Teelbaltorsie – testikeltorsie; symptomen en behandeling

Teelbaltorsie – testikeltorsie; symptomen en behandeling Een teelbaltorsie houdt in dat er een draaiing is opgetreden van de teelbal in het scrotum. Behalve dat dit erg pijnlijk is, is het funest voor de bloedvoorziening van de teelbal. Als de situatie te lang aanhoudt kan de teelbal afsterven. Teelbaltorsie geeft hevige pijnklachten in het scrotum en/of de onderbuik en liezen. Behandeling moet snel plaatsvinden d.m.v. chirurgisch ingrijpen. De aandoening komt het meest voor bij adolescenten, maar kan zich op iedere leeftijd openbaren.

Functie van de teelballen

De teelballen bevinden zich normaal gesproken in het scrotum, hangend aan de zaadstrengen. Deze zaadstrengen bevatten de zaadleiders, zenuwbanen en bloedvaten. Tegen het eind van de zwangerschap dalen de teelballen af in het scrotum. In het scrotum is de temperatuur lager dan wanneer de teelballen zich in het lichaam bevinden en dit is van belang voor een goede kwaliteit van de zaadcellen.
De teelballen produceren jarenlang zaadcellen en manlijke geslachtshormonen zoals testosteron. Behalve voor de vruchtbaarheid is dit van belang voor de manlijke geslachtskenmerken als beharing van het lichaam en het krijgen van een lage stem.

Teelbaltorsie, wat betekent dat?

Van teelbaltorsie is sprake als er een draaiing is opgetreden van de zaadstreng, waardoor o.a. de bloedtoevoer van de teelbal is afgesloten. Dit geeft erge pijnklachten in het scrotum en veroorzaakt grote schade als de torsie te lang blijft bestaan. Teelbaltorsie treedt meestal maar op aan één teelbal, maar het is mogelijk dat beide teelballen gedraaid raken. Het kan op iedere leeftijd plaatsvinden, maar het merendeel vindt plaats in de leeftijdscategorie van tussen de 12 en 18 jaar.

Oorzaken teelbaltorsie

Er is niet altijd een aanwijsbare oorzaak aanwezig. Wel komt het vaker voor bij jonge mannen bij wie de teelballen na de geboorte nog niet waren ingedaald. Een enkele keer kan het optreden na het verrichten van grote lichamelijke inspanning. Wie eenmaal een teelbaltorsie heeft meegemaakt heeft grotere kans om dit aan de andere teelbal ook te krijgen.

Symptomen teelbaltorsie

  • Felle pijn in het scrotum en/of de liezen en onderbuik
  • De aangedane kant van het scrotum ziet er rood uit
  • De aangedane kant van het scrotum is erg gevoelig voor aanraking
  • Vanwege de hevige pijn kan er misselijkheid en braken optreden

Behandeling teelbaltorsie

Behandeling moet snel plaatsvinden omdat de doorbloeding gestremd is, waardoor het weefsel van de teelbal kan afsterven.
De arts kan proberen de teelbal terug te draaien. Over het algemeen zal er echter snel chirurgisch moeten worden opgetreden, omdat er na zes uur al onherstelbare schade kan optreden. Tijdens de behandeling wordt er een klein sneetje gemaakt in het scrotum, waardoorheen de teelbal weer op zijn plaats kan worden terug gedraaid. Hierna worden beide teelballen vastgezet in het scrotum om herhaling tegen te gaan.

Soms treedt er na een torsie spontaan weer herstel op. Dan is het toch van belang om naar de huisarts te gaan, omdat het snel weer zou kunnen optreden.

Wat is de prognose?

Bij het snel herstellen van de normale situatie, dat wil zeggen binnen 6 à 8 uur na het optreden van het probleem, is er geen schade opgetreden. Heeft de situatie langer geduurd, dan zal de teelbal onherstelbaar beschadigd zijn en moet deze verwijderd worden. Er wordt dan een orchidectomie gedaan. Eventueel kan op latere leeftijd een implantaat worden ingebracht, zodat het niet opvalt dat er nog maar één teelbal aanwezig is.

Wat betekent een orchidectomie voor de vruchtbaarheid?

Als er een teelbal verwijderd moet worden, dan zal dit geen invloed hebben op de vruchtbaarheid van de man. De overgebleven teelbal kan meer dan voldoende zaadcellen produceren.
© 2014 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Teelbaltorsie of torsio testis: symptomen, behandelingTeelbaltorsie of torsio testis: symptomen, behandelingBij teelbaltorsie, ook wel torsio testis genoemd, is er sprake van draaiing van de teelbal/zaadbal, waardoor de bloedvaa…
Teelbaltorsie: symptomen en oorzaken van gedraaide teelbalTeelbaltorsie: symptomen en oorzaken van gedraaide teelbalTeelbaltorsie symptomen zijn plotselinge, ernstige pijn in het scrotum of balzak. Andere symptomen van een teelbaltorsie…
Testikeltorsie: Verdraaiing van teelbal met pijn en zwellingTestikeltorsie: Verdraaiing van teelbal met pijn en zwellingEen testikeltorsie is een aandoening waarbij de zaadstreng in het scrotum (de balzak) verdraait. Wanneer dit plaatsvindt…
Testisatrofie: symptomen & oorzaak verschrompelde teelballenTestisatrofie: symptomen & oorzaak verschrompelde teelballenTestisatrofie of testiculaire atrofie duidt op verschrompeling van de teelballen of testis. De teelballen zijn de twee m…

Visueel gehandicapt, blind of slechtziendVisueel gehandicapt, blind of slechtziendIemand met een visuele handicap heeft een functiestoornis met betrekking tot het zicht. De persoon is blind of zeer slec…
De ernst van dwanggedachtenDe ernst van dwanggedachten“Eerder gemaakte fouten uit je hoofd zetten?” Waar het om gaat is of deze vraag een “ja” als antwoord mag krijgen. Immer…
Bronnen en referenties
  • www. Medicinfo.nl
  • www.symptomen-behandeling.nl
  • Medisch Handboek ISBN 9021535726
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 26-10-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.