Hoe je 10 kilo afvalt

Moe kom je aan op kantoor, en alweer vraagt er iemand met een glimlach aan je of je misschien zwanger bent. Je voelt je zwaar en futloos en zou graag kilo’s willen afvallen. Je kleren zitten steeds strakker en eigenlijk is het geen gezicht meer. De diëten die je zoal tegenkomt zijn allemaal lastig en je moet in veel gevallen jezelf uithongeren. Hier heb je geen zin in. Bovendien hou je dit toch niet vol. Wat is een goeie en gezonde manier om 10 kilo af te vallen zonder dat je honger hoeft te lijden.

Waarom val ik niet af?

Als je op het internet zoekt, vind je tal van methodes waarbij je kilo's afvalt in een paar dagen. Omdat deze diëten adviseren om beperkt te eten, krijg je niet alle benodigde voedingsstoffen binnen. Je merkt bij het volgen van zo'n dieet dat je hoofdpijn krijgt, je futloos voelt en misschien wel chagrijnig wordt. De dagen lijken weken en het wordt een lijdensweg. Wat is dan wel de oplossing?

Dieet is een lifestyle-verandering

Als je gezond wilt afvallen, betekent dit een verandering van lifestyle. Het gaat niet om tijdelijk anders eten, maar het gaat verder dan dat. Je verandert niet alleen je gehele eetpatroon voor altijd, maar je verandert ook je manier van leven. Zo is het verstandig om goed en voldoende te slapen. Doe je dit niet, dan ben je moe en wil je lichaam compenseren met meer voeding gedurende de dag. Daarnaast is een stressloos leven het beste middel om af te vallen. Als je stress hebt, ben je namelijk eerder geneigd om veel en ongezond te eten. Maar ook is het raadzaam om jezelf op te laden. De natuur is een hele goede batterij voor je ziel, geest en lichaam.
De zaken die je kunt aanpakken in je leven wat betreft lifestyle zijn:
  • Ga op tijd naar bed en slaap genoeg per nacht
  • Neem momenten van rust (rust betekent geen externe impulsen zoals je telefoon of tv die aanstaat. Je bent dan namelijk continu in een reactiemodus, wat erg uitputtend kan zijn. Advies is om een paar uur per dag alle apparatuur uit te doen en alleen in je tuin te zitten of op een andere rustige plek om je geest te kalmeren.
  • Laad jezelf op door minimaal een keer per week een natuurwandeling te maken.
  • Mediteer een half uur per dag
  • Doe indien mogelijk een keer per week yoga. Dit kan thuis met een YouTube-filmpje, maar het is nog beter als je les neemt.

Bovendien is het raadzaam om zoveel mogelijk thuis te eten en dus zelf te koken. Als je op pad bent, kun je het beste een zakje met gezonde voeding meenemen. Het eten wat in veel gevallen buiten wordt aangeboden is ongezond.

Hoe je 10 kilo afvalt

Dit dieet is erop gericht om geleidelijk veel af te vallen. Je kan eten zoveel als je wilt zolang je je houdt aan de richtlijnen van het dieet. Het is raadzaam om je lifestyle aan te passen door bovengenoemde tips op te volgen. Zo ben je na 10 maanden niet alleen 10 kilo lichter, maar voel je je ook mooier en gezonder. Maar wat eet je nu precies wel en niet?

Het dieet

Essentie van het dieet is dat je alle ongezonde vetten vervangt door gezonde vetten. Gezonde vetten vind je in:
  • Avocado
  • Vis
  • Walnoten, amandelen en pistache noten,
  • Olijfolie

Verder vervang je alle granen en vezels die je normaal eet door:
  • Bruine rijst
  • Speltpasta
  • Speltbrood
  • Quinoa

Alle geraffineerde suikers vervang je door gezonde suikers. Gezonde suikers zitten in:
  • Dadels
  • Vijgen
  • Honing
  • Zoet fruit

Wat eet ik in de ochtend en middag?

In de ochtend en middag gaat het erom dat je gebruik maakt van speltgranen. Dit kan door speltbrood te eten of door speltvlokken. Spelt is een van de gezondste granen. Het is licht verteerbaar en stimuleert aanmaak van serotonine waardoor je je gelukkiger gaat voelen.

Een aantal ideeën voor ontbijt en lunch:
  • Speltvlokken met magere geitenyoghurt. Aangevuld met eventueel fruit en een klein schepje honing.
  • Speltbrood met bijvoorbeeld avocado, zalm, tomaat, alfalfa, olijven, komkommer, zout en peper
  • Smoothie met vers fruit, bijvoorbeeld sinaasappel en mango aangevuld met lijnzaad, Goji-bessen en walnoten. Fruit kun je met verschillende superfoods aanvullen.

Wat eet ik in de avond?

Bij het avondeten gaat het vooral om de verhoudingen. Zo eet je niet meer dan een handje rijst of pasta en niet meer dan 150 gram vis of vlees per persoon per dag. Je kunt de maaltijd oneindig aanvullen met groente en sla. Probeer alles vers te eten. Vermijd zoveel mogelijk eten en voedingsproducten uit blikjes en potjes.

Ideeën voor avondeten:
  • Bruine rijst, met groente, sla en 150 gram vis per persoon. Als je vlees wilt eten niet meer dan 2 keer per week. Bij voorkeur kip omdat dit het beste verteerbaar is. Maak altijd een rijke salade. En eet niet meer dan een handje rijst.
  • Speltpasta, met zelfgemaakte tomatensaus. Doe in de blender: 1 paprika, 1 pakje cherrytomaten, 5 zongedroogde tomaten, 1 teentje knoflook, basilicum, oregano en peper. Even een minuutje blenden en je hebt een heerlijke pastasaus die je alleen nog maar hoeft op te warmen. Hier kun je dan bijvoorbeeld stukjes zalm bij eten. Vergeet geen salade erbij te maken.

Tips voor als je op pad gaat

Stop altijd wat eten in je tas als je op pad gaat, neem mee:
  • Een boterhamzakje met noten
  • Flesje water
  • Een paar dadels en vijgen als je zin krijgt in iets zoets
  • Vruchten zoals banaan en appel
  • Eventueel chocola met meer dan 80% cacao

Verder zal je in het begin van je dieet merken dat je nog vaak zin hebt in zoetigheid. Dit is omdat je lichaam verslaafd is geraakt aan suikers. Het advies is als je uit eten bent of op een terrasje zit en je compagnon een lekker taartje aan het eten is, om wel een hapje te nemen. Zo heb je voor je gevoel toch kunnen meegenieten en wordt hierdoor je lust naar zoetigheid gestild.

Het resultaat

Het resultaat is niet alleen dat je na 10 maanden,10 kilo bent afgevallen, maar ook dat je makkelijk een keer per week een taartje kan eten, af en toe een pizza of iets ongezonds. Je komt niet meer aan, omdat je gezond bent afgevallen. Bovendien voel je je lichter, gezonder en gelukkiger.
© 2014 - 2024 Ascension, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voordelen van afvallenVoordelen van afvallenDe voordelen van afvallen zijn veel talrijker dan de meeste mensen denken. Wanneer zij zich de vraag stellen: 'waarom mo…
Hoe kun je snel afvallen?Hoe kun je snel afvallen?Hoe kun je snel afvallen? Een vraag die veel mensen zich stellen. Wanneer je veel te zwaar bent of een paar kilo teveel…
5 kilo in 1 week afvallen, is dat mogelijk?5 kilo in 1 week afvallen, is dat mogelijk?Wil jij snel 5 kilo in 1 week afvallen? Dan heb je waarschijnlijk allerlei dieettips gevonden die je hiermee kunnen help…
Afvallen met citroenAfvallen met citroenCitroen, of citroensap, is een prima manier om snel gewicht kwijt te raken. Citroen is namelijk een powerfruit en heeft…

DASH dieet: dieet tegen hoge bloeddrukDASH dieet: dieet tegen hoge bloeddrukTegenwoordig is een te hoge bloeddruk een veel voorkomende kwaal. U kent hoogstwaarschijnlijk ook wel iemand met een te…
Sporten en diëten op lange termijnSporten en diëten op lange termijnSporten en diëten zijn onoverkomelijk de beste partners wanneer men beslist om te werken aan de algemene gezondheid of e…
Ascension (19 artikelen)
Laatste update: 16-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.