Tehilliem: Psalm 49 – een Joodse uitleg

Tehilliem: Psalm 49 – een Joodse uitleg Psalm 49 is een boodschap en inspiratie voor iedereen, arm en rijk, waarbij de mens berispt wordt voor zonden, die hij vanwege gewoonten niet langer als zondig beschouwt. Toch worden op de Dag des Oordeels de mens van deze zonden beschuldigt. Psalm 49 richt zich in het bijzonder tot de rijke personen die niet op G'd vertrouwen maar op hun rijkdom. Tehilliem worden ook anno 2024 door Joodse mensen collectief en individueel gereciteerd, omdat het verlangen ontstaat om G-d te prijzen en te danken; of als alternatief, in tijden van crisis en nood, als een vorm van smeekbede, en zelfs als een plek om spijt te betuigen over zonde.

Tekst Psalm 49

Hoor, alle volken, luister, bewoners van de wereld, mensen, kinderen van Adam, rijk en arm, iedereen. Mijn mond spreekt wijze woorden, diepzinnig is wat mijn hart overpeinst, ik heb een open oor voor raadselspreuken, bij het spel op de lier onthul ik een geheim. Waarom zou ik vrezen in slechte tijden, als ik door uitbuiters wordt omringd, die vertrouwen op hun vermogen en pronken met hun rijkdom?
.....
.....
Wees niet bevreesd als iemand rijk wordt, een groter huis heeft en meer weelde. Want bij zijn dood kan hij niets meenemen, zijn weelde volgt hem niet in het graf. Ook al prijst hij zich gelukkig met zijn leven -wie roemt je niet in je voorspoed?- hij zal zich voegen bij zijn voorgeslacht, bij hen die het licht nooit meer zullen zien. Een mens zonder inzicht, hoe rijk ook, is als een dier dat wordt afgemaakt.

Hebreeuwse tekst Psalm 49 - תהילים מט

א לַמְנַצֵּחַ לִבְנֵי-קֹרַח מִזְמוֹר. ב שִׁמְעוּ-זֹאת כָּל-הָעַמִּים הַאֲזִינוּ כָּל-יֹשְׁבֵי חָלֶד. ג גַּם-בְּנֵי אָדָם גַּם-בְּנֵי-אִישׁ יַחַד עָשִׁיר וְאֶבְיוֹן. ד פִּי יְדַבֵּר חָכְמוֹת וְהָגוּת לִבִּי תְבוּנוֹת. ה אַטֶּה לְמָשָׁל אָזְנִי אֶפְתַּח בְּכִנּוֹר חִידָתִי. ו לָמָּה אִירָא בִּימֵי רָע עֲו‍ֹן עֲקֵבַי יְסוּבֵּנִי. ז הַבֹּטְחִים עַל-חֵילָם וּבְרֹב עָשְׁרָם יִתְהַלָּלוּ. ח אָח לֹא פָדֹה יִפְדֶּה אִישׁ לֹא-יִתֵּן לֵאלֹהִים כָּפְרוֹ. ט וְיֵקַר פִּדְיוֹן נַפְשָׁם וְחָדַל לְעוֹלָם. י וִיחִי-עוֹד לָנֶצַח לֹא יִרְאֶה הַשָּׁחַת. יא כִּי יִרְאֶה חֲכָמִים יָמוּתוּ יַחַד כְּסִיל וָבַעַר יֹאבֵדוּוְעָזְבוּ לַאֲחֵרִים חֵילָם. יב קִרְבָּם בָּתֵּימוֹ לְעוֹלָם מִשְׁכְּנֹתָם לְדוֹר וָדֹרקָרְאוּ בִשְׁמוֹתָם עֲלֵי אֲדָמוֹת. יג וְאָדָם בִּיקָר בַּל-יָלִין נִמְשַׁל כַּבְּהֵמוֹת נִדְמוּ. יד זֶה דַרְכָּם כֵּסֶל לָמוֹ וְאַחֲרֵיהֶם בְּפִיהֶם יִרְצוּ סֶלָה. טו כַּצֹּאן לִשְׁאוֹל שַׁתּוּ מָוֶת יִרְעֵםוַיִּרְדּוּ בָם יְשָׁרִים לַבֹּקֶר וצירם (וְצוּרָם) לְבַלּוֹת שְׁאוֹל מִזְּבֻל לוֹ. טז אַךְ-אֱלֹהִים יִפְדֶּה נַפְשִׁי מִיַּד-שְׁאוֹל כִּי יִקָּחֵנִי סֶלָה. יז אַל-תִּירָא כִּי-יַעֲשִׁר אִישׁ כִּי-יִרְבֶּה כְּבוֹד בֵּיתוֹ. יח כִּי לֹא בְמוֹתוֹ יִקַּח הַכֹּל לֹא-יֵרֵד אַחֲרָיו כְּבוֹדוֹ. יט כִּי-נַפְשׁוֹ בְּחַיָּיו יְבָרֵךְ וְיוֹדֻךָ כִּי-תֵיטִיב לָךְ. כ תָּבוֹא עַד-דּוֹר אֲבוֹתָיו עַד-נֵצַח לֹא יִרְאוּ-אוֹר. כא אָדָם בִּיקָר וְלֹא יָבִין נִמְשַׁל כַּבְּהֵמוֹת נִדְמוּ.

Luister naar Psalm 49

Luister naar Psalm 49 in het Hebreeuws.

Toelichting op Psalm 49 van Rabbi Yitzchok Rubin

Psalm 49 spreekt tot de gehele mensheid. Het werd geschreven door de zonen van Korach die veel wisten over de macht van geldcorruptie. Joden behoren een licht voor de naties te zijn. Joden moeten de wereldbevolking oproepen dat een wereld die gebouwd wordt voor consumptie alleen onherroepelijk zal instorten. Wie kan hieraan twijfelen? Het afval dat rijke mensen weggooien kan gemakkelijk gebruikt worden om hongerige mensen te voeden. De situatie is nog veel erger omdat we de hulpbronnen van de planeet afbreken. G'd schiep de wereld perfect dat alles in G'ddelijke balans houdt. We putten het echter uit en vervangen niets.

Het gevecht om bezit begon al bij Kaïn en Abel. Het eindigde in de dood van Abel. Kaïn en Abel verwijzen naar de bovenste klasse die gecharmeerd zijn van het goud van de wereld. Armen en rijken zijn dezelfden. De arme man gelooft dat geld zijn problemen kan oplossen en voor de rijke geldt dat hij steeds meer wil om verzekerd te blijven van zijn rijkdom.

Wanneer de mens zich echter richt op G'ds waarheid dan beseft hij wat werkelijk wijsheid en begrip is. Deze kunnen gevonden worden in de Tora. Het is het geluid van het alledaagse dat ons afleidt van G'ds woord.

Ieder van ons moet zich afvragen of hij meer vertrouwen heeft in G'd of in de bank. Met deze waarheid moeten we allemaal worstelen, zo niet dan raken we verloren in de draaikolk van het materialisme. Maak je je druk om de glinster van zilver en goud of van de warmte en zoetheid van vertrouwen in G'd. De geschenken die G'd je geeft zijn een geschenk en geen doel.

Commentaar van Rashi op Psalm 49

Per vers het commentaar van Rashi, de Joodse Bijbelcommentator die leefde van 1040-1105. Rashi wordt beschouwd als de leraar van de leraren. Door alle traditionele Joden wordt Rashi als autoriteit op het gebied van de Joodse Bijbel en de Talmoed beschouwd. Vandaar dat het belangrijk is om zijn commentaar op de Psalmen weer te geven. Rashi gebruikt nieuw Hebreeuws aangevuld met Oud Franse woorden. Zijn taalgebruik is soms wat orakelachtig kort. Voor nadere verklaring is het verstandig een orthodox Joodse rabbijn te raadplegen.

Vers 2
Hoor dit, alle mensen; Hoor, allen, inwoners van de aarde.

Hoor dit, alle mensen: Omdat deze psalm gebaseerd is op mensen die op hun rijkdom vertrouwen, zegt hij: "jullie allemaal," want ze hebben allemaal vermaning nodig.

aarde: Hebreeuws חלוד. Die [term] wordt [gebruikt om] de aarde te beschrijven omdat deze oud en roestig (חלודה) is, knaagdier in het Oud-Frans, roest, rouille in het moderne Frans. Maar onze wijzen legden uit dat het komt door de wezel (חֻלְדָה), die het droge land bezoekt maar niet in de zee wordt gevonden, want de rabbijnen leerden (Hul. 127a): wat er op het droge land is, wordt in de zee gevonden, behalve de wezel.

Vers 3
Zowel de zonen van 'adam' als de zonen van 'ish' samen rijk en arm.

Zowel de zonen van 'adam': De zonen van Abraham, die werd genoemd (Jozua 14:15): "de grootste man (האדם) onder de reuzen"; de zonen van Ismaël en de zonen van Ketura.

als de zonen van 'ish': De zonen van Noach, die werd genoemd (Genesis 6:9): "een rechtvaardig man צדיק) (איש."

Vers 4
Mijn mond zal wijsheid spreken en de gedachten van mijn hart zijn begripvol.

en de gedachten van mijn hart zijn begripvol: De gedachten van mijn hart zijn begripvol.

Vers 5
Ik zal mijn oor buigen naar een gelijkenis; met een lier zal ik mijn raadsel oplossen.

Ik zal mijn oor buigen naar een gelijkenis: Naar de woorden van Tora, die wordt genoemd (I Samuël 24:13), "de gelijkenis van de Oude."

ik zal oplossen: dit is mijn raadsel voor jou met een lier. En dit is het raadsel: Waarom moet ik vrezen in dagen van ongeluk, op de dag van de visitatie voor ongerechtigheid? Omdat de ongerechtigheid van mijn hielen me omringt. De ongerechtigheden die ik met mijn hielen betreed, die ik licht behandel, die ik als kleine dingen beschouw, veroordelen mij in oordeel, en zeker de rijken.

Vers 7
Degenen die vertrouwen op hun bezittingen en opscheppen over hun grote rijkdom,

Degenen die vertrouwen op hun bezittingen: Van welk nut is hun geld? Is het niet zo dat ...

Vers 8
- een broer kan een man niet verlossen, hij kan zijn losgeld niet aan G'd geven.

een broer: kunnen zijn broer niet met geld lonen omdat de losprijs van hun ziel duurder is dan enig bezit. Daarom is zijn verlossing voor altijd onbereikbaar.

Vers 9
De verlossing van hun ziel zal te dierbaar en voor altijd onbereikbaar zijn.

zal te dierbaar zijn: dat hij voor altijd zal leven en de kuil niet zal zien. Menachem (p. 158) associeerde het als een uitdrukking van achterhouden, als (Jesaja 13:12): "Ik zal de sterfelijke mens dierbaarder (אוקיר) maken dan fijn goud"; (Leviticus 26:21), "Ik zal met hen meegaan met toorn van terugtrekking (קיר)" d.w.z. het losgeld van hun ziel zal worden onthouden.

Vers 11
Want hij ziet dat wijze mannen sterven, samen gaan een dwaas en een lomp man ten onder en laten hun bezittingen over aan anderen.

Want hij ziet dat wijze mannen sterven: en worden niet gered van de dood. Dus, perforce, stopt hij zichzelf te vermoeien en zwoegen voor het losgeld van zijn broer.

hun bezittingen: Hebreeuws חילם, hun geld. De dood wordt genoemd onder verwijzing naar de wijze mannen, omdat ze in deze wereld alleen in het lichaam sterven, terwijl met betrekking tot de dwaas en de lompe man vergaan wordt genoemd, omdat zowel lichaam als ziel vergaan.

Vers 12
In hun hart zijn hun huizen voor altijd, hun woningen zijn voor elke generatie; ze noemen met hun namen op percelen.

n hun hart zijn hun huizen voor altijd: Hun gedachten moeten voor zichzelf huizen bouwen die voor altijd zullen bestaan.

ze noemen met hun namen: hun huizen die ze bouwen zodat ze een gedenkteken krijgen. (Genesis 4:17): "en noemde de stad naar zijn zoon Henoch." Antiochus bouwde Antiochië; Seleucus bouwde Seleucia.

Vers 13
Maar de mens rust niet in zijn glorie; hij wordt vergeleken met de tot zwijgen gebrachte dieren.

in zijn glorie: Hebreeuws ביקר, een uitdrukking van glorie en majesteit.

hij wordt vergeleken: Hebreeuws נמשל, een uitdrukking van een gelijkenis (משל).

tot zwijgen gebrachte: Hebreeuws נדמו, een uitdrukking van stilte.

Vers 14
Dit is hun manier; dwaasheid is van hen, en na hen zullen ze het voor altijd met hun mond vertellen.

dwaasheid: Hebreeuws כסל, waanzin.

en na hen zullen ze het voor altijd met hun mond vertellen: En degenen die na hen komen, zullen over hen spreken en met hun mond vertellen wat er met de eerdere is gebeurd.

zullen vertellen: Hebreeuws ירצו, een uitdrukking van vertelling, retreyront in het Oud Frans, maar onze wijzen (Shab. 32b) legden uit: Dit is de weg van de goddelozen: zij vergaan uiteindelijk maar כֶסֶל is van hen. Ze hebben vet op hun flanken (כסליהם), die hun nieren bedekken, en ze [hun nieren] adviseren hen niet om zich te bekeren van hun kwaad. Misschien zul je zeggen dat het vergeetachtigheid is, dat ze vergeten zijn dat ze uiteindelijk zullen sterven? De Schrift zegt daarom: en hun einde vertellen zij met hun mond; d.w.z. de dag van hun einde is constant in hun mond en ze zijn er niet bang voor.

Vers 15
Net als schapen zijn ze bestemd voor het graf; de dood zal hen verslinden, en de oprechten zullen over hen heersen in de ochtend, en hun gedaante zal het graf overleven als zijn woonplaats.

Net als schapen zijn ze bestemd voor het graf: Zoals schapen die verzameld worden in de schuur, zo zijn ze in het graf.

zijn ze bestemd voor: Hebreeuws שתו. De "tav" wordt onderbroken door een "dagesh" in plaats van de tweede "tav". שּׁוֹתתוּ te midden van de fundamenten (שתותיה) van de onderwereld, naar het laagste niveau. Evenzo (boven 73:9): "Zij hebben hun mond tegen de hemel gericht", is ook een uitdrukking van grondslagen; zij staken hun mond in de hemel; hun laster.

de dood zal hen verslinden: Hebreeuws ירעם. De engel des doods zal hen verslinden. Vraag je niet af wat deze uitdrukking van eten is, omdat we elders (Job 18:13) vinden: "de prins van de dood zal zijn takken verslinden." Een andere verklaring: [Het is een uitdrukking van breken, zoals (Jeremia 15:12) : "Zal ijzer breken (הירע)?"

en de oprechten zullen over hen heersen in de ochtend: Op de dag van de verlossing, wanneer de ochtend van Israël schijnt, zullen zij over hen regeren, zoals wordt gezegd (Maleachi 3:21): "En gij zult de goddelozen verpletteren, enz."

en hun gedaante zal het graf overleven: De vorm van de goddelozen zal het graf overleven. Gehinnom zal eindigen, maar zij zullen niet eindigen.

als zijn woonplaats: Van het zijn een woonplaats voor hen. En de Heilige, gezegend zij Hij, haalt de zon uit zijn kist en hij zal ze verbranden, zoals wordt gezegd (Maleachi 3:19, Ned. 8b). Onze wijzen legden echter uit dat מִזְבֻל לוֹ betekende dat zij, omdat zij hun hand op zijn woonplaats uitstrekten, de tempel verwoestten (Mid. Ps. 49: 3).

Vers 16
Maar G'd zal mijn ziel verlossen van de kracht van het graf, want Hij zal mij voor altijd nemen.

Maar G'd zal mijn ziel verlossen: Maar ik, die mijn oor naar de gelijkenis G'd gebogen heb, zal mijn ziel verlossen zodat ik niet naar het graf ga, omdat Hij mij in mijn leven zal nemen om op Zijn wegen te gaan.

Vers 19
Omdat hij zichzelf tijdens zijn leven zegent, maar [alles] zal je prijzen, want je zult er zelf profijt van hebben.

Omdat hij zichzelf tijdens zijn leven zegent: De slechte man zegent zichzelf tijdens zijn leven en zegt: 'Alles zal goed met je zijn, mijn ziel. Je zult geen kwaad overkomen. 'Maar anderen zeggen dat niet over hem.

maar [alles] zal je prijzen, want je zult er zelf profijt van hebben: Maar jij, als je naar mijn woorden luistert, alle zullen je prijzen, want je zult je ziel ten goede komen door je weg recht te maken.

Vers 20
U zult tot het geslacht van zijn voorvaderen komen; tot in de eeuwigheid zullen ze geen licht zien.

U zult tot het geslacht van zijn voorvaderen komen: Wanneer u uw dagen voltooit en sterft, zult u komen en de generatie van de slechte man zien worden geoordeeld in Gehinnom, zodat zij geen licht tot in de eeuwigheid zullen zien.

Vers 21
De mens is in zijn glorie maar hij begrijpt het niet; hij wordt vergeleken met de tot zwijgen gebrachte dieren.

De mens is in zijn glorie maar hij begrijpt het niet: De manier van leven wordt hem voorgelegd; als hij het volgt, zal hij worden geëerd, maar hij begrijpt het goede niet [dat daaruit voortvloeit].

Psalm 1 tot en met 92

Wilt u meer Psalmen lezen met een Joodse uitleg? Ga naar: Psalmen 1 tot en met 92.
© 2015 - 2024 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Bijbel in de praktijk: vertrouwen in het levenDe Bijbel in de praktijk: vertrouwen in het levenPiekeren is menselijk en vaak zie je ‘beren op je pad’. Of ben je nog grenzeloos vol vertrouwen en voel je je nog veilig…
Tehilliem: Psalm 67 – een Joodse uitlegTehilliem: Psalm 67 – een Joodse uitlegPsalm 67 staat bekend als een speciaal vereerd gebed. Het spreekt ook van het tijdperk van het verzamelen van de balling…
Mooie bijbelteksten en gedichtjes voor op een geboortekaartMooie bijbelteksten en gedichtjes voor op een geboortekaartChristelijke ouders kiezen er vaak voor om een bijbelse tekst, gedicht of versje op een geboortekaartje te zetten. Het k…
Tehilliem: Psalm 13 - een Joodse uitlegTehilliem: Psalm 13 - een Joodse uitlegOnze geest is een tricky plek. Het is als drijfzand. Het trekt ons om het foute te doen. We kunnen de hoop opgeven of we…

Tehilliem: Psalm 50 – een Joodse uitlegTehilliem: Psalm 50 – een Joodse uitlegPsalm 50 spreekt over ethiek en moraal. De Psalmist berispt degenen die zich niet nederig en bescheiden bekeren. Hij waa…
De Kadaversynode of de vele begrafenissen van paus FormosusDe Kadaversynode of de vele begrafenissen van paus FormosusDe Heilige Stoel in Rome kan bogen op een rijke en indrukwekkende geschiedenis. Het caleidoscopische verleden van deze e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hurk, Pixabay
Jehoeda (100 artikelen)
Laatste update: 05-02-2024
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.