Een middagdutje doen om jezelf op te laden

Een middagdutje kent vele voordelen. Zo heeft een middagslaapje een positieve uitwerking op je alertheid en concentratie, vermindert het vermoeidheid en stress, is het goed voor je gezondheid, en verhoogt het de creativiteit. De ideale lengte voor een middagslaapje is 20 tot 30 minuten, hoewel voor sommige mensen een middagdutje van anderhalf uur beter is. Wanneer je niet kunt slapen tijdens je middagdutje is dat niet echt een probleem. Veel van de voordelen treden ook op wanneer het niet echt tot slapen komt.

De voordelen van een middagdutje

Een middagdutje heeft diverse voordelen. Dat geldt niet alleen voor ouderen, maar juist ook voor jonge mensen.

Vermoeidheid tegengaan

De meest voor de hand liggende goede reden voor een middagslaapje is dat je er vermoeidheid mee tegengaat. Een middagdutje werkt verkwikkend en maakt dat je je fitter en opgewekter voelt. Maar er zijn nog veel meer voordelen.

Alertheid en concentratie

Door even volledig te ontspannen wordt het eenvoudiger je daarna weer volledig op je taken te concentreren. Hoewel een middagdutje een deel van je kostbare tijd afsnoept kan het dus ook weer meer effectiviteit opleveren.

Tegengaan van stress

Veel mensen proberen stress te lijf te gaan door zich zo snel mogelijk door hun actielijst heen te werken. Dit lijkt logisch, maar om stress echt tegen te gaan, is het belangrijk om ook regelmatig een pauze te nemen. Een middagdutje is de ideale manier om je onderbewuste de tijd te gunnen om zaken op een rijtje te zetten.

Hogere creativiteit

Diezelfde onderbewuste processen leiden ertoe dat de creativiteit verhoogd wordt. Wanneer het voor je werk of je hobby belangrijk is om creatief te zijn, moet je ervoor zorgen dat je voldoende slaapt. Je nachtrust verlengen is misschien lastig; een middagdutje kan uitkomst bieden.

Betere gezondheid

Vermoeidheid en stress zijn belangrijke oorzaken van ziektes. Door vermoeidheid en stress heb je bijvoorbeeld meer kans op een griepje. Maar stress is ook een belangrijke factor als het gaat om hartproblemen. Studies wijzen uit dat mensen die regelmatig rusten tijdens de dag, minder kans hebben op hartproblemen. Daarnaast zou het weleens een positief effect kunnen hebben op het ziekteverzuim.

De ideale lengte van een middagdutje

Om je nachtrust niet te laten verstoren is het belangrijk om je middagdutje te laten plaatsvinden tussen 1 en 4 uur 's middags. De ideale lengte voor een middagdutje kan verschillen per persoon en per situatie, maar voor veruit de meeste mensen is een dutje van 20 tot 30 minuten het beste. Dit geeft een enorme boost aan je energielevel, je concentratie, je humeur en levert de voordelen op die hierboven zijn opgesomd.

Ook is 20 tot 30 minuten kort genoeg om je niet helemaal slaperig te voelen wanneer je weer wakker wordt. Het is wel belangrijk om een wekker te zetten, zodat je inderdaad niet langer doorslaapt dan je je had voorgenomen. Omdat het niet waarschijnlijk is dat je direct in slaap valt, kun je jezelf op de wekker misschien nog iets meer tijd gunnen.

Wanneer je meer tijd hebt, en je het middagslaapje echt ziet als een aanvulling op de hoeveelheid slaap die je 's nachts krijgt, dan is een lengte van ongeveer 90 minuten aan te raden. Daarmee kun je namelijk een volledige slaapcyclus doorlopen. Dit soort middagdutjes hebben naast de eerder genoemde voordelen vooral ook een positief effect op je emotionele geheugen en op je creativiteit. Wanneer je na een dergelijk middagslaapje vermoeid wakker wordt (door de wekker) is de kans groot dat er niet één volledige slaapcyclus doorlopen is. Je hebt te kort of te lang geslapen. Het kan de moeite lonen een beetje met de lengte te experimenteren.

Waar doe je een middagdutje?

Voor een middagdutje heb je niet perse een bed nodig. Sterker nog, het bed associeert je brein namelijk met langdurige nachtrust. En het is juist de bedoeling dat je maar kort slaapt. Om dezelfde reden is het niet aan te raden om een pyjama of andere nachtkleding aan te trekken; ook daarbij schakelt je onbewuste snel over naar de modus van diep slapen. Wel is het aan te raden om strak zittende kledingstukken - zoals stropdassen en jasjes - los te maken of uit te trekken.

Als je een middagslaapje wilt doen, is het wel van belang dat je niet gestoord wordt door anderen. Trek je daarom terug in een ruimte waar niet zomaar andere mensen binnenlopen. Of geef bij je huisgenoten of collega's aan dat ze je gedurende een half uur niet mogen komen storen. Zeker op het werk is het niet altijd makkelijk om dit voor elkaar te krijgen. Als je wel de vrijheid hebt om je werkplek tijdelijk te verlaten, kun je eventueel in je auto gaan zitten en de autostoel in de ligstand zetten.

Lees verder

© 2014 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De powernap of het middagdutje. Voor wie en waarom?Veel mensen dommelen af en toe in de middag in slaap. Bij jonge mensen wordt dit nog weleens als een taboe gezien. Echte…
10 redenen om meer te slapenMeer slapen is goed voor je gezondheid en voor hoe je je voelt. Veel mensen slapen te weinig. Wanneer zij voldoende slaa…
Slecht slapen – de invloed van een middagdutjeSlecht slapen – de invloed van een middagdutjeWe kennen het allemaal: een paar nachten slecht slapen en vervolgens weet je amper hoe je de dag door moet komen. Als ji…
Dutjes: Overdag slapenDutjes: Overdag slapenOverdag slapen kan helpen om vermoeidheid kwijt te raken wanneer je niet voldoende nachtrust hebt gehad. En slapen overd…

Baardtransplantatie: transplantatie van haren voor een baardBaardtransplantatie: transplantatie van haren voor een baardSteeds meer mannen vinden het prettig om een baard te laten staan. Netjes geschoren zijn is niet meer van deze tijd en d…
Leren ontspannenLeren ontspannenHet klinkt zo eenvoudig, hoe zou je je kunnen ontspannen … door bijvoorbeeld even niets te doen of iets wat fysieke insp…
Bronnen en referenties
  • The Wallstreet Journal, (september 2013). 'The perfect nap: Sleeping is a mix of art and science'
  • A. Schwarz & R. Schweppe (2008). 'De 7 geheimen van de schildpad'
  • Ed Klip 'Slapen kun je leren'
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 19-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.