Droge schilferige huid en kalknagel met ureumzalf behandelen

Droge schilferige huid en kalknagel met ureumzalf behandelen Spontaan een droge huid hebben, kan door het weer, stoffen of aandoeningen komen. Het leidt tot schilfers op de huid, waarnaast het ook als eczeem of psoriasis kan voordoen. Om de vochtopnamecapaciteit te verbeteren, kan men gebruik maken van ureumzalf. Daarnaast stimuleert het herstel van de huid en heeft het een ontstekingsremmend effect. Hoe werkt deze crème, wat is de gunstige werking voor herstel en hoe kan het ook bij kalknagels worden gebruikt?

Ureumzalf


Een droge huid

Door een verlaagde weerstand of gevoeligheid voor bepaalde stoffen kan de huid soms spontaan reageren. Het lijkt alsof de huid uitdroogt en kleine witte schilfers laat zien. Het komt daarbij voornamelijk voor op de handen en voeten. De opperhuid laat los, waardoor plaatselijk kleine ronde witte huidkringetjes ontstaan. Het komt vaak voor bij jonge kinderen en wordt soms getriggerd door bepaalde soorten zeep (ongewone pH-waarde of door toevoegsels). Het kan ook worden veroorzaakt door aandoeningen, zoals eczeem of psoriasis. Hoe kan ureumzalf hierbij behulpzaam zijn en hoe kan het eveneens tegen kalknagels worden ingezet?

Invloed van uitdroging tegengaan

Ureum is een stikstofhoudende organische verbinding (lit.1), welke normaal van invloed is op de bemesting van planten en komt in het lichaam voor als afvalstof van de lever. Daarnaast heeft het een gunstig effect op de vochtopnamecapaciteit van de huid. Oftewel een droge huid kan door toedoen van deze stof sneller of eerder herstellen (lit.2). Deze eigenschap maakt het zeer geschikt om het herstel van huidaandoeningen te bevorderen.

Klachten

Het hebben van een uitgedroogde huid betekent, dat het schilfert en soms heftig kan jeuken. Bij lichte gevallen heeft de huid kleine ronde vlekjes die schilferen. Houdt het aan dan kan het verergeren in heftige tintelingen en/ of een scheurende huid, waardoor kloofjes ontstaan. Zeker het weer kan hier veel invloed op hebben. In andere gevallen wordt het veroorzaakt door lichamelijke reacties. Het eigen afweersysteem kan de huidcellen verstoren, waardoor deze afsterven. Het kan gaan om constitutionele eczeem of juist psoriasis, waarbij de huid als plague (verdikte huidplak) voorkomt. Dode huidcellen accumuleren snel, waardoor grote plekken oude huid verharden en aanvullend een uitdrogend effect hebben.

Wat doet ureumzalf?

De gewone zalf is verkrijgbaar met vijf danwel tien procent (lit.2) ureum. Het kan als pure zalf worden verkregen of met een zeker aandeel corticosteroïde erin. Dit laatste heeft een ontstekingsremmend effect, waardoor de huid beter kan herstellen. Het ureum verbetert daarbij ook de opnamecapaciteit voor in de zalf aanwezige stoffen. Enerzijds heeft het een herstellend effect en anderzijds heeft het een huidaandoening vertragend effect. In dat geval moet het soms gecombineerd worden met aanvullende medicatie of zalfjes. De ureumcrème dient minimaal twee keer per dag aangebracht te worden. Heeft men veel overlast dan kan men het vaker toepassen en kan men de tien procent ureumzalf nemen. Vaak zal een verbetering van de huid snel optreden. Zeker als het om relatief lichte huidaandoeningen gaat.

Kalknagels

Door invloed van schimmels kan de nagel worden aangetast. De nagel wordt geel en verdikt, waarnaast het qua sterkte verzwakt. De schimmel is in de nagel zelf binnengedrongen en zal één en ander verder aantasten. Om deze omstandigheid te behandelen, heeft men een krachtige zalf nodig. Ten behoeve van kalknagels wordt ureumzalf (20 tot 40%) toegepast. De nagel wordt door de zalf zwakker, waardoor anti-schimmelstoffen (een aanvullende zalf) beter hun werk kunnen doen. Oftewel de nagel kan van binnenuit worden behandeld door ureumzalf erop te smeren.

Om aandoeningen aan de huid of nagels goed te kunnen behandelen, wordt vaak aanvullend oraal in te nemen medicatie voorgeschreven. Het kan gaan om afweerremmende medicijnen of juist anti-schimmelpillen. Vraag eventueel om aanvullende informatie bij uw behandeld arts hoe medicatie en ureumzalf kunnen worden gecombineerd.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ureumzalf bij huidaandoeningenUreumzalf bij huidaandoeningenEr zijn veel verschillende soorten zalven. De bekendste die we gebruiken zijn vaseline en uierzalf. Mensen met een droge…
Ureum: Wat doet het voor je huid?Voor veel mensen vormt een zeer droge huid een groot ongemak. Ichthyosis, eczeem of een extreem droge huid kan een grote…
Eucerin-verzorgingsproducten voor de ieder huidtypeEucerin-verzorgingsproducten voor de ieder huidtypeEucerin-producten worden door dermatologen aanbevolen speciaal in die situaties wanneer er sprake is van huidproblemen,…
Eczeem behandelingEczeem behandelingEczeem is een huidaandoening die vaak voorkomt bij jongere kinderen maar kan ook voorkomen op latere leeftijd. Deze aand…

Veelbelovend middel tegen astmaVeelbelovend middel tegen astmaEen veelbelovend middel tegen astma moet ook patiënten met de meest ernstige vorm van astma hulp bieden. Het middel mepo…
Syndroom van Von Hippel-Lindau (VHL)Syndroom van Von Hippel-Lindau (VHL)Ongeveer 2 tot 3 op 100.000 mensen lijden aan de zeldzame ziekte Von Hippel-Lindau (ook wel "syndroom van Von Hippel-Lin…
Bronnen en referenties
  • Onderstaande bronnen geraadpleegd op 13 september 2014:
  • Lit.1: http://nl.wikipedia.org/wiki/Ureum
  • Lit.2: http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Producten/Ureum_zalf_FNA.aspx?mId=10704&rId=2314
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 18-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.