Internetbankieren en de gevaren

Internetbankieren en de gevaren De tijd dat consumenten huiverig waren om te internetbankieren is voorbij. Dat wil niet zeggen dat internetbankieren een honderd procent veilige manier van bankieren is, maar er is veel gedaan om het zo veilig mogelijk te maken. Wellicht mede daardoor is in slechts enkele jaren internetbankieren enorm toegenomen. Toch blijft het nodig dat ook de klant zelf alert is op mogelijk misbruik en de gevaren van internetbankieren herkent om de juiste maatregelen te kunnen nemen. Zo kunnen criminelen hen niet meer te slim af zijn met malware, skimming of phishing en andere identiteitsfraude.

Voordelen van internetbankieren voor klant en bank

Miljoenen internetgebruikers zijn overgegaan op internetbankieren waardoor dat voor banken een belangrijk kanaal is geworden om hun klanten van dienst te zijn. Internetbankieren kan worden toegepast in het betalingsverkeer en bij het sparen en spaargeld opnemen. Een voordeel bij het gebruik is de mogelijkheid om op elk gewenst moment van de dag en nacht financiële zaken af te handelen en te bekijken hoe de financiële situatie is. Voordelen voor de bank zijn minder werkzaamheden en de afname van het aantal afschriften die banken voorheen regelmatig verstuurden.

Verschillende en soms vergelijkbare systemen van banken

De Nederlandse banken hebben er veel aan gedaan om internetbankieren zo veilig mogelijk te maken. Die beveiliging is gebaseerd op twee belangrijke elementen. De meeste banken werken met een kenniskenmerk, de pincode, en een bezitskenmerk, de pinpas met paslezer.

ABN AMRO

Bij de ABN AMRO wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde e.dentifier die bestaat uit een kaartlezer waarmee veilig kan worden aangemeld en transacties op een veilige manier kunnen worden afgewikkeld.

ING

Bij de ING wordt de veiligheid gewaarborgd door een TAN-code die ter bevestiging door de klant moet worden ingevoerd. De code wordt door de ING via een gratis sms verzonden.

SNS

Het systeem dat bij de SNS Bank van toepassing is lijkt op de e.dentifier van de ABN AMRO en werkt met een Digipass waarmee veilig kan worden aangemeld.

Rabobank

Ook de Rabobank werkt met een vergelijkbaar systeem waarbij de kaartlezer Random Reader wordt genoemd.

Criminelen en de gevaren

Internetbankieren heeft als nadeel dat criminelen er in geïnteresseerd zijn en hun best doen om methoden te vinden om in te breken of om geld weg te sluizen. Banken doen er alles aan om dit te voorkomen waardoor de schade in Nederland betrekkelijk klein is. Maar ook de gebruikers van internetbankieren hebben een eigen verantwoordelijkheid en moeten een aantal gedragsregels hanteren om criminaliteit te voorkomen. Er bestaan verschillende vormen van criminaliteit met betrekking tot internetbankieren.

Identiteitsfraude

Bij identiteitsfraude wordt de identiteit van iemand overgenomen die bijvoorbeeld via inbraak is verkregen.

Malware

Malware staat voor diverse schadelijke vormen van software die wordt ontworpen om een computer te infiltreren. Malware kan binnenkomen via e-mail of USB-sticks of afbeeldingen op websites. Ook het installeren van gratis software kan risico op malware met zich meebrengen. De term malware is een samenvoeging van het Engelse malicious software dat kwaadwillende software betekent.

Money Mule

Bij Money Mule laat iemand tegen betaling zijn bankrekening gebruiken voor criminele activiteiten waardoor de eigenlijke crimineel moeilijk te achterhalen is.

Phishing

Die uitdrukking staat voor alle digitale activiteiten waarmee criminelen proberen om persoonlijke informatie af te troggelen waar fraude mee kan worden gepleegd met pinpassen of creditcards. Het woord phishing is afgeleid van fishing dat vissen of hengelen betekent. De fraudeur probeert naar gegevens van mensen te vissen met alle gevolgen van dien.

Skimmen

Bij skimmen worden, via een door criminelen geplaatst speciaal kaartleesapparaatje, pasgegevens gekopieerd. Het apparaatje wordt gemonteerd op de pasinvoer van een geldautomaat of betaalautomaat. In het bezit van de juiste gegevens wordt geld van een rekening gehaald.

Social engineering

Social engineering is het misbruik maken van menselijke eigenschappen zoals vertrouwen, nieuwsgierigheid, angst en onwetendheid.

Lees verder

© 2014 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veilig internetbankieren: phishing en malwareDe meeste mensen zijn tegenwoordig bekend met en gewend geraakt aan internetbankieren. Het heeft zo zijn voordelen: dire…
Internetbankieren veiligerInternetbankieren veiligerInternetbankieren en veiligheid. Veilig internetbankieren, veilig betalingsverkeer en online betalen, kan dat? Bankieren…
Internetbankieren, banken maken internetbankieren veiliger?Internetbankieren, banken maken internetbankieren veiliger?Internetbankieren en digitaal bankieren zijn in Nederland volledig ingeburgerd, maar het betalingsverkeer in ons land ka…
Voordelen van internetbankierenVoordelen van internetbankierenHet internetbankieren is in Nederland de normaalste zaak en heeft vele voordelen. Zelf thuis bankieren met de bankpas en…

Thermostaat lager zetten 's nachts: Goedkoper of juist niet?Voor veel mensen een concrete vraag: Bespaar je energie wanneer je 's nachts een lagere temperatuur instelt? En hoe ver…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: FirmBee, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Internetbankieren
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Phishing
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Malware
  • https://www.ing.nl/particulier/klantenservice/veelgestelde-vragen/index.html?path=Veilig+bankieren
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 17-04-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.