De eerste boterham van je baby

De eerste boterham van je baby Eindelijk mag je baby een boterhammetje eten aan tafel. Na maandenlang borstvoeding, flesvoeding, fruitpap en groentepap te geven, mag je baby vanaf de achtste maand zich aan een lekkere boterham wagen. Een deel van de voedingsstoffen die in de melk zitten, zullen nu uit het brood gehaald worden. Uiteraard moet je rekening houden met een aantal zaken zoals het soort brood en het beleg. Boter is essentieel voor de opname van essentiële vetzuren in het lichaam, die een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van de hersenen. Het eerste boterhammetje van je kleine spruit brengt hem weer een stapje dichter naar een volwaardige maaltijd zoals mama en papa.

De eerste boterham vanaf 8 maanden

De eerste keer leg je je baby na de normale fles- of borstvoeding een boterhammetje klaar. Je doet dit best eerst zonder beleg. Snijd het brood in kleine stukjes zodat je baby heel gemakkelijk kan eten. Als je baby geen problemen heeft met het droog stukje brood, dan kan je de volgende keer wat zacht beleg smeren. Hou, zeker op de leeftijd van 8 maanden, rekening met de darmpjes van je kleine spruit. Lichtgrijs brood geniet in het begin de voorkeur. Als je baby het lichtgrijze brood goed verdraagt (krampjes), dan kan je overschakelen naar een grovere broodsoort. Volkorenbrood is pas aan te raden vanaf de leeftijd van anderhalf tot twee jaar. Leer je baby, indien hij een goede bijter is, ook korstjes eten. Baby’s die dit van in het begin gewoon zijn, zullen er later ook geen problemen mee hebben. Een boterham bestaat immers uit broodwit, maar uiteraard ook uit de korst. Lukt het niet om korstjes te eten, dan kan je eventueel de korst even in melk onderdompelen om ze wat zachter te maken.

Bron: Security, PixabayBron: Security, Pixabay

Hoeveel boterham geef je je baby?

De hoeveelheid boterham moet je zelf trachten te bepalen. Een zeer actieve baby zal gerust wat meer boterham kunnen eten dan een minder actieve baby. In de periode van het leren kruipen en stappen verbruikt je kleine spruit veel meer energie dan wanneer hij permanent op de rug of buik lag. ’s Morgens en ’s avonds kan je starten met een halve boterham en dit geleidelijk aan opvoeren naarmate de behoefte. Ook voor je baby geldt de volgende uitspraak: “Eet ’s morgens als een keizer, ’s middags als een koning en ’s avonds als een slaaf. Voorzie dus ’s morgens wat meer dan ’s avonds omdat de energiebehoefte veel groter moet zijn s’ morgens dan ’s avonds. Uiteindelijk is dit ook een goede gewoonte om aan te leren omdat een volwassen gezond voedingspatroon ook deze regel volgt.

Wat kan je op het brood smeren?

Zacht broodbeleg is de ideale start voor de boterham van je baby. Denk hierbij aan appelmoes of groentenmoes. Plattekaas of vetarme smeerkaas zijn ook steeds een goed idee. Tracht geen volledig potje plattekaas of een volledig smeerkaasje te geven want dit is té veel op de leeftijd van acht maanden. Kaas bevat veel eiwitten en hier kan je af en toe een beetje van geven. Vermijd alvast zoet broodbeleg zoals choco, honing of jam. Zij bevatten immers veel calorieën en weinig vitaminen of mineralen. Zoete smeersels brengen dus geen extra gezonde voedingsstoffen bij voor de gezonde ontwikkeling van je baby. Naarmate je baby wat ouder wordt, mag je uiteraard overschakelen op wat hartiger broodbeleg zoals jonge kaas of af en toe wat vlees. Tracht echter vette charcuterie te vermijden omdat je baby hier te snel te dik van wordt.

Boter op de boterham mag zeker en vast

Het is algemeen geweten dat kinderen vetstoffen nodig hebben voor de gezonde ontwikkeling en groei van het kind. Indien je boter smeert, dan kies je best voor een zachte margarine met onverzadigde vetzuren. Margarine is ervoor gekend dat het de belangrijke essentiële vetzuren levert. Essentiële vetzuren zorgen immers voor de groei en ontwikkeling van de hersenen en helpen ook mee beschermen tegen hart- en vaatziekten. Bovendien bevat margarine de vetoplosbare vitaminen A en D. Minarine is voor baby’s niet zo geschikt omdat er te weinig essentiële vetzuren in aanwezig zijn. Een goed voorbeeld van een boterproduct om op de boterham te smeren in Planta. Planta is van nature uit plantaardig. Bovendien bevat het de noodzakelijke essentiële vetzuren en vitaminen A, D en E.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recepten vis sandwichesRecepten vis sandwichesSandwiches doen het altijd goed. Het ontbijt, de lunch, een picknick of zomaar tussendoor. Er zijn talloze mogelijkheden…
Sandwiches, lekker variërenSandwiches, lekker variërenWie kent ze niet: sandwiches. Vaak voorverpakt te koop bij tankstations of lekker vers in een lunchzaak te verkrijgen. E…
Lekkere gezonde broodjesLekkere gezonde broodjesAls je het schap in de winkel bekijkt, dan is het bijna niet meer te overzien wat er allemaal te koop is. Maar als je al…
Wat kan je doen met baby olieBaby olie is natuurlijk ideaal om je baby lekker mee in te smeren. Maar wist je dat er nog veel meer dingen te doen zijn…

Voedsel vinden door middel van dumpster divingVoedsel vinden door middel van dumpster divingVoedselverspilling is een steeds vaker besproken onderwerp in Nederland. Er ontstaan hele bewegingen die zich hard maken…
Chocolade: hoe wordt dit eigenlijk gemaaktChocolade: hoe wordt dit eigenlijk gemaaktEr is altijd wel een gelegenheid om chocolaatjes te kopen. Je hebt zoveel verschillende soorten en vormen. Van betaalbar…
Bronnen en referenties
  • Kind en Gezin, http://www.kindengezin.be/voeding-en-beweging/eten-en-drinken/vanaf-8-maanden/op-het-menu/, 29 december 2014
  • Voorzorg.be, http://www.devoorzorg.be/limburg/gezond-actief/opvoeding/baby/voeding/vaste-voeding/Pages/De-eerste-boterham.aspx, 29 december 2014
  • Smikkels.nl, http://www.smikkels.nl, 29 december 2014
  • Afbeelding bron 1: Security, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 28-04-2018
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.