Op reis: infectieziekten

Het is erg belangrijk om jezelf te beschermen tegen infectieziekten. Deze komen namelijk niet alleen in tropische oorden voor, maar ook in landen dichter bij huis. Voorkomen is beter dan genezen. Welke infectieziekten bestaan er en hoe kun je je ervoor beschermen?

Difterie, Tetanus en Polio (DTP)

Difterie

Deze infectieziekte kan worden overgebracht door hoesten, zoenen of direct contact met een wond. Vroeger was het ook wel bekend als 'Kroep'. De bacterie van deze ziekte produceert een gif dat de luchtwegen en het hart kan beschadigen. De tijd tussen besmetting en ziek worden is ongeveer 2 tot 5 dagen. Voor baby's en jonge kinderen kan deze ziekte dodelijk zijn.

De symptomen van difterie zijn voornamelijk: koorts, keelontsteking, benauwdheid. Er komt ook een wit beslag op de keelamandelen en de huig, wat het slikken moeilijker maakt. De lymfeklieren zijn gezwollen en ook andere klieren kunnen gaan ontsteken. Er kan ook een zoete geur uit de mond komen. Een lichtere vorm van difterie kan zich beperken tot de huid. Om difterie te voorkomen kun je een DTP-vaccinatie of DKTP-vaccinatie halen, deze bescherm ook gelijk voor Tetanus, Polio en Kinkhoest.

Tetanus

Tetanus wordt ook wel eens Kaakklem of Wondkramp genoemd. Het wordt veroorzaakt door een bacterie wanneer je in aanraking komt met een besmet voorwerp. De bacterie gaat in een open wond zitten en kan dus ook door bijvoorbeeld een hondenbeet komen. De tijd van besmetting tot ziek worden is 1 tot 2 weken. Tetanus is dikwijls een dodelijke infectie.

Als de bacterie zich ontwikkelt, gaat er gif door de zenuwen naar het ruggenmerg en de hersenen. Het veroorzaakt daarna ernstige spierkrampen in ledematen, kaken, slikspieren en ademhalingsspieren. Het begint meestal met spierstijfheid, vaak in de kaken. Vaak loopt Tetanus ondanks behandeling toch nog dodelijk af. Ook deze ziekte is te voorkomen met een DTP- of DKTP-vaccinatie.

Polio

Via contact met ontlasting kan Polio overgedragen worden. Het is een infectie van het zenuwstelsel die kan leiden tot blijvende verlamming, beademing en soms zelfs de dood. De tijd van besmetting tot ziekte is ongeveer 6 tot 20 dagen. Tegenwoordig hebben veel mensen Polio, maar merken ze er niks van. Het virus wordt dan echter nog wel steeds verspreid. Bij een heel klein deel van de besmette mensen komt verlamming voor en een ander klein deel heeft griepverschijnselen.

Het Polio virus veroorzaakt een ontsteking van de grijze stof in het ruggenmerg, waardoor bij sommige mensen ernstige verschijnselen kunnen optreden. Als zenuwcellen aangetast zijn kan dat dus leiden tot verlamming, slikproblemen en ademhalingsproblemen. Ook Polio kan voorkomen worden met een DTP- of DKTP-vaccinatie.

Gele koorts

Dit is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een virus dat door een muggenbeet in het lichaam kan komen. Deze ziekte komt alleen voor in tropische landen. De symptomen van Gele koorts zijn: hoge koorts, rillingen, misselijkheid/braken, rugpijn, hoofdpijn, duizeligheid en spierpijn. De infectiefase duurt enkele dagen, daarna verdwijnen de symptomen kort en lijkt er verbetering te zijn. Vaak trekt de ziekte dan vanzelf weg, maar bij een klein deel van de besmette mensen zal ze gezondheid snel achteruit gaan en kan het zelfs dodelijk zijn.

Deze ziekte kan voorkomen worden door een 17D-vaccinatie, deze beschermt zeker 10 jaar maar waarschijnlijk levenslang. Kinderen onder de 6 maanden en ouderen krijgen deze vaccinatie niet in verband met kans op hersenontsteking.

Malaria

Malaria wordt ook wel moeraskoorts genoemd en is de meest bekende infectieziekte die voorkomt. Deze ziekte komt ook het meest voor en wordt veroorzaakt door de 'malariamug'. Deze muggen brengen de parasiet die malaria veroorzaakt over door een beet. De parasiet komt eerst in de lever terecht, waar ze zich verder ontwikkelen. Hierna komen ze in het bloed terecht. Na ongeveer 8 tot 10 dagen kunnen de eerste symptomen optreden: koorts, koude rillingen, hoofdpijn en spierpijn. Er kan ook bloedarmoede optreden door malaria, omdat er veel rode bloedcellen vervallen. Het is erg belangrijk om behandeld te worden als je malaria hebt, de ziekte kan een dodelijk gevolg hebben.

Om malaria te voorkomen worden malariatabletten aangeraden. Het is ook handig om te proberen te voorkomen dat je gestoken wordt door een mug, bijvoorbeeld door bedekkende kleding en een klamboe.

Hepatitis A en B

Hepatitis A

Dit is een ontsteking van de lever door het Hepatits A virus, dit virus wordt overgebracht door slechte hygiëne of door gebruik van besmet water. Voor jonge kinderen verloopt de infectie vaak ongemerkt, volwassenen kunnen echter wel goed ziek worden na infectie. De symptomen zijn: griep, koorts, geen eetlust, buikklachten en misselijkheid. Na enkele dagen kunnen ook andere dingen optreden, zoals geelzucht of donkere urine. Vaak komt ook vermoeidheid en vermagering voor.

Om Hepatitis A te voorkomen kun je je laten vaccineren, maar let zelf ook goed op de omgeving en water en voedsel. Als je weet wat je wel en niet mag eten of drinken, kan dat al heel veel schelen.

Hepatitis B

Ook dit is een leverinfectie. Het kan overgedragen worden door bloedcontact of seksueel contact. Bij bloedcontact kun je denken aan besmette instrumenten zoals naalden. De kans op besmetting is dus erg groot bij medische of tandheelkundige hulp. Ook risicovolle activiteiten kunnen de kans op besmetting vergroten. De symptomen zijn: leverontsteking, braken en geelzucht. Uiteindelijk kan het ook leiden tot levercirrose en leverkanker.

Ook voor Hepatitis B kun je je laten vaccineren. Er bestaan ook gecombineerde vaccinaties, die voor beide Hepatitis vormen beschermen. Ook is het aan te raden om veilig te vrijen op vakantie.
© 2014 - 2024 Ghostattack, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zorg buitenland: zorgverzekering en reisverzekeringZorg buitenland: zorgverzekering en reisverzekeringGaat u op vakantie, let dan op uw zorgverzekering voor de medische kosten in het buitenland, de verzekerde zorg en de we…
Vaccineren en reizenVaccineren en reizenAls je op reis gaat naar een subtropisch land, dan loop je soms het risico op een ziekte. Het is dan verstandig om jezel…
Infectieziekten bij kinderen – Hepatitis AEen kindje heeft al enkele dagen koorts, gebrek aan eetlust en pijn rechts in de bovenbuik. Na een paar dagen kleurt het…

Epilepsie: wat houdt een aanval in en wat zijn de symptomen?Epilepsie: wat houdt een aanval in en wat zijn de symptomen?Epilepsie is een aandoening in de hersenen, waarbij er aanvallen ontstaan door een tijdelijke verstoring van de elektris…
Zwartwaterkoorts, blackwater feverZwartwaterkoorts, blackwater feverZwartwaterkoorts, ook wel blackwater fever genoemd, is een zeldzame ziekte geworden. Het komt voor bij malaria tropica.…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia: Difterie, Polio, Tetanus, Gele koorts, Malaria, Hepatitis A en B
Ghostattack (69 artikelen)
Gepubliceerd: 05-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.