Het schrijven van een ondernemingsplan: De ondernemer

Het schrijven van een ondernemingsplan: De ondernemer De bank wil bij het beoordelen van een ondernemingsplan een goed beeld krijgen van de ervaring en capaciteiten van de ondernemer. De ondernemer is immers de persoon die van het bedrijf een succes moet maken en voor de nakoming van de verplichtingen aan de bank moet zorgen. Welke informatie over de ondernemer moet terugkomen in het ondernemingsplan om de bank een goed beeld te geven van de pijler "ondernemer"?

Inhoud


De ondernemer

Bij het ondernemingsplan is het voor een bank belangrijk om te lezen wie de ondernemer is, wat zijn ervaring is en wat zijn beweegredenen zijn om een onderneming te starten. Vooral bij ondernemingen die gaan starten in het MKB is de ondernemer vaak de belangrijkste succesfactor van de onderneming. Naast de ondernemer zijn ook de pijlers "de onderneming", "rentabiliteit", "solvabiliteit" en "zekerheid" van belang bij het beoordelen van een financiering.

Om de pijler "de ondernemer" zo uitgebreid mogelijk te beschrijven en de bank een zo goed mogelijk inzicht te geven, zijn de volgende stappen belangrijk:

Personalia

Het ondernemingsplan begint met een beschrijving van de ondernemer. In principe is dit een verkort curriculum vitae. Bij de personalia wordt een kort overzicht gegeven van de belangrijkste persoonsgegevens (naam, achternaam, adres, huwelijkse staat en contactgegevens). Het is belangrijk om een beeld te schetsen van de prive situatie. Voor een bank kan de prive situatie van invloed zijn op de afweging om wel of niet te financieren. Een voorbeeld:

Ondernemer Y is getrouwd. Zijn vrouw werkt 2 dagen in de week en verdient 10.000 euro bruto per jaar. Ze heeft een jaarcontract. Samen hebben ze een koopwoning met een hypotheek van 380.000 euro. De meest recente WOZ waarde geeft een waarde van 350.000 euro aan. Samen hebben ze drie kinderen: een jongen van 15 jaar en twee meiden (een tweeling) van 17 jaar.

De bank kan hier de volgende informatie uit halen:
  • Onzekerheid in het inkomen van de partner: de partner van de ondernemer heeft geen vast contract.
  • Financiële afhankelijkheid van de ondernemer: de partner van de ondernemer heeft een bescheiden inkomen. Om een hypotheek van 350.000 euro te kunnen dragen, is een inkomen van ca. 80.000 euro nodig (volgens de wettelijk bepaalde inkomsten/lasten verhoudingen). Het startende bedrijf moet dus in staat zijn om minimaal een inkomen van 50.000 euro te genereren om aan de hypothecaire verplichten te kunnen voldoen.
  • Zekerheidspositie: de bank weet in ieder geval dat er geen overwaarde in de woning zit. Hier is geen extra zekerheid aan te ontlenen voor een eventuele zakelijke financiering.
  • Life-events: de kinderen van de ondernemer staan misschien op het punt om de middelbare school af te ronden en te gaan studeren. Hiervoor is misschien een flinke investering nodig.

Ondernemer X is getrouwd. Zijn werkt werkt 4 dagen in de week en verdient 35.000 bruto per jaar. Ze heeft een vast contract. Samen hebben ze een koopwoning met een hyptheek van 250.000 euro. De meest recente WOZ waarde geeft een waarde van 350.000 euro aan. Samen hebben ze twee kinderen: een meisje van 4 en een jongen van 6.

De bank weet nu het volgende:
  • Een stabiel inkomen van de partner: de partner van de onderneming heeft een vast contract en een goed inkomen. Hiermee kan een deel van het bestedingspatroon van het gezin opgevangen worden.
  • Minder financiële druk op de onderneming: om een hypotheek ad. 250.000 euro te dragen is een inkomen van circa 55.000 euro benodigd. Omdat de partner van de ondernemer al 35.000 euro verdient, hoeft de onderneming "slechts" 20.000 euro winst te genereren om aan de hypothecaire verplichtingen te voldoen.
  • Zekerheidspositie: de woning heeft 100.000 euro overwaarde. De bank kan hier zekerheid aan ontlenen, wat het risico van een eventuele bedrijfsfinanciering vermindert.
  • Leeftijd kinderen: de kinderen vergen voorlopig nog geen grote investeringen als een rijbewijs, een auto of een dure opleiding.

Relevante opleidingen

Vermeld de opleidingen die relevant zijn voor het op te starten bedrijf en beschrijf kort welke kennis je hier hebt opgedaan. Vul de opleidingen aan met relevante cursussen die je hebt gevolgd (bijvoorbeeld een boekhoudcursus, cross-selling etc.). Op deze manier laat je zien wat je qua kenniswerving hebt gedaan om je klaar te stomen voor het eigen ondernemerschap.

Relevante werkervaring

De werkervaring is belangrijk om inzicht te krijgen in de praktische kennis en vaardigheden die de ondernemer in het verleden heeft opgebouwd. Ook hierbij hoeft niet alle werkervaring vermeld te worden. Geef naast de functietitel een korte beschrijving van de dagelijkse werkzaamheden. Wanneer er heel vaak van baan gewisseld is, vermeld hier de reden van. Wanneer er (te) vaak van baan is gewisseld, kan het geïnterpreteerd worden dat de ondernemer snel uitgekeken is op iets nieuws. Dit kan een persoonlijke karaktereigenschap zijn. Een bank wil over het algemeen niet dat zij een langdurige bankrelatie aangaat met een ondernemer die een jaar later geen uitdaging meer in zijn bedrijf ziet.

Reden van het starten van het bedrijf

Geef uitgebreid aan waarom de keuze op het starten van een eigen bedrijf is gevallen. Is het idee ontstaan vanuit een innovatief idee of vanwege de behoefte om volledige vrijheid als ondernemer te hebben? Is het een stap die gemaakt moest worden vanwege ontslag of een faillissement van de voormalige werkgever. Hoe lang speelt het idee al en hoe heeft de ondernemer zich hier op voorbereid.

Sterktes/Zwaktes

Inzicht in de sterktes en de zwaktes van de ondernemer is belangrijk voor de bank. Geef aan wat je sterktes zijn en hoe deze sterktes je helpen om van het bedrijf een succes te maken of hoe deze sterktes ingezet kunnen worden om kansen in de markt te benutten. De sterktes en zwaktes omschrijven is een onderdeel van de SWOT-analyse, die vrijwel altijd in een ondernemingsplan gewenst is. Ben specifiek in het omschrijven van de sterktes. Omschrijvingen als "vakmanschap" of "flexibel" zijn te oppervlakkig. Beschrijf de sterkte aan de hand van voorbeelden.

Flexibele instelling

Ik ben bij mijn vorige werk gewend om een flexibele instelling te hebben. Zo konden mijn klanten mij op zondag bereiken voor eventuele spoedvragen. In sommige gevallen ging ik persoonlijk bij de klant langs om de vraag te bespreken. De klanten waardeerden dit enorm en deze aanpak leidde tot een hoge klanttevredenheid van mijn klanten. Gezien de positieve reacties wordt dit absoluut een dienst die ik als eigen ondernemer blijf verlenen.

Initiatief nemen

In mijn vorige werk heb ik verschillende initiatieven genomen om de productiviteit van het bedrijf te verhogen. Zo heb ik een nieuwe beslisstructuur ingevoerd waardoor beslissingen sneller, en met minder contactmomenten, genomen konden worden. Uiteindelijk had het personeel wekelijks meerdere uren over om aan andere werkzaamheden te besteden.

Met het beschrijven van bovenstaande punten wordt een goed beeld gegeven van de ondernemers en zijn ervaring, capaciteiten en motivatie.

Lees verder

© 2015 - 2024 Frank1982, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schrijven ondernemingsplanSchrijven ondernemingsplanAls u plannen heeft om een nieuw bedrijf te beginnen of als u een bestaand bedrijf wilt overnemen, en u heeft financieri…
Ondernemingsplan schrijvenOndernemingsplan schrijvenEen informatietekst over het ondernemingsplan, wat er in moet staan en hoe bepaalde dingen in elkaar zitten. Handig voor…
Een ondernemingsplan schrijvenUit verschillende studies is gebleken dat ondernemers die vooraf een ondernemingsplan schrijven een grotere kans van sla…
Waarom schrijf je een ondernemingsplanWaarom schrijf je een ondernemingsplanWie een eigen bedrijf start, schrijft vaak een ondernemingsplan. De grootste reden om het bedrijfsplan te schrijven is v…

Zakelijke financiering: looptijd en rentevastperiodeZakelijke financiering: looptijd en rentevastperiodeHet afsluiten van een zakelijke financiering gebeurt over het algemeen voor langere tijd. Wanneer een investering in act…
Het schrijven van een ondernemingsplan: RentabiliteitHet schrijven van een ondernemingsplan: RentabiliteitBij het schrijven van een ondernemingsplan is het financieel plan een essentieel onderdeel. Op basis van het financieel…
Bronnen en referenties
  • https://www.ikgastarten.nl/ondernemingsplan/ondernemingsplan-voorbeelden/een-goed-bedrijfsplan-schrijven-zo-doe-je-dat
Frank1982 (89 artikelen)
Laatste update: 23-03-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.