Quooker kokend-water-kraan: ideaal voor in de keuken?

Steeds vaker horen we over de kokend-water-kraan voor in de keuken. Eén van de laatste nieuwe snufjes voor in een moderne keuken. Maar hoe zit het met het energieverbruik en aanschafprijs? Ongelukjes met kokend water is een ander punt van zorg dat bij velen leeft. Dus hoe veilig is de Quooker eigenlijk? Bepaal of deze nieuwe trend ook iets voor jou is.

Wat is een kokend-water-kraan of Quooker?

Een kokend-water-kraan is precies wat de naam zegt. Dankzij deze uitvinding krijg je de mogelijkheid om bij je spoelbak direct kokend water te tappen. Hiermee heb je geen waterkoker of fluitketel meer nodig. Een kopje thee, oploskoffie of instant soep is meteen klaar. Maar ook tijdens het koken bespaart je hiermee tijd. Doordat je kokend water tapt, kun je veel sneller je groente, pasta of andere zaken koken. Een andere toepassing is het kunnen steriliseren van het een of ander, dankzij de hoge temperatuur. Bijvoorbeeld een snijplank, messen of ander keukengerei.

Alles-in-één kraan of liever los?

Als je voor een kokend-water-kraan gaat, kun je kiezen uit twee mogelijkheden. Je kunt naast je gewone mengkraan een extra kraan plaatsen voor het kokende water. Of je gaat voor een alles-in-één kraan, waar je zowel koud, hete als kokend water uit kunt tappen. Het voordeel van een losse kraan is dat het onderscheid tussen beide erg duidelijk is, en niemand zich snel zal vergissen en per ongeluk kokend water tapt. Een andere reden om een losse kraan te nemen, kan zijn wanneer je een kokend-water-kraan aan je bestaande keuken wilt toevoegen en je niet je huidige mengkraan wilt vervangen.

Is de kokend-water-kraan onveilig?

Aan kokend water kun je je lelijk branden. Om die reden willen veel mensen geen Quooker. Vooral met kinderen in het spel, zijn mensen bang dat er ongelukken zullen gebeuren. Zoals gezegd is het gebruik van een losse kraan een goede optie om dat te voorkomen. Maar de kokend-water-kranen zelf zijn ook zodanig ontworpen dat de kans op ongelukken zo klein mogelijk is.

Om de kraan te openen, is wat meer nodig dan bij een gewone kraan. De kranen zijn voorzien van kind-veilige druk-draai-knoppen. Daardoor wijkt de bediening erg af en vergis je je niet snel. En voor een kind is het erg lastig de kraan te openen. Daarbij is de uitloop van de kraan dubbelwandig zodat deze niet gloeiend heet wordt, nadat je kokend water getapt hebt. Je kunt de kraan daardoor zonder ongelukken wegdraaien met je hand.

In de laatste plaats wordt het risico op ongelukken verkleind, doordat er geen grote stroom water uit de kraan komt. Door het ontwerp van de kraan en de temperatuur van het water zijn het eigenlijk heel veel kleine drupjes kokend water. Hierdoor wordt niet meteen je hele hand volledig bedekt met water. Je kunt je hand terugtrekken zodra je en heet drupje voelt en daarmee erger voorkomen.

Is Quooker het enige merk kokend-water-kraan?

De eerste ontwikkelingen zijn al in de jaren zeventig begonnen, maar het zou nog lang duren voordat het concept degelijk genoeg werkte om het als product commercieel in de markt te zetten. Quooker is de bekendste fabrikant van deze kranen. Het leuke daaraan is dat het een Nederlands bedrijf is en de kraan dus ook een Nederlandse uitvinding. Er zijn wel meer heet-water-kranen ontwikkeld maar bij een kokend-water-kraan hoort het water echt op een temperatuur van 100 graden Celsius uit te stromen.
Daarin waren de concurrenten van Quooker lange tijd niet erg succesvol. Tegenwoordig zijn er wel meer merken kokend-water-kranen te vinden, zoals de kranen van Daalderop, Inventum en Grohe. Quooker is op dit moment echter nog steeds de bekendste en wordt over de hele wereld toegepast.

Hoe werkt het?

Omdat het water op kooktemperatuur uit dient te stromen, wordt het water in het waterreservoir (in je keukenkastje) tot een hogere temperatuur verhit. Op moment dat het water gaat stromen, koelt het af terwijl het door de kraan loopt. Wanneer het water de kraan daadwerkelijk verlaat is de temperatuur 100 graden. Om dit mogelijk te maken zijn er speciale kranen ontwikkeld. Het verhitten van het water in het reservoir gebeurt elektrisch. Hiervoor wordt de nodige energie verbruikt.

Niet meer wachten op gewoon heet water

Is de afstand tussen je kraan en de CV ketel groot in je huis, dan kan de Quooker uit uitkomst bieden voor je hete water. Je kunt namelijk de Quooker ook gebruiken om normaal heet water te tappen. De Quooker zal dan koud en kokend water mengen zodat er water met een temperatuur van 60 graden uit je kraan komt. Dankzij het reservoir kun je dus direct heet water tappen, zonder te hoeven wachten.
Daarbij kun je ook de heetwaterleiding op de Quooker aansluiten, zodat er na verloop van tijd toch weer heet water de Quooker instroomt. Hierdoor zal je nooit zonder heet water komen te zitten. In eerste instantie zit er voldoende kokend water in het reservoir. Tegen de tijd dat dat op is, is het water dat aangeleverd wordt vanuit je CV ketel al op temperatuur en blijft er dus heet water uit je kraan stromen.

Wat is de capaciteit van de Quooker?

Doordat de Quooker met een reservoir werkt, is de capaciteit niet onbeperkt. Er zijn meerdere varianten, De eerste Quooker had een capaciteit van drie liter. Ondertussen zijn er modellen met een capaciteit van 7 liter kokend water. Gebruik je de Quooker ook voor je hete water en is het apparaat alleen op een koudwaterleiding aangesloten, dan is de capaciteit ongeveer 15 liter bij water van 60 graden Celsius.

Hoe hoog is het energieverbruik van de kokend-water-kraan?

Aan het gemak van het direct kunnen tappen van kokend water zit natuurlijk een keerzijde. Het reservoir moet het opgeslagen water continue op een hoge temperatuur houden. Het reservoir is natuurlijk goed geïsoleerd om de warmte zo goed mogelijk vast te houden, maar desondanks zal het apparaat regelmatig het water moeten verhitten om de temperatuur constant te houden. En elektrisch verhitten is nog altijd een relatief dure manier om warmte te creëren. In sommige situaties kan het apparaat ook geld besparen, maar dat is vooral wanneer je CV ketel erg ver weg hangt. In de meeste gevallen, zal je meer energie gaan verbruiken.

Of juist voordeliger?

De andere kant is echter dat je minder water verspilt, doordat je meteen de juiste hoeveelheid kokend water kunt tappen. En wanneer je de Quooker ook gebruikt voor heet water hoef je ook niet eerst koud water weg te spoelen, omdat je meteen het hete water krijgt. Nu is water niet erg duur, dus lijkt die besparing minimaal. Maar het betekent ook dat je relatief weinig water verhit dat je niet gebruikt. Heb je een waterkoker, dan kook je bijna altijd meer water dan je nodig bent. Dat is bij de Quooker niet meer het geval. Daardoor is het lastig te zeggen welke gevolgen een kokend-water-kraan zal hebben voor je energierekening. Quooker zelf claimt dat het reservoir op temperatuur houden maar 5ct per dag kost. Dit is per jaar €18,25.

Wat kost een Quooker?

De aanschafprijs van een Quooker is het grootste nadeel en ook de reden dat veel mensen er niet een kopen. Voor de goedkoopste variant ben je al gauw 750 tot 1000 euro kwijt. Wil je één van de luxere combinatie modellen dan wordt het nog duurder. Het contrast met een waterkokertje van twee tientjes kun je gerust groot noemen.

Conclusie

De Quooker is terecht één van de nieuwste trends in keukenland. Zoals met veel van dat soort zaken, biedt een kokend-water-kraan vooral comfort, maar is het nog een luxe product. Of deze innovatie over een aantal jaren een standaard onderdeel van een nieuwe keuken zal gaan worden zal de tijd uitwijzen. Het grootste nadeel is de hoge aanschafprijs. Of een Quooker in een hoger energieverbruik resulteert, is niet zonder meer te zeggen. In veel gevallen zal je meer energieverbruik toenemen, maar dat zal per gezin en huis verschillen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Direct kokend water met de kokend-water-kraan (Quooker)Direct kokend water met de kokend-water-kraan (Quooker)Direct kokend water uit de kraan is handig voor het meermalen per dag maken van bijvoorbeeld een kop thee. Wil je een he…
Quooker: de kraan waar kokend water uitkomtQuooker: de kraan waar kokend water uitkomtIn een op de zes keukens in Nederland vind je een Quooker! In 1970 kreeg de heer Peteri, ingenieur bij Unilever in Londe…
Snel en gemakkelijk water koken met een waterkokerSnel en gemakkelijk water koken met een waterkokerMet een waterkoker kun je snel en gemakkelijk water koken voor een kopje koffie, thee of soep. Wanneer je op zoek bent n…
Koken met een waterkokerKoken met een waterkokerWaterkokers zijn een handig hulpmiddel om water snel aan de kook te brengen. Dit water wordt vervolgens meestal gebruikt…

Bouwen met stroEcologische bouwen, groen wonen en milieuvriendelijke isolatie. Het is helemaal in om milieubewust bezig te zijn en het…
De IKEA keukenapparatuur: net zo goed als de prijs?Bij de IKEA kun je een complete keuken kopen. Dat betekent dus dat je ook voor de gangbare keukenapparatuur bij de meube…
Bronnen en referenties
  • www.quooker.nl
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kokendwaterkraan
Manniel (221 artikelen)
Laatste update: 15-06-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.