Klimplanten leiden, steunen en opbinden met plantensteunen

Klimplanten leiden, steunen en opbinden met plantensteunen Wie klimplanten heeft in de tuin weet als geen ander dat lang niet alle klimmers zelf kunnen klimmen. Er zijn wel zelf hechtende klimplanten, maar er is ook een grote groep klimplanten die graag omhoog geholpen wil worden. Naast klimplanten zijn er ook vaste planten die wel een steuntje kunnen gebruiken. Voor al deze tuinplanten zijn er vele mogelijkheden om ze te leiden, te steunen en op te binden. Dit kan met speciale, bij tuincentra verkrijgbare, steunmaterialen. Maar je kunt ook aan de slag met het eigen snoeihout. Steunmateriaal dat al vroeg in het seizoen is aangebracht, zorgt de hele zomer voor prachtige fiere en klimmende planten!

Zelf hechtende planten

Veel bekende klimplanten zijn zogenaamde zelf hechtende planten. Ze kunnen zonder extra begeleiding tegen een muur, schutting of pergola geplaatst worden. Zelf hechtende klimplanten zoeken vervolgens zelf hun weg omhoog. Door het maken van hechtwortels zuigen zij zich vast aan elk materiaal dat ze tegenkomen. Hedera (Klimop) is een voorbeeld van een zelf hechtende klimplant. Naast hechtwortels zijn er ook planten die ranken aanmaken, die zich vervolgens om het steunmateriaal heen draaien. Clematissen maken dergelijke ranken aan. Beide zijn dus ideale klimplanten, omdat ze niet telkens opgebonden of omhoog geleid hoeven te worden. Daarbij moet misschien wel een kleine kanttekening geplaatst worden. Een zelf hechtende klimmer als Hedera (Klimop) heeft een enorme groeikracht. Omdat deze plant zo gemakkelijk omhoog gaat, zit hij binnen de kortste keren tot in de dakgoot. Ook kieren en gaten in de muur of bij kozijnen zijn niet veilig voor deze agressieve groeier. Voor je het weet groeit de klimop in de berging, garage of in huis!

Klimplanten of vaste planten steunen met tonkinstokken

Misschien wel de meest gebruikte vorm voor het steunen van klimplanten is het gebruik van tonkinstokken. Voordat allerlei andere hulpmiddelen in de handel kwamen, waren de tonkinstokken dé manier om klimmers omhoog te leiden. De tonkinstokken van bamboe zijn stevig en vrij natuurlijk qua uitstraling. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en daardoor voor allerlei klimplanten goed te gebruiken. Een veel gebruikte toepassing is het in een cirkel plaatsen van drie, en soms vijf, tonkinstokken. Vervolgens worden deze aan de bovenzijde aan elkaar verbonden d.m.v. touw of binddraad. Als aan de voet van elke tonkinstok een snel groeiende eenjarige klimplant wordt geplaatst, dan is al binnen enkele weken de hele steun verdwenen en heb je een prachtig bloeiende wigwam in de tuin staan. Deze constructie van tonkinstokken kan goed gebruikt worden in de border, in de volle grond dus. Het is een ideale manier om met klimmers te werken tussen de vaste planten en zo een opvallend hoogteaccent aan te brengen. Maar ook in een pot op het terras kan je klimmers gebruiken en deze gemakkelijk langs de bamboestokken omhoog laten groeien. In een pot kan je in de meeste gevallen wel volstaan met drie tonkinstokken.

In plaats van een wigwam-vorm kan je de stokken ook in een cirkel plaatsen en deze daarna met touw of binddraad aan elkaar verbinden op verschillende hoogtes. Hierdoor ontstaat een vangnet voor planten die van nature niet gemakkelijk zelfstandig omhoog blijven staan. Door deze extra steun heb je het hele seizoen een prachtige rechtop staande plant. Breng dergelijke steunen wel vroeg in het seizoen aan, dan zullen de planten er op een natuurlijke manier doorheen gaan groeien.

Vaste planten steunen of opbinden met snoeihout of rijshout

Als het snoeiwerk in de tuin is gedaan, beoordeel het afgesnoeide hout dan eens goed op hergebruik. Lange, enigszins rechte takken kunnen namelijk goed dienst doen als plantensteun. Laat de kleine zijtakken gewoon aan het snoeihout zitten, deze geven alleen maar extra steun aan de planten. Het snoeihout kan al vroeg in het voorjaar in de grond gestopt worden. Doe dit vooral bij planten die wel wat extra steun kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan planten die door het vormen van grote zware bloemen (Dahlia's bijvoorbeeld) gemakkelijk om vallen. In eerste instantie geven al die takken in de grond een minder fraai beeld, maar met het naderende groeiseizoen zijn ze in een mum van tijd aan het zicht onttrokken. Ook rijshout, snoeihout van gesnoeide grienden, is ideaal steunmateriaal voor slappere planten.

Halfronde plantensteunen

In plaats van de plant rondom te steunen, kan je er ook voor kiezen om de plant alleen aan de voorzijde te steunen. Zo wordt voorkomen dat in de border een plant over een andere plant heen gaat hellen. Hiervoor zijn speciale halfronde plantensteunen in de handel. Halfronde plantensteunen waarvan de halve cirkel geschulpt is, geven een natuurlijkere steun en voorkomen zo dat de plantenstelen gemakkelijk gaan knakken daar waar ze de steun raken. Halfronde plantensteunen zijn in verschillende groottes en hoogtes verkrijgbaar.

Plantenrasters voor voldoende steun

Een ideale manier van steunen is het aanbrengen van een plantenraster. Dergelijke kant-en-klare rasters kunnen aan speciale grondpinnen worden bevestigd. Een plantensteun in de vorm van een raster wordt ook al vroeg in het voorjaar geplaatst. Het raster kan dan nog laag bij de grond worden aangebracht. Naar mate de plant meer gaat groeien en dus omhoog komt, gaat het raster mee omhoog. Door de speciale bevestiging van het raster aan de grondpinnen, kan je het raster heel eenvoudig omhoog halen. Doe dit wel voorzichtig, zodat de plant hier niet onder te lijden heeft. Een plantenraster is een ideale steun voor Hydrangea arborescens "Annabelle", die van nature de neiging heeft om snel te gaan hangen of uit elkaar te vallen.

Borderranden voor steun aan de voorkant van de border

Met speciale borderranden geef je de planten aan de voorzijde van de border extra steun. Hiermee voorkom je tevens dat de voorste beplanting hinderlijk over een looppad of over het gras gaat hangen. Borderranden zijn er met een rechte en een geschulpte steun. Geschulpte steunen geven een natuurlijker effect. Met een dergelijke steun is namelijk veel minder te zien dat de planten worden gesteund, omdat ze natuurlijker over de aangebrachte bordersteun heen vallen.

Groeispiraal voor het leiden van hoge planten

Groeispiralen worden vaak gebruikt als makkelijke steun voor snel groeiende eenjarige klimplanten. De groeispiralen zijn er in verschillende hoogtes en afhankelijk van de soort klimmer die je er tegenaan wilt laten groeien, kan je de gewenste hoogte eenvoudig bepalen.

Plantspiraal voor in de moestuin

Niet te verwarren met de groeispiraal is de plantspiraal. De plantspiraal is meer een rechte steun met daarin een lichte draaiing. Deze draaiing maakt het tot een ideale steun voor in de moestuin. Kwetsbare planten als tomaten en (snack)-komkommers kunnen heel goed omhoog gehaald worden door deze lichte draaiing in de plantensteun. Je draait de plant er, tijdens de groei telkens met een beetje hulp heel gemakkelijk doorheen, zonder daarbij extra bindmateriaal te hoeven gebruiken.

Peacock als bekendste leverancier van plantensteunen en bindmateriaal

Peacock is veruit de bekendste leverancier van plantensteunen en bindmaterialen. De plantensteunen zijn van hard verzinkt staal en vervaardigd uit één stuk. Daar overheen is een donkergroene coating aangebracht die het materiaal tegen roest beschermd. Hierdoor kan het steunmateriaal gemakkelijk het hele jaar buiten blijven staan. De mooie donkergroene kleur zorgt er ook voor dat het steunmateriaal niet hinderlijk aanwezig is in de border. Het valt als het ware weg tegen de aanwezige beplanting. Naast de uitgebreide collectie plantensteunen heeft Peacock onder andere ook rozenbogen en obelisken in het assortiment.
© 2014 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verzorging van klimplanten in uw tuinVerzorging van klimplanten in uw tuinKlim, slinger en leiplanten zijn een prachtige aanwinst voor elke tuin. Omdat ze van zichzelf, of met een beetje hulp de…
Klimplanten in de tuinKlimplanten brengen hoogte aan in de tuin. Ze kunnen worden gebruikt om een schutting, schuurtje of een muur te laten be…
Mijn tuin de hoogte in!Mijn tuin de hoogte in!Je kunt in je tuin leuke planten, bomen en struiken neerzetten in allerlei verschillende soorten, hoogtes en breedtes. A…
Tuinklussen voor de maand juni en rond de langste dagTuinklussen voor de maand juni en rond de langste dagElke maand is er wel werk te doen in de tuin. In de maand juni hebben we te maken met de langste dag. Op 21 juni begint…

Mooie planten voor in volle zonMooie planten voor in volle zonHeb je een tuin met veel zon, dan heb je geboft. Veel bloemen en planten komen mooi tot hun recht in de volle zon. Dat w…
Bloempotten en plantenbakken voor accenten in de tuinBloempotten en plantenbakken voor accenten in de tuinBloempotten en plantenbakken met allerlei verschillende soorten beplanting zorgen voor opvallende accenten in de tuin. J…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alicja, Pixabay (bewerkt)
  • www.peacock.nl
Reactie

Dinie Geertjes, 16-06-2016
De mensen zouden veel meer planten en bloemen in de tuin moeten hebben, in plaats van al die stenen bloembakken en plaveisel, grint. Wel zo slim, om al die stenen te vervangen door heel veel bloemen en groen, want in de toekomst krijgen we met nog veel meer regen te maken en dus meer overstromingen.

Dus mensen ga aub weer voor meer planten en bloemen in de tuin, dat is veel beter voor het milieu en ook voor ons, want je wordt toch veel vrolijker van een mooi aangelegde tuin met veel groen en bloemen, daar doen we de bijen en vogels, andere dieren, de egels een groot plezier mee! Reactie infoteur, 17-06-2016
Een reactie waar ik helemaal achter sta!

Martina (252 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.