Vlekken, flitsen en/of sterretjes zien; mogelijke oorzaken

Vlekken, flitsen en/of sterretjes zien; mogelijke oorzaken Iedereen ziet wel eens een vlekje voorbij drijven in zijn gezichtsveld, meestal gaat dit vanzelf weer weg en is er niets aan de hand. Vlekken, flitsen en/of sterretjes zien kan echter duiden op de aanwezigheid van verschillende aandoeningen als oogmigraine, orthostatische hypotensie, netvliesloslating, chorioretinitis centralis serosa of een ziekte als diabetes. Het hoeft echter niet altijd blijvend en ernstig te zijn, want ook een kater kan zorgen voor het zien van sterretjes en vlekken en ook ouderdom en bijziendheid kunnen troebel zicht (vlekken) veroorzaken. Ga bij twijfel naar de huisarts. Als er met de ogen verschijnselen worden waargenomen die niet normaal zijn, dan kan er een redelijk onschuldige oorzaak achter zitten als het hebben van een kater, maar het kan bijvoorbeeld ook wijzen op een netvliesloslating, waarbij snelle behandeling noodzakelijk is, om blijvend gezichtsverlies te voorkomen. Ervaart u vreemde vlekken of flitsen die aanhouden en heeft u zelf geen idee waar ze door worden veroorzaakt, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de huisarts.

Mogelijke oorzaken van het zien van vlekken, flitsen en/of sterretjes:

Oogmigraine

Migraine gaat bij een deel van de mensen die er last van hebben vooraf met auraverschijnselen, waarbij flitsen, schitteringen en blinde vlekken kunnen voorkomen. Zo’n aanval kan tussen de vijf en dertig minuten duren. Er zijn twee soorten oogmigraine, één soort ontstaat in de hersenen in de visuele cortex, de andere vorm vindt plaats in de retina (netvlies) en deze vorm kan schade aan een oog veroorzaken. Bij retina migraine treden spasmes op in vaatjes van het netvlies, waarbij kleine bloedpropjes kunnen ontstaan. Deze worden meestal snel weer door het lichaam afgebroken, maar als retina migraine veelvuldig optreedt kan dit op den duur leiden tot gezichtsverlies in het betreffende oog.

Orthostatische hypotensie

Orthostatische hypotensie is het hebben van een lage bloeddruk bij staan en opstaan, doordat de bloedvaten zich niet voldoende vernauwen. Hierdoor kunnen klachten optreden als zwarte vlekken zien of wazig zien, gepaard gaande met pijnlijke spieren in de nek en eventueel leidend tot bewusteloosheid. Bij milde orthostatische hypotensie is het vaak al voldoende om rustig op te staan en niet te lang stil te blijven staan.

Chorioretinitis centralis serosa

Chorioretinitis centralis serosa of ook wel centraal sereuze chorioretinopathie genoemd, is een oogaandoening die vooral voorkomt bij mannen tussen de 25 en 45 jaar oud. Bij deze aandoening komt op verschillende plekken het netvlies wat omhoog door vochtophoping. De precieze oorzaak van de aandoening is onbekend, maar het komt veel voor bij jonge mannen die veel stress ervaren. Om deze reden wordt een verband vermoed met de vorming van het stresshormoon cortisol en adrenaline. Ook bij het gebruik van cortisone tabletten en antidepressiva en anxiolytica kan een oorzaak zijn van de aandoening.

Netvliesloslating

Netvliesloslating komt vaak voor boven het vijftigste levensjaar en kan erfelijk bepaald zijn, maar kan ook ten gevolge van een trauma aan het oog, of bij bijziendheid, optreden. Een netvliesloslating begint vaak met een scheurtje in het netvlies, waar vocht doorheen komt. Hierdoor kan het netvlies los gaan laten van de onderlaag. Klachten bij een netvliesloslating zijn vaak lichtflitsen in een ooghoek en vlekjes in het blikveld. Als al een groot deel van het netvlies heeft losgelaten dan kan een groot deel van het zicht wazig of zwart zijn.

Diabetes

Mensen met diabetes (suikerziekte) kunnen diabetische retinopathie krijgen. De bloedvaatjes in de ogen raken beschadigt en veroorzaken kleine bloedingen in het oog. Hierdoor treden littekens op in het oog, die het zicht sterk kunnen verminderen of op den duur zelfs tot blindheid kunnen leiden. Diabetische retinopathie kan klachten geven als wazig, dubbel of onscherp zien en kan uiteindelijk leiden tot gezichtsverlies.

Alcohol kater

Een kater t.g.v. het drinken van teveel alcohol kan behalve voor hoofdpijn, misselijkheid, nadorst ook zorgen voor het zien van ‘beestjes’ en sterretjes. Door afbraakproducten van alcohol verwijden bloedvaten, worden hersencellen aangetast en door de afbraakstof aceetaldehyde en de aanmaak van histamine kunnen de hersenen en het netvlies geprikkeld worden en zorgen voor het zien van beestjes en sterretjes.
© 2015 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Loslatend netvlies: strepen en flitsen zienLoslatend netvlies: strepen en flitsen zienEr zijn steeds meer mensen waarbij het netvlies loslaat. Ze merken dat doordat ze vlekken en bliksemflitsen zien. Er is…
Witte vlekjes op de huid: wat kan het zijn?Witte vlekjes op de huid: wat kan het zijn?De huid is het grootste orgaan van de mens. De huid kan gevoelig zijn voor plekken en vlekken. Sommige plekken zijn over…
Achterste glasvochtloslating in oog: Vlekken & drijvers zienAchterste glasvochtloslating in oog: Vlekken & drijvers zienEen achterste glasvochtloslating treedt vaak op bij oudere patiënten. Het glasachtig lichaam, dat normaal via verschille…
Floaters: Drijvers (mouches volantes, vlekken) in oog zienFloaters: Drijvers (mouches volantes, vlekken) in oog zienFloaters zijn bewegende vliegjes, kleine zwarte puntjes of schimmige stippen, grote wolkachtige vlekken of lange, smalle…

Autisme versus borderlineAutisme versus borderlineDe diagnose autisme is bij volwassenen soms moeilijk te stellen. Vooral bij vrouwen wordt deze vaak gemist. In plaats da…
Kaliumtekort: symptomen en behandeling van tekort aan kaliumKaliumtekort: symptomen en behandeling van tekort aan kaliumDe medische benaming van een kaliumtekort is hypokaliëmie. Een kaliumtekort kan vooral optreden als je veel moet braken…
Bronnen en referenties
  • http://www.migrainesymptomen.org/oogmigraine
  • https://www.amc.nl/web/Zorg/Patient/Patienteninformatie/Orthostatische-Hypotensie.htm
  • https://www.gezondvgz.nl
  • http://www.diabetesfonds.nl/artikel/ogen
  • http://oogziekenhuiszonnestraal.nl/patienten/oogaandoeningen/vlekken-en-flitsen.aspx
  • Het medisch Handboek: ISBN 90 215 3572 6
  • Artikel Margriet november/december 2014
Reacties

Joke Zweers, 17-08-2020
Al een zeer lange tijd heb ik last van wazig zien, en als ik buiten kom kan ik niet tegen licht. ik heb dan allemaal flikkeringen voor mijn ogen. ook al heel lang zwarte vlekken te zien. Ik leef er mee maar het beïnvloedt het leven wel. Altijd zonnebril op. Weet niet meer wat ik moet doen.
Draag zachte lenzen. De oogarts zeg dat ik naar de neuroloog moet. Reactie infoteur, 27-09-2020
Het lijkt me dan zeer verstandig om dat advies op te volgen.

Holtjes, 06-02-2015
Ik heb al langere tijd last van bewegende sterretjes (het lijkt wel een soort vuurwerk) zien aan beide ogen, echter na een nier transplantatie operatie, heb ik heel erg last van dubbel zien. Eerst dacht ik dat het een bijwerking was van de medicijnen die ik moet slikken: prograft en cellcept, maar de niertransplantatie specialist gaf aan dat dit niet kan.
Op de diverse site en ook die van jullie lees ik dat er ook iets ernstig aan de hand kan zijn en dat medische behandeling en onderzoeken haast hebben, echter bij het Erasmus MC willen ze mij pas 2 maart zien, daarvoor hadden ze mij op 4 april geplaatst voor de eerste keer, ik heb dit zelf laten veranderen naar 2 maart! Is deze tijd niet te lang, qua wachten? Reactie infoteur, 06-02-2015
Als ik u was zou ik tussentijds advies vragen aan de huisarts. Als hij/zij denkt dat er spoed achter zit wordt u vast eerder doorverwezen. Sterkte ermee. M.v.g. Willemien

Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 26-10-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.