Schiereiland Butjadingen

Schiereiland Butjadingen Butjadingen is een gemeente aan de Duitse Waddenkust. Het is een schiereiland, Halbinsel, in de deelstaat Niedersaksen. Het behoort bij de landkreis Wesermarsch. De gemeente telt iets meer dan 6000 inwoners. Butjadingen is beroemd om zijn kunstmatig aangelegde lagune, de Nordsee Lagune, waar je altijd in zeewater kunt zwemmen en niet hoeft te wachten tot het vloed is.

Butjadingen

De gemeente Butjadingen ligt aan de Waddenzee en Noordzee en aan de boezem van de rivier de Jade. In de boezem monden de Wezer en de Jade uit. Butjadingen kent de dorpen Burhave, Tossens, Fedderwardersiel en Eckwarden. Het gemeentebestuur huist in Burhave. Het schiereiland is via veerdiensten bereikbaar vanuit Wilhelmshaven en Bremerhaven en in het zuiden is het verbonden via een spoorlijn met Bremen. Het schiereiland is overwegend agrarisch en begroet vele toeristen.

Stormvloeden

Het land van het schiereiland is sterk gevormd door de getijden en de stormvloeden die er af en toe huishielden. Berucht is de Marcellusvloed in 1362 en de Kerstvloed in 1717. Bij die vloeden verdween veel land in zee. Inmiddels is het land er beschermd door een hoge dijk. Voor de bedijking leefden de mensen in Friesland, Groningen en Ostfriesland op terpen of wierden. In Noord-Duitsland worden die warften of wurten genoemd. Ze zijn nog aan te treffen op het schiereiland.

Friezen

De Butjadingers zijn Friezen, het land behoorde vroeger tot het grote Friesland. In de Middeleeuwen maakte het deel uit van de Friese zeelanden. Eerst bestuurden gekozen rechters het land, later hoofdelingen. Zij eigenden zich het gezag toe vanwege hun grondbezit. Butjadingen was tot 1385 een vrij gebied, daarna kwam Bremen om de streek in bezit te nemen. Het werd in 1499 opgenomen in het graafschap Oldenburg.

Strand

Het schiereiland heeft stranden en een lagune en heeft met zijn mooie kust en vele kunst veel te bieden. Aan de kant van de Jade zijn er stranden bij Eckwarderhörne, met camping en voorzieningen. Van daaruit is er een toeristische veerverbinding met Wilhelmshaven. Bij Tossens is een heuse boulevard te vinden met hotels en restaurants. De zeedijk geeft een prachtig uitzicht op het Friezenstrand.

Bij Burhave is ook een strand te vinden, inclusief een camping. Daar werd ook de Nordsee Lagune aangelegd, een zoutwaterplas die door een ingenieus systeem van vers water wordt voorzien en schoon wordt gehouden. Het water is zeewater en er is ook een uitgebreide waterspeelplaats voor kinderen.

Nordsee Lagune

Het water van de Nordsee Lagune wordt biologisch gezuiverd en de badgasten hebben geen last van eb en laag water. Je kunt er van mei tot eind september zwemmen en spelen. De lagune bestaat uit een langzaam aflopend zandstrand met ondiepe secties voor kleine kinderen en een dieper deel voor de zwemmers. Er is een eiland dat Saturnus heet en er zijn stranden aangelegd. De stoelen rondom de lagune geven uitzicht op de Noordzee en Bremerhaven. Daarnaast is er in de lagune een avontuurlijke speeltuin en kun je met een kabelveerboot naar het pirateneiland. Er is een volleybal strand, er zijn waterfietsen en een voetbalveld op het gras.

Bij de Nordsee Lagune worden evenementen georganiseerd zoals Lagune in Flammen met vuurwerk in en boven het water en de traditionele Nieuwjaarsduik van Butjadingen.

Kerk

De kerkinterieurs van de streek zijn bijzonder, want het gebied heeft geen last gehad van de Beeldenstorm. De evangelisch lutherse Hervorming plaatste prachtige preekstoelen, altaren, doopvonten en meer kerkelijke meubelstukken die zeer de moeite waard zijn. Graafschap Oldenburg bleef ook buiten de verwoestende Dertigjarige Oorlog (1618-1648), waardoor er heden ten dage nog volop religieuze kunstschatten te zien zijn.

Münstermann

In Butjadingen en in de aangrenzende gebieden staan vele mooie kerken, met ondermeer meubilair van de grootmeester van het maniërisme Ludwig Münstermann (±1560 – 1638/39). De kunstenaar werd in Hamburg geboren en had in Bremen een atelier. Zijn werk is in meerdere kerken in het gebied te vinden.

In Eckwarden staat de St. Lambertuskerk op een wurt. Daar is een altaar te vinden dat Münstermann maakte samen met een schilder. Het altaar heeft fraai houtsnijwerk met het laatste avondmaal erop en de kruisiging. De opbouw is kleurig beschilderd. In diezelfde kerk hangt een groot wandbord ter herdenking aan de kunstenaar, een epitaaf. Dat werd in 1631 gemaakt en alleen dat al is een reis naar het dorpje waard.

Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Tossens

In Tossens staat de St. Barholomeuskerk met nog een altaar van Münstermann. Daar zijn het laatste avondmaal, de kruisiging, de opstanding en de hemelvaart in te zien. Ook staan de vier evangelisten en enkele profeten erop afgebeeld. In diezelfde kerk staat een doopvont van de hand van de meester. De St. Laurentiuskerk in Langwarden heeft een opengewerkt altaar dat vermoedelijk is gemaakt door een medewerker van Münstermann. De preekstoelkuipjes daar zijn waarschijnlijk wel van Münstermann. Ook treffen we daar het oudste orgel uit de wijde omgeving aan. Het orgel is in 1650 gebouwd door Hermann Kröger en Berendt Hus en werd in 1704 uitgebreid door de bekende orgelbouwer Arp Schnitger.

Krabbenkutterregatta

Begin augustus vindt jaarlijkse de Krabbenkutter regatta plaats, die sinds de jaren 70 wordt georganisserd. Het is een populaire en bekend festival in de vissershaven Fedderwardersiel. Er is een garnalenpelwedstrijd en er is culinair veel te genieten. Ook zijn er rondvaarten met garnalenkotters te maken en toont de Duitse reddingsmaatschappij zijn kunnen met de reddingsboten. Bezoekers mogen meevaren op de boot. Onderdeel an het festival is een maritieme veiling, waar unieke maritieme voorwerpen en souvenirs worden aangeboden.

Butjadingen

Legenda
A. Burhave
B. Tossens
C. Feddewardersiel
D. Eckwarden
E. Wilhelmshaven
F. Bremerhaven
G. Weser
H. Jadebusen
I. Jade
J. Waddenzee
K. Noordzee
L. Eckwarderhörne
M. Nordsee Lagune

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Getij van de eeuw - natuurfenomeenGetij van de eeuw - natuurfenomeenHet natuurfenomeen van de extra hoge vloed wordt het ‘getij van de eeuw’ genoemd (niet te verwarren met springtij dat ma…
Krabi - Het mooiste stukje van ThailandKrabi - Het mooiste stukje van ThailandPrachtig, paradijselijk en vol avontuur. Logeren in een hutje op het strand, per boot van eiland naar eiland varen en he…
De kleuren van het wad - het boek van Kester FreriksrecensieDe kleuren van het wad - het boek van Kester FreriksDe kleuren van het wad is een boek van Kester Freriks. Het boek heeft als ondertitel: Van bedreigde zee tot werelderfgoe…
Small Five van de Waddenzee - kleintjes in het werelderfgoedSmall Five van de Waddenzee - kleintjes in het werelderfgoedDe Waddenzee is een bijzonder natuurgebied, waar mens en dier samenleven en waar de getijden en stroming een bijzonder l…

Kasteel Suscinio in SarzeauKasteel Suscinio in SarzeauHet kasteel van Sarzeau is zeker een bezoekje waard. Het dertiende-eeuwse kasteel was ernstig vervallen toen het in 1965…
Het eiland CuraçaoCuraçao is een tropisch eiland dat voor de kust van Venezuela, in het zuidelijke deel van de Caribische zee ligt. Samen…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Butjadingen geraadpleegd op 3 augustus 2014
  • http://www.butjadingen.de/aktivitaeten/baden-straende/nordsee-lagune-butjadingen.html geraadpleegd op 3 augustus 2014
  • Leeuwarder Courant
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Reactie

Frits, 03-08-2014
Er schijnt hier iemand zich heel erg te vergissen. Er is wel degelijk sprake van eb en vloed en bij eb waar je bijv. in Tossens niet zwemmen, maar wel wadlopen kunt. Tenzij je naar het zeer goede zwembad gaat, wat niet echt goedkoop is.
https://www.google.com/search?q=tossens&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=o53eU9iVBu2p7AaMnYGoDw&ved=0CAkQ_AUoAg&biw=1366&bih=616#q=tossens+strand&tbm=isch Reactie infoteur, 04-08-2014
Dag Frits, Aan de kust van Butjadingen is natuurlijk sprake van eb en vloed. Het gaat in het artikel om het kunstmatig aangelegde zoutwater meertje, dat als zwembad wordt uitgebaat. Daar is geen eb en vloed.

Groet,
Sjaanfanameland

Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 16-03-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.