streekarchieven en familiearchieven.

Voor degene die pas beginnen met genealogisch onderzoek via de computer is de site www.onsdna.nl een aanrader. Op deze site kan je niet alleen zoeken, maar er wordt ook uitgelegd hoe een archief werkt. Verder kan je overzichtelijk per provincie de locaties van de archieven vinden.

Hoe maak je al deze stamboominformatie interessant voor anderen?

Een sobere stamboom zonder verdere achtergrondinformatie zal een ander weinig boeien. Een stamboom wordt pas interessant wanneer de mensen in de stamboom voor je gaan leven. Waar woonden ze, hoe zagen ze eruit, wat deden ze, hoe was hun leven? Beperk je niet tot een droge opsomming van de geboorteplaats en het aantal kinderen, maar zorg voor plaatjes om het geheel te verluchtigen. Bestaat het huis van toen nog, of zijn hier ooit foto's van gemaakt die je in je verhaal kan opnemen. Bestaan er historische landkaarten van de plaats waar ze woonden in die tijd. Staat de kerk er nog waar zij naar toe gingen of zijn er oude prenten van? Zijn er oude krantenberichten, bidprentjes, stukjes uit kerkregisters of huwelijksaktes die je kan toevoegen? Vertel iets over hun beroep. Hoe zag hun werkdag er uit? Werkte je overgrootmoeder als dienstmeisje? Hoe zag zo'n kostuum er dan uit? Zoek plaatjes van materiaal waarmee ze werkten of het soort boerderij waarin ze woonden, of het soort molen waarin ze werkten. Vaak is de naam van een boerderij of de exacte locatie nog wel te achterhalen, zelfs na 150 jaar. Heb je misschien postzegels of munten uit hun geboortejaar? Woonde er familieleden of knechten in? Bestaan de graven nog en kan je nog een foto maken van de grafsteen? Vergeet ook niet om oude ansichtkaarten te bekijken. Deze geven vaak een goed idee van het straatbeeld uit die tijd.

Stamboomonderzoek is een leuke, maar tijdrovende hobby. Wanneer je het goed doet, heb je wel een waardevol document gemaakt, waar ook je nageslacht met plezier in zal kijken. Naast informatie over het leven van je voorouders kan je ook nog informatie toevoegen over de geschiedenis. Waar kregen je voorouders mee te maken? Was er sprake van oorlog, hongersnood, overstromingen of een pestuitbraak?
© 2013 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beginnen met stamboomonderzoekStamboomonderzoek (of: genealogie) is een hobby die de laatste jaren snel groeit in populariteit. Sinds de komst van int…
De Mormonen en stamboomonderzoekDe Mormonen en stamboomonderzoekDe Mormonen houden het grootste genealogische archief ter wereld bij. Bovendien hebben zij de door hun ingescande akten…
Stamboomonderzoek: maken van een stamboomStamboomonderzoek: maken van een stamboomVeel mensen vinden het leuk om te weten waar ze vandaan komen. Ze willen weten wie hun voorouders waren en doen daarom o…
Genetische genealogieGenetische genealogieHet papieren spoor voor stamboomonderzoek loopt vroeg of laat dood. Maar tegenwoordig hoeft dat niet meer het einde van…

Wenskaarten: patchwork- of mozaïekkaarten makenWenskaarten: patchwork- of mozaïekkaarten makenPatchworkkaarten of mozaïekkaarten zijn leuk om te maken. Zoals de naam het aangeeft, is het gebaseerd op patchwork of q…
Postcrossing: wat is het en hoe werkt het?Postcrossing: wat is het en hoe werkt het?Zoek je een hobby waarbij je je talen kan oefenen? Een hobby waarbij je geregeld veel postkaarten en mooie postzegels in…
Bronnen en referenties
  • www.voorouders.net
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.