Konijnen: de 10 grootste misverstanden en mythes

Konijnen: de 10 grootste misverstanden en mythes Hoewel steeds meer mensen in Nederland en België een konijn als huisdier houden is er over deze dieren nog altijd minder informatie beschikbaar dan over honden en katten. De weinige goede artikelen zijn meestal in het Engels geschreven en niet alle informatie is betrouwbaar. Er bestaan bovendien tal van misverstanden over konijnen die niet stroken met de realiteit. Zo zouden wortelen goed zijn voor konijnen. Ze zouden ook minder lang leven dan andere huisdieren. Men gaat er ook ten onrechte vanuit dat het konijn een knaagdier is. Hoe oud wordt een konijn echt en welke andere misverstanden zijn wijd verspreid?

Misverstanden en mythes over konijnen

Steeds meer mensen houden een konijn als huisdier. Dat is niet altijd zo geweest. Pas na de Tweede Wereldoorlog begon men het konijn steeds meer als een huisdier te beschouwen. Voor die tijd en ook in de decennia na de wereldoorlog wisten de meeste baasjes al bij al weinig over konijnen.

Zelfs in de opleiding van dierenartsen kwam het konijn destijds weinig aan bod: dieren met een 'economische' waarde zoals runderen en slachtvee waren belangrijker. Hoewel de kennis over deze huisdieren sterk is toegenomen houden een aantal misverstanden over konijnen hardnekkig stand.

“Konijnen zijn knaagdieren”

Haasachtigen

De meeste mensen denken dat een konijn een knaagdier is. Hoewel een konijn graag knaagt en dit ook nodig heeft om de tanden die voortdurend groeien af te slijten is het biologisch gezien geen knaagdier. Konijnen behoren net als hazen tot de orde van de haasachtigen of ‘lagomorpha’.

Gebit en onderkaak

Deze verschillen van knaagdieren in de structuur van het gebit. Haasachtigen hebben ook kleine stifttanden achter de bovenste snijtanden, knaagdieren niet. De manier waarop ze de onderkaak bewegen verschilt ook. Knaagdieren bewegen de onderkaak van voor naar achter, een konijn beweegt die zijwaarts. Ook gebruiken knaagdieren hun voorpoten om voer vast te houden. Konijnen en andere haasachtigen doen dat niet.

“Konijnen leven niet zo lang”

Hoe oud worden konijnen?

Een misverstand dat stamt uit de tijd dat weinig mensen een konijn als huisdier hielden. Hoe oud wordt een konijn dan wel? Met goede voeding en een goede verzorging kan een konijn gemakkelijk zeven tot acht jaar worden, en veel konijnen worden ook tien jaar of ouder.

Er zijn zelfs konijnen die vijftien jaar of ouder worden, maar dat is eerder uitzondering dan regel. Ook vandaag nog blijft dit misverstand overeind, omdat veel konijnen door slechte voeding en slechte verzorging niet ouder worden dan drie tot vijf jaar. Dit sterkt eigenaars in hun (verkeerde) overtuiging dat een konijn maar een beperkte levensduur heeft.

Afhankelijk van ras

De gemiddelde levensduur verschilt ook van ras tot ras. Zo leven dwergrassen gemiddeld langer dan grotere rassen. Volgens het Guinness Book of Records werd het oudste konijn ter wereld achttien jaar, maar er zijn een paar heel uitzonderlijke gevallen bekend van konijnen die meer dan twintig jaar werden.

Wortels voor konijnen: opgelet / Bron: Ahik, PixabayWortels voor konijnen: opgelet / Bron: Ahik, Pixabay

“Wortel is goed voor een konijn en moet je vaak geven”

Te hoog suikergehalte

Wellicht het grootste misverstand van allemaal, met dank aan de vele cartoons waarin je nooit een konijn ziet zonder wortel. De groente is op zich niet schadelijk, maar wanneer je het dagelijks geeft zal je konijn vroeg of laat ziek worden door het hoge suikergehalte.

Een klein stukje wortel van één tot twee centimeter en niet vaker dan één of twee keer per week is meer dan genoeg.

Afslijten van de tanden

Sommige mensen denken ook dat wortel nodig is voor het afslijten van de tanden, maar wortel helpt zeer weinig. Andere zaken om op te knagen zoals twijgjes van wilg of appelboom en vooral het eten van veel hooi zijn voor het gebit van het konijn veel belangrijker.

“Een konijn kan je niet zindelijk maken”

Een konijn kan je zindelijk maken op voorwaarde dat je een aantal richtlijnen in acht neemt. Een mannetje dat niet gecastreerd is zal moeilijk zindelijk te maken zijn en nog steeds urine sproeien om het territorium af te bakenen.

Ook heel jonge konijnen kan je nog niet zindelijk maken. Eens volwassen kan je een konijn aanleren om enkel in de kooi of in een speciale bak zijn behoefte te doen.

Konijnen zijn van nature heel propere dieren die zichzelf meermaals per dag helemaal wassen. Ze houden niet van een vuile kooi en zullen meestal hun behoefte in een bepaalde hoek van de kooi doen.

“Konijnen hebben geen water nodig”

Net als alle organismen hebben ook konijnen water nodig. Sommige baasjes denken dat een konijn geen water nodig heeft als hij genoeg groenten krijgt.

Het dier drinkt dan wel minder, maar je konijn moet hoe dan ook vierentwintig uur op vierentwintig water hebben, bij voorkeur in een drinkfles. Zo kan hij altijd drinken wanneer nodig.

“Konijnen zijn goede dieren voor kinderen”

Een misverstand dat vaak tot schrijnende toestanden leidt. Mensen kopen een konijn voor een kind maar eens het nieuwe eraf krijgt het dier geen aandacht meer. Een konijn houdt niet van drukte of lawaai.

Bovendien zijn ze het meest actief ’s ochtends en ’s avonds in de schemering. Overdag, wanneer kinderen het meest actief zijn en met het dier willen spelen, heeft het konijn rust nodig en verkiezen konijnen om te slapen.

“Konijnen kweken is gemakkelijk”

Het is zelfs een gezegde: ‘kweken als konijnen’. Konijnen kunnen zich inderdaad snel voortplanten. Het vrouwtje kan zelfs haast onmiddellijk terug zwanger worden na de bevalling. Mannetjes die gecastreerd zijn kunnen nog een maand daarna jongen verwekken!

Maar konijnen kweken is allesbehalve gemakkelijk. Als leek zonder kennis van zaken mag je daar dan ook nooit mee beginnen. Er zijn veel mogelijke moeilijkheden en complicaties gedurende het hele proces, en alleen fokkers die weten waar ze mee bezig zijn en hoe te reageren op problemen zouden konijnen mogen kweken. Een goede fokker heeft ook een grondige kennis van genetica en erfelijkheid.

Bron: Maryns Spleen, PixabayBron: Maryns Spleen, Pixabay

“Konijnen lijken op katten”

Konijn is een prooidier

Toegegeven, konijnen hebben fysiek wel iets weg van katten. Maar los daarvan is het een heel ander soort dier. De kat is in oorsprong een roofdier, terwijl een konijn in de natuur een prooidier is.

Dit geeft een konijn een heel ander karakter dan een kat. Zo maakt een konijn weinig geluiden, en is een konijn een eerder schuchter dier.

Konijnen verbergen ziekte

Wanneer een kat ziek is zal je dat snel merken. Een konijn daarentegen probeert ziekte zo lang mogelijk te verbergen voor de buitenwereld, omdat een ziek dier in de natuur een makkelijke prooi is.

“Konijnen leven op zichzelf in een kooi”

Een konijn is niet gemaakt voor een kooi

Een konijn is niet gemaakt om een hele dag opgesloten te zitten in een kooi. Minstens drie tot vier uur per dag moet een konijn lichaamsbeweging krijgen en vrij kunnen rondlopen, hetzij in een ren in de tuin, hetzij in de woonkamer.

Wel moet je zorgen dat het konijn niet van planten kan eten en niet bij kabels van elektrische apparaten kan. Verstop deze goed achter meubels.

Speelgoed

Maak de omgeving ook interessant voor je konijn door hier en daar speelgoed te plaatsen en plaats regelmatig iets nieuws. Konijnen zijn onder andere dol op kartonnen dozen (bij voorkeur met minstens twee ingangen), oude telefoonboeken om te scheuren en twijgjes om op te knagen.

Ook een kattentunnel om door te lopen valt bij veel konijnen in de smaak. In de natuur graven konijnen immers graag tunnels.

Groepsdieren

Het is ook belangrijk om te weten dat konijnen van nature groepsdieren zijn. Een konijn is niet gemaakt om hele dagen alleen te zijn. Daarom kan je ze best met twee houden, zeker wanneer de konijnen buiten leven en daardoor minder contact hebben met hun baasjes.

In tegenstelling tot wat velen denken is het echter ook niet zo dat een konijn alleen per definitie ongelukkig is. Een konijn dat binnenshuis leeft en elke dag veel aandacht van het baasje krijgt en daardoor zelden alleen thuis is kan zich ook goed in zijn vel voelen.

Konijnen en cavia's

Een konijn aan een cavia koppelen is geen goed idee. Het zijn heel verschillende dieren met ook totaal verschillende gewoonten en voedingsbehoeften. Over cavia's bestaan dan ook al evenveel misverstanden.

“Konijnen moeten af en toe een bad krijgen”

Een konijn een bad geven is uit den boze. Ten eerste is het niet nodig: konijnen zijn nette dieren die zichzelf meerdere keren per dag wassen.

Bovendien bezorgt dit het konijn vaak veel stress. De meeste konijnen worden heel angstig in water en ervaren dit als traumatisch.

Ook zijn veel shampoos voor honden of katten niet geschikt voor gebruik op konijnen. Het gebruik ervan kan gevaarlijk zijn. De huid van konijnen is bovendien vaak veel fragieler dan de huid van honden.

Van de meeste shampoos is het product zelfs nooit getest op een konijn. Deze gebruiken is dus niet zonder risico en in elk geval heel onverantwoord.

Lees verder

© 2015 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verzorgen van een konijnHet verzorgen van een konijnHet is belangrijk om je konijn goed te verzorgen. Maar hoe kun je je konijn het beste verzorgen? Wat voor hok kun je je…
Coccidiose bij konijnenCoccidien zijn eencellige parasieten. Coccidien dragen konijnen vrijwel altijd bij zich. Ze kunnen geen schade zolang he…
Albino konijntjes; wat is waar?Albino konijntjes; wat is waar?Over albino konijntjes worden meer verhaaltjes verteld dan over ieder ander konijn. Echter, lang niet al die verhaaltjes…
Snotneus bij konijnen, wat te doen?Snotneus bij konijnen, wat te doen?Een snotneus bij konijnen moet je gelijk behandelen. Een konijn kan hieraan dood gaan. Ga altijd naar de dierenarts om v…

Darmproblemen bij hondenDarmproblemen bij hondenVeel honden hebben helaas last van darmklachten. Deze darmproblemen kunnen zich uiten door een vreemde of verkleurde ont…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Lagomorpha
  • http://www.rabbit.org/fun/life-span.html
  • http://www.veterinarypartner.com/Content.plx?A=470
  • http://rabbit.org/the-dangers-of-giving-a-rabbit-a-bath/
  • http://rabbit.org/faq-litter-training-2/
  • Afbeelding bron 1: Ahik, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Maryns Spleen, Pixabay
Reactie

Paulien, 11-03-2015
Super artikel!

Al is het voor konijnen niet heel goed om uit een fles te drinken. Een waterbakje is veel beter voor ze! Heeft te maken met de houding die ze moeten aannemen om uit een drinkfles te drinken. Reactie infoteur, 12-03-2015
Hallo Paulien,
beide hebben hun voordeel en nadeel. Een waterbakje is makkelijker om uit te drinken maar het water wordt snel vies en als ze het bakje omstoten hebben ze geen water meer. Een waterfles is prima als ze van kleinsaf gewend zijn om een fles te gebruiken en je deze hoog genoeg aan de kooi bevestigt zodat ze zich niet 'in bochten moeten wringen' om te kunnen drinken :)

Karldelauw (153 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.