Een fornuis in je keuken of niet: hoe maak je de keuze?

Als je kijkt naar sommige fornuizen die tegenwoordig te koop zijn, weet je soms niet wat je ziet. Grote apparaten met vele kookzones en meerdere ovens. Daarbij vaak nog allerlei extra modules en mogelijkheden, al dan niet optioneel. Helaas is ook het prijskaartje indrukwekkend. In de meeste gevallen is het fornuis verreweg het duurste onderdeel van de hele keuken. Moet je wel of juist niet kiezen voor een fornuis? Welke overwegingen spelen een rol bij die keuze? Een fornuis kan met recht een multifunctioneel apparaat genoemd worden. De meest eenvoudige fornuizen zijn uitgerust met een kookplaat en een oven, zoals we ze nog van vroeger kennen. Maar er is tegenwoordig veel meer mogelijk.
In de eerste plaats zijn er grotere fornuizen te krijgen. Daardoor krijg je kookzones en meer oven inhoud. Maar er zijn ook modellen die naast de hoofdoven een tweede oven hebben. Er zijn zelfs modellen die over maar liefst 4 ovens beschikken. De verschillende ovens hebben vaak verschillende mogelijkheden.

De breedte van het fornuis

Fornuizen kun je in een hele serie verschillende breedtes krijgen. Van 60, 70, 80, 90 cm tot wel 150 cm. Een breder fornuis betekent meer ruimte voor je kookzones en een grotere of meerdere ovens. Je moet natuurlijk wel de ruimte in je keuken hebben om het kwijt te kunnen. Bedenk dat je eigenlijk wel aan beide weerszijden van je fornuis ruimte wilt hebben voor een stuk aanrecht. Dat is wel zo ergonomisch tijdens het koken: je kunt dan je kookgerei, ingrediënten en andere zaken gemakkelijk wegleggen en pakken.

Oven capaciteit

Door een groot formaat fornuis te nemen, kun je een grote ovencapaciteit realiseren met een enkel apparaat. Een totale oven inhoud van meer dan 100 liter is geen uitzondering. Er zijn fornuizen met een gecombineerde oveninhoud van zelfs 160 tot wel 200 liter inhoud. Iets wat bepaald niet iedereen nodig zal hebben. Maar voor sommige mensen kan het een belangrijk verschil maken.

De ergonomie van de oven(s)

Een nadeel van een fornuis is de lage plaatsing van de ovens. Dat is niet voor iedereen even prettig. Tegenwoordig zie je ook vaak ovens en magnetrons in hoge kasten geplaatst worden. Je hoeft dan niet te bukken om erin te kijken of er iets in of uit te doen. Bij een fornuis zal je wel altijd laag moeten werken. Sommige modellen hebben geen hele hoge ovens, waardoor de onderkant van het ovengedeelte zo hoog mogelijk zit en er nog een lade onder zit. Dat scheelt iets, maar het blijft natuurlijk relatief laag.

De fry top of bakplaat

Met sommige fornuizen is het mogelijk een zogenaamde fry top of bakplaat te plaatsen. Soms is deze optioneel, dus daar moet je wel even goed naar kijken. De meerprijs is vaak aan de prijs. Op deze bakplaat kun je direct eten bereiden. Je hebt geen pan meer nodig. Het wordt veel gebruikt voor vlees

Oven op gas?

Koop je een losse oven, dan werkt deze eigenlijk altijd op elektrisch. Ook bij fornuizen geldt dat voor de meeste. Maar er zijn toch nog heel wat modellen te vinden die met een gasoven uitgerust zijn. Voor de meeste mensen geldt dat een oven op gas of elektrisch niet een groot verschil maakt. Vaak wordt de voorkeur zelfs aan elektrisch gegeven. Maar mocht je graag een gasoven hebben, dan biedt een fornuis waarschijnlijk uitkomst.

Eén enkel apparaat

In een fornuis worden meerdere functies gecombineerd. Een nadeel daarvan is de afhankelijkheid die dat creëert. Een oven wil na zoveel jaar toch weleens kapot gaan. Heb je een fornuis met meerdere oven en een mooie kookplaat, dan kan dat vervelend zijn. Mogelijk is de oven eigenlijk niet meer te repareren of kost dit erg veel. Je moet dan alles vervangen. Dit terwijl een gaskookplaat zelf bijna nooit kapot gaat. Het is misschien niet direct een overweging die bij veel mensen een grote rol speelt, maar toch iets om even stil bij te staan.

De hogere prijs van een fornuis

Een fornuis is prijzig. Hoe duur precies, hangt uiteraard af van merk, model en mogelijkheden. Maar een fornuis is al gauw het duurste onderdeel van een keuken. Je moet echter oppassen geen appels en peren te vergelijken. Een fornuis combineert meerdere functies ineen, waardoor je een aantal andere apparaten niet meer nodig hebt. Je hebt natuurlijk meteen een kookplaat en oven. Koop je een wat groter fornuis dan moet je ook gaan vergelijken met een grotere kookplaat en oven. En heb je een fornuis met zelfs meerdere ovens met verschillende mogelijkheden, dan moet je dat ook in je vergelijking meenemen. Je bespaart je dan wellicht ook meteen een combi magnetron.

Andere zaken die de prijs bepalen

Neem je een kookplaat met wokbrander, dan zou je ook een kookplaat met wokbrander moeten nemen, om eerlijk te vergelijken. Daarnaast bieden sommige fornuizen extra functies, zoals een fry top of friteuse die anders vaak niet mogelijk is. En natuurlijk geeft het hele fornuis een bepaald karakter aan je keuken. Allemaal zaken waar je moeilijk een prijs aan kunt hangen. Het is vooral een persoonlijke kwestie in hoeverre zoiets het extra geld waard is.

Verschil in keukenkastjes en montage
Er zijn nog meer zaken waar je op bespaart, wanneer je een fornuis neemt. Het scheelt je namelijk een keukenkast waar normaal gesproken de kookplaat en oven in geplaatst worden. En je bespaart ook op het aanrechtblad. Je krijgt waarschijnlijk wel aan beide zijden van het fornuis een aanrechtblad, in plaats van een enkel groot aanrechtblad. Maar er hoeft niet precies op maat een gat voor de kookplaat in het blad gemaakt worden. Dat scheelt vaak in de kosten. En bij aanrechtbladen van bepaalde materialen kan dat nog een behoorlijk verschil zijn. Ook het plaatsen van een fornuis met aan weerszijden keukenkastjes is gemakkelijker dan het moeten inbouwen van kookplaten en oven(s).

Wat kost een fornuis

Aangezien de functionaliteit van fornuizen nogal sterk uitleen loopt, geldt hetzelfde voor de prijzen. De meest eenvoudige modellen kosten zo rond de 250 euro. Dan heb je een 4 pits gaskookplaat met een eenvoudige oven. Voor de duurste modellen wordt wel 8.000 euro of meer gevraagd. Dan heb je het wel over de meest uitgebreide en professionele merken en modellen.

Ga je uit van vijf of zes kookzones en een afmeting van maximaal 90 cm, dan kijk je naar prijzen tussen de 600 en 3.000 euro. Dan komt het vooral op merk en functionaliteit aan. Een Boretti kost al snel minstens 2.000 euro. Het merk Smeg heeft juist in iedere prijscategorie wel een model in het assortiment. Wil je een apparaat met twee ovens of meer dan moet je uit gaan van 1.200 euro of meer, ongeacht het merk.

Koop je een fornuis in combinatie met een hele keuken, dan is praten over de prijs van het fornuis zeker aan te raden. De hoge prijzen betekenen namelijk ook dat er de nodige marge op de apparaten zit. Niet zelden kan er nog heel wat van de prijs af. Je kunt je daar al snel een leuk bedrag mee besparen. En dat is nooit weg wanneer je een hele nieuwe keuken gaat aanschaffen!

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een fornuis kopenEen fornuis kopenEen fornuis is een apparaat waarbij de kookplaat en oven gecombineerd zijn. Bij een inbouwkeuken kun je een aparte geïnt…
Kopen van de meest geschikte kookplaatKopen van de meest geschikte kookplaatOp zoek naar een kookplaat? Ongetwijfeld ben je er dan al van op de hoogte dat er vele mogelijkheden zijn. Gaat je voork…
Kookplaat: gas, electrisch, inductie en keramischKookplaat: gas, electrisch, inductie en keramischEen kookplaat aanschaffen: kies je voor een losstaande of voor inbouw? En dan het soort kookplaat: er is ruime keus uit…
Spaar geld en de planeet: CO2-tipsSpaar geld en de planeet: CO2-tipsWist u dat 40% van alle CO2-uitstoot veroorzaakt wordt door particuliere consumptie? En dat een kwart van de persoonlijk…

Hoe verspil ik minder water?Tegenwoordig begint de prijs van water al serieus de lucht in te gaan. En we vinden het maar normaal dat het uit onze kr…
Maatregelen om vliegen uit je huis te houdenMaatregelen om vliegen uit je huis te houdenVliegen zijn insecten die behoren tot de orde van de tweevleugeligen. Wereldwijd zijn er meer dan 1.2 miljoen verschille…
Bronnen en referenties
  • www.kieskeurig.nl
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Teppanyaki
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kookplaat
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 23-11-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.