Heeft het hart een geheugen?

Heeft het hart een geheugen? We hebben lang gedacht dat het hart niets anders is dan een orgaan dat zorgt voor de bloedcirculatie in het lichaam. Uit steeds meer onderzoeken blijkt echter dat het hart misschien wel meer is dan alleen een orgaan. Bij harttransplantaties komt het regelmatig voor dat mensen gedeeltelijk of helemaal een andere persoonlijkheid krijgen. Dit komt omdat het hart een geheugen heeft. Hoe kan dat? Zijn we dan toch ons hart?

Wat is het hart?

Het hart is een holle spier die bijna even groot is als een gebalde vuist. Naarmate je ouder wordt, groeit het hart met je mee. De ligging is tussen je longen. De borstkas en de ribben beschermen het hart fysiek.

Wat zijn de functies van het hart?

Fysiologisch

Het is een grote spier die zorgt voor bloedcirculatie. Dit gebeurt als een pomp die samentrekt en hierdoor bloed door het lichaam laat stromen. Het bloed bevat zuurstof en voedingsstoffen voor de spieren en organen. tegelijkertijd worden afvalstoffen afgevoerd. Een normale hartslag heeft bij volwassenen in rust ongeveer een frequentie tussen 60 tot 80 slagen per minuut. Tijdens inspanning kan dit oplopen van 160 tot 180 slagen per minuut.

Emotioneel

Naast het feit dat het hart een fysiologische functie heeft, is het ook de kern van onze diepere gevoelens en emoties. Dit kun je alleen al herkennen aan onze Nederlandse taal, neem bijvoorbeeld spreekwoorden als: uit het oog, uit het hart, iemand een hart onder de riem steken, waar het hart van vol is loopt de mond van over en je hart uitstorten. Hieruit kunnen we opmaken dat er een direct verband is tussen je hart en wat je voelt, maar wat gebeurt er dan als je een harttransplantatie krijgt?

Wanneer krijg je een harttransplantatie?

Een harttransplantatie is een laatste optie voor mensen met hartfalen bij wie de hartspier niet sterk genoeg meer is om de bloedsomloop voldoende in beweging te houden. Tijdens een zware operatie wordt het verzwakte hart vervangen door een donorhart.

Ben je een ander mens na je harttransplantatie?

Uit verschillende verhalen blijkt dat veel mensen na een harttransplantatie een andere persoonlijkheid krijgen. Ineens hebben ze andere interesses, andere hobby’s en bepaalde karaktertrekken zijn gedeeltelijk of geheel veranderd. Familieleden en vrienden constateren dit vaak ook. Na onderzoek blijkt in bijna alle gevallen dat de betrokkene karakter eigenschappen van de donor heeft overgenomen. In het boek “Het geheugen van het hart” van Amerikaanse psychoneuro-immunoloog Paul Pearsall omschrijft hij 73 verhalen waarbij de betrokkene gedeeltelijk het karakter van de donor heeft overgenomen. Een van die verhalen is:

Glenda verloor haar man David bij een auto-ongeluk. Ze werd gevraagd of ze de organen van haar man wilde afstaan. Glenda wist meteen dat ze de organen van David wilde afstaan zodat iemand anders gered kon worden. Na een paar jaar werd aan Glenda gevraagd of ze mee wilde doen aan een onderzoek van Pearsall over harttransplantaties. Hiervoor ontmoette ze de Spaanssprekende man die het hart van David droeg. Ze was diep ontroerd tijdens de ontmoeting en ze vroeg aan hem of ze haar hand op zijn hart mocht leggen.“Ik hou van je David, alles is copacetic”, zei ze. Waarop de moeder van de man zei: “Dit woord zegt hij heel vaak, sinds hij zijn nieuwe hart heeft. Het is bizar want het is helemaal geen bestaand Spaans woord.”

Er waren meer dingen veranderd in het leven van de man. Vroeger was hij vegetariër maar nu hield hij enorm van vlees en vet eten. Ook zijn muzieksmaak was veranderd; in plaats van heavy metal luisterde hij nu alleen nog naar rock-and-roll uit de jaren 50. Glenda vertelde dat David inderdaad een vleesliefhebber was en dat hij fan was van rock-and-roll muziek.

Celherinnering theorie

Het onderzoek van Paul Pearsall is gebaseerd op de celherinnering theorie. Deze theorie gaat ervan uit dat cellen een geheugen hebben. Informatie zoals smaak, herinneringen en persoonlijkheid wordt volgens deze theorie opgeslagen in onze cellen.
Dr. CandacePert, professor aan de Georgetown Universiteit, zegt dat niet alleen de hersenen het brein zijn, maar dat het brein het gehele lichaam beslaat. Dr. Pert is expert op het gebied van peptide farmacologie. Peptides zijn chemische reacties waardoor de hersenen en het lichaam met elkaar communiceren. Deze peptides zijn niet alleen in het brein maar ook in de buik, spieren en in al onze organen te vinden. Het geheugen bevindt zich overal in het lichaam waar een peptidenetwerk aanwezig is.

Aan de Universiteit van Hawaii in Honolulu is een onderzoek gedaan naar mensen die een harttransplantatie kregen. Het onderzoek richtte zich op 10 mensen die een operatie hadden ondergaan. Het bleek dat elke patiënt 2 tot 5 eigenschappen van de hartdonor had overgenomen. Dit betrof veranderingen wat betreft voorkeur voor eten, muziek, seks, kunst, relaties en carrières. Een proefpersoon had het hart gekregen van iemand die in zijn gezicht was geschoten. Na de operatie kreeg deze man regelmatig dromen over lichtstralen die in zijn gezicht werden geschenen. Dit zou betekenen dat we niet alleen na een harttransplantatie een andere persoonlijkheid zouden krijgen maar ook na aan bloedtransfusie.


We zijn onze cellen

We zouden aan de hand van deze theorie kunnen stellen dat we niet alleen ons hart zijn, maar ons bloed is de blauwdruk van wie we zijn. Het is daarom raadzaam om niet zomaar een bloedtransfusies te ondergaan. Op internet zijn verschillende verhalen te vinden van mensen die na een bloedtransfusie een andere persoonlijkheid kregen. De omgeving had hier in sommige gevallen erg veel moeite mee. Stel je voor dat jouw partner van de een op andere dag hele andere interesses heeft, verschillend reageert op situaties en een compleet andere mening heeft. Zou dat niet erg verwarrend zijn? Het is daarom goed om te bedenken of je wel een bloedtransfusie of een orgaandonatie wil ondergaan. Want niet alleen heeft ons hart een geheugen. Al onze cellen hebben een geheugen.
© 2014 - 2024 Ascension, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een Déjà vu?Iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Het gevoel dat je iets al een keer hebt meegemaakt is voor sommige iets om zich…
Het geheugen in het algemeenHet geheugen in het algemeenHet geheugen is iets dat we allemaal dagelijks gebruiken. Zonder ons geheugen zouden we nergens zijn. Maar, wat is het g…
De werking van het geheugen: hoe sla je informatie op?Gedurende je hele leven moet je informatie opslaan. Soms gebeurt dat bewust, zoals op school, maar veel vaker onbewust.…
Windows, het virtuele geheugen van je pc optimaliserenWindows, het virtuele geheugen van je pc optimaliserenAls je de werking van de pc wilt versnellen is ook belangrijk om te weten hoe je het virtueel geheugen optimaal kunt ins…

Yogahoudingen – virabhadrasana II (held of krijger)Yogahoudingen – virabhadrasana II (held of krijger)Deze staande yogahouding is afgeleid van virabhadrasana I en maakt deel uit van een reeks van drie houdingen. Virabhadra…
Het wet van het getal drie en de magie van het bestaanHet wet van het getal drie en de magie van het bestaanMagie bestaat, ook wie zegt dat hij er niet in gelooft, kent de magie van het bestaan. Opmerkelijke toevalligheden, spel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Counselling, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hart#Hartfrequentie
  • https://www.hartstichting.nl/bouw-werking-hart
  • https://www.youtube.com/watch?v=JO-kshCirCQ
  • http://www.wijwordenwakker.org/content.asp?m=m4&s=M78&ss=P632&l=NL
  • http://www.cardiologiecentra.nl/patienten/hart-a-gezondheid/werking-van-het-hart
  • http://www.ziekenhuis.nl/behandelingen/h/harttransplantatie/item24712
  • http://theoptimist.nl/het-hart-heeft-een-geheugen/
  • http://theoptimist.nl/het-hart-heeft-een-geheugen/
  • www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2796981/2002/09/16/Het-geheugen-van-het-hart.dhtml
Ascension (19 artikelen)
Laatste update: 21-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.