Futloos personeel: rust, beweging, stress en werkdruk

Futloos personeel: rust, beweging, stress en werkdruk Hoe goed een onderneming presteert, hangt af van het personeel en wat er allemaal moet worden gedaan. Veel werk betekent veel stress en spanningen, waardoor men futloos kan worden. Zeker als het gepaard gaat met een druk privéleven. U als werkgever heeft grote invloed op hoe goed het personeel zich voelt. Schreeuwt u veel en bent u teveel eisend, dan kan het een neerslachtige invloed hebben. Positiviteit, rust en afleiding op de werkplek kunnen ervoor zorgen dat werknemers positief gestemd zijn, zodat werkzaamheden beter worden uitgevoerd. Wat is de invloed van futloos personeel op de werkvloer en hoe kunt u een gunstig werkklimaat realiseren om beter te presteren bij minder ziekteverzuim?

Futloos personeel op de werkvloer


Aanleiding voor futloos personeel

Het even niet meer zien zitten, dat hebben we allemaal weleens. Maar door slechte economische ontwikkelingen, werkloosheid en een druk bestaan kan er structurele futloosheid ontstaan. Daardoor kunnen de prestaties snel achteruitgaan. Er wordt verondersteld dat circa een kwart van alle werknemers enige mate van overspannenheid of opgebrand gevoel heeft, waardoor bedrijven potentiële kansen laten liggen. Oftewel futloosheid kan een verliespost voor ieder bedrijf zijn en dus is het noodzaak om het voortijdig te signaleren. Een actieve houding en steun binnen een organisatie kan verslechtering vermijden. Waardoor wordt het veroorzaakt en wat kunnen de gevolgen voor de onderneming of werknemer zijn?

Veel op de vork nemen

Is het druk op het werk dan wilt u als ondernemer, dat iedereen zijn beste beentje bijzet. Daar is op zich niets mis mee, omdat tussen de werkgever en werknemer een gezagsverhouding via het arbeidscontract is vastgelegd. Binnen een organisatie zijn er altijd mensen die veel goed werk doen en alles af lijken te krijgen. Zo lang die omstandigheid goed gaat, vindt het bedrijf dat zeker niet erg. Doordat men steeds meer verantwoordelijkheden krijgt kan het aantal handelingen per dag teveel zijn, waarnaast de werkdag ook te lang duurt. Stress om iets af te krijgen neemt toe en spanningen kunnen opbouwen. Zeker als de baas extra veel druk op de persoon legt, kan het idee worden gevormd dat men moet presteren om niet ontslagen te worden. Die omstandigheid kan van een hardwerkende werknemer een overspannen werknemer maken. Steeds weer moeten presteren resulteert in een toenemend verbruik van positief werkende stoffen (serotonine), waardoor de lichamelijke tevredenheid afneemt. Duurt dit te lang dan komt men snel in een overspannen toestand terecht.

Werk- en gezinsleven combineren

Iedereen wil werk en het privéleven op een goede manier indelen. Normaal moet men conform de contractuele afspraken een zeker aantal uren per maand draaien om het maandsalaris vergoed te krijgen. Men moet die uren simpelweg maken. Gaat het economisch slecht of kan men de productie niet aan, dan wordt er soms teveel van het personeel gevraagd. Oftewel men maakt overuren, waarbij men veel inspanningen moet verrichten. Daarnaast wil men ook voldoende tijd voor de kinderen hebben en moet men eveneens aan de sociale verplichtingen jegens de omgeving voldoen. De combinatie van veel werkdruk en een drukke agenda buiten de baan om, zorgt ervoor dat de persoon teveel doet en te weinig rust neemt.

Geen volledige effectiviteit

Futloosheid zorgt ervoor dat de werknemer minder doet. Men is eerder afgeleid door andere zaken, zoals plezier via het internet of social media. Omdat men ook minder zin heeft om te werken, zal men eerder bij de pakken neerzitten of minder gemotiveerd de werkzaamheden doen. De werknemer functioneert niet meer honderd procent. Zeker als men het tijdelijk of langdurig het helemaal heeft gehad, leidt het tot een aanzienlijke reductie van de productiviteit. Alles loopt trager en de kwaliteit van het geproduceerde werk is onder de maat. Beide factoren werken kosten verhogend en dat is ongunstig voor iedere ondernemer.

Invloed van mobiele apparaten

De afleiding is tegenwoordig groot door toedoen van tablets, mobieltjes voorzien van de laatste snufjes en het razendsnelle internet. Men is overal bereikbaar en dus ook op de werkplek. Sociale media zoals Line zorgen ervoor dat men wederom geprikkeld wordt om toch weer een kijkje op het apparaat te nemen. Al die aandacht en op de hoogte moeten zijn, zorgt ervoor dat men minder aandacht voor het werk heeft. Zeker als men minder zin heeft om te werken, zal men eerder het vermaak opzoeken. De combinatie van futloos gedrag en het overal bereikbaar zijn, zorgt ervoor dat werkzaamheden minder goed worden uitgevoerd.

Type werkgever

Niet iedere werkgever is hetzelfde. Het is logisch dat u het maximale van het personeel wenst en dus dient men tot het uiterste te gaan. Toch moet werken ook leuk blijven, zodat de werknemer goed gemutst iedere dag op het werk verschijnt. Is er sprake van een altijd strenge of scheldende baas dan heeft dat altijd veel invloed op het personeel. Men voelt zich onder druk gezet, er heersen spanningen en lichamelijke stress neemt toe. De angst neemt toe dat men iets verkeerd doet, waardoor men minder zelfvertrouwen krijgt. Oftewel alles moet vaker worden gecheckt om zekerheid te hebben. Dit legt extra druk op de schouders van de werknemer. Hoe de baas op het personeel reageert, is van wezenlijk belang bij het presteren van het personeel. Veel druk leidt tot stress, waardoor de werknemers veel minder goed functioneren.

Rust en beweging op werk

Indien er moet worden gepresteerd dan verwacht de werkgever, dat de opgelegde taken ook worden uitgevoerd. Het is in het belang van de onderneming dat goede winsten worden gedraaid. Kansen moeten worden benut! Daarbij dient een goede balans van toepassing te zijn tussen de geestelijke en fysieke toestand van het personeel. Het altijd snel moeten werken en hoge kwaliteit afleveren kan, mits de werknemer ook af en toe tot rust kan komen. De boog kan dus niet altijd gespannen zijn. Door de werkplek ook in te richten met afleiding, kan men af en toe de druk af laten vloeien. Daarnaast is voldoende beweging op de werkplek ook goed voor de gezondheid. Denk aan het staand werken (bij een kantoorbaan) of al fietsende achter de computer zitten. De pompende beweging zorgt ervoor dat meerdere aandoeningen worden vermeden, waarnaast men fysiek sterker is en geestelijk scherper kan reageren. Door handig in te spelen op inrichting, rust en beweging kan de werknemer beter presteren.

Maximale uit de werknemer halen

Het is voor uw bedrijf van groot belang om het maximale uit het personeel te halen. U betaalt namelijk een goed salaris, zodat taken nauwkeurig worden uitgevoerd. Het is echter ook van belang om voor de werknemer te zorgen. Overspannenheid dient u te voorkomen door een goede balans tussen werkdruk, aantal personeelsleden en rustgevende activiteiten te vinden. Tevreden goed gemutste werknemers houdt goed presterend personeel in. Dat houdt in dat u goed rendement op het salaris heeft, waarnaast ook het ziekteverzuim laag is. Denk goed na over wat voor type werkgever u wilt zijn? U kunt zelf voor gezond personeel en een goed draaiend bedrijf zorgen!

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
RSI, wat is het en hoe kun je het voorkomen?RSI, wat is het en hoe kun je het voorkomen?RSI is een verzamelnaam van vele klachten. RSI klachten kunnen ook heel goed klachten zijn van stress en werkdruk. Lees…
Aftrekposten ZZPAftrekposten ZZPZZP'ers moeten belastingaangifte van hun inkomen doen. Ze kunnen in aanmerking komen voor verschillende aftrekposten, zo…
Werkstress: Wat is werkstress?Werkstress: Wat is werkstress?Werkstress of arbeidstress, wat is het? Welke oorzaken zijn er dat werkstress ontstaat? Wat is de bron van alle werkstre…
Stress en de werkgeverStress en de werkgeverMaar liefst 29 procent van de werknemers heeft last van ernstige stress. Zij geven aan op minimaal vijf dagen per jaar n…
Dag van de ZelfstandigeDag van de ZelfstandigeDe Dag van de Zelfstandige, jaarlijks op de tweede woensdag in maart, is een evenement dat sinds 2008 wordt georganiseer…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Duchesssa, Rgbstock
  • http://www.gezondheidsnet.nl/stress-en-burn-out/kwart-werknemers-nederland-futloos
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 11-06-2018
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.